Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

business casual

22.01.06, 01:43
    taki mam dress code w nowej pracy, i zastanawiam sie czy nie mam
    zbyt 'powaznej' garderoby. i czy na przyklad czy do szarej marynarki i
    spodnicy moge ubrac mocno rozową bluzke zeby zlagodzic oficjalnosc? albo czy
    moge nosic golfy? jakie kolory, odcienie? czy np. zielony sweterek do
    powazniejszej reszty pasuje? ile z tego ma byc business a ile casual? help!
    Obserwuj wątek
      • cioccolato_bianco Re: business casual 22.01.06, 10:01
        wprawdzie po angielsku, ale wklejam:

(zrodlo www.career.vt.edu/JOBSEARC/BusCasual.htm#WOMEN )

Specifics for women's business casual

Don't confuse club attire with business attire. If you would wear it to a
        club, you probably shouldn't wear it in a business environment.
        Pants / skirts:
        Women can wear casual pants or skirts. Neither should be tight. Fabrics should
        be crisp; colors should generally be solid; navy, black, gray, brown and khaki
        are always safe bets. For the most business-like appearance, pants should be
        creased and tailored; neither extreme of tight or flowing. If you are pursuing
        a conservative industry and are in doubt, observe well-dressed women in your
        industry on the job, at career fairs, at information sessions, etc.
        Skirt length and slits:
        Your skirt should come at least to your knees while you are standing. While you
        are seated, your thighs should be covered. If your skirt comes to just below
        the knee, a slit to just above the knee might be acceptable. A very long skirt
        should not be slit to above the knee. Generally slits in the center back of a
        skirt — to facilitate walking a stair climbing — are acceptable. Slits to
        facilitate a view of your legs are not appropriate for business purposes. Slips
        should not be visible.
        Shirt / sweaters:
        In addition to tailored shirts or blouses, tailored knit sweaters and sweater
        sets are appropriate business casual choices for women. Cotton, silk, and
        blends are appropriate. Velvets and shimmery fabrics suitable for parties are
        not appropriate. Fit should not be tight. Cleavage is not appropriate to
        business and job search occasions.
        Jewelry / accessories:
        Wear a conservative watch. Jewelry and scarf styles come and go. Keep your
        choices simple and leaning toward conservative. Avoid extremes of style and
        color. If your industry is creative, you may have more flexibility than someone
        pursuing a conservative industry.
        Cosmetics:
        Keep makeup conservative and natural looking. A little is usually better than
        none for a polished look. Nails should be clean and well groomed. Avoid
        extremes of nail length and polish color, especially in conservative
        industries.
        Shoes:
        Should be leather or fabric / microfiber. Appropriate colors are black, navy
        and brown (to coordinate with your other attire and accessories); white and
        pastels are not appropriate. For the most conservative look, toes should be
        covered. Sandals which are neither extremely dressy or extremely casual might
        be appropriate. Thin straps and high heels are not appropriate. Chunky heels
        and platforms are not apropriate. Make certain you can walk comfortably in your
        shoes; hobbling around a job fair in shoes that are pinching your feet does not
        convey a professional image.
        Hose:
        Not essential for business casual, but are recommended if your skirt is knee
        length (rather than calf length) and in more formal environments such as
        hotels.
        Purse / bag:
        If you carry a purse, keep it small and simple. Purse color should coordinate
        with your shoes. A briefcase is certainly not necessary for most business
        casual events. You may choose to carry a small briefcase or business-like tote
        bag in place of a purse. Leather, microfiber and fine wovens are appropriate.
        Canvas and straw are not appropriate.
      • jaleo Re: business casual 22.01.06, 11:42
        Najlepiej poprzygladaj sie ktoregos dnia, jak wygladaja kobiety wychodzace z
        pracy w tej firmie. Business casual w jednej firmie nie rowna sie w drugiej.

U mnie tez obowiazuje business casual. Ale nie toleruje sie: ubran z
        niebieskiego jeansu, koszulek z nadrukami, butow sportowych i odslonietej talii
        (rowniez bardzo krotkich topow, ktore odslaniaja talie przy podniesieniu ramion
        lub przy schylaniu sie), bluzek bez rekawow, spodni o kroju "jeansowym" i
        sportowym, bardzo plazowych sandalkow i klapek.
      • zettrzy Re: business casual 22.01.06, 19:17
        HR tej firmy powinno miec jakies wskazowki co do tego co wolno a czego nie wolno

business casual znaczy co innego w kazdej firmie - pamietam taka ktora
        dopuszczala w lecie szorty i inna ktora zabraniala nawet nieco krotszych spodni

najlepiej zapytaj ich wprost, kazdy wspolpracownik powinien wiedziec
      • alex_koz Re: business casual 22.01.06, 19:20
        a nie dostalas moze takiej listy z tym co powinnas i z tym czego nie mozesz
        nosisc? moze a nuz taka w firme jest.

nalatwiej powiedziec czego nie mozna, bo to jest najbardziej oczywiste i kazdy
        wie (sandalki, japonki, brak rajstop, dekolty, rajstopy kolorowe badz kabaretki
        etc), gorzej z tym co na pograniczu. Oczwiscie najlepiej podpatrzec jak
        ubieraja sie inni, mozna podpytac panie sekretarki czy office managera.

jak dla mnie, rozowa intensywana bluzka do szarej marynari moze byc, golf tez,
        kolory - np. zielony tak, byle w odcieniu butelkowym a nie seledyn. etc
        • jaleo Re: business casual 22.01.06, 19:27
          alex_koz napisała:

> > nalatwiej powiedziec czego nie mozna, bo to jest najbardziej oczywiste i
          kazdy
          > wie (sandalki, japonki, brak rajstop, dekolty, rajstopy kolorowe badz
          kabaretki
          >
          > etc), gorzej z tym co na pograniczu. Oczwiscie najlepiej podpatrzec jak
          > ubieraja sie inni, mozna podpytac panie sekretarki czy office managera.
          >
          > jak dla mnie, rozowa intensywana bluzka do szarej marynari moze byc, golf
          tez,
          > kolory - np. zielony tak, byle w odcieniu butelkowym a nie seledyn. etc

To, o czym piszesz powyzej, to chyba nie odnosi sie do business casual, tylko
          do normalnego "business dress". W mojej firmie (duza, amerykanska), zarowno
          gole nogi bez rajstop (w lecie), jak i kabaretki, azurowe i kolorowe rajstopy
          (oczywiscie nie do mini) sa na porzadku dziennym, nawet wsrod wysokiej kadry
          managerskiej. Z tym, ze to jest w Wielkiej Brytanii, a nie w Polsce, gdzie byc
          moze "business casual" jest bardziej konserwatywny.
          • alex_koz Re: business casual 22.01.06, 20:36
            ja akurat business casual znam tylko na podstawie jednej firmy (miedzynarodowa, branza prawna, Warszawa) gdzie pierwszego dnia dostalam liste dress code, gdzie okreslono ze jak dla mnie to styl business casual lacznie z dluga lista tego co wolno a czego nie powinno sie nosic, a wlasnie ostatnie zdanie brzmialo tak jakos, ze mimo ze jest to business casual a nie typowy business to prosza bym pamietala, ze nizej wymienione (np. te z postu)sa niedozwolone.

Co firma to obyczaj chyba jednak;)
            • jaleo Re: business casual 22.01.06, 23:11
              alex_koz napisała:

> >
              > Co firma to obyczaj chyba jednak;)

I cale szczescie, bo jakby mi zabronili nosic azurowe rajstopy w kolorach
              brazowym, sliwkowym i ciemna zielen, to ja bym juz nigdy nie zalozyla spodnicy
              ani sukienki do pracy :-)
      • tierieszkowa Re: business casual 23.01.06, 17:34
        U mnie w pracy tez mamy business casual dress code. Firma jest amerykanska.
        Nie musisz nosic marynarek, garniturow (w tym garsonek), krawatow. Natomiast
        nie mozna nosic dzinsow, butow sportowych, klapek japonek, koszulek (typu t-
        shirt) z nadrukami (moga byc gladkie i wciagniete w spodnie/spodnice), topow z
        odslonietymi ramionami, butow z odslonietymi palcami. W piatek mamy tzw casual
        Friday i wtedy mozna nosic dzinsy i troche luzniejsze rzeczy, ale nadal zero
        butow sportowych, japonek i zbyt "golych" topow. A najlepiej jest przyjsc
        pierwsze kilka dni ubranym w miare konserwatywnie (moze byc bez marynarki) i
        podpatrzec jak sie ubieraja Twoi przelozeni i reszta pracownikow na podobnych
        do Twojego stanowiskach.
        • bridgewater Re: business casual 02.02.06, 15:09
          o matko! co to za kosmiczne profesje? jakie to szczescie ze mnie nikt nie
          odważy sie nigdy narzucic jakiejs garsonki....
      • maialina1 Re: business casual 23.01.06, 22:00
        do czarnych spodni i czarnej marynarki mozesz ubrac jakakolwiek koszule.
      • tralalumpek Re: business casual 24.01.06, 08:45
        o dżizys, biznes kazual, dres kode, kadra menedżerska, ofis menedżer,biznes
        dres,...
        wymiękam od tego slangu
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka