mlodamama11 01.06.04, 14:43 Jak czesto powinnam kapac moje malenstwo?Slyszalam ,ze zbyt czeste kapiele moga obnizyc odbornosc niemowlaka.Ile w tym prawdy?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
msto0503 Re: Pielegnacja malenstwa 02.06.04, 14:16 Ja kąpię moją małą codziennie. Wychodzę z tego założenia, że skoro ja to robię codziennie, to ona przecież też poci się, robi kupki, itp. Dodam, że starszą też kąpałam codziennie. Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
renpul Re: Pielegnacja malenstwa 03.06.04, 12:54 Są "szkoły" kąpania i nie kąpania. Ja polecam kąpać bo przecierz dziecko się poci, sika, robi kupę - trzeba to spłukać bo przecież się odparzy itd. Sami się myjemy a dziecko?, co ma się zadrapać na śmierć. Nie kąpanie to - nie znaczy nie mycie - wiem ale jak tu umyć malucha dokładnie nie zamaczając go prawie całego. Oczywiscie nie długotrwałe kąpiele, aż do maceracji naskórka ale zwykłe "namydlenie i spłukanie. To niewskazane to chyba długotrwałe moczenie - jak to zwykły niektóre dzieci robić - ale to już trochę starsze. POzdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.piskorz Re: Pielegnacja malenstwa 06.06.04, 20:19 Szanowna Pani. Dziecko przez skórę oddycha, więc przy uzyciu odpowiednich dostosowanych do wieku do dziecka kosmetyków, dziecko mozna kapać codziennie. W ostatnim okresie pojawił sie pogląd (słuszny), że zbyt czeste kąpiele powoduja zmywanie warstwy ochronnej ze skory. Nieodpowiednie kosmetyki moga zmieniać odczyn skóry, więc musza to być kosmetyki dla niemowląt. Dziecko po kapieli jest wesołe odświeżone i poprawia się krążenie krwi. Zatem jeśli Pani dziecko lubi się kąpac, to mozna codziennie. Po kąpieli nawilzyc skorę dziecka delikatna oliwką( nie za obficie, aby skóra się nie świeciła). Pozdrawiam i w razie wątpliwości prosze pytać. Odpowiedz Link Zgłoś