Gość: :) ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:03 j. w. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 13:04 Za rogale marcińskie, oczywiście! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 13:35 Nie kocham Poznania,ale macie jeden cudny lumpeks! Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 13:38 kochanica-francuza napisała: > Nie kocham Poznania a,bez obrazy.NIE uważam,żeby Warszawa była jedynym cudem świata.Po prostu źle się czuję w mieście,które ma mniejsze domy i węższe ulice.Taki rodzaj odbioru przestrzeni.Nie ma to,broń Boże,nic wspólnego z poznańską rolą w kulturze,Targami i całokształtem!Ja po prostu tak mam.Kinestetyczka jestem.Odbieram świat przez przestrzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola2375 Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.p-s-inter.net 20.06.05, 14:47 dzisiaj bordzo mnie rozczarowali poznaniacy zero współczucia dla cierpiącego dziecka żenada.Myślałam że walne jednej babie w gębe Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 20.06.05, 20:31 Gość portalu: wiola2375 napisał(a): > dzisiaj bordzo mnie rozczarowali poznaniacy zero współczucia dla cierpiącego > dziecka żenada. A co ,mieli wszcząć zbiorowy lament ? O co chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola2375 Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.p-s-inter.net 21.06.05, 13:00 chodziło mi o to że mój syn bardzo cierpiał na ból ucha a nikt nie chciał nas przepuścić do laryngologa dodam że miałam prawo wejść bez kolejki.kochanico te twoje uwagi są nie na miejscu ale cóż ty wszystkim lubisz dociąć nie ja pierwsza i ostatnia ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 13:40 Gość portalu: wiola2375 napisał(a): > chodziło mi o to że mój syn bardzo cierpiał na ból ucha a nikt nie chciał nas > przepuścić do laryngologa dodam że miałam prawo wejść bez kolejki.kochanico te > twoje uwagi są nie na miejscu twoje o moich - również ale cóż ty wszystkim lubisz dociąć nie,nie wszystkim - najchętniej obrońcom dzieci;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 13:41 Gość portalu: wiola2375 napisał(a): > chodziło mi o to że mój syn bardzo cierpiał na ból ucha było mu dać środek przeciwbólowy,a skoro miałaś prawo,było je egzekwować nawet wbrew woli kolejkowiczów; ból ucha = "cierpienie dziecka",buahahahaha,a to mi cierpienie dopiero,lepiej powpłacaj na UNICEF na wykupienie z niewoli sześcioletnich niewolników,czytałam o tym ostatnio Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 13:42 kochanica-francuza napisała: > Gość portalu: wiola2375 napisał(a): > > > chodziło mi o to że mój syn bardzo cierpiał na ból ucha aaa TWÓJ - nooo,teraz się rzucisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: za co kochacie POZNAŃ IP: 195.117.147.* 28.06.05, 14:23 A w Warszawie każdy by przepuścił:)))))i czerwony chodnik by jeszcze rozlożyli, a pożniej cierpiące dziecko lekarz własnym samochodem odwiózł by do domu i leki wykupił po drodze????Nie sądze, to nie Poznań czy inne miasto to ludzka znieczulica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcia Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 22:38 POZNAŃ kocham za to że jest!!! w końcu się tam urodziłam ;P Odpowiedz Link Zgłoś
umaa Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 13:42 nie kocham Poznania, gdy pojechalam tam pierwszy raz samochodem to dostalam mandat za parkowanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 13:43 umaa napisała: > nie kocham Poznania, gdy pojechalam tam pierwszy raz samochodem to dostalam > mandat za parkowanie!!! a mnie wynajemczyni mieszkania ukradła piękną niebieską bluzę z polaru!buuuuu... i jeszcze łgała w żywe oczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 13:54 nie kochamy Poznania, kochamy Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 14:07 Za Stary Rynek, za piwo w Brovarii:) festiwal "Malta", za mój uniwerek, gware i pewnie pare innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 15:06 Gość portalu: kum-nye napisał(a): > Za Stary Rynek, za piwo w Brovarii:) festiwal "Malta", za mój uniwerek, gware i > pewnie pare innych rzeczy. a za jezioro Malta nie kochacie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 15:10 za Stary Rynek, Malte, dobre piwo fajnie tu jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 15:13 Jak samą Malte jeszcze troszke podrasują to bedziemy kochać:) Ale nieźle się tam na rolkach jeździ... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 15:21 Gość portalu: kum-nye napisał(a): > Jak samą Malte jeszcze troszke podrasują Znaczy co zrobią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 15:36 Źle się wyraziłam. Chodzi o to, że ja nigdy nie przepadałam za tym miejscem (to chyba przez kiepskie wspomnienia), ale ono caly czas się zmienia, robi się coraz przyjaźniej i wraz ze zmianami rośnie moja sympatia do niego. Aaa...i zboczeńców niezłych tam można spotkać:/ Gdyby jeszcze ludzie pod rolki nie włazili:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nati Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:01 Poznań kocham głównie za to, że kończę już studia i na moje szczęście nie będę musiala już tam wracać!!! Poznań to miasto cwaniaków-w szerokim tego słowa znaczeniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaloryfer Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 15:13 Za kina Amarant, Muza i Malta, za Stary Rynek, mojego byłego UłAMka, Muzeum, Teatr Nowy, koncerty farne, most teatralny, festiwal Malta itd. Nawet jeśli nazywają nas Poznań - zagłębie dresiarstwa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 15:15 O tak- kino Malta:) I zapiekanki w nocy na moście teatralnym:) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 15:20 > nazywają nas Poznań - zagłębie dresiarstwa :))) Za co???Co za bezdenne palanty? Tylko nie pisz,że warszawiacy.To na pewno warszawiacy bardzo świezi,tacy dwuletni,co to sami słomę w butach z rodzinnego Pcimia muszą ukryć... Dla ścisłości - nie mam nic do Pcimia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 15:38 Ja w ogóle pierwsze słysze. Za to kiedyś slyszałam jak wspanialy, jedyny, niepowtarzalny guru muzyczny Robert Leszczyński mówił o Poznaniu jako stolicy niemieckiego techno w Polsce...hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 15:39 Gość portalu: kum-nye napisał(a): > Ja w ogóle pierwsze słysze. Za to kiedyś slyszałam jak wspanialy, jedyny, niepo > wtarzalny guru muzyczny Robert Leszczyński mówił o Poznaniu jako stolicy niemie > ckiego techno w Polsce...hmm... Eeeee...z muzyki wiem jeszcze mniej od Leszczyńskiego,więc no comments... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 15:44 Nie mozna wiedzieć więcej od Leszczyńskiego, bo Leszczyński wie najwięcej:] Osz kurde jak mi ten facet na nerwy działa...to się jeszcze polityką musiał zająć...ale to zupełnie nie na temat:) W każdym razie pewnie uslyszał o Manieczkach koło Poznania i zaraz niemieckie techno...phi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 15:18 za europejską atmosferę,swietnych ludzi,secesyjne kamienice,jezioro Malta,Jezyce (ale nie wieczorami;) ps:jaki lumpeks kochanico??? Odpowiedz Link Zgłoś
umaa Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 15:19 jezyce kojarze z ksiazek Musierowicz Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 15:21 > > ps:jaki lumpeks kochanico??? Pasaż Apolla,"Ici Vintage". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fj Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 17:36 Za superknajpki, bardzo fajnych i sympatycznych ludzi, zrelaksowaną atmosferę, Stary Browar, ładne i nowoczesne lotnisko, przytulne i superurządzone hotele przy starym mieście, dużo okazji do pracy, AE i inne szkoły wyższe tworzące studencki nastój, zielone parki w każdym kącie miasta i fajnych fryzjerów! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fj Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 19.06.05, 17:36 I jeszcze za to że tak blisko do Berlina! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
laparisienne Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 17:41 Najpiekniejsze, najbadziej gospodarne, pracowite miasto w Polsce. Brawo Poznaniacy. Zdecydowanie ZaCHODNI KULTUROWO Poznan, a nie wschdniozydowa Warszawka czy Krakow. Za wszystko , nawet za szneke z glancem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 09:07 Tylko te mieszkania takie tanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
n_nicky Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 18:55 bo jestem związana z tym miastem od kołyski,chociaż mieszkam kawałek poza nim.Poznań ma taki europejski klimat i to się czuje.Ale od października najprawdopodobniej "zwiążę" się z Wrocławiem,ale to też super miasto. PS Widzę,że po manii imion nastapiła fala miłości do miast;) Odpowiedz Link Zgłoś
larysa86 Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 19:48 Kocham Poznań, bo tu jest mój dom ... i nigdy nie zamieniłabym go na żadną Warszawę ;) Poza tym kocham Poznań za fajną atmosferę,świetne kluby i puby, za Stary Rynek (szczególnie wieczorem i nocą),za to, że nawet w centrum miasta znajduje się wiele przyjemnych zielonych miejsc, gdzie można odpocząć od ulicznego zgiełku ... Chociaż właściwie to może niepotrzebnie to wymieniam, bo podobno "kocha się nie za zalety ale pomimo wad" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka larysa a gdzie te fajne kluby???bo wawa ma lepsze! IP: *.kalisz.mm.pl 21.06.05, 22:15 ja ostatnio widze ze kluby poznanskie schodza na psy!blue robi sie beznadziejnie w post dali widze dresy wiec gdzie te fajne kluby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 13:44 A gdzie dokładnie pod Poznaniem jeśli mogę spytać?:) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 19:51 Poznan pamietam jak przez mgle - no, ta rzezba Perseusza i Andromedy w parku przed palmiarnia zarejestrowala mi sie permanentnie Odpowiedz Link Zgłoś
bez_nicka Re: za co kochacie POZNAŃ 19.06.05, 19:53 za pyry i ludzka interesownosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelena Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 23:55 Przede wszystkim za to, że się tu urodziłam i czuję, że jestem w domu. Jest jeszcze jeden ważny powód - w Poznaniu mieszka mont_everest :) Odpowiedz Link Zgłoś
larysa86 Re: za co kochacie POZNAŃ 20.06.05, 00:22 zapomniałam dodać, że w Poznaniu jest wielu fajnych facetów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelena Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 17:13 ...wśród których przoduje Mont ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi posen posen posen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 09:04 Kocham za - Malte, mój UAM:)(WNS), Stary rynek, uliczki dookoła, Grunwald, zieleń,"robotniczą"klimatyczną Wildę:), parę fajnych sklepów i klubów, moją podstawówkę:)fajnych facetów, niemieckie i bamberskie nazwiska(nazwisko babki mojego faceta - Shoneich, mojego kolegi - Hilgendorf, fajne są:),bliskość Berlina. Nie kocham za - dresów,panie w typie Kulczykowej, E.Minge, zbytni konserwatyzm ubraniowy,układy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: posen posen posen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 09:06 Z błędami napisałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania Re: posen posen posen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 16:50 > Nie kocham za - dresów,panie w typie Kulczykowej, E.Minge, zbytni konserwatyzm > ubraniowy,układy. czyli za to, co spotyka się w każdym mieście, miasteczku, wsi.... a gdyby nie taka Kulczykowa, nie byłoby Starego Browaru - jak na razie jest to chyba najbardziej udana inwestycja , szczególnie mam tu na myśli architekture tego budynku, więc nie wszystko złe co kulczykowe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: posen posen posen IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 17:04 Ale styl akurat tak. I tyle. Natomiast jeśli chodzi o większe polskie miasta to tu, w Poz.jest duuuuuuuże stężenie takich właśnie lal pudernic.Nie pisałam o jej dokonaniach na innych polach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania no ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:39 ale jakie wieksze miasta masz na myśli? taki styl w naszym pięknym kraju świadczy po prostu o kasie i tyle? czy w Krakowie albo w Gdańsku klasa z kasą ma "lepszy", bardziej wyrafinowany styl? wydaje mi się że nie..zresztą popatrz na rodzime byznesłumen, mam tu na myśli np. Piontek albo Batycką!? i w Berlinie też spotyka się pudernice... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: no ale.. IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 19:05 Nie aż tyle!!!Te kobiety mają obsesję na punkcie wyglądu i 0 poczucia smaku, barok pełną gębą.Wiesz, znam kobiety 40paro letnie, które po przyjeżdzie do Poz. się smieją, a po paru latach nadal nie mogą uwierzyć(same są dobrze ubrane i zadbane)że mozna się doprowadzić do takiego stanu.Bardzo dobrze znam to środowisko poznańskich "sponsorek" i elyty, niejednokrotnie bywałam na bankietach, imprezach takich pań nie tylko w Poznaniu - różnica jest DUŻA. Kwestia gustu i "wnikliwej obserwacji".Dla mnie, brzydko mówiąc, Poznań jest pełen wykoafiurowanych lafirynd, mniej lub bardziej majętnych( i panienek "targowych"w szpileczkach z ktorych takoweż wyrastają) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania Re: no ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 19:22 > Nie aż tyle!!!Te kobiety mają obsesję na punkcie wyglądu i 0 poczucia smaku, > barok pełną gębą.Wiesz, znam kobiety 40paro letnie, które po przyjeżdzie do > Poz. się smieją, a po paru latach nadal nie mogą uwierzyć(same są dobrze ubrane > > i zadbane)że mozna się doprowadzić do takiego stanu. jaki barok? tu kobiety są stanowczo zbyt zachowawcze...raczej minimalizm I dlaczego te Twoje znajome są niby takie wstząśnięte? czym? :D > Kwestia gustu i "wnikliwej obserwacji".Dla mnie, brzydko mówiąc, Poznań jest > pełen wykoafiurowanych lafirynd, mniej lub bardziej majętnych( i > panienek "targowych"w szpileczkach z ktorych takoweż wyrastają) no tu już przesadziłaś! ...no chyba że obracasz się w środowiskach "hostessowo - usługowych"? dla mnie Poznań, to miasto akademickie, owszem z lekkim "biznesowym zadęciem" i nieco sztywne, ale napewno nie kiczowate.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: no ale.. IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 19:35 Widocznie inaczej na nie patrzymy:)Akademicki to jest dla mnie Kraków.Nie obracam się w hostessowych srodowiskach, więc nie wyciągaj pochopnych wniosków jeśli nie wiesz kim jestem/nie znasz mnie.Patrzę.Patrzę i jeszcze raz patrzę, obserwuję oraz obserwuję, na ulicach, w centrach handl., sklepach, klubach, knajpach.....Takie juz mam zboczenie i nałóg.I z tego tworzy mi sie obraz "poznańskiej kobiety"(którą sama nota bene jestem:).Ok, kończmy już tą dyskusję, bo każde z nas ma inny mózdżek, nastrojenie sensoriów zmysłowych czy co tam jeszcze i udowadniamy wyzszość Bozego Narodzenia nad Wielkanocą. pozdrawiam BTW Jesteś kobietą czy mężczyzną(z ciekawości,może w tym sęk tkwi, sama już nie wiem....). Przypomniało mi się, że czytałam kiedyś w Wyborczej o zachowawczej i konserwatywnej modzie "poznańskiej", Minge i zaniewska się wypowiadały, juz nie pamietam.W każdym razie nie przekonał ,mnie ten artykuł, może był o tych 21% pozostałych poznanianek.Z kolei na forum POZNAŃ parę osób kiedyś podzieliło moją opinię. No widzisz, różne poglądy na ten temat.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania Re: no ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 19:57 pozwolę sobie odpowiedzieć... > Widocznie inaczej na nie patrzymy: na szczęście :D )Akademicki to jest dla mnie Kraków. o! jak ja nie cierpię smerfów! Kraków akademicki! no tak i Stary Teatr w Krakowie! Rynek to tylko krakowski! Jazz to tylko w Krakowie! Kwiaciarki to najlepsze w Krakowie! Poeci to tylko krakowscy! Krakowski Trakt! Maślanka krakowska... Aktorzy to tylko z Krakowa! ...i te ich precle... >Nie obracam się w hostessowych srodowiskach, więc nie wyciągaj pochopnych >wniosków jeśli nie wiesz kim jestem/nie znasz mnie. a tak mi sie skojarzyło a propos tych "lafirynd"! Patrzę.Patrzę i jeszcze raz patrzę, > obserwuję oraz obserwuję, na ulicach, w centrach handl., sklepach, klubach, > knajpach.....Takie juz mam zboczenie i nałóg.I z tego tworzy mi sie > obraz "poznańskiej kobiety"(którą sama nota bene jestem:) no właśnie patrzysz i patrzysz...i widzisz co chcesz widzieć ..a ja to mam inne nałogi, ale co tu na FM będę się obnosić a jaki masz obraz "siedleckiej kobiety"? Ok, kończmy już tą > dyskusję, bo każde z nas ma inny mózdżek, nastrojenie sensoriów zmysłowych czy > co tam jeszcze i udowadniamy wyzszość Bozego Narodzenia nad Wielkanocą to Ty masz móżdżek? > pozdrawiam :)poważnie? my z Romanem to tak na serio..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: no ale.. IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 20:29 Tak,Kraków jest akademicki i NIE POSŁUGUJE SIĘ W TYM PRZEKONANIU STEREOTYPAMI.Czepiasz się szczegółow."Lafirynda" - a o co chodzi?Toż to "kobieta lekkomyślna":), słowo w RÓZNYCH środowiskach i kontekstach używane. Mam móżdżek, w stosunku do innych gatunków zamieszkujących naszą piękną planetę mozna go zwać i móżdzkiem, a czasem mózgolem, mózgochem itp(znów te nieparlamentarne słowa na poziomie lafiryndy,pardon). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania Re: no ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 21:01 zabrzmiało to jednak stereotypowo! Kraków to niewątpliwie akademickie miasto, tak jak i Poznań, Wrocław, Gdańsk czy Warszawa.. ...a wracając do lafirynd, sądzisz że taka Pani na Browarze jest kobietą lekkomyślną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: no ale.. IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 21:12 Nooo, może nie lekkomyślną,to słowo ma różne znaczenia, poza tym miałam na myśli styl nie osobowość jakkolwiek ujętą, no i jest on taki czasem 'lekkich obyczajów" nie da się ukryć.OK, kieruję się niemal osobistymi pobudkami w sprawie tej pani akurat, wiec nie kontynuuje. A dlaczego ty piszesz, że Poz. akademicki wybitnie skoro i Kraków i Wrocław itd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do goldi Re: no ale.. IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 16:41 a ja na przyklad nie lubie Krakowa, bo ma za duzo "snobów intelektualnych". Owszem, Kraków to centrum polskiej kultury i z tym sie nie kloce. ale prawdziwi ludzie z klasa tak sie z nia nie obnosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 20.06.05, 16:50 - za secesje - za Stary Rynek, koziolki o 12, ogrodki piwne i wszystkie inne rzeczy zwiazane z ta okolica - za mnostwo roznych zakatkow - za Malgorzate Musierowicz i Jezycjade - za Podkoziolek i Dzien Sw Marcina - za Teatr Nowy (bojkotuje tylko przedstawienia J. Wisniewskiego) - za Jarmark Świetojanski - za Pegaza - ... - za to, ze to jest MOJE RODZINNE MIASTO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolajna Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.chomiczowka.net.pl 22.06.05, 10:51 niestety, nie jestem z Poznania, ale bywam tu jak tylko mogę. Kocham to miasto za Jezycjadę, a co dalej idzie: za secesje, koziołki, pegaza, teatr nowy, "Straszny Dwór: w Operze, rynej Jeżycki...:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 13:01 nie kocham Poznania :) nic mi się tam nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stina Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.nycap.res.rr.com 21.06.05, 14:56 za okraglak i poziom na wydziale historii sztuki Odpowiedz Link Zgłoś
kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 15:11 Gość portalu: stina napisał(a): > za okraglak To ironia czy poważnie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 15:13 kum-nye napisała: > Gość portalu: stina napisał(a): > > > za okraglak >Tam nic ciekawego nie ma (do kupienia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stina Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.nycap.res.rr.com 21.06.05, 15:16 powaznie - pisalam kiedys o tym, to bardzo interesujacy budynek od strony architektonicznej. Wiem, wiem, nie wyglada wyjsciowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 15:18 Gość portalu: stina napisał(a): > powaznie - pisalam kiedys o tym, to bardzo interesujacy budynek od strony > architektonicznej. A.To co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 15:31 Chyba, że tak:) Teraz to już w ogóle źle się kojarzy odkąd otworzyli w nim to całe 7th Heaven. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stina Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.nycap.res.rr.com 21.06.05, 15:38 a co to za cudo? Odpowiedz Link Zgłoś
kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 16:18 Cudo niesamowite, powiadam Ci- dyskoteka techno dla gimnazjalistów (mniej więcej)na siodmym piętrze. Jak się przechodzi obok óźnym wieczorem można dokonać wspaniałych obserwacji...młode, słaniajace się, ubrane na biało nastolatki i wyżelowani chłopcy w koszulkach bez rękawów,w natężeniu większym niż gdziekolwiek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stina Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.nycap.res.rr.com 21.06.05, 16:38 kum-nye napisała: młode, słaniajace się, ubrane na biało nastolatki i wyżel > owani chłopcy w koszulkach bez rękawów jednym slowem NIEBO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 17:09 W takim miejscu taki koszmar, bueeee, dwunastki w białych mini(mini! mini! a-n- d-u-u, gdzie jesteś?!!:)i kowbojskich kapelutkach dające de pod ścianą, piekne zjawisko, ohyda, chociaż "jazdaaaaaaa"Manieczki to już kompletny upadek, nic się do nich nie umywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stina Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.nycap.res.rr.com 21.06.05, 17:11 leykam przewraca sie w grobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 18:06 Ano, a Stadion Dziesięciolecia?Chyba też był w zespole pan M.L.(może się mylę:) ale w zwiazku z tym musi się już w grobie miotać. Okraglak CHYBA mieli burzyć, nie wiem, jakaś dziwna historia z nim była.Fajny jest, z dzieciństwem mi się kojarzy,tak się w głowie kręciło w srodku, na samej górze:))A tu pustka pustka i siódme niebo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stina Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.nycap.res.rr.com 21.06.05, 18:12 Taaa.. stadion, szkoda gadac. TAkiego obiektu nie ma na swiecie. A punktowiec przy stadionie spie... jeszcze za jego zycia. Szkoda szkoda.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 21.06.05, 18:51 Jak byłam mała to uwielbiałam te schody:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 18:56 A ja się czasami bałam schodzić, jakieś takie sliskie, albo może strachliwym dzieckiem byłam:), pan windziarz był taki śmieszny:)Ale parę samobójstw było, w końcu kultowe miejsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum-nye Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 21.06.05, 19:50 Windą nie chciałam jeżdzić, tylko na schody:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stina Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.nycap.res.rr.com 21.06.05, 21:25 A pamietacie kolejke H0 w oknie biurowca na MArszalkowskiej?? To tez jego. Odpowiedz Link Zgłoś
maadz Re: Za rodzeństwo Barańczaków n/t 21.06.05, 15:25 za park solacki, bliskosc jezior np. rusałka, strzeszynek czy kiekrz. teatr nowy, kinepolis jedyne w Polsce, stary browar, deptak na polwiejskiej, niektore ciekawe budynki. poza tym fajne położenie (blisko granicy a zarazem w centrum kraju, szybko mozna dojechac zarówno nad morze jak i do wawy), super atmosfera zwłaszcza wieczorami, choć brakuje mi trochę większej ilosci klubow. Jesli chodzi o rynek, to wole krakowski :) [wiecej klubów i przestrzeń]. ale ogolnie to kocham poznań bo tu mieszkam od początku zycia, pracuje i studiuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielonooka Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 15:43 Ja nie kocham:) Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 16:31 za to, że od kiedy tu mieszkam same dobre rzeczy się dzieja w moim zyciu. Dla mnie to magiczne miasto:-)) a tak przy okazji: w W-wie tez mieszkałam (jako dzieciak) i jakos tego przestrzennego rozmachu tam nie zauważyłam:)) Za to 2-3 lata temu wpadlam w smieci prawie po kolana na Dworcu Śródmieście, a kiedy próbowalam innej drogi trafiłam na narkomana robiacego zastrzyk swojej dziewczynie-brrrr. Nie twierdze,ze P-ń jest idealny ,ale brud W-wy jest nie do pobicia chyba. Choc jakis czas nie byłam poza przesiadkami na Centralnej, więc może się zmieniło na lepsze:-)) (tak twierdzi moja kuzynka zakochana w W-wie). Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 16:34 gocha221 napisała: > za to, że od kiedy tu mieszkam same dobre rzeczy się dzieja w moim zyciu. Dla > mnie to magiczne miasto:-)) > > a tak przy okazji: w W-wie tez mieszkałam (jako dzieciak) i jakos tego > przestrzennego rozmachu tam nie zauważyłam:)) A ja owszem.Poza tym nie wieszam psów na Poznaniu,wręcz przeciwnie,więc mogłabym poprosić o wzajemność? Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 16:51 przecież nie wieszam psów na Warszawie, ale nie lubie tego miasta nie podoba mi sie ono(mam nadzieję, ze ma do tego prawo), pomimo tego,ze kiedyś tam mieszkałam, ze mój Tata jest Warszawiakiem i spora częsc mojej rodziny tam mieszka. wieszanie psow wyglądało by zupenie inaczej. A niemiła historia na dworcu Śródmiescie rzeczywiscie miała miejsce i tyle.:-) Odniosłam sie akurat do Twojego postu, bo ta przestrzeń mnie mocno zdziwiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 17:48 Kocham Poznań za siebie:D nie no to fajne miasto, ładne, stary rynek wymiata- niegdzie takiego ładnego nie widziałam...Za zakamarki, ludzi, sklepy bliskość do fajnych jeziorek i kwitnące życie nocne. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za co kochacie POZNAŃ 21.06.05, 22:35 gocha221 napisała: > przecież nie wieszam psów na Warszawie, ale nie lubie tego miasta nie podoba mi > sie ono(mam nadzieję, ze ma do tego prawo) do tego trudno nie mieć prawa:-) - obywatel ma prawo nie lubić dowolnych obiektów , > A niemiła historia na dworcu Śródmiescie rzeczywiscie miała miejsce i tyle.:-) > Odniosłam sie akurat do Twojego postu, bo ta przestrzeń mnie mocno zdziwiła. aaaa,śródmieście...jakoś mi się przeczytało centralny...tam to faktycznie syf jest i podejrzane towarzystwo...a u was w Poznaniu podejrzanego towarzystwa nie ma?;-) no przestrzeń - domy macie niższe,ulice węższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:59 a ja dodam , że za ulice: Matejki i Kraszewskiego, bo jak tamtędy idę to wiem, że juz nigdy tak nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 19:09 O tak!Matejki mnie też zaczarowała:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 19:26 a Ratajczaka?! idąc z Ogrodowej w stronę Empiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 19:46 Też!Taka bardziej "przestrzenna".Lubię Mostową, nie wiem czemu:)Może sentyment...Na tym odcinku zbliżającym się do Garbar.I jeszcze takie uliczki od Dąbrowskiego, hmmm nie pamietam nazw.Zresztą namęczyłam się przy przywoływaniu w pamięci Ratajczaka(brak wyobraźni przestrzennej, nie wiem jak to nazwać), makietę Poznania sobie sprawię chyba:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 20:06 ..to teraz od drugiej strony?:D też przepadam za rejonem: Mostowa Chwaliszewo Garbary - chyba dlatego że to ten starszy zakątek Poznania... Rynek Jeżycki jest cudny! ...a co Ty tak ostro na swoje krajanki, a tu się jawisz jako wrażliwa estetycznie dziewczyna?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 20:22 Bo ja napływowa (lat 7 majac przybylam:) w Breslau urodzona,to moze dlatego?:) Ślicznie, ślicznie, a cos zupełnie z innej beczki - Wilda?Troche brudna, trochę krzywa, "robotnicza", szara, a mnie proszę ciebie ujmuje jakos. Tak bym jeździła i jeździła po tym mieście i patrzyła(ZNOWU - up:).Właśnie dlatego ostro z krajankami się rozprawiam- bo jestem "wrażliwa estetycznie dziewczyna"(hmmm, nie mozna być "wrażliwym estetycznie"w zasadzie, jakos mi to nie brzmi odpowiednio:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 20:42 To ty!Obrończyni uciśnionych-atakowanych(f.e.K.Malinowska watek:)bez powodu.Ach, zawsze na przekór i pod prad:)To co?Mam napisać, że Ratajczaka napawa mnie wręcz obrzydzeniem?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 20:49 jak ja kocham Wrocław! bo jest mi jakoś bliski..zawsze chętnie tam jadę Wilde owszem lubię mimo tego, ale do ul. Hetmańskiej...reszta( aż do Dębca) jest milczeniem, choć czasem lubię takie industrialne klimaty... ...a Ogrody, z tymi willami miejskimi i starodrzewiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 20:53 > Wilde owszem lubię mimo tego, ale do ul. Hetmańskiej...reszta( aż do Dębca) jes > t mialo byc tak: Wilda trochę za bardzo taka "ploretariacka", mimo tego lubię...późno już! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 21:04 A ja czasem lubię trochę brzydoty:) Późno nie, ale meczący dzień, po luknięciu na twojego posta zaczęłam sie zastanawiać dlaczego O.Wilde się pojawił, wiec idę zalegnąć gdzieś:)Jutro sobie pooglądam tysiace albumów ze zdjęciami dawnego Poznania, ksiunzke o Wildzie jakąś mam, wkręciłam się:)Jak nie zapomnę heh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znakzapytania Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 21:11 późno, oj późno! jeśli mogę coś podpowiedzieć to ciekawie czyta się "KRONIKI MIASTA POZNANIA", polecam też wstąpić do Księgarni Św. Wojciecha...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 16:57 jak lubisz secesje, to zajrzyj do albumu "Secesja" Skuratowicza. Troszeczke historii i mnostwo zdjec z detali roznych kamienic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.05, 16:58 A ja nie lubię Skuratowicza, zalazł mi za skórę cwaniak.Niby nic a jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 17:00 dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.05, 17:30 Długa historia, miałam go za bezinteresownego człowieka i tyle.Mit legł w gruzach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 17:43 rozumiem. nie znam go, wiec jakim jest czlowiekiem. ale wie mnostwo rzeczy i pisze ciekawie, wiec lubie czytac jego artykuly i ksiazki. szkoda odrzucac taka piekna ksiazke z powodu uprzedzen. wiekszosc publikacji o Poznaniu jest na temat Starego Rynku, Ostrowa Tumskiego itp. a to jest zupelnie nietypowa rzecz. jest TYLKO o poznanskiej secesji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.05, 17:31 A ty dlaczego Wisnię w Nowym bojkotujesz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 17:47 nie podobalo mi sie, jak powiedzial kiedys o teatrze za czasow Korina, ze jest "komercyjny i mieszczanski". potem poszlam na Ryszarda i stwierdzilam, ze stosuje za duzo "trickow" scenicznych i jest zbyt "elitarny". moze jestem mieszczanska i mam komercyjny gust. :) nie lubie bufonady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.05, 17:56 Popieram.Nie jesteś ani zbyt mieszczańska ani nie masz komercyjnego gustu, pewnie że jest zbyt elitarny, w złym tego słowa znaczeniu, gubię sedno, wartość, a nawet treść w trakcie Wisniewskiego"dzieł".Przerost formy.No ale "markę" sobie wyrobił i to nie tylko w Pl, to się chwali. Odpowiedz Link Zgłoś
conena za wszystko:) 21.06.05, 22:28 miastem rządzi conena przy placu obok trzech krzyży pędząc szemraną żabą EZOTERYCZNY POZNAŃ to o mnie:)))))))) niech każdy kocha swoje miasto i lubi pozostałe - taka jest moja koncepcja. ja tam do Warszawy nic nie mam. ani do Łodzi. ani nawet do Łomży;)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: za co kochacie POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 24.06.05, 13:12 wlasnie przypomnialam sobie jeszcze trzy rzeczy: - szare kluski - chruściki (precz z nazwą faworki!) :) - Gwiazdora (nigdy w Wigilie nie przychodzi do mnie Swiety Mikolaj) Odpowiedz Link Zgłoś