Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

stereotypy

14.09.06, 10:21
    Berlinska artystka Mareike Hölter jest autorka serii zdjec na ktorych
    upodobnila sie do stereotypowych mieszkanek krajow Unii. Polecam, dobra
    zabawa, troche przesmiewcza, wysmiewajaca tez klisze jakie siedza w naszych
    glowach.

www.spiegel.de/fotostrecke/0,5538,PB64-SUQ9MTEwMDUmbnI9MQ_3_3,00.html
    Polka - zdjecie nr 12. Podobno ogladajacy wystawe mieli najmniej problemow z
    rozpoznaniem tej narodowosci. Hmmm.
    Obserwuj wątek
      • pianazludzen aha 14.09.06, 10:25
        klucz dla nie znajacych niemieckiego

zeby przejsc do nastepnego zdjecia trzeba kliknac "weiter"

Narodowosci:
        1. Francja
        2. Wlochy
        3. Holandia
        4. Finlandia
        5. Portugalia
        6. Wielka Brytania
        7. Irlandia
        8. Grecja
        9. Luksemburg
        10. Anglia
        11. Hiszpania
        12. Polska
        13. Szwecja
        14. Wegry
        15. Dania
        16. Belgia
        17. Niemcy
        • ynka.a Re: aha 14.09.06, 15:21
          > klucz dla nie znajacych niemieckiego
          >
          > 6. Wielka Brytania

na zdjęciu 6 jest oczywiście Austria a nie GB :) pozdrawiam
        • pianazludzen Re: aha 14.09.06, 15:26
          tak, austria, przepraszam:)
      • lucy215 Re: stereotypy 14.09.06, 10:28
        zdjęcie 12- jeśli myślimy już stereotypowo to pomyślałabym że to Ukrainka.
        • pianazludzen Re: stereotypy 14.09.06, 10:31
          Ukraina nie jest w UE:) Duzo z nowych krajow czlonkowskich nie znalazlo sie tez
          w serii, bo na ich temat nie ma ponoc jeszcze zakorzenionych u Niemcow
          stereotypow:) Komentarz do stereotypow na temat Polski i Polek: "Sliczne
          <kobiety>, takie papierosy i wodka"
          • lucy215 Re: stereotypy 14.09.06, 10:33
            > Ukraina nie jest w UE:)
            tak, uczą o tym w podstawówkach;) przecież wiem :p
            ubiór skojarzył mi się z Ukrainką, granice wyobraźni nie pokrywają się z
            granicami struktur państwowych.
            • pianazludzen Re: stereotypy 14.09.06, 10:38
              Wiem ze wiesz, zle to zabrzmialo, chodzilo mi o to, ze seria miala dotyczyc
              krajow UE.

Ja uwazam ze stereotyp przedstawiony na zdjeciu jest krzywdzacy (bo czesto
              stereotypy sa krzywdzace). Tobie skojarzylo sie to z Ukrainka. Ukraince, ktora
              wie, ze wiekszosc kobiet na Ukrainie tak sie nie ubiera, moze skojarzyloby sie z
              Lotyszka albo z Rosjanka. Niemce natomiast skojarzylo sie z Polka.
              • tori86 Re: stereotypy 14.09.06, 10:58
                Chyba nie bylyscie w Ukrainie, jesli to zdjecie kojarzy wam sie z Ukrainka!! tam
                dziewczyny, mlode dziewczyny, kobiety ubieraja sie 100 razy lepiej niz w Polsce!
                to wy tutaj sie kierujecie stereotypami, jak sie czegos nie zna, to sie nie
                wypowiada:)
                • pianazludzen Re: stereotypy 14.09.06, 10:59
                  No ja o tym mowie:)
                • maraiss Re: stereotypy 14.09.06, 11:08
                  tori86 napisała:

> Chyba nie bylyscie w Ukrainie, jesli to zdjecie kojarzy wam sie z Ukrainka!! ta
                  > m
                  > dziewczyny, mlode dziewczyny, kobiety ubieraja sie 100 razy lepiej niz w Polsce
                  > !
                  > to wy tutaj sie kierujecie stereotypami, jak sie czegos nie zna, to sie nie
                  > wypowiada:)

byłam niedawno na Ukrainie, dokładnie we Lwowie i co mi sie bardzo rzuciło w
                  oczy to to, ze wiekszość młodych kobiet w ciągu dnia ma bardzo mocny makijaz...
                  • lucy215 Re: stereotypy 14.09.06, 14:06
                    A ja na Ukrainie byłam, nie raz. W Kijowie buty z zawijanymi czubami, skóry,
                    tlenione włosy i mocny makijaż był na porządu dziennym.W metrze myślałam że
                    otaczają mnie klony ;) Chyba każda z nas po prostu zauwaza co innego... :)
                    • magdaksp Re: stereotypy 17.09.06, 01:28
                      dokladnie tak wygladaja ukrainki.moja siostra byla tam ostatnio na meczu i
                      zjechala pół ukrainy w wiekszosc dziewczyn byla ubrana jak tipsiary i nie wazne
                      czy to byl kijow czy wiocha.wiec nasza wyrocznia modowa tori sie myli
                      • oksancik Re: stereotypy 19.09.06, 00:19
                        A siostra jak jechala na mecz, to wychodzila i spacerowala po kazdej wiosce i
                        miescie na Ukrainie??:D stereotypow pelno na tym forum widze, nie tylko wsrod
                        niemcow....
                        Moi znajomi z hiszpanii, np. po pół-rocznym pobycie w polsce stwierdzili, ze
                        zarowno kobiety jak i mezczyzni wygladaja, jakby byli dziecmi jednej matki, tak
                        do siebie podobni, zwlaszcza dwoma rzacazmi-tu nic nie powiem... bo to nie bylo
                        z ich strony bardzo ladne....
                        wszedzie sa modni i niemodni, wszedzie sa ladni i nieladni, i Polska ani Niemcy
                        ani Ukraina nie sa zadnymi wyjatkami....
                        Wloszki są pewne ze to one najladnieszje, rosjanki-ze to one (by the way,
                        bardzo ladne dziewczeta rowniez), a polki-ze to one sa the best and the mos
                        beautiful...
                        ta dyskusja jest bez sensu na tym forum....
                    • hotally Re: stereotypy 18.09.06, 22:57
                      Ja byłam rok temu w Kijowie przez tydzień.... Dziewczyny są piękne, zadbane...
                      ale no własnie- ubierają się na codzień tak, jakby szły na impreze
                • tipsiara Re: stereotypy 15.09.06, 12:14
                  tori86 napisała:
                  to wy tutaj sie kierujecie stereotypami, jak sie czegos nie zna, to sie nie
                  > wypowiada:)

nie zna to sie ta baba od tych fot,ciekawe czy była kiedys w Polsce?bo wg
                  zdjecia Polska jest pełna dziwek:/ jakby w innych krajach tego nie było?!powinna
                  ubrac sie w strój krakowianki albo zrobic sobie fote przy schabowym
                  • pianazludzen Re: stereotypy 15.09.06, 12:26
                    zeby bylo jasne: mnie tez sie to zdjecie nie podoba.

ale chodzilo tu o stereotypy, a nie prawde. stereotypy ktre tkwia w glowach
                    artystki i ankietowanych. moze i powinna zrobic sobie zdjecie jako krakowianka,
                    ale widocznie krakowianka nie okazala sie tym, z czym ankietowanym kojarzyla
                    sie polska. Natomiast kojarzyla sie z "urodziwymi kobietami, tanimi papierosami
                    i wodka". Dla mnie to przykre, ale swiadczy o tym ze jeszcze w ogole sie z
                    naszymi sasiadami tak dobrze nie znamy.
          • pianazludzen Re: stereotypy 14.09.06, 10:44
            "tanie papierosy" mialo byc, sorry.
      • saskiaplus1 Re: stereotypy 14.09.06, 10:30
        To nawet nie banał, to nuda po prostu.
        • pianazludzen Re: stereotypy 14.09.06, 10:33
          No, moim zdaniem stereotyp sa wlasnie banalne i nudne, bo sluza stworzeniu
          uproszczonego obrazu rzeczywistosci.
      • lucy215 Re: stereotypy 14.09.06, 10:31
        W ogóle zdjęcia jako całość są dla mnie niespójne, raz ukazuje ubiory ludowe,
        za innym razem do codziennego stroju (np. Polka).
        • nessie-jp Re: stereotypy 14.09.06, 17:43
          Bo te zdjęcia są reakcją na STEREOTYPY! Dlatego są 'niespójne'. Autorka
          przeprowadziła ankietę (czy też opierała się na wynikach ankiety), w której
          wyszło, że ankietowanym z Francuzką najbardziej kojarzy się czerwony beret, z
          Holenderką - saboty i tulipany, a z Polką - wódka i tanie papierosy.

Dlaczego zakładasz, że zdjęcia powinny być 'spójne'? Spójne z czym?
      • sumire Re: stereotypy 14.09.06, 10:37
        ha. bo jak 'oglądający wystawę' przejeżdżają przez polską granicę, to zaraz za
        nią widzą takie panienki przy drodze. tyle, że one Polkami nie są...
        • iluminacja256 Re: stereotypy 14.09.06, 10:39
          No kurcze własnie - najpierw to w ogole przeczytałam, ladne , tanei...a potem
          dopiero doczytałam, ze tanie to do wódki i papierosow. Ale to trochę przykre
          mieć taki stareotyp, nei sadzicie? W kazdym razie nie wiem co lepsze, bezzębna
          baba w chustce z kartoflami czy tirówka:)
          • pianazludzen Re: stereotypy 14.09.06, 10:41
            No, przykre. Ale ktos powyzej napisal, ze to raczej Ukrainka - mysle ze Ukraince
            tez by bylo przykro:) Oburzamy sie na stereotypy a sami jestesmy ich wiezniami :)
      • maraiss Re: stereotypy 14.09.06, 10:44
        najbardziej mnie rozśmieszył ostatni obrazek....
        nie wiem czy ktos pamieta serial komediowy Allo allo i Helge?
        Tak kojarzy mi sie prawdziwa Niemka, do tego buty na koturnach tzw. żelazka,
        w ciuchy o 3 numery za ciasne, ostry makijaz... dla mnie Niemka to herodbaba,
        nie spotkałam jeszcze Niemki , ktory miałaby subtelny wyglad....
        nawet taka Katrine Witt, postawna i masywna, figura typowej niemki, ostre
        rysy twarzy...
      • maraiss Ps 14.09.06, 10:45
        one nawet bez makijażu w wieku 15 lat wygladaja na dziesięc lat starzej...
        mają "starą" urode...
        • pianazludzen Re: Ps 14.09.06, 10:48
          No takie stereotypy tkwia w twojej glowie. Ja mam np bardzo sliczna
          wspollokatorke, ktora nie jest herodbaba. Kazdy z nas ma zakorzenione jakies
          stereotypy, najczesciej na temat przez niego najmniej znany. To naturalny
          mechanizm, nie ma sie czego wstydzic. Byc moze zdjecie "Polski" na tej wystawie
          dowodzi wlasnie tego, jak malo wiedza o nas Niemcy, mimo ze sa naszymi sasiadami:)
          • maraiss Re: Ps 14.09.06, 10:53
            jesteś pewna ,ze ona nie ma jakis słowiańskich przodków?:)))))
            • pianazludzen Re: Ps 14.09.06, 10:57
              nie wiem, musialabym spytac. Moze ma slowianskich, moze z polwyspu iberyjskiego,
              moze niemeckich. Na pewno od dwoch pokolen jednak niemieckich, oprocz
              niemieckiego zna jedynie okropny saksonski dialekt, zadnych innych obcych jezykow :)
              • maraiss Re: Ps 14.09.06, 11:03
                miałam kiedys wyidealizowany obraz Francuzek hahaha Myslałam, ze one wszystkie
                są piękne, szczupłe i elegenckie rotfl Jak pojechałam pierwszy raz do Paryża
                w podstawówce to przezyłam szok kiedy zobaczyłam grubą, brzydką Francuzke:)))))))
                • pianazludzen Re: Ps 14.09.06, 11:05
                  No widzisz wystarczylo lepiej poznac temat, zeby pozbyc sie stereotypu:)

Gdybys spedzila jakis czas w Niemczech, byc moze twoj stereoty na temat Niemek
                  tez by sie zmienil:)
                  • maraiss Re: Ps 14.09.06, 11:14
                    pianazludzen napisała:

> No widzisz wystarczylo lepiej poznac temat, zeby pozbyc sie stereotypu:)
                    >
                    > Gdybys spedzila jakis czas w Niemczech, byc moze twoj stereoty na temat Niemek
                    > tez by sie zmienil:)
                    >

w Niemczech byłam kilkanaście razy przejazdem , tylko raz byłam na tydzień
                    w Berlinie i przyznam sie ,ze uroda Berlinek mnie nie powaliła na kolana...
                    • pianazludzen Re: Ps 14.09.06, 11:17
                      Ja spedzilam w Niemczech juz z przerwami przeszlo 1,5 roku i widuje rozne
                      kobiety, piekne i brzydkie.

Nie przypominam sobie zeby jakikolwiek kraj byl cudowna kraina, gdzie uroda
                      kobiet "powalila mnie na kolana". Nawet Polska taka nie jest, ani zaden ze
                      slowianskich krajow. Wszedzie sa brzydkie i piekne kobiety, nie ma co uogolniac:)

Pozdrawiam,.
                      • maraiss Re: Ps 14.09.06, 11:22
                        pianazludzen napisała:

> Ja spedzilam w Niemczech juz z przerwami przeszlo 1,5 roku i widuje rozne
                        > kobiety, piekne i brzydkie.
                        >
                        > Nie przypominam sobie zeby jakikolwiek kraj byl cudowna kraina, gdzie uroda
                        > kobiet "powalila mnie na kolana". Nawet Polska taka nie jest, ani zaden ze
                        > slowianskich krajow. Wszedzie sa brzydkie i piekne kobiety, nie ma co uogolniac
                        > :)
                        >
                        > Pozdrawiam,.
                        >

masz racje:)
                        • alex_koz Re: Ps 14.09.06, 11:30
                          Polska to nr 12? ojejoejej
                          chyba musze im wyslac swoja zdjecie;))
                • frigg Re: Ps 14.09.06, 11:15
                  podobnież Irlandki nijak się mają do kruchych skrzypków :)
      • saskiaplus1 Re: stereotypy 14.09.06, 11:33
        Co do tego, że "nuda i banał" - autorka zdjęć nie wysiliła się specjalnie, żeby
        jakieś ważne spostrzeżenia oryginalnie przekazać. Jak jej brakowało pomysłu,
        posługiwała się oklepanymi gadżetami (Belgijka - czekoladki, Holenderka -
        wiatrak itp.)
        • sumire Re: stereotypy 14.09.06, 11:41
          no bo to stereotypy. stereotypy SĄ banalne.
        • pianazludzen Re: stereotypy 14.09.06, 11:43
          a mnie cos udezylo w tej serii i ponizzszej dyskusji i nawet napisalam do
          redakcji:) Udezylo mnie to, jak malo o sobie my - bliscy geograficznie sasiedzi
          - Niemcy i Polacy wiemy.
          • silverlode Re: stereotypy 14.09.06, 12:45
            no coz pocieszajace ze o swoich sasiadach Holendrach nie wiedza wiele wiecej.
            Holenderki z warkoczami, tulipanami i w chodakach i takim kapturku to w zyciu
            nie widzialam. wzieli to z ksiazeczki z obrazkami czy z zamierzchlej epoki?
            to juz predzej "taka" Polke spotkac mozna, ale nie Holenderke.
            pozdrawiam silverlode
            • nie-niebieska Re: stereotypy 15.09.06, 08:59
              co do holenderek: i to dziewcze nawet postury nie ma, choc z zebami trafila
      • iwonaaaa Re: stereotypy 14.09.06, 13:37
        skoro napisała, że Polki ładne mogła się bardziej postarać:)
      • foamclene Re: stereotypy 14.09.06, 13:40
        fajny pomysl
        czuje jednak niedosyt
        ani mnie autorka niezaskoczyla ani nie rozbawila...
        • amisu6 Re: stereotypy 14.09.06, 17:09
          mnie 12 rownież pasuje do Ukrainy... chociaz w każdym kraju widuje się takie
          lafiryndy jak na tym obrazku. ale widać takie o nas mają zdanie i wyobrażenie.
          aha, bardzo podoba mi się stereotyp francuzki - jak ze starego filmu ;) po
          prostu świetny - zawsze w ten sposób kojarzyły mi się francuzki.
          • annie_laurie_starr Re: stereotypy 14.09.06, 17:24
            Kurcze, nie wiedzialam, ze Austriaczki takie pobozne...
            • batutka Re: stereotypy 14.09.06, 17:40
              przepraszam, ale ja chyba jestem malo kumata - pokazuje mi sie strona z roznymi
              tematami, ale za nic nie moge znalesc tego wlasciwego:-)
            • sumire Re: stereotypy 14.09.06, 17:45
              a mnie ta Austriaczka od razu przywiodła na myśl Marię z "Dźwięków muzyki" ;)
      • ava40 Re: stereotypy 14.09.06, 22:33
        Niestety, stereotyp Polki-prostytutki jest na Zachodzie silny. Z drugiej strony
        u nas tak odbierane są Rosjanki i Ukrainki. Smutne.
        Jedno mnie zdziwiło - wyobrażenie Niemki jako kury domowej.
      • zettrzy Re: stereotypy 15.09.06, 06:25
        kliknelam w ten link, a tu papiez
      • mili_vanili Re: stereotypy 15.09.06, 10:00
        straszne. strasznie smutne :(
      • barbie26 Re: stereotypy 15.09.06, 10:40
        może jestem przewrażliwiona ,ale to przedstawienie Polki wydaje mi się okropne.
        "Polka " wygląda najgorzej ze wszystkich kobiet? Skoro tak jest to jak to sie ma
        stereotypu,że Polki są najładniejszymi dziewczynami i bardzo gospodarnymi,
        zadbanymi i obcokrajowcy chetnie chcą mieć żonę z Polski? Czytałam artykuł
        ostatnio o tym ,że na zachodzie powstają specjalne biura matrymonialne bo
        Francuzi, Anglicy i Niemcy szukają sobie żon z Polski.
        • cioccolato_bianco Re: stereotypy 17.09.06, 11:51
          barbie26 napisała:

> może jestem przewrażliwiona ,ale to przedstawienie Polki wydaje mi się
          okropne.
          > "Polka " wygląda najgorzej ze wszystkich kobiet? Skoro tak jest to jak to sie
          m
          > a
          > stereotypu,że Polki są najładniejszymi dziewczynami i bardzo gospodarnymi,
          > zadbanymi i obcokrajowcy chetnie chcą mieć żonę z Polski? Czytałam artykuł
          > ostatnio o tym ,że na zachodzie powstają specjalne biura matrymonialne bo
          > Francuzi, Anglicy i Niemcy szukają sobie żon z Polski.

zazdrosc ;)
          • charade Re: stereotypy 17.09.06, 13:31
            No, ehem, mnie się to raczej kojarzy z najstarszym zawodem świata. Sorry, nie ma
            się czym chwalić.

Skoro tak jest to jak to sie ma do stereotypu,że Polki są najładniejszymi
            dziewczynami i bardzo gospodarnymi,
            > zadbanymi i obcokrajowcy chetnie chcą mieć żonę z Polski? Czytałam artykuł
            > ostatnio o tym ,że na zachodzie powstają specjalne biura matrymonialne bo
            > Francuzi, Anglicy i Niemcy szukają sobie żon z Polski.
      • jeriomina Re: stereotypy 15.09.06, 12:36
        na stereotypy chyba nic sie nie da poradzic tylko po prostu udawac ze tego nie ma.
        niestety dla wielu osob takie postrzeganie nas przed zachod zniechecilo do
        wyjazdu i poszukiwania tam byc moze lepszej pracy. i mimo ze coraz wiecej
        uczciwych i dobrych pracownikow tam wyjezdza, stereotypy sie nie zmienija -
        widac tak musi byc - ale pamietajmy, ze w Polsce tez mamy stereotypy dotyczace
        innych narodowosci i ze ksenofobia oraz nietolerancja w naszym narodzie to rzecz
        nagminna.
      • ex_oriente_lux Re: stereotypy 15.09.06, 13:00
        Nie chcą mi się te zdjęcia ukazać :( Niemiecki to czarna magia :(
        Ten link działa? Bo mi go ucina i ląduję na głównej stronie:(
        • czaruniaa Re: stereotypy 15.09.06, 13:37
          Widocznie Twoja przeglądarka blokuje okienko ze zdjęciami. Ja mam Operę - na górze pokazało mi że przeglądarka zablokowała właśnie to okienko i jeśli chcę je otworzyć mam kiknać 'tutaj'. Poszukaj, powodzenia :)
          • charade Re: stereotypy 15.09.06, 20:58
            Mnie się też zdjęcie 12 kojarzy bardziej z Ukrainką. Niejedną podobnie ubraną
            panią widziałam na ulicach Lwowa. Tylko, że tam to norma, a w Polsce wzięliby
            taką od razu za tanią prostytutkę. Uważam, że to zdjęcie jest mimo wszystko
            krzywdzące dla Polek ;)
            • ava40 Re: stereotypy 15.09.06, 21:53
              charade napisała:

> Mnie się też zdjęcie 12 kojarzy bardziej z Ukrainką. Niejedną podobnie ubraną
              > panią widziałam na ulicach Lwowa. Tylko, że tam to norma, a w Polsce wzięliby
              > taką od razu za tanią prostytutkę. Uważam, że to zdjęcie jest mimo wszystko
              > krzywdzące dla Polek ;)
              Ja takich tipsiar widuję sporo, ale nie twierdzę, że taki strój to norma na
              naszych ulicach. Tak samo nie jest to normą u naszych wschodnich sąsiadów.
              Stereotyp kobiety ze Wschodu-prostytutki jest krzywdzący dla wszystkich - Polek,
              Rosjanek, Ukrainek czy Litwinek. Wez to pod rozwagę.
              • charade Re: stereotypy 16.09.06, 12:41
                Dla Ciebie może to nie norma, bo wiesz, że jest sporo innych babek, które się
                ubierają dobrze. Natomiast przyjezdni mogą spokojnie dojść do wniosku, że Polska
                to kraj tipsiar, utlenionych włosów i nieestetycznej sztucznej opalenizny.
                Przyjezdni widzą na ulicach motłoch, którego jest najwięcej, a niestety tak się
                motłoch u nas prezentuje.
                Na tej zasadzie ja oceniłam Lwów, bo widziałam tam dużo dziewczyn i kobiet
                ubranych no... może nie jak ta pani ze zdjęcia, bo to jest już totalne
                przegięcie, ale w pokrewnym stylu. No sorry, widziałam to i nie tylko ja i nie
                będę przecież twierdzić, że czarne jest białe. Nie ma co się oburzać.
                Przynajmniej kobiety ze wschodu są ładne (mimo często fatalnego ubioru), w
                przeciwieństwie do np. Angielek, Holenderek, czy Niemek, które bez przerwy
                zmagają się z opinią głoszącą, jakie to brzydkie kobiety w tych krajach są :)
                To jest chyba tak, że szara masa w każdym kraju ubiera się źle - bierze z mody
                wszystko co najgorsze, najbardziej oczojebne i kiczowate.

> Ja takich tipsiar widuję sporo, ale nie twierdzę, że taki strój to norma na
                > naszych ulicach. Tak samo nie jest to normą u naszych wschodnich sąsiadów.
                > Stereotyp kobiety ze Wschodu-prostytutki jest krzywdzący dla wszystkich - Polek
                > ,
                > Rosjanek, Ukrainek czy Litwinek. Wez to pod rozwagę.

Agora SA informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje
                • ava40 Re: stereotypy 17.09.06, 03:36
                  charade napisała:

> Przynajmniej kobiety ze wschodu są ładne (mimo często fatalnego ubioru), w
                  > przeciwieństwie do np. Angielek, Holenderek, czy Niemek, które bez przerwy
                  > zmagają się z opinią głoszącą, jakie to brzydkie kobiety w tych krajach są :)
                  Oj, znów się z tobą nie zgodzę:) Ten stereotyp brzydkiej Niemki i Angielki
                  obowiązuje chyba tylko w Polsce. Mieszkałam w Niemczech 12 lat i poznałam wiele
                  ładnych Teutonek dorównujących ( a nawet przewyższających ) urodą takiej Heidi
                  Klum czy Claudii Schiffer. A co do Angielek, to wiele z nich jest lub było na
                  Zachodzie ikonami stylu albo ideałami urody. Vivien Leigh, Elizabeth Taylor ( w
                  młodości wyglądała oszałamiająco ), Julie Christie, Honor Blackman, Kate Moss,
                  Elizabeth Hurley, Kate Winslet, Julia Ormond, Kristin Scott-Thomas, Patsy
                  Kensit, Keira Knightley ( zanim nie przesadziła z odchudzaniem ), Dido, Saffron
                  Burrows, Cheryl Tweedy, Nigella Lawson, Kim Wilde, Helena Bonham-Carter, Joan
                  Collins, Kate Beckinsale, Anna Friel, Rachel Ward, Charlotte Rampling, Emily
                  Mortimer, Natascha McElhone, Julie Andrews, Jane Birkin, Polly Walker, Vanessa
                  Redgrave, Natasha Richardson - wszystkie to Angielki.
                  • charade Re: stereotypy 17.09.06, 13:29
                    Oj nie tylko w Polsce. Rozmawiałam z Anglikami i mieli oni bardzo złe zdanie na
                    temat urody swoich rodaczek ;))) Wiadomo, że są wyjątki, ale zauważ, że
                    wszystkie panie, które wymieniłaś to celebrities. Mam na myśli to, że przeszły
                    niebywale ostrą selekcję. Przeciętna Angeilka raczej nie grzeszy urodą.

ava40 napisała:

Ten stereotyp brzydkiej Niemki i Angielki
                    > obowiązuje chyba tylko w Polsce. Mieszkałam w Niemczech 12 lat i poznałam wiele
                    > ładnych Teutonek dorównujących ( a nawet przewyższających ) urodą takiej Heidi
                    > Klum czy Claudii Schiffer. A co do Angielek, to wiele z nich jest lub było na
                    > Zachodzie ikonami stylu albo ideałami urody. Vivien Leigh, Elizabeth Taylor ( w
                    > młodości wyglądała oszałamiająco ), Julie Christie, Honor Blackman, Kate Moss,
                    > Elizabeth Hurley, Kate Winslet, Julia Ormond, Kristin Scott-Thomas, Patsy
                    > Kensit, Keira Knightley ( zanim nie przesadziła z odchudzaniem ), Dido, Saffron
                    > Burrows, Cheryl Tweedy, Nigella Lawson, Kim Wilde, Helena Bonham-Carter, Joan
                    > Collins, Kate Beckinsale, Anna Friel, Rachel Ward, Charlotte Rampling, Emily
                    > Mortimer, Natascha McElhone, Julie Andrews, Jane Birkin, Polly Walker, Vanessa
                    > Redgrave, Natasha Richardson - wszystkie to Angielki.
                  • donna_bianca Re: stereotypy 17.09.06, 14:18
                    tak, to wszystko ladne kobiety, ale wez np. taka dido, albo kate winslet (czy
                    jak to sie pisze), zaprowadz do osiedlowego fryzjera, ubierz na stadionie i
                    wypusc na polska ulice... ktos sie za nimi obejrzy? ladnie to one wygladaja w
                    telewizji, bo musza ladnie wygladac, ale tak naprawde, to zadne pieknosci.
                    w polsce co trzecia dziewczyne mozna "zrobic" na boski ideal piekna, tylko do
                    tego potrzebne sa pieniadze...

jestem oburzona tym co zobaczylam, bo zdjecie nr 12 naprawde wyraznie odroznia
                    sie od pozostalych i bylo to zamierzone, aby wystawe urozmaicic w smieszny
                    element (rownie dobrze mozna bylo przedstawic wlosze jako dziewuche z
                    wylewajacym sie brzuchem i kolczykiem w pepku, krotka spodniczka i szpilki, a
                    niemke jak okolczykowana dresiare, babochlopa z rownie zoltymi wlosami), padlo
                    na nas, bo mialo pasc, bo niemcy nas nie lubia;)) ale fakt faktem, polki to
                    tandeciary i to na zdjeciu rowniez wyraznie widac...
                    • ava40 Re: stereotypy 18.09.06, 22:49
                      donna_bianca napisała:

> tak, to wszystko ladne kobiety, ale wez np. taka dido, albo kate winslet (czy
                      > jak to sie pisze), zaprowadz do osiedlowego fryzjera, ubierz na stadionie i
                      > wypusc na polska ulice... ktos sie za nimi obejrzy?
                      Kto się za nimi obejrzy? Ci sami, którzy oglądają się za naszymi tipsiarami.
                      Czyli wielu. Naturalnie pięknych kobiet tak naprawdę nie ma wiele. Niezależnie
                      od szerokości geograficznej. Przeciętna Polka też nie oszałamia urodą.
                      Oczywiście, to samo dotyczy też chłopów:)
                      • donna_bianca Re: stereotypy 20.09.06, 14:18
                        mieszkam w miescie gdzie na ulicach mozna spotkac doslownie kazda narodowosc i
                        naprawde, ale to naprawde zauwazam jak brzydkie kobiety przybywaja z zachodu!!
                        sa lepiej (czyt. drozej) ubrane i to rzuca sie w oczy. sprawiaja wrazenie super
                        wygladajacych, ale popatrzec na sama twarz, albo na figure, to naprawde
                        urodziwej ze swieca szukac!! a w polsce jest na odwrot. nie czesto zdarza mi
                        sie widziec naprawde dobrze ubrana polke, ktora ma "na sobie tyle pieniedzy" co
                        ich wloska, czy niemiecka kolezanka, natomiast odcinjac twarz od wlosow i
                        ubioru, niewiele jest takich, ktore mialyby drazajace rysy twarzy

dziewczyny, my naprawde jesesmy piekne, tylko niszczymy nasza urode strojem,
                        makijazem, czesto brudem, niechlujstwem, bezgusciem, w ogole szeroko pojeta
                        tandeta !!!!!!!!!!!!!!!!
                        (co widac na zalaczonym obrazku)
      • bez_nicka Re: stereotypy 15.09.06, 22:05
        No coz, Niemcy zawsze nas kochali. Moze dalej nie moga darowac nam tego
        przyrostu gospodarczego.
        • soica Re: stereotypy 15.09.06, 22:15
          W ###*&*$#### się .
          czemu kobiety z innych krajów zostały zprezentowane w strojach ludowych?
          Ja poproszę o Lowiczankę albo Polkę w stroju Krakowianki (ja z Kraka) .
          a czemu tam jest jakaś laska nie z tej bajki?
          Naprawdę -nie zdziwiłabym się gdybym zobaczyła typową tipsiaro-solariozę ale
          TO COS??????
          Jestem oburzona.....
          • pianazludzen Re: stereotypy 15.09.06, 22:41
            no, francuzka, wloszka, luksemburg, belgia, i kilka innych w stroju ludowym nie
            sa. mnie tez sie nie podoba to zdjecie, ale zauwaz, ze kilka dziewczyn w tym
            watku zabralo sie do udowadniania ze to pzeciez nie Polka tylko Ukrainka. Wg
            mnie to tak samo niesprawiedliwe w stosunku do Ukrainek, jak to zdjecie w
            stosunku do nas.
            • soica Re: stereotypy 15.09.06, 22:48
              Dokładnie.
              Nie interesuje mnie czy typowa Ukrainka tak wygląda ,czy nawet
              sławetne "tirówki" mają taki image. Nie obchodzą mnie takie stereotypy i
              takowych nie zauważam . Ale to co zobaczyłam na zdj 12 to szok? Sorry - nie
              widziałam jeszcze w Polsce kobiety z takim image(?) .
              Fakt - to krzywdzące ,że Ukrainki wg nas Polek tak właśnie wyglądają..smutne i
              krzywdzące.
              Od zawsze "walczyłam" ze stereotypami ale jak widzę nieskuteczie..Walczę
              zwłaszcza ze sterotypem blondynki;-)
              Cho...ra - mam księdza w parafii ,który wygląda jak -wg większości
              typowy "dres" - a jest to tak ciepły i dobry człowiek...
              EEEEEEh -chyba się pywka napiję -tak mi smutno..

• oksancik Re: stereotypy 15.09.06, 23:36
        Jesli komus na zdjecjiu 12 babka kojarzy sie z Ukrainka ze Lwowa, to dlatego ze
        80% tamtejszych babek maja polskie korzenie:DDDD A kobiety w warszawie (ani
        ubiorem ani makijażem) nie umywaja sie do kobiet z miast wschodniej ukrainy..
        No a obcokrajowcy cenia polskie zony, bo beda gotowac, sprzatac (i ani pikną ze
        im sie nie podoba, jak zrobilaby to francuska np.), no bo wszystkie baby z
        naszych regionow lecą niestety na 'zachodniaków' i wszystko wytrzymają.
        Juz drugi rok na uczelni babka od socjologii opowiada nam o ogłoszeniach w
        gazetach niemieckich, oferujących 'jedynie za 200 marek' zon z
        Polski, 'WYDAJNYCH w kuchni i w łóżku'. Tzw. zony dla nieudaczników...
        Pozdr:))
        Nikogo nie chciałam obrazic, może ktoś really marzy o ślubie z panem z krazju
        zachodniego, ale taka jest smutna prawda.....:((((((((
        • charade Re: stereotypy 16.09.06, 12:48
          Bolesne, ale prawdziwe. Najbardziej śmiać mi się chce, jak słyszę, że niby Polki
          mają wzięcie matrymonialne u facetów z zachodnich krajów, bo są takie urodziwe i
          nie są zmanierowane jak ichniejsze kobiety. A przecież jest to oczywiste,
          dlaczego mają to wzięcie. Żeby się tylko już wkrótce panowie obcokrajowcy nie
          zdziwili, jak wymarzone kandydatki na żony z Polski zaczną się zachowywać jak
          ich rodaczki. Nie będą już robić za darmowe gosposie i maszynki do seksu, a co
          gorsza będą wiedzieć, czego chcą i jeszcze o tym będą mówić ! Co to będzie... ;)

> No a obcokrajowcy cenia polskie zony, bo beda gotowac, sprzatac (i ani pikną
          ze im sie nie podoba, jak zrobilaby to francuska np.), no bo wszystkie baby z
          > naszych regionow lecą niestety na 'zachodniaków' i wszystko wytrzymają.
          > Juz drugi rok na uczelni babka od socjologii opowiada nam o ogłoszeniach w
          > gazetach niemieckich, oferujących 'jedynie za 200 marek' zon z
          > Polski, 'WYDAJNYCH w kuchni i w łóżku'. Tzw. zony dla nieudaczników...
          > Pozdr:))
          > Nikogo nie chciałam obrazic, może ktoś really marzy o ślubie z panem z krazju
          > zachodniego, ale taka jest smutna prawda.....:((((((((
      • zettrzy Re: stereotypy 16.09.06, 15:03
        hm hm...
        jak poczytac forum Moda to to sa przeciez wasze preferencje: ciasno, krotko,
        "mlodo", opalenizna na sile, "w garsonce bede wygladac jak ciotka-klotka",
        "zakiet mnie postarza", jak sukienka to tylko koszulka na ramiaczkach, jak
        bluzka to tez, spodnie musza byc o dwa rozmiary za male, ile razy ktos wklei
        zdjecie normalnej sukienki albo spodniumu to zaraz "kupa", no to czego teraz
        macie problem o taki a nie inny stereotyp?
        jak nas widza tak nas pisza, zamiast oburzac sie na klisze nalezy je zmieniac
      • ex_oriente_lux Re: stereotypy 16.09.06, 15:24
        W końcu otworzyła mi sie strona.
        ...Jezuuuu, jaki obciach.. ! Nie wiem czy ma mi być wstyd, że tak Polki sa postrzegane? .. żenada :(
      • vlastovka Re: stereotypy 16.09.06, 15:59
        Zastanawiałam się nie raz, co stanowi największa specyfikę polskiej kultury i
        zawsze wychodzi mi że katolicyzm. Ma to wielki wpływ na obyczajowość,
        mentalność, nawet jak ktoś nie jest religijny. Polki naprawdę ogromnie lubią
        eksponować swoje wdzięki (wszyscy moi znajomi z zagranicy to zauważają), bo
        tradycyjną rolą kobiety jest życie w cieniu mężczyzny.
        • ava40 Re: stereotypy 17.09.06, 01:23
          Smutne, ale prawdziwe:)
      • zettrzy Re: stereotypy 16.09.06, 18:30
        o, imbecyl parowa domaga sie zeby jej zabanowac kolejnego nika
        fakt ze twojego rynsztokowego pochodzenia nie da sie ukryc, a brud ci wylazi z
        kazdego postu
      • wee_monstar a jak wyobrazamy sobie Niemke? 17.09.06, 11:27
        hmmm, typowa Polka w oczach Niemcow wyglada jak prostytutka...ze niby urodziwa.
        Coz, nigdy nie cieszylismy sie i raczej nie bedziemy cieszyc sympatia Niemcow
        (i vice versa...)
        Przyznaje, nie jest to mile ale niestety prawdziwe.
        Ciekawa jestem jak wy wyobrazacie sobie typowa Niemke?
        Mi kojarzy sie z fryzura: krotki blond jezyk plus opalenizna..

"Outside of a dog, a book is a man's best friend.
        Inside of a dog it's too dark to read."
        • maraiss Re: a jak wyobrazamy sobie Niemke? 17.09.06, 11:30
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=650&w=48583341&a=48585135
          pewnie od kazdej reguły są wyjatki, ale jak widzę cos duzego i staro wyglądającego
          to.....
        • cioccolato_bianco Re: a jak wyobrazamy sobie Niemke? 17.09.06, 11:52
          wysoka i szczupla, ale 'masywnej' budowy.
          blondynka, niebieskie oczy, rozowa cera.
          nudno ubrana.
          :)
        • sumire Re: a jak wyobrazamy sobie Niemke? 17.09.06, 12:04
          kojarzy mi się z takimi Niemkami, jakie sama znam. czyli - może niekoniecznie smukła topola, ale ubrana troszkę dziwnie, bardzo kolorowo, z pazurem. ale jeśli o Niemki chodzi, to tak się złożyło, że znam same studentki uczelni artystycznych :)
        • pianazludzen Re: a jak wyobrazamy sobie Niemke? 17.09.06, 12:14
          Mnie trudno uogolniac odnosnie wygladu, bo naprawde nie ma reguly.

Natomiast latwo mozna rozpoznac sytuacje rodzinna "typowej Niemki" a raczej to,
          czy posiada potomstwo czy nie. Jesli tak, to niemal na sto procent ma
          przyczepione do swojego roweru siedzonko badz taki wagonik dla dzieci:)
      • yagiennka Re: stereotypy 17.09.06, 13:54
        To straszne, Polka w tych aranżacjach wygląda jak tirówka! A gdzie opinia o
        urodzie Polek i wyjątkowym guście? Coś się jej chyba pomerdało, chyba że to
        złośliwe.
        • donna_bianca Re: stereotypy 20.09.06, 14:20
          co masz na mysli mowiac "wyjatkowy gust"?
          mnie sie zdaje ze wlasnie jego brak, to glowny problem polskiej ulicy
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka