Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ubrania z historią

13.08.04, 16:29
    Czy macie w swojej szafie i nosicie ubrania np. po mamie? W końcu moda
    zatacza koło:) Ja miałam kidyś świetną kurtke skórzaną, niestety wiele ubran
    mojej mamy sie nie zachowało, bo przerabiała je i pruła:)kilka moich
    kolezanek szczyci się całkiem pokaźną ilościa takich "antyków" starszych od
    siebie. Fajna zabawa.
    Obserwuj wątek
      • misae Re: Ubrania z historią 13.08.04, 18:03
        niestety ale rozmiarowo nie jestesmy podobne, aczkolwiek nie zabardzo wiem co
        moglabym wybrac przeciez ona w tym chodzi, ale kiedys mialam buty od babci,
        czarne lakierki
      • lunalovelight Re: Ubrania z historią 13.08.04, 18:47
        ubrania i dodatki z historia - bardzo lubie miec :), rzadziej nosze [wlasciwie
        nigdy, o tym zaraz].

posiadam na przyklad buty mojej babci, oryginalny fason z lat bodaj 50tych, na
        bardzo wysokim obcasie, pieknie wykonane i nie sa zniszczone [babcia zdaje sie
        miala je wowczas na nogach raz jeden, a 'przylecialy' do niej z usa]. moze
        zdarzy mi sie je zalozyc? kto wie :). teraz znowu modne sa fasony stylizowane na
        lata 50te i 60te.

mam tez kilka par butow mojej mamy, z bardzo wczesnych lat 80tych, kiedy to ja
        bylam dziecieciem, w tym m.in. wsciekle seledynowe lakierki w noskiem w szpic,
        na niskiej szpilce i mimo, ze widzialam nie tak dawno temu na jakims zdjeciu
        modelke w niemal identycznych, to jednak ja traktuje je jako mile dla oka
        kuriozum ;).

a propos lat 80tych, jestem tez w posiadaniu przeroznych wyrobow skorzanych -
        paskow, toreb, elganckich kuferkow, chyba nawet 2 krawatow... to z racji tego,
        ze moj tata w latach w.w. 80tych projektowal i wykonywal takie cuda, sprzedajac
        je potem do roznych galerii [na szczescie troszke tych misternie wykonanych
        cudeniek zostalo w domu i tak na przyklad piekny kuferek z bezowej, licowej
        skory i z kutym zamknieciem jest ozdoba mojego mieszkania, choc czasem, jesli
        pasuje np. do skorzanego, jasnego plaszcza i butow, to nosze go i jest wrecz
        przedmiotem mojej dumy :)].

ciuchy po mamie, z lat 70tych i wczesnych 80tych... bylyby dobre, ale wiekszosc
        nie chce dopiac sie w biuscie ;).
        • lunalovelight Re: Ubrania z historią 14.08.04, 11:57
          podciagam watek, bo mi sie b. podoba i chetnie poczytalabym wypowiedzi
          [ewentualne] innych...
          • Gość: o. Re: Ubrania z historią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:15
            to ja Wam opowiem o mojej bluzeczce. jest czarna, obcisla, z krotkim rekawkiem,
            utrzymana w konwencji cieniutkiego sweterka. ma bialy haft na piersi -
            francuski, malutki, fantazyjny napis/nazwisko jakiegos chyba faceta (louis cos
            tam). dekolt w serek. posiadam ja od siedmiu lat i caly czas wyglada jak
            nowiutenka (to chyba kwestia materialu). no i teraz hicior: bluzke wyciagnela
            przed siedmiu laty z szafy moja babcia, mowiac ze moja mam nosila ja przez cala
            mlodosc, a potem jej sie znudzila no i babcia schowala ja ze wzgledu na jej
            cudowna jakosc. a co w tym dziwnego? mianowicie to ze przed moja mama
            przenosila ja cala mlodosc moja babcia :) podsumowujac w latach
            szescdziesiatych moja babcia. potem schowala ja na dziesiec lat. lata
            osiemdziesiate to moja mama. potem babcia znow schowala ja na dziesiec lat.
            potem ja. i ona nadal jest swietna. na razie nosze i nosze i kocham ja. a
            kiedys chyba ja dochowam tradycji i schowam ja na dziesiec lat :P
            • lunalovelight Re: Ubrania z historią 14.08.04, 12:33
              matko kochana, z jakiegoz to niezniszczalnego materialu jest ta bluzka?!
              • inezja21 Re: Ubrania z historią 14.08.04, 12:38
                Jedna moja kolezanka ma rude dzwony swojego taty:) naprawde na nia pasuja:),
                poza tym ma tez sukienke swojej mamy:)
                • lunalovelight Re: Ubrania z historią 14.08.04, 12:39
                  ja po tacie mialam swietna ramoneske, ktora nosilam w zamierzchlych czasach
                  liceum, a potem owa kurtka odeszla w blizej nieznany mi niebyt :( ...
                  • inezja21 Re: Ubrania z historią 14.08.04, 12:55
                    Przypomniało mi sie ze kiedys nosiłam taty koszule w kratę niebieska-super była
                    ale sie podarła:(
                    • lunalovelight Re: Ubrania z historią 14.08.04, 12:58
                      ja z ojca koszula w krate tez mialam jakies doswiadczenia ;) [a mialam wtedy
                      moze z 13 lat, swiat muzyki i subkultur przezywal fale grunge :D], ale to byla
                      jakas taka calkiem nowa, wranglera bodajze...
                      • inezja21 Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:05
                        Tak,pamietam, własnie bylam w tym wieku jak królował grunge
                        • lunalovelight Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:07
                          rocznik 81 [moj] i okoliczne rules :P. kochalam wtedy namietna miloscia chrisa
                          cornella z soundgarden :D.
                          • blinski Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:10
                            heheh, kiedy była moda nagrunge to ja nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy -
                            wedy interesował mnie dr alban i 2unlimited:)) a grunge lubię teraz -
                            soundgarden właśnie, pearl jam.. 'spoonman' to jedna z moich ulubionych
                            piosenek:)
                            • inezja21 Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:12
                              ja jestem rocznik 82:)
                              Najlepszy jest Jeremy, Smells like teen spirit i oczywiście Black hole sun!!!!
                              • lunalovelight Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:13
                                'black hole sun' ma swietny teledysk :).
                              • blinski Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:23
                                a jam jest rocznik 83, choć to niewiele wnosi:)
                                black hole sun też lubię, a nirvanę raczej średnio.. a od jeremy'ego
                                wolę 'alive'.
                                no, i jeszcze 'the rooster' alice in chains!
                            • lunalovelight Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:13
                              no wiesz! :D nie przyznawaj sie, ze wolales dra albana :P... 'spoonman' jest z
                              plyty superunknown, o ile sie nie myle?
                              • blinski Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:24
                                nie, nie mylisz się, mam tą płytę:)
                                a co mi tam, mogę się przyznać do wszystkiego co miało miejsce, w końcu to było
                                ponad dekadę temu:)
                          • Gość: o. Re: Ubrania z historią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 13:14
                            taaa... ja jestem 82 :P

co do materialu - nie zachowala sie zadna metka na owej koszulce, ale jest to
                            cieniutkie, sweterkowe wdzianko. robione baaaardzo cieniutkim overlockiem (??),
                            nieorzciagliwe, ani nic. kroj ma tylko taki blisko ciala. wiem ze ciezko w to
                            uwierzyc ale to szczera prawda :)

poza tym mialam przez pare lat koszulke po mojej mamie, obcisla, z duuuzym
                            dekoltem z kieszonka na piersi. kroj taki trapezowy, u gory obcisla, do dolu
                            rozszerzajaca sie. nie za dluga. orginlanie rozowa, ale w momencie
                            mojego "przejecia jej" dosc juz sprana (materila za to nizezniszczony).
                            zafarbowalam ja na czarno i byla spoko. potem pozyczylam komus i przepadla
                            • Gość: o. Re: Ubrania z historią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 13:15
                              ale narobilam literowek :P
                            • inezja21 Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:16
                              kochany wyz demograficzny lata 80-te!!!!!!!!!
                              Ludzie nie mieli co robić jak wyłączyli prąd więc robili nas!
                              • lunalovelight Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:18
                                tia :D mnie poczeto np. dokladnie w swieto pracy, 1 maja :P
                                • inezja21 Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:23
                                  :))))
                                  • lunalovelight Re: Ubrania z historią 14.08.04, 13:36
                                    psst psst, postuluje nowy watek 'doda jest super!' olac cieplym moczem :D.
                                    • Gość: o. Re: Ubrania z historią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:06
                                      aha, ok. nie zauwazylam wczesniej tej prosby i juz odpisalam. ale juz
                                      zamilkne :]
                                      • lunalovelight Re: Ubrania z historią 14.08.04, 14:08
                                        no ja tez dorzucilam swoje 3 grosze, ale tylko do wypowiedzi graila [ mam poza
                                        tym przesyt takimi watkami, czy doda jest super czy nie...].
                                        • Gość: o. Re: Ubrania z historią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:10
                                          taaa :D
      • b_bb Re: Ubrania z historią 14.08.04, 15:13
        W szafie mam kilka ubrań po mamie, kiedyś nosiłam, teraz sobie leżą. Mam też
        kilka sztuk ciekawej, starej biżuterii, z czego noszę tylko wisior z ogromnym
        bursztynem (nieco przerobiłam po swojemu, ale bursztyn jest prawie wielkości
        pięści, kształtem przypominający serce, często wzbudza zainteresowanie i
        zachwyt)oraz broszkę z drewna z rysunkiem metalowym.
        • miska_malcova Re: Ubrania z historią 15.08.04, 15:08
          mam babcina sukienkę :-) bawełniana koronka robiona na cieniutkim szydełku
          (czarno-bordowa), ale tylko sobie wisi w szafie, bo moja babcia kiedy ją nosiła
          ważyła 45kg :-) a ja nieco więcej :-)))
          mam torebkę i pasek z panieńskich czasów mojej mamy :-)
      • Gość: ToeToe Re: Ubrania z historią IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.08.04, 15:59
        Moja bacia miala zawsze pare zapchanych szaf (miescilo sie wszystko, bo dziadek
        regulularnie wyrzucal niektrore sztuki, babcia nigdy sie nie zorientowala tyle
        tego bylo). Jak mi sie chcialo czegos oryginalnego to zawsze szlam do baci na
        przeglad szafy i pudelek z bizuteria...
        • inezja21 Re: Ubrania z historią 16.08.04, 15:12
          fajny dziadek:)
      • Gość: milka Re: Ubrania z historią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 19:55
        Ja mam sweterek z lat 40-stych! czarny,bardzo obcisły z fosforyzującymi w
        ciemnościach różami:)aż trudno uwierzyć ,że wtedy były takie ciuchy,ale moja
        babcia "znalazła"go w rzeczach jakiejś niemki w czasie wojny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka