Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    20.11.05, 11:15
    Kochani moi - patrzę na zdjęcia modelki do pokazu PTAKI i ... ciarki mi po
    plecach chodzą. Ta chudość jet chorobliwa!!!!!!!!!!! Nie wiem, czy to kwestia
    fotografii, ale na moje medyczne oko Pani prezentujaca śliczne skądinąd stroje
    jest poprostu wychudzona!!! Te ręce, te nogi - z zanikami mięśniowymi wręcz!!!
    Współczuję tej Pani, bo wyglada na chorą. Poważnie chorą.
    Błagam - rozważcie, czy warto jednak promować ten "kanon piękna"?
    Wasze pismo czyta zawzięcie moja 16 - letnia córka, z czego jestem
    niepomiernie zadowolona, ale gdy patrze na te zdjęcia robi mi się przykro.
    Kiedyś moja prababcia mawiała "chłop nie pies - na kości się nie rzuca" i nie
    na to mnie chłop brał, żeby mnie grabiami w łóżku szukał". Nawet jesli nie
    jest to do końca "poprawne feministyczne", to jest w tym jakaś kobieca
    mądrość, czyż nie?
    Nie dałoby się kiedyś zrobić równie pięknej sesji zdjęciowej z "puszystymi"
    modelkami? Kiedyś i one pozowały artystom i to nie byle jakim.
    Proszę jako kobieta o opływowych kształatach i matka dorastajacej panienki.
    Obserwuj wątek
      • kanya Re: Ptaki 20.11.05, 21:36
        wyjątkowo udane zdjęcia
      • cioccolato_bianco Re: Ptaki 20.11.05, 21:38
        a mi sie pani podoba:)
      • jaleo Re: Ptaki 20.11.05, 22:02
        Dobra sesja wyszla Gazecie (a to sie nie czesto zdarza).
      • kochanica-francuza Re: Ptaki 20.11.05, 22:22

> Kiedyś moja prababcia mawiała "chłop nie pies - na kości się nie rzuca" i nie
        > na to mnie chłop brał, żeby mnie grabiami w łóżku szukał". Nawet jesli nie
        > jest to do końca "poprawne feministyczne"

Mnie to się, prawdę mówiąc, chce (...), jak takie coś słyszę.

Z drugiej strony - anorektyczki widziałam, a jakże, i jestem przeciwna tej
        modowej paranoi.
        • miska_malcova Re: Ptaki 20.11.05, 22:50
          sesja jest miła dla oka. That's all
      • panna_turkus Re: Ptaki 21.11.05, 08:26
        piękna sesja

post alaudin uważam za lekko histeryczny. szczupła sylwetka modelki służy
        wyeksponowaniu ciuchów. wcale nie uważam żeby w tym konkretnym przypadku była to
        jakaś chorobliwa chudość... żeby popaść w chorobę potrzeba trochę więcej niż
        "chudej pani" w gazecie.
      • bodomlake Re: Ptaki 21.11.05, 09:18
        ee tam, widziałam o wiele chudsze dziewczyny... to nie jest tragedia :)
        • sigrun Re: Ptaki 21.11.05, 11:44
          Po pierwsze, wyjątkowo udana sesja. Piękne ciuchy i aranżacja planu. Ciekawa
          uroda modelki. Pierwsza sesja, którą da się z przyjemnością oglądać po latach
          photoshopowej pseudosztuki.
          Po drugie, kanony piękna zmieniały się od zawsze. Obecność pulchnych (czasami
          wręcz otyłych) muz na przełomie wieków, należy tłumaczyć raczej brakiem innych
          "opcji" niż preferencjami płci przeciwnej. W czasach gdy kobieta siedziała
          głównie w zaciszu domowych pieleszy, haftowała, czytała, ewentualnie uczyła się
          grać na jakimś instrumencie, czyli prowadziła wybitnie siedzący (i bierny) tryb
          życia, zwały tłuszczu stanowiły normę ergo kanon urody (vedi np. Alma Mahler).
          Zauważcie, że od kiedy kobiety stały się bardziej niezależne, zaczęły aktywnie
          uprawiać sport, realizowały się zawodowo, kanony piękna zmieniły się
          drastycznie. Ot, chociażby androgyniczne chłopczyce z lat 20. Jeśli chodzi o
          chudość, przypomnijcie sobie lata 60 ubiegłego wieku i figurę Twiggy, Verushki
          czy Capucine (bynajmniej krągłe nie były).
          Po trzecie, anoreksja i bulimia są chorobami o różnorodnym, skomplikowanym
          podłożu. Naprawdę potrzeba o wiele więcej niż widok nad wyraz chudej modelki by
          stać się anorektyczką.
          • percy Re: Ptaki 21.11.05, 13:45
            Ja przyklaskuję "mojemu przedmówcy". Sesja jest super co do ubrań rzecz jest
            względna ale gdybym był kobietą z pewnością zaadoptowałbym kilka strojów... ale
            niestety nie jestem więc pozostaje mi jedynie podziwiać piękno kobiety na
            pięknych naprawdę bardzo dobrych zdjęciach.... wydaje mi się że to jest tak że
            kobieta o większych walorach zawsze będzie napiętnować kobietę znacznie
            szczuplejszą co będzie w jej ustach narastać do rangi anoreksji i bulimi zresztą
            odwrotnie będzie dokładnie tak samo chudzinka widząc krąglejszą panią stwierdzi
            z całym szacunkiem że przydałoby się jej schudnąć więc jedna grupa zwalcza drugą
            tak jest ze wszystkim w życiu.... jakby na to nie patrzeć odmienności się nie
            akceptuje a co za tym idzie trzeba ją zwalczyć czyż nie tak..... pozdrawiam
            chude i grube zatem wszystkich odmieńców.
      • sorbet Re: Ptaki 21.11.05, 13:57
        Czy myślicie, że to jest trochę za "lady like"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka