Dodaj do ulubionych

geodeta - kto placi ?

IP: *.centertel.pl 14.07.09, 21:53
Wlasciciel ma do sprzedania 1ha ziemi,ja jednak chce wyodrebnic
tylko 10 arow na co on przystal,jednak zeby dzialke podzielic trzeba
wziac geodete,tylko kto za ta usluge placi = ja czy wlasciciel?
Dodam,ze ma on w planach w przyszlosci podzielic ziemie na 4 kolejne
dzialki,prosze o informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: greo Re: geodeta - kto placi ? IP: *.pke.pl 15.07.09, 07:42
      To już chyba zależy od tego, jak się dogadacie.
      • Gość: olka Re: geodeta - kto placi ? IP: 89.25.197.* 15.07.09, 09:00
        a jakies przepisy tego nie reguluja? tez chcialabym sie dowiedziec.
        • ravenheart1 Re: geodeta - kto placi ? 15.07.09, 13:59

Kodeks Cywilny - umowa z geodetą to nic innego jak umowa cywilna.
    • Gość: mm Re: geodeta - kto placi ? IP: *.telgam.pl 16.07.09, 17:13
      właściciel we własnym interesie dzieli działke.
      Właściciel ziemi ponosi wszelkie koszty (mapki,wypisy z ksiąg wieczystych)do
      momentu podpisania umowy u notariusza. To jego ziemia i jego obowiązek by
      przygotować ci grunt do sprzedaży.Ty będziesz mieć prawa i obowiązki od momentu
      podpisania umowy kupna-sprzedaży.
      • Gość: zmora Re: geodeta - kto placi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 17:25
        ten ponosi koszty komu bardziej zalezy na załatwieniu sprawy i żande
        przepisy tego nie regulują.
        właściciel może dać np. pełnomocnictwo. to że jego ziemia to moze
        ale nie musi sprzedawać i nie ma takie obowiązku.
        logiczne jest natomiast, że jak chce sprzedać to powienien
        przygotować nieruchomość do sprzedaży, bo inaczej po prostu kupca
        nie znajdzie.
        • Gość: amatorka Re: geodeta - kto placi ? IP: *.centertel.pl 16.07.09, 20:23
          Bardzo dziekuje Wam wszystkim za wypowiedzi,najbardziej mm,bo to co
          napisala,fajnie logicznie wytlumaczone i tego bede sie trzymala :)
          pozdrawiam
          • Gość: mm Re: geodeta - kto placi ? IP: *.telgam.pl 16.07.09, 22:31
            ja załatwiałam sprawy będąc stroną kupującą,a załatwiającą sprawy podziału
            działki na mniejsze......i wyegzekwowałam wszystkie nakłady pieniężne
            ....odpowiem na wszystkie pytania w tym zakresie
            • Gość: Mini Re: geodeta - kto placi ? IP: *.rev.snt.net.pl 17.07.09, 10:07
              Witam,
              No własnie jak to jest.Działki są podzielone, jest mapka, ale nie ma
              np. wytyczonych palikami ich granic, oraz drogi. Co trzeba z tym
              zrobić przed kupnem tego gruntu???
              • Gość: ja Re: geodeta - kto placi ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.09, 14:40
                > No własnie jak to jest.Działki są podzielone, jest mapka,
                czyli sprzedajacy swoja część roboty zrobił
                > ale nie ma
                > np. wytyczonych palikami ich granic, oraz drogi.
                Podział działki nie oznacza koniecznosci powbijania palików czy
                innych znaków. wszystkie niezbedne informacje i odległosci sa na
                mapie.
                > Co trzeba z tym zrobić przed kupnem tego gruntu???
                Przed zakupem? Nic. A po zakupie trzeba wziąc geodetę zeby na
                podstawie mapki powbijał te paliki i mozna zacząć grodzić.
            • Gość: Damian Re: geodeta - kto placi ? IP: *.clubnet.pl 10.12.13, 21:58
              cześć
              kupuje cześc wydzielanej działki.
              moge prosić o odpowiedz na kilka pytań??
    • atena12345 Re: geodeta - kto placi ? 17.07.09, 21:13
      zależy jak sie umówicie
    • Gość: rokitka Re: geodeta - kto placi ? IP: *.069.c94.petrotel.pl 17.07.09, 21:20
      za pierwszy podział płacisz TY bo to tobie zależy na wydzieleniu części działki
      • Gość: amatorka Re: geodeta - kto placi ? IP: *.centertel.pl 17.07.09, 21:29
        jak to za pierwszy? to bedzie ich wiecej???
        • Gość: rokitka Re: geodeta - kto placi ? IP: *.096.c71.petrotel.pl 18.07.09, 11:45
          to mnie się o to pytasz? sama napisałaś że właściciel planuje w przyszłości
          podzielić działkę na mniejsze części, za co sam zapłaci, natomiast ty chcesz
          żeby wydzielił ci jakąś część, więc musisz za to zapłacić, a bynajmniej zwrócić
          koszty tego podziału.
          • Gość: amatorka Re: geodeta - kto placi ? IP: *.centertel.pl 21.07.09, 13:31
            Nadal uwazam,ze wlasciciel powinien przygotowac grunt do
            sprzedazy,czyli wyodrebnic ten fragment,ktory chce sprzedac i za to
            zaplacic,ja bede ponosila dalsze koszty i tego bede sie trzymac...
            • Gość: gość Re: geodeta - kto placi ? IP: *.koscierzyna.vectranet.pl 21.07.09, 22:26
              może i powinien,
              a jak tego nie zrobi to co ty zrobisz?
              • Gość: amatorka Re: geodeta - kto placi ? IP: 89.25.197.* 22.07.09, 13:22
                bede negocjowac do upadlego,ale z rolnikami niesamowicie
                ciezko ....chlop zywemu nie przepusci :(
            • Gość: ja Re: geodeta - kto placi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 16:29
              Nie do konca. Jesli Tobie zalezy bardziej na kupnie dzialki niz jemu na
              sprzedazy to nie bedzie za to placil. Na Twoje miejsce ma pewnie dziesiatki
              chetnych, a nawet jesli nie ma to szybko znajdzie takich, ktorzy gotowi beda
              poniesc koszty dokumentacji w zamian za tania dzialke.
              • Gość: amatorka Re: geodeta - kto placi ? IP: *.centertel.pl 22.07.09, 17:50
                Rzecz w tym,ze dzialka nie jest tania :( Jest to dzialka rolna a
                policzyl mi jak za budowlana i nie dosc,ze ani zlotowki nie chce
                zjechac z ceny,to jeszcze kompletnie nie poczuwa sie, ze zaplaci za
                cokolwiek.Jasne,ze zdaje sobie sprawe,ze koszty notarialne ponosze
                ja,ale w kwestii geodety nie jestem taka pewna, poniewaz w gminie
                nie MPZP i musimy starac sie o WZ a jesli ich nie dostaniemy,to co
                mi z samej ziemi? pole nie jest mi potrzebne czy laka,ale dzialka,na
                ktorej cos postawie,wiec w jego interesie rowniez powinno byc by WZ
                uzyskac i partycypowac w kosztach a on jest jak beton :(
                • Gość: amanda Re: geodeta - kto placi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 18:00
                  Moim zdaniem koszty powinien ponosić sprzedający. Bo nie masz żadnej pewności, że po podziale, za który zapłacisz, sprzedajacy będzie nadal zainteresowany sprzedażą działki. Chyba że jest inaczej - może masz jakąś umowę przedwstępną? Bez niej raczej bym nie ryzykowała.
                  A skoro mówisz, że działka nie jest tania (liczy jak za budowlaną) i do tego rolna, to może warto poszukać innej. Możesz również negocjować poniesione koszty na podział tak, żeby zostały odjęte od ceny działki. A swoją drogą, interesowałaś się, ile kosztuje takie wytyczenie? Może ten koszt w porównaniu z ceną działki jest niewielki? A będziesz miała działkę, na której, jak widzę, tak Ci zależy.
                  • Gość: amatorka Re: geodeta - kto placi ? IP: *.centertel.pl 23.07.09, 20:06
                    Amanda dzieki za wyrozumialosc,osobiscie rowniez uwazam,ze geodeta
                    powinien lezec po jego stronie,bo tak jak piszesz,moze sie potem
                    wycofac ze sprzedazy. Koszty to ok.1500zl,ale jak spojrze na
                    pozostale koszty,ktore czekaja mnie do zaplacenia,to kazde 1500zl
                    jest na wage zlota...
                    Dzieki za wypowiedzi w tym temacie,pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka