Dodaj do ulubionych

"prywatny żłobek", "mini żłobek" - naduzycie

14.12.06, 23:08
Wszyscy na forum rozmawiamy o prywtanych żłobkach mini żłobkach itp.
Posługiwanie się nazwą żłobek to w większości przypadków naduzycie, działanie
niezgodne z prawem, zgrozone odpowiedzialnością karną. Aby jakaś placówka
mogła posługiwać się nazwą żłobek musi przejść skomplikowaną procedurę - gdyż
żłobek to publiczny lub niepubliczny zakład opieki zdrowotnej, jest to
strasznie trudne i kosztowne. Nie uwazacie iż wielu włascicieli świadomie
nazywa swoją działaność żłobkiem aby wprowadzić nas w błąd. Co myslicie ?
Obserwuj wątek
    • baska0075 Re: "prywatny żłobek", "mini żłobek" - naduzycie 15.12.06, 00:01
      mowili o tym ostatnio w TVN w programie firma, niby nazywa się cos zlobkiem a
      zlobkiem nie jest. Mysle iz nikt nie przywiozuje wiekszej wagi do tego czy
      placówka jest zlobkiem czy nie - ale wydaje mi sie iz to powazny blad.
      Państwowe zlobki czy je chwalimy czy nie są pod jakims nadzorem - w przypadku
      prywatnych "złobków" jest pelna samowola
      • beatrice112 Re: "prywatny żłobek", "mini żłobek" - naduzycie 19.12.06, 00:02
        masz może nagrany ten program ?
      • werualta Re: "prywatny żłobek", "mini żłobek" - naduzycie 27.12.06, 23:00
        bo to nie są prywatne żłobki, ale kluby malucha, niemowlaka, wesołe kluby,
        kolorowe kluby itp. I nie można powiedzieć, że niby nazywa się żłobkiem. To nie
        nazywa się żłobkiem. Żaden z nich nie ma prawa nazywać siebie żłobkiem. Żłobkiem
        jest tylko placówka, która jest przede wszystkim pod pieczą ZOZ-u, Sanepidu.
        Może jest w Warszawie jeden prywatny żłobek spełniający takie wymogi, z
        prawdziwego zdarzenia. A w Polsce? Może 7. Może ktoś dysponuje większą wiedzą
        ode mnie na ten temat.
        Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.
        • beatrice112 Re: "prywatny żłobek", "mini żłobek" - naduzycie 04.01.07, 23:40
          do tego jednego o którym piszesz chodzi mój synek, z niam do niego dotarłam
          byłam w kilku które reklamowały się jako żłobki a na koniec okazywało sie iż to
          tylko chwyt reklamowy aby przyciagnąc chetnych
          • m125 do beatrice112 06.01.07, 22:55
            a co to za zlobek i gdzie sie znajduje. podaj prosze jakis namiar.
            • mama_mikunia Re: do beatrice112 07.01.07, 19:37
              Male Misie na Ursynowie. Strona www.malemisie.pl
              • m125 Re: do beatrice112 08.01.07, 17:43
                dziekuje. szkoda, ze mieszkam na bemowie sad
                • beatrice112 Re: do beatrice112 14.01.07, 00:14
                  Słyszałam od właścicielki iż Małe Misie planuja uruchomić od września drugą
                  placówkę, teraz zastanawiają się nad lokalizacją, moze do nich napisz i zapytaj
                  • oleska12 Re: do beatrice112 15.01.07, 21:40
                    Czy coś wiesz więcej o tej nowej lokalizacji. Próbowałam się dziś dodzwonić,
                    ale cały czas było zajęte. Czy Małe Misie przyjmują maluszki poniżej roku -
                    synek ma teraz 9 miesięcy, a chciałabym go dać do żłobka od marca?
                    • goska12345 Re: do beatrice112 16.01.07, 14:21
                      ja dzwoniłam do złobka Małe misie i mnie zatka ła cena 1400zł!!! to przegięcie,
                      zwłąszcza że mój synek we wrześniu będzie miał 6 miesięcy(jeszcze siedzi w
                      brzusiu big_grin) to co on skorzysta z "rytmiki, angielskiego, czy z zajęć
                      plastycznych" jak ledwo będzie siedział?!!! strawka żywieniowa 14,50 odliczana
                      jak dziecka nie ma. a jeśli dziecko jest na diecie to co?!! przecież takiemu 6
                      miesięcznemu Maluszkowi dopiero wprowadza się stopniowo pokarmy, a nie
                      codziennie inne dawki jedzenia. Panie mają wielkie ambicje, plany, ciekawe jak
                      z realizacją?
                      P.S. miałam tam pracować - podziękowałam...
                      • anula913 beatrice112 to właściciele żłobka 16.01.07, 18:53
                        Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę ten nick, szkoda że na inne tematy sie nie wypowiada
                        • goska12345 Re: beatrice112 to właściciele żłobka,naciągacze! 18.01.07, 13:34
                          musi swoje zachwalać, wkońcu nie łatwo znależć chętnych by zostawiać dziecko za
                          1400zł miesięcznie!!! tym bardziej jeśli dziecko ma 7 miesięcy i nic nie
                          wyniesie z rytmiki, czy zajęć manualnych.najfajniejszy w tym wieku jest kontakt
                          z dorosłym a nie lepienie kulek, czy słuchanie po angielsku co pani mówi.
                          fajnie dla starszych, ale nie takich brzdąców. uważam ze cena powinna być
                          adekwatna do tego z czego tak naprawdę dziecko będzie korzystać.bądźmy
                          realistami!!!
                          • supernowakk o malych misiach 18.01.07, 20:26
                            Nie gloryfikujcie tak tego żłobka, dziewczyny.
                            Cena rzeczywiscie nie jest adekwatna do tego, co proponują, albo inaczej - tej
                            placówce brakuje dobrego zorganizowania, by się wywiązać z tego, co proponuje.
                            Daleka jestem od reagowania emocjami, chociaż mój maluch ma małe
                            doświadczene=ie z MM ( szybko zrezygnowaliśmy), ale w efekcie, sąsiedzi
                            przenieśli swoją córeczkę do państwowego żłobka , w którym więcej się"nauczyła"
                            (piosenki, wierszyki", który był po prostu o niebo lepiej zorganizowany,
                            lepsze jedzonko i podział wiekowy, więcej przestrzeni, bo w MM jest po
                            prostu ciasno! Chociaz wlasciciele powiedzą, ze przeciez ze wszystkim sie
                            mieszczą... No tak, ale jesli mam porównywac, to NIE POLECAM!!!
                            • mouse1001 Re: o malych misiach 28.01.07, 23:00
                              Ile razy ktoś chwali Małe Misie, muszę zaprotestować. To, co oni proponują za
                              taką kasę to skandal. Ciasnota, jedzenie dowożone gdzieś z zewnątrz etc.
                              Państwowy żłobek to Hilton w porównaniu z Małymi Misiami, które z Hiltona mają
                              tylko cenę, a standard, jak w Schronisku PTTK. I na dodatek to wcale nie jest
                              żłobek - nazywa się to Akademia Małe Misie. Idę o zakład, że nie mają uprawnień
                              żłobka. No, ja bym im w każdym razie takich nie dała.
                        • beatrice112 Do Mam Sherlock Holmsów 19.01.07, 16:59
                          Anula913
                          Fakt iz piszę najczęściej o żłobku do którego chodzi moje dziecko to na pewno
                          dowód na to iż jestem włascicielka. Gratuluje przebiegłosci i inteligencji.
                          Przyznam iz się taka działalnoscia interesowałam ale nie miałabym tyle odwagi
                          aby wziąć odpowiedzialność za czyjeś dzieci.
                          Pewnie powinnam pisać o tym o czym nie wiem - wnioskuje że ty to robisz.

Ewa 12345,

nie jest dla mnie obiektywna opinia osoby która próbuje się na kimś mścic za to
                          iż nie dostała pracy w jakimś żłobku a teraz anonimowo wypisuje dziwne rzeczy
                          na forum. Oczywiście moze Ci sie wszystko nie podobac ale nie pisz prosze że
                          jest tam jednoczesnie tłok i że właściciele nie moga znaleźć chetnych - jest to
                          bez sensu, skoro jest tłok to chyba sa chętni.

anula913 napisał:

> Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę ten nick, szkoda że na inne tematy sie nie
                          wypo
                          > wiada
                      • szpilki Re: do beatrice112 12.02.07, 13:16
                        koszt utrzymania dziecka w pańswtowym żłobku to ok. 1500zł miesiecznie- rodzić
                        ponosi koszt ok. 200zł reszta dopłaca miasto/gmina.
                        Jeżeli dziecko ma mieć opieke i kontrole placówki na tym samym poziomie to cena
                        za prywatny żłobek powinna oscylować własnie w okolicy 1500zł - bo na to składa
                        sie m.in określona ilosć opiekunek, ustawowa powierzchnia przypadajaca na
                        dziecko i zgodne z przepisami urządzenia do zabawy. Jak również deitetyk
                        obowiązkowy, logopeda, dentysta itd, itd.
          • mouse1001 Re: "prywatny żłobek", "mini żłobek" - naduzycie 28.01.07, 23:15
            Małe Misie nie są żłobkiem. Nazywa się to Akademia Małe Misie i idę o zakład, że
            nie mają uprawnień żłobka.
            • mama_mikunia Do mouse1001 30.01.07, 17:11
              Tak czytam sobie to forum i znow trafiam na Twoja wypowiedz, w ktorej jestes o
              czyms przekonana... choc nie masz wiedzy na ten temat.
              Ten zaklad bys przegrala.
              • supernowakk Re: żłobek 31.01.07, 13:50
                Przecież to można sprawdzić, czy ma uprawnienia, czy nie. Mamo_mikunia, na czym
                opierasz swoją pewność, hmm?
                • baska0075 Re: żłobek - 14-02941 numer rejestru 04.02.07, 23:21
                  Na stronie internetowej MM podają iż pod takim wpisem funkcjonują w rejestrze
                  zakładów opieki zdrowotnej, sugeruje Mamom aby tam zadzownily i sprawdziły czy
                  to prawda zamiast prowadzic głupie rozmowy pod osłona anonimowości. Oczywiscie
                  o ile to mamy a nie jakas sfrustrowana konkurencja. Jak czyjeś dziecko zostało
                  przyjete do żłobka państwowego to nich się cieszy. Nie wszystkie dzieci
                  przyjmuja. Słyszałam w radio że koszt utrzymania dziecka w państwowym żłobku to
                  2000 PLN, 200 płaci rodzic resztę państwo - wiec 1400 PLN to bardzo tanio,
                  zwłaszcza jak sie ma do wyboru nianię za 1500 PLN, przy ktorej trzeba dziecko
                  nakarmic i zapewnić rozrywki .... ah szkoda gadać
              • masia00 Re: Do mouse1001 - czy MM będą też na Mokotowie 11.02.07, 23:11
                Poniewaz jestes mamą ktorej dziecko chodzi do MM mam pytanie czy słyszałaś może
                iż od wrzesnia MM będą miały placówkę na Mokotowie. Będę wdzieczna za informację

Marzena
                • anakama Re: Do mouse1001 - czy MM będą też na Mokotowie 09.03.07, 13:02
                  Zanim oddacie swoje pociechy to najpierw skontaktujcie się z właścicielkami - w
                  razie jakichkolwiek problemów, obie panie nie chcą iść na żaden kompromis.
                  Dobrze przeczytajcie umowę zanim ją podpiszecie jest tam mnóstwo punktów bardzo
                  korzystnych dla żłobka a nie dla rodziców np. terminem rozpoczęcia uczęszczania
                  dziecka do żłobka jest jego pierwsze przyjście nawet jeśli byłby to 31.08 i
                  przyprowadzenie dziecka na 1 godzinę (musiałam zapłacić czesne za cały
                  miesiąc)no i koszmarnie długi okres wypowiedzenia za który niestety też trzeba
                  płacić. Weźcie drogie mamy pod uwagę to, że dzieci często chorują - też trzeba
                  płacić i opiekę w domu zapewnić plus ewentualna rezygnacja bo dziecko stale
                  choruje, patrz wyżej koszty wypowiedzenia. Za tę kwotę można znaleźć super
                  nianię i nie martwić się o to co zrobić z dzieckiem jak zachoruje.
                  Jeśli zdecydujecie się mimo wszystko na tę placówkę to pamiętajcie żeby wszystko
                  ustalać na piśmie bo szanowne właścicielki ustaleń ustnych nie respektują.
                  Monitoring którym się chwalą nie zdał w naszym przypadku egzaminu ponieważ nasze
                  firmy mają zabezpieczenia.
                  Jeśli chodzi o panie to są miłe a szczególnie pani kierownik którą bardzo
                  pozdrawiam.
                  Decyzja należy do was, ja zrezygnowałam i to była słuszna decyzja ale drogo mnie
                  to kosztowało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka