Dodaj do ulubionych

Czego oczekujecie od dobrego żłobka?

04.01.06, 17:11
Jakie są Wasze oczekiwania przy zapisywaniu dziecka do żłobka dotyczące
opieki, pań, spacerów, jedzenia itd.?
Obserwuj wątek
    • aada100 Re: Czego oczekujecie od dobrego żłobka? 06.01.06, 13:52
      Niczego nie oczekujecie?????? Nie żartujcie.....
    • dagamama Re: Czego oczekujecie od dobrego żłobka? 06.01.06, 14:15
      ja mam mnóstwo oczekiwań - może nawet zbyt mnóstwo wink
      ale jest kilka podstawowych
      przede wszystkim musi być czysto i pachnieć czystością!!!
      (w żłobku mojego synka jest czysto ale pieluchy są gromadzone w sali i tam
      poprostu śmierdzi!)
      spacery - uważam że spacery to podstawa (u nas albo jest za zimno albo za
      gorąco - Dominik chodzi do żłobka od lipca i ani razu nie był na dworze!!)
      muzyka - fajnie by było gdyby dzieci miały możliwość słuchania muzyki
      dostosowanej do ich wieku (u nas panie słuchają głośno radia: a tam albo
      gadanie albo wiejskie przyśpiewki!)
      nie zbyt liczne grupy - 1 opiekunka na max. 4 dzieci (u nas tak jest ale wiem
      że w wielu miastach to nie możliwe)
      odpowiedni personel - opiekunki powinny naprawdę tą pracę lubieć i być
      odpowiednio szkolone (co z tego że ja czytam o tym jak stymulować rozwój
      maluszka, jak uczyć dyscypliny itp skoro one o tym nie mają pojęcia!)

mogłabym napisać jeszcze więcej ale nie chcę zanudzać...
      szczerze mówiąc to jestem żłobkiem bardzo zawiedziona a nie stać mnie na
      opiekunkę
      zazdroszczę mamom które trafiły na żłobki na poziomie
      mój pozostawia wiele do życzenia...
      • anqa1977 Re: Czego oczekujecie od dobrego żłobka? 06.01.06, 14:38
        1.Troskliwej opieki, i nie chodzi mi tylko o umycie pupy po kupie, mówię o
        przytuleniu gdy dziecko się uderzy lub jest smutne,
        2. Stosowania się do zaleceń żywieniowych (np. alergie ), zastępowania innymi
        równie artakcyjnymi posiłkami,
        3. Spacery od wiosny do jesieni chociaż...
        4. Nieobowiązkowe leżakowanie=spanie, jakaś alternatywa np. słuchanie bajki,
        5. Dogodne godziny przyprowadzania i odbierania dzieci,
        6. Małe grupy
        ...w sumie to ja chyba za bardzo dziwacznie wymagająca nie jestem
    • jagaga Re: Czego oczekujecie od dobrego żłobka? 06.01.06, 22:29
      Mam to szczescie, ze nasz zlobek jest dobry:
      1. jest profesjonalnie prowadzony, w kazdej grupie minimum jedna pani ma
      odpowiednie wyksztalcenie do pracy z malymi dziecmi;
      2. dzien ma swoj rytm i przestrzegane sa pewne zasady np. nie mozna sobie
      zabierac przytulanek (kazdy maluch ma swoja przytulanke z domu), przed
      jedzeniem przytulanki sa odkladane do pudelka, nie wchodzi sie z jedzeniem na
      sale itp.
      3. dzieci moga spac ze smoczkami ale smoczki sa tylko do spania;
      4. w zlobku jest pielegniarka;
      5. roznorodnosc zajec: sluchanie muzyki, taniec, zajecia plastyczne
      (bazgrolenie, naklejanie itp.), czytanie ksiazek, spiewanie, tory przeszkod,
      zjezdzalnia, basen z pilkami itp;
      6. odpowiednia dieta i zwyczaje przy stole (dzieci w grupie sredniakow od ok 12
      miesiaca jedza same, popijaja woda ze szklanek);
      7. zlobek ma swoje podworko.

Jedyne, co wolabym, zeby bylo inaczej to
      1. jedna opiekunka na 4 dzieci i mniejsze grupy (jest jedna na piecioro w
      grupie 20);
      2. zeby na podworku maluchy, starszaki i sredniaki mialy swoje rejony - u nas
      czesto sa razem i wiadomo starszaki jezdza rowerkami i biegaja z predkoscia
      niewyobrazalna dla tych mniejszych, nie da sie tez uniknac wyrywania zabawek
      itd. Nawet rozmawialam o tym z dyrektorka i zapewniala mnie, ze zazwyczaj nie
      sa wszyscy razem, no ale my zaczynalismy zlobek latem i byli razem i jest to
      walka o przetrwanie;
      3. paniom zdarza sie krzyknac, co prawda mi tez zdara sie krzyknac, ale uwazam,
      ze krzyk (poza sytuacjami niebezpieczenstwa) nie jest skuteczna metoda
      wychowawcza;
      4. niestety w naszym zlobku nie ma nauki korzystania z nocnika, a szkoda, bo
      maja tam odpowiedni sprzet (nocniki i takie super mini-toalety)i w grupie czyc
      sie razniej, no coz sama bede musiala przeprowadzic ta nauke...

A za rzecz najwazniejsza uwazam SZCZEROSC OPIEKUNEK, zebym miala pewnosc, ze
      zawsze mi szczerze powiedza jak przebiegl dzien i jezeli cos sie stalo, co stac
      sie nie powinno. Jak na razie mysle, ze sa szczere, np informuja mnie jezeli
      krotko spi i np. kiedys obudzil sie z ogromnym placzem, pytaly mnie wtedy czy
      domyslam sie przyczyny. Z drugiej strony obiawiam sie, ze panie nie zawsze
      wszystko widza i zdarzaja sie miedzy dzieciakami przepychanki. No ale coz -
      takie zycie!
      • dagamama Re: Czego oczekujecie od dobrego żłobka? 11.01.06, 12:58
        zazdroszcze takiego żłobka!!!
        u nas panie zawsze odpowiadają że wszystko jest OK chociaż ja wiem że to nie
        prawda!!
        ostatnio mój synek czymś się w żłobku zatruł!!! panie powiedziały: "nie możliwe
        żeby zjadł u nas coś nieświeżego!"
        a potem w szatni dowiaduję się od mam że inne dzieci też przechodziły koszmar
        (wymioty i biegunka przez cały weekend!)
        • daniel45 Re: Czego oczekujecie od dobrego żłobka? 11.01.06, 18:53
          a może to wirus Rota[nie wiem czy tak się pisze], ostatnio panuje w żłobkach.
          Warto się zapytac pań.
          • dagamama Re: do Daniel45 12.01.06, 09:27
            całkiem możliwe ale od pań w żłobku nic się nie dowiem...
            wg nich tutaj nikt nie choruje, nie ma kataru, nie kaszle itd - wogóle zawsze
            wszystko jest idealne!
            czy ten wirus to coś poważnego i powinnam zrobić badania?
            • daniel45 Re: do Daniel45 12.01.06, 15:52
              Obowiązkiem pań jest informowac o przypadkach zachorowań na jakiekolwiek choroby
              zakażne. Rota objawia się wymiotami, biegunką, temperaturą.Może miec łagodny
              przebieg, ale też może zakończyc się szpitalem.Dlatego ważna jest jest szybka
              konsultacja lekarza.Jeżeli jedno dziecko w grupie zachorowało to większośc
              dzieci może także złapac tego wirusa.
    • gosiagrzes1 Re: Czego oczekujecie od dobrego żłobka? 12.01.06, 14:45
      Moj maluch chodzi od 2 tyg. do zlobka, i poki co jestem zadowolona. Kazde
      dziecko jest chodzi spac indywidualnie, do jedzenia nie sa zmuszane. Panie są
      miłe i widac ze troskliwie zajmują sie dziecmi. Gosia
    • op.wawa Re: Czego oczekujecie od dobrego żłobka? 12.01.06, 15:04
      ciekawe sa te wasze oczekiwania, w wiekszosci sa one spełnienia w normalnym
      miejskim żłobku, jedynie co to zapomnijcie o opiece jedna opiekunka na 4
      dzieci, tak jest ale moze w prywatnych żłobkach, wszedzie tam gdzie sa grupy 20
      i wiecej dzieci sa tylko dwie opiekunki i czesto dwie panie lub jedna do pomocy
      czyli panie sprzatajace które nie prowadza z dziecmi zadnych zajęć ani zabaw,
      owszem pomagaja dzieciom przy jedzeniu, rozbieraniu czy toalecie ale na tym ich
      rola sie konczy. Jedna z was napisała iż oczekuje że w żłobku bedzie pachniało
      czystoscią, zapytaj wiec pań jakich srodków do sprzatania używają a z pewnością
      w odpowiedzi usłyszysz najtańszych (ale to nie od nich zależy takie dostaja w
      przydziale)tródno uzyskac długotrwały albo też jakikolwiek zapach z tych
      środków, napewno bardzo daleko im do popularnego Ajax'u czy Cif'a. Zastanawia
      mnie jeszcze kwestia owych "śmierdzących" pieluch na sali. to raczej mało
      prawdopodobne zważywszy na częste wizyty sanepidu i ich baczne zwracanie uwagi
      właśnie na takie rzeczy. A tak swoja drogą ciekawa jestem czy wiecie jakie
      oczekiwania od rodziców mają opiekunki?
      • dagamama Re: Czego oczekujecie od dobrego żłobka? 13.01.06, 08:51
        uwierz mi na słowo - w moim żłobku śmierdzi brudnymi pieluchami i rzadne
        rozmowy z personelem i kierowniczką nie pomagają
        właśnie zastanawiam się nad tym czy tego nie zgłosić w sanepidzie ale boję się
        że bardziej zrobię na złość niż cokolwiek tym zmienię
        a środki czystości - sama raz w miesiącu coś przynoszę bo wiem że pieniądze
        mają na wszystko skromne...
    • harribbo Domowy żłobek na Żoliborzu 13.01.06, 16:29
      Drodzy Rodzice,

Już niebawem zamierzamy otworzyć domowy żłobek na Żoliborzu. Będzie się mieścił
      w zielonej części Żoliborza na zamkniętym osiedlu - ulica Gwiaździsta. Za oknami
      jest piękny park Kępa Potocka a na terenie osiedla śliczne place zabaw dla dzieci.
      Nastawiamy się na małe grupy (maksymalnie 15 dzieci) - zależy nam na domowej
      atmosferze i indywidualnej opiece nad dzieckiem. Mieszkanie będzie całkowicie
      dostosowane dla dzieci. Każda z grup będzie miała swój pokoik + oddzielny pokój
      do spania. Oddzielne będą też łazienki: jedna dla dzieci, druga dla rodziców i
      personelu. Będąc mamą rocznej córeczki miałam okazję przez chwilę borykać się z
      problemami publicznych żłobków dlatego chciałabym być przede wszystkim
      elastyczna zarówno jeżeli chodzi o jedzenie, godziny otwarcia, potrzeby dziecka,
      zajęcia. Jeżeli jesteście zainteresowani proszę o wiadomość na @ z gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka