Dodaj do ulubionych

Pielegnacja malenstwa

01.06.04, 14:43
Jak czesto powinnam kapac moje malenstwo?Slyszalam ,ze zbyt czeste kapiele
moga obnizyc odbornosc niemowlaka.Ile w tym prawdy?Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • msto0503 Re: Pielegnacja malenstwa 02.06.04, 14:16
      Ja kąpię moją małą codziennie. Wychodzę z tego założenia, że skoro ja to robię
      codziennie, to ona przecież też poci się, robi kupki, itp. Dodam, że starszą
      też kąpałam codziennie.
      Pozdrawiam, Monika
    • renpul Re: Pielegnacja malenstwa 03.06.04, 12:54
      Są "szkoły" kąpania i nie kąpania. Ja polecam kąpać bo przecierz dziecko się
      poci, sika, robi kupę - trzeba to spłukać bo przecież się odparzy itd. Sami się
      myjemy a dziecko?, co ma się zadrapać na śmierć. Nie kąpanie to - nie znaczy
      nie mycie - wiem ale jak tu umyć malucha dokładnie nie zamaczając go prawie
      całego. Oczywiscie nie długotrwałe kąpiele, aż do maceracji naskórka ale
      zwykłe "namydlenie i spłukanie. To niewskazane to chyba długotrwałe moczenie -
      jak to zwykły niektóre dzieci robić - ale to już trochę starsze. POzdrawiam.
    • krystyna.piskorz Re: Pielegnacja malenstwa 06.06.04, 20:19
      Szanowna Pani.
      Dziecko przez skórę oddycha, więc przy uzyciu odpowiednich dostosowanych do
      wieku do dziecka kosmetyków, dziecko mozna kapać codziennie. W ostatnim okresie
      pojawił sie pogląd (słuszny), że zbyt czeste kąpiele powoduja zmywanie warstwy
      ochronnej ze skory. Nieodpowiednie kosmetyki moga zmieniać odczyn skóry, więc
      musza to być kosmetyki dla niemowląt. Dziecko po kapieli jest wesołe odświeżone
      i poprawia się krążenie krwi. Zatem jeśli Pani dziecko lubi się kąpac, to mozna
      codziennie. Po kąpieli nawilzyc skorę dziecka delikatna oliwką( nie za obficie,
      aby skóra się nie świeciła).
      Pozdrawiam i w razie wątpliwości prosze pytać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka