06.04.06, 11:30
Synek od kilku miesięcy ma problem z pękającym i w efekcie poranionym paluszkiem. Doszła do tego teraz jakaś wysypka na rączkach.
Stosowaliśmy niemal wszystko co zwykle, Aderma, alantan, linomag i inne tego typu.
Jesli nawet toto się wyleczyło to zraz wracało. Trwa to już kilka miesięcy.
Wczoraj elergolog zapisał synkowi na ten paluch triderm włąsnie. Mamy smarować 2 razy dziennie przez 6 dni. Ale, przeczytałam ulotke i mam dziwnie mieszane uczucia, przed zastosowaniem. Napisano tam, ze gentamecyny nie stosuje się na otwarte rany i uszkodzony naskórek. Nie jest to jakaś krwawa jatka, ale Synek ma uszkodzoną tą skórkę i bardzo delikatną, w zgięciach popękana i włąsnie sa tam rany.
Dodatkowo mieliśmy stosowac na to opatrunki.

Pani Ewo, co zrobic z tym faktem?
Powinnam sie skonsultować jeszcze z dermatologiem, czy w takim przypadku może być uzasadnione zastosowanie tej maści?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marki0 Re: Triderm 06.04.06, 13:45
      moje dziecko często go dostawało na zmiany na pupci. Z tego co wiem jest tam i
      steryd i antybiotyk. Ja uwazam że jeśli jest to konieczne to wybieram mniejsze
      zło i stosuje, gdyż gorzej może być jak zaczne paprać czyms innym. Ale na zmiany
      na ciałku tez czasem stosowałam. a co do tych zmian na paluszkach , to mój ma to
      od dłuższego czsu na kciuku i na dużym palcu u stóp. Generalnie udaje nam sie to
      jedynie zalecać a nie wyleczyć na amen. Mój jest silnym alergikiem i pewnie
      dlatego tak nam to leczenie trudno przychodzi.
      • mami7 Re: Triderm 11.04.06, 08:20
        W TRidermie jest steryd-raczej chyba z tych mocniejszych, antybiotyk-genatmecyna, i preparat przeciwgrzybiczny. Z tego co ja wiem, to jest to już dość mocny kaliber.
        Jasne, że czasami jest uzasadnione stosowanie sterydów. Alev wierz mi, moje dziecko ma prawie 5 lat, i w między czasie zapisano mu tyle maści sterydowych i podobnych, bez których jendak w większości udało się obejść. Tak, ze czujnośc matki tez jest wskazana, no chyba, że ma się bezgraniczne zaufanie do lekarza wink

Co do paluchów synka. Udało się je podleczyć. Samrowałam maścią z witaminą A. Potem byliśy u dermatologa, dostaliśmy łagodniejsze specyfiki.

Pozdrawiam
        • ewa.m.kaminska Re: Triderm 18.04.06, 12:35
          Trudno mi coś tu radzić, bo być może sytuacja wskazywała na konieczność
          zastosowania tak silnego leku. Ale radziłabym może wcześniej spróbować jakąś
          maść z witaminą A, która przyspiesza gojenie tego typu zmian. Jeśli nie pomoże,
          to albo zaryzykować stosowanie Tridermu albo jeszcze raz pójść do innego
          learza.
          • mami7 Re: Triderm 18.04.06, 16:09
            Dziękuję bardzo. Pomogła, wprost rewelacyjnie maść z witaminą A.
            Bylismy tez jednak u dermatologa. Stweirdził, ze triderm to za duzo w tym wypadku. Na przysszłośc polecał ewentualnie maśc cholesterolową z dodatkiem hydrocortyzonu.

Pozdrawiam
            • ewa.m.kaminska Re: Triderm 19.04.06, 17:28
              Cieszę się i pozdrawiam.
              • dagmara_maz Także Triderm 19.04.06, 19:14
                Ja również a propos tridermu - dzisiaj lekarz zapisał nam tę maść na suche
                czerwonawe plamy na skórze 15-mies. synka. Mam je smarować raz dziennie cienką
                wartstwą. Inne maście niespecjalnie pomagały. Jakie są objawy złego wpływu leku
                na dziecko? Co powinno być dla mnie sygnałem, że należy przestać stosować tę
                maść? Lekarz wydawał mi się na tyle kompetentny, a badanie było tak dokładne i
                szczegółowe, że - mam nadzieję - triderm rzeczywiście jest tutaj koniecznością
                (?). Ale trochę się boję, i nie wiem czy na wszelki wypadek zarzucić to od razu
                czydopiero jak coś będzie nie tak.
                • mooh Re: Także Triderm 19.04.06, 20:50
                  Jeśli dobrze pamiętam jeszcze ze studiów (a było to jakiś czas temu, niestety)
                  efekty uboczne działania sterydów są trudne do odwrócenia (zmiany zanikowe
                  skóry) i jeśli już się pojawią, będzie trochę za późno na odstawienie maści.
                  Dlatego przyjmuje się zasadę, że stosowanie sterydów ogranicza się niezbędnego
                  minimum, a później próbuje się "oszukać" skórę przez smarowanie bazami. Pani
                  Ewa pisała o tym wielokrotnie. Oto niektóre z wypowiedzi:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=39764512&a=40293537
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=39592056&a=39738713
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=38327175&a=38498339
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=14776357&a=14797525
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=21503368&a=21557802
                  • dagmara_maz Re: Także Triderm 19.04.06, 21:10
                    Dziękuję Ci bardzo, Mooh smile
                    Rano pędzę do apteki po coś innego.
                    • dagmara_maz Re: Także Triderm 24.04.06, 13:17
                      To jeszcze raz ja - postanowiłam nie podawać dziecku tridermu, kupiłam zwykłą
                      maść z witaminą A (dzięki temu wątkowi właśnie), po trzech dniach po zmianach
                      na skórze prawie nie było śladu. Bardzo Wam dziękuję! Uniknęliśmy tych
                      nieszczęsnych sterydów kompletnie w tym przypadku niepotrzebnych smile Bardzo,
                      bardzo dziękuję za takie forum i aktywność Pani Doktor, dzięki której zapewne
                      wiele dzieci uniknęło niepotrzebnego faszerowania róznymi lekami. Serdecznie
                      pozdrawiam!
                      PS. Całkowita kuoracja przepisana przez lekarza to był troder + zyrtec +
                      linomag w płynie + kąpiele w oilatum (to moja sugestia), i to wszystko przez
                      dwa tygodnie codziennie. Trochę samowolnie zrezygnowałam z tridermu i zyrtecu,
                      kąpałam w oilatum i smarowałam wyżej wymieniona maścią, i po trzech dniach było
                      super. Lekarze ze zbyt wielką łatwością przepisują silne leki. Mój synek nie
                      jest alergikiem, ani razu od urodzenia nie miał żadnego uczulenia, w wieku 15 m-
                      cy dostał suchych plamek na nózkach i od razu taka seria leków. Niestety, moim
                      zdaniem zbyt szybkim diagnozom lekarskim i stawiającym od razu na silne leki
                      nie można z miejsca ufać... i najlepiej skonsultować gdzieś jeszcze.
                      • dagmara_maz Re: Także Triderm 24.04.06, 13:18
                        Nie "troder" a triderm oczywiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka