Dodaj do ulubionych

KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ

17.09.05, 11:34
drodzy rodzice.pani przybyszewska,slynna dyr ds zlobkow w warszawie
organizuje niedlugo targi!!!w jakiejs hali,o terminie powiadomie.zlobki beda
sie promowac.na grupach nie mamy kredek,farb,papieru,itdo wszystko musimy
prosic rodzicow,ale aby sie zapromowac na targach powyzsze
dostaniemy....takie targi to ogromne pieniadze,moze nawet udalo by sie
wyremontowac za nie lub urzadzic jakis zlobek??albo kupic piekne prezenty dla
dzieci na gwiazdke??albo zatrudnic po jednej pani
dodatkowo?...albo,albo..tych albo mogloby byc duzo.Ja wiem ze nowoczesni
rodzice mogo byc zadowoleni,nie obce im slowo
autopromocja,nowoczesnosc,kreatywnosc itd.Ale warszawskie zlobki z tymi
targami nie beda mialy wiele wspolnego,to bedzie fikcja.panie maja
przedstawic swoje pomysly pracy z dziecmi.ale beda to niestety marzenia nie
realizm.jask mozemy tworczo rozwijac wasze dzieci skoro musimy od
WASrodzicow zebrac o zwykly papier??mysle ze gdyby w zlobkach byla inna
sytuacja to takie targi to bylby super pomysl,a tak to widze ze na fikcje
poplyna duuuze pieniadze,ktore moglyby poplynac do waszych dzieci,chocby na
nowe zabawki.a WY,co o tym sadzicie??
Obserwuj wątek
    • cargo6 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 18:55
      Witam kolezankę z branzy.Do tej pory nie myślałam że bedę kiedykolwiek nazekać
      na swoja pracę bo ja bardzo lubię, ale ostatnio jestem mocno zaniepokojona.
      Kierowniczka w naszym żłobku zrobiła nam zebranie i wrobiła mnie i moją
      koleżanke w te TARGI .Powiedziała przy całej reszcie że jesteśmy jeszcze młode
      i niezle wyglądamy a tam trzeba sie" pokazać".Nie muszę chyba pisac jak sie
      czułyśmy i my i "te pozostałe".Zapowiedziano nam żebyśmy nie myslały sobie iz
      ktos nam za tę dodatkową pracę zapłaci albo da godziny do odbioru.Dodatkowo
      same musimy wymyslic co chcemy zaprezętowac i same zapłacić za potrzebne nam
      do tego materiały.Dla mnie to znaczy tyle, że po tygodniu dosyc cięzkiej pracy
      w sobote ogarne dom i moję dzieci / samotnie wychowuje dwójkę / , wniediele
      bede dodatkowo- za friko -pracować a w poniedziałek pójde niewypoczęta do
      pracy. Ciekawe czy tam radę.Gdy próbowałam protestować usłyszałam że jest to
      forma zarabiania sobie na premię bo teraz premia będzie wypłacana za taka
      właśnie dodatkowa pracę .Czy to oznacza że raz w miesiącu będę
      musiała "cudować" dla pani kierowniczki żeby utrzymac swoje i tak marne
      zarobki na dotychczasowym poziomie.Czy to że sie staram aby dzieci nie płakały
      miały powycierane nosy , były przewiniętę i nakarmione zanim wszystko wystygnie
      juz sie nie liczy . Mam w grupie zapisanych 32 maluchów , chodzi średnio 25-28
      czy ktos zdaje sobie sprawę ile to jest pracy / jesteśmy trzy - dwie opiekunki
      i pomoc/A co z pomysłem otwarcia żłobków do godz. 18-tej? Czy jesteś pewna że
      tak będzie? Z ta ilością personelu to katastrofa !!! Mam codziennie ok 6.30 juz
      ddziesiątke dzieci .Chodzi ok 25 . razem z salowa ledwie ogarniamy ta gromadę
      przy sniadaniu. Moja salowa to zloty czlowiek cały czas podgrzewa zupe mleczną
      aby wszystkie maluchy rano zjadły cos cieplego i jak na zbawienie czekamy na
      trzecia z nas ktora do pracy przychodzi na 9.25 wtedy możemy rozgromadzic
      dzieci w dwóch salach i jakos ta praca wyglada.Jeśli jednak druga opiekunka
      będzie przychodziła na 10.30/ bo będzie pracowac od 10.30 do 18.00/ to trzeba
      będzie chyba zamontowac kojce i trzymac tam dzieci dla ich własnego
      bezpieczeństwa. oczywiscie zartuje z tymi kojcami ale o pracy wychowawczej juz
      teraz trudno mówić.Będą maluchy siedziały cvały dzień na dywanie w jednym
      miejscu bo tylko tak mozna będzie ich przypilnować.Może powinni zorganizowac
      sie jakos rodzice i przewizytowac żłobki i naocznie sie przekonac co tu sie
      zaczyna dziać.Może powinien powstac jakis związek zawodowy taki z prawdziwego
      zdarzenia reprezetujący opiekunki i walczący o ich prawa do normalnej i
      bezpiecznej pracy.Dlaczego musze wysłuchiwac od przelozonych ze jak sobie nie
      daje rady to mogę zmienic pracę.Nie chcę zmieniac pracy bo lubie to co robie
      chce aby mnie dobrze traktowano i chcę czuć sie bezpiecznie gdy o 15.00 zostaje
      sama z grupa ok 20 dzieci bo moja pomoc idzie do domu. większośc maluchów idzie
      do domu tuz przed 17.00 bo tak pracują ich rodzice .Jak żłobki będą czynne do
      18.00 to boje się ,że dzieci będa siedziały tak długo. Będę sama z liczna
      gromadą ok 3-godzin.Zastanawiam sie czy nie powinnam sie jakoś dodatkowo
      ubezpieczyć od błedu w wykonywaniu zawodu / tak jak ubezpieczaja się lekarze/w
      razie gdyby któremus dziecku cos sie stalo na moi dyżurze.
      Miałam przyjemność poznać osobiście panią dyrektor Przybyszewską i zrobiła na
      mnie wrazenie sympatycznej i odpowiedzialnej osoby. Mam nadzieję , że wie co
      robi i ma pomysł nie tylko na targi ale na usprawnienie naszej pracy tez .
      Zyczę wszystkim koleżankom cierpliwości a rodzicom zrozumienia. Nie jestesmy
      potworami które trzaskają Wam przed nosem drzwiami nie chca udzielać informacji
      o dzieciach ,nie pozwalaja wchodzic do sal i maja i Was i Wasze dzieci za
      dopust boży. My po prostu zaczynamy sie czuć zmęczone a to dopiero wrzesień .
      przed nami jeszcze 11 miesięcy pracy.
      • asik29 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 19:42
        Cargo ile godzin dziennie pracujesz w żłobku? 8?
        • cargo6 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 19:47
          pracuję 7godz. i 25 min
          • cargo6 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 19:51
            przepraszam !!!!! pomyliłam się pracuję 7godz. i 35 min.
            • mkolaczynska Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 19:55
              No to masz zajebiście ciężką prace musze przyznać. Ja z jednej strony bardzo
              bym chciała żeby żłobki były czynne do 18, ale... no właśnie osobiście uważam
              że byłaby wtedy konieczność opłacenia dodatkowo jednego etatu w żłobku. Myśle
              że wielu rodziców chętnie dopłaci troszke pieniędzy żeby taka opcja w żłobkach
              była możliwa. Może w taki sposó udało by się to rozwiążać?
              • cargo6 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 20:22
                żłobki MOGĄ byc czynne dłużej. Zdajemy sobie sprawę w jakich godzinach pracuja
                rodzice i że łatwiej starszemu dziecku załatwic opieke niż mlodszemu. Mlodsze
                dziecko wymaga duzo uwagi,odpowiednich warunków , odpowiedniego przygotowania
                posiłków,i nie zawsze może sprawę rozwiązac najbardziej kochana babcia czy
                pełna dobrej woli sąsiadka. jednak praca w żłobku musi byc odpowiednio
                zorganizowana!!!! naprawde boje sie momentu gdy zostane zmuszona do
                samodzielnej opieki nad ponad 20-sto osobową grupą po godz. 15.00-stej.
          • asik29 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 20:00
            cargo6 napisała:

> pracuję 7godz. i 25 min
            Dużo dzieci, mało personelu. Nie zazdroszcze. Myslałam że paniom w żłobkach
            mniejsza ilość godzin składa się na etat.
    • ml130676 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 19:50
      Zastanawia mnie, po co promuje się coś, czego jest niedobór, a więc konkurencji
      żadnej. Na ogół promocja służy walce o klienta i pozyskaniu klienta. A tu popyt
      przewyższa podaż, więc jaki sens w tym całym przedsięwzięciu?
      • cargo6 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 19:53
        Być może dyr. Przybyszewska zechce szukac sponsorów. Może sponsoring to jest
        jakis pomysł na poprawę warunków w żłobkach dla dzieci i warunków pracy dla
        personelu
        • opiekunka111 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 20:50
          niestety,nie chodzi op sponsorow,tylko o wypromowanie samej siebie.:
          (mlcyferki_b.trafny post
          • tresa1 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 22:07
            Tymbardziej, że miasto Warszawa to bogate miasto i na pewno ma pieniądze na
            żłobki więc chyba nie chodzi o pozyskanie sponsorów dla żłobków przez te targi,
            zresztą co tacy sponsorzy nawet gdyby się znależli mieliby niby robić
            utrzymywać żłobki warszawskie? a cóż to te dzieci w żłobkach to sieroty? to co
            tu czytam skłania mnie bardziej do przypuszczenia, jakie tu już padło o
            lansowanie dobrego wizerunku zespołu...
        • ml130676 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 19.09.05, 13:25
          Niestety, nie ma lepszych sponsorów od nas, rodziców. A jeśli chodzi o tych
          komercyjnych, to wystarczy spojrzeć, co się dzieje na oddziałach położniczych.
          Zarzucają kobiety pudełkami "z upominkami", a w rzeczywistości to jakieś nędzne
          próbki proszku do prania, jedna pieluszka, mikropudełko z kremem na odparzenia
          i stos nikomu nie potrzebnych ulotek,ale ankietę trzeba wypełnić ze
          szczegółami, a potem wydzwaniają do domu po kilka razy w tygodniu i natrętnie
          zapraszają na rozmaite "promocje". Nie problem znaleźć sponsora, który
          poobwiesza cały żłobek swoim logo, a potem przyśle raz na rok dwie paczki mleka
          i na tym koniec. Bo tak to wygląda.
        • goralska66 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 21.09.05, 23:02
          mylisz się Pani dyrektor chce promować Zespól żłobków który po wprowadzeniu
          ustawy warszawskiej może się rozpaść jak kompetencje wrócą do dzielnic i tak
          powinno być
      • monique76 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 22:12
        He, he.. pierwsza mysl jaka mi przyszla do glowy byla taka sama jak ml130676 -
        po co promowac cos, czego w Wawie jest deficyt? Jakos nie jestem w stanie tego
        pojac... wink
    • opiekunka111 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 17.09.05, 23:52
      drodzy rodzice!wstep dla was na te targi ma byc wolny,wiec ja w imieniu
      wszystkich opiekunek zapraszam was serdecznie,przyjdzcie tu,zrobcie cos dla
      swoich dzieci,zarzadajcie od zespolu dodatkowych etatow dla pracownikow,aby
      wasze dzieci byly bezpieczne!!!okazcie swoje niezadowolenie z powodu zbyt
      licznych grup!!!bo jesli nic nie zdzialacie bedzie coraz gorzej.tak zlej
      sytuacji w zlobkach warszawskich nie bylo NIGDY!
      • azja_b KIEDY TE "TARGI" ? 18.09.05, 14:06
        Przyjdę.
        • opiekunka111 Re: KIEDY TE "TARGI" ? 18.09.05, 14:53
          dam znac na forum.w pazdzierniku.
          • dorecha Re: KIEDY TE "TARGI" ? 18.09.05, 15:25
            Witam
            Targi odbędą sie 16 pazdziernika w hali sporowej na Saskiej Kępie przy ulicy Saskiej wejście od Andorskiej (chyba). Serdecznie zapraszam.
            Opiekunka Dorota.
            p.s. Pani Przybyszewska uważa, że coraz wiecej rodziców rezygnuje ze złobków i dzieci jest coraz mniej. HAHAHA
      • mama-igorka Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 18.09.05, 18:28
        bo P.przybyszewskiej wydaje śie,że jest prezesem prywatnej firmy, a nie
        państwowej instytucji w której raczej nie ma funduszy reprezentacyjnych , tym
        bardziej,że jest deficyt żłobków tak jak piszecie a autopromocja żłobków
        absurdalna, bo okaże się że po tych targach jedne żłobki będą puste, a w innych
        kolejka oczekujących sięgnie 100, bo panie były za mało kreatywne i źle
        zapromowały żłobek, a przecież one się tego w życiu nie uczyły, to są opiekunki
        do dzieci a nie specjalistk od marketingu.
        • wertyk162 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 18.09.05, 21:08
          A poza tym dyrektorka chce przypisać sobie wszystkie zasługi. Pokaże na targach
          jak opiekunki zajmują się dziećmi i jakie jest wyposażenie w żłobkach ale
          przecież przed powstaniem zespołu tak samo zajmowano się dziećmi a baseny z
          piłkami w żłobkach były i nie jest to ani wymysł p. dyrektor ani nikogo z
          zespołu. A na tych targach będzie to pokazane że niby jak to wzrosła jakość
          usług po wejściu do zespołu, bzdura!Pracuję jako opiekunka w żłobku i
          szczególnie teraz przy takiej ilości dzieci chcialabym odpocząć w niedzielę a
          nie robić pajacyki żeby lansować kogoś kto tak naprawdę ma mnie gdzieś.
          • kapata Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 19.09.05, 00:24
            A skąd pani kierownik wie co będzie pokazywane na "tych targach"?
            • mama-igorka Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 19.09.05, 12:48
              no chyba kierownik wie co będzie pokazywane, bo to placówki same mają się
              reklamować, tak zrozumiałam z treści pierwszego posta.
    • ml130676 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 19.09.05, 13:34
      Podobnie było na targach dla młodych rodziców dwa lata temu. Nie pamiętam już,
      kto to zorganizował i nadal organizuje, ale wtedy największa kolejka była
      przed "stoiskiem", gdzie wykonywano bezpłatnie USG kobietom w ciąży. Wiadomo
      przecież, że na tych badaniach się oszczędza, więc rzucili matkom ochłap w
      postaci lekarza (też pewnie wolałby sobie posiedzieć w domu po całym tygodniu
      dyżurów) z aparatem, który się chyba w pewnym momencie "zagotował", bo moja
      znajoma czekała na swoją kolej 3 godziny. I chyba, jak dotąd, nie znaleziono
      sponsora, któryby dopłacał do tego luksusu.
      • topolino1 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 20.09.05, 13:35
        Przybyszewska dopiero po ponad roku swojej pracy jako tzw "profesjonalistka"
        odwiedziła wybraną podległą placówkę.
        Mając służbowy samochód było jej bardzo trudno dojechac...smile
        Słyszłam o tych targach, skoro to wymysliła to niech ze swojego budżetu
        przekaże pieniądze na zakup odpowiednich narzędzi do zaprezentowania kazdej
        palcówki.Z czego te dziewczyny mają to zrobić? Dlaczego mają to robić za własne
        pieniądze. Nie wiem czy wiecie kochane mamy (pisze do tych, które mają dzieci w
        żłobkach) co dzieci mają za te 198 zł. Dziewczyny (wychowawczynie) nic nie
        powiedzą, bo są zastraszone, boją się o pracę, o którą wiadomo jest bardzo
        trudno w obecnych czasach. Jeśli jesteście ciekawe, zainteresujcie się i
        podpytajcie wychowawczynie ile mają dla naszych dzieci chusteczek do noska
        (powiem wam 100 szt na miesiąc dla całej grupy!!!!)ile jest kremu do pupci, czy
        jest mydło do mycia i jakie, proszek do prania - ile i jaki, czy mają czym umyć
        łazienkę, ubikację itd. to są bardzo istotne rzeczy, tam są w końcu nasze
        dzieci, a Przybyszewska ucina na wszystko pieniądze. Dlaczego nie ma lekarzy,
        byli tylko 2x w tygodniu, czy to było złe...? Osobiście uważam, ze liczyłam na
        to, ze jak moje dziecko pójdzie do żłobka, to lekarz, który bedzie na miejscu
        pomoże, zbada w razie potrzeby. Każdy z nas (rodziców) mógły dać dobrowolnie 10-
        20 zł na żłobek, może ktoś z rodziców ma znajomości, układy, kontakty w
        firmach, które mogą sponsorować żóbki, warto poszukać, dla firmy to koszt, a
        dla żobka ...wiadomo, byc może taki sponsor może po prostu kupić proszek do
        prania, czy domestos do mycia, bądź chusteczki do noska czy pupci.
        Pomysłów jest wiele, ale potrzeba jest taka, aby nie było to tylko puste
        pisanie-czytanie, ważne są czyny. Apeluję do Rodziców, zróbmy coś! Nie znosze
        obojętności mam z jaką spotykam się w złobku do którego chodzi moje dziecko.
        Nie można tylko przyprowadzać i odprowadzać dziecko. Nie ma już komitetów
        rodzicielskich, a wychowawczyniom nie wolno jest zbierać pieniędzy od rodziców.
        • osobazzz Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 23.09.05, 17:13
          W całej tej dyskusji o pani Przybyszewskiej zapominamy jaką role powinny pełnić
          żłobki. W obecnej chwili działają one jak ochronki dla dzieci biednych przed
          wojną . Zbyt duża ilość dzieci nie pozwala na zapewnienie im należytej opieki i
          bezpieczeństwa. Praca opiekunek polega teraz na tym aby dziecko zjadło i
          nie "urwało sobie lub innemu głowy" , a przecież nie tak miało być. Gdzie w tym
          wszystkim dobro dziecka? , jak ma się prawidłowo rozwijać w takich warunkach?
          Pani Przybyszewska tworząc "Misje" zapomniała że ma do czynienia z dziećmi
          wyliczając 3 metry kwadratowe na dziecko , przecież to nie więzienie.
          "Obniżając koszty" redukcją etatów przy zwiększonej liczbie dzieci( w
          przeczkolu grupy liczą max 25) do prawie 40-tu na grupach starszych należy się
          modlić kilka razy dziennie o to by nic im się nie stało . Jednocześnie
          organizuje się Targi, skąd na to fundusze? Przecież to instytucja budżetowa ,
          nie ma pieniędzy na remonty, zabawki? a organizuje się popisy żeby akcje p.
          Przybyszewskiej poszły w górę?
          Zbyt dużo złego śię dzieje w Zespole . Zadowolony pracownik to DOBRY pracownik
          a p.Przybyszewska zdaje się o tym zapominać!!!!
    • jaga604 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 23.09.05, 20:20
      prosze cie osobazzz nie uogolniaj,bo mozesz kogos skrzywdzic swoja opinia.
      piszesz,ze zlobki obecne,to ochronki.jezeli tylko na podstawie warszawy to twoja
      opinia nie jest miarodajna.
      pracuje akurat w zlobku olsztynskim (ponad 20 lat)i uwiez mi ze na przelomie
      tego czasu duzo zmienilo sie na lepsze i dla dzieci i dla nas opiekunek.
      na co tylko mozna narzekac,to tylko na pobory.mysle,ze sa za niskie.
      ...tez jestem opiekunka.
      • osobazzz Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 23.09.05, 20:57
        Oczywiście że chodzi tylko o żłobki w Warszawie, i bardzo bym chciała żeby to
        się zmieniło. Lubię swoją pracę i mam dużo satysfakcji z jej wykonywania. Mam
        nadzieje że ktoś wreszcie powstrzyma osobę z '"Misją" i nasza praca będzie
        miała sens.
    • jaga604 Re: KOLEJNY POMYSL PRZYBYSZEWSKIEJ 23.09.05, 21:16
      mysle,ze sens to praca z dziecmi ma zawsze.oby tylko nie byla tak utrudniana jak
      piszesz ty i twoje kolezanki z warszawy(rozumiem,ze jestes opiekunka).
      ...zycze nam wszystkim jak najmniej klod pod nogi,zaufania do tego co robimy i
      zeby szefowie cenili nas tak jak to robia rodzice i dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka