Dodaj do ulubionych

Pomarzymy? ;-))

30.12.03, 13:49
Nie wiem, czy juz byl tu taki wątek, ale chciałbym zaproponować dyskusję o
tym, o jaką kolejną ważną dla miasta inwestycję powinniśmy zabiegać po
wybudowaniu mostu. Ja uważam, że trzeba lepiej włączyć Płock w sieć połączeń
kolejowych kraju. Można to zrobić na kilka sposobów. Jednym z nich byłaby
budowa linii Modlin-Płock (przy okazji budowy lotniska), w ten sposób
mielibyśmy zapewnione połączenie z Warszawą. Inny pomysł, to budowa linii
Płock-Płońsk, która również umożliwiłaby połączenie ze stolicą, choć nieco
okrężną drogą. Trzeci pomysł nie dotyczy inwestycji bezpośrednio w Płocku, ale
też może pomóc miastu. Pisałem już o tym, jest to pomysł wybudowania linii
łaczącej Sierpc z Działdowem, dzieki czemu powstałoby najprostsze połączenie
Łodzi z Olsztynem, czyli wielkiego miasta ze stolicą wybitnie rekreacyjnego
regionu.
Szansę na realizację każdego z tych pomysłów oceniam dość nisko, choć nie
uważam, że nie są one możliwe do przeforsowania. Ale raczej nie przez nas. W
każdym razie nikt nie zabroni nam pomarzyć... :-))
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Pomarzymy? ;-)) 30.12.03, 23:35
      Ja myślę, że priorytetem powinno stać się minimalizowanie bezrobocia za
      wszelką cenę. Miasto musi być postrzegane jako maksymalnie atrakcyjne dla
      inwestorów, tak aby bezrobocie sukcesywnie spadało. Nie muszę chyba po raz
      kolejny przypominać, że stałe miejsca pracy to zwiększona siła nabywcza, a ta
      z kolei generuje następne miejsca pracy i następne inwestycje. Tylko wtedy
      możemy liczyć na gwałtowny rozwój miasta w szerokim tego słowa znaczeniu.
      A tak w ogóle to promocja miasta powinna spowodować że Płock będzie znany w
      kraju na równi z Opolem, Olsztynem czy Toruniem. Przyczynić mogłaby się m.in.
      do tego oficjalna stołeczność Mazowsza dla Płocka. BTW: chyba na żadnej mapie
      pogody nikt nie uznał naszego miasta za wystraczająco istotne aby je tam
      umieścić...
      • konrad_wp Re: Pomarzymy? ;-)) 30.12.03, 23:46
        Dokładnie. Najważniejsze sa miejsca pracy. Ludzie musza mieć prace i
        pieniądze. Chciałbym także żeby w Płocku powstała państwowa wyższa uczelnia z
        prawdziwego zdarzenia (nie żadna filia) - wtedy może Płock zatrzymałby u
        siebie młodych ludzi którzy obecnie wyjeżdżają na studia do innych miast.
        Ciekaw jestem czy to w ogóle możliwe ??
      • konrad_wp Re: Pomarzymy? ;-)) 30.12.03, 23:50
        Stuntman a z tą prognozą pogody to nie robiłbym z tego wielkiej sprawy. Po
        prostu za blisko jesteśmy innych dużych miast (Łódź , Warszawa) , żeby
        poświęcać nam miejsce na ekranie. I tak pogoda jest taka sama jak tam. Poza
        tym to żaden wyznacznik "istotności" - Suwałki są za to na każdej mapce ;-)
        • stuntman Re: Pomarzymy? ;-)) 06.01.04, 01:23
          I ja się z tobą zgadzam, tylko że należy zacząć od rzeczy drobnych żeby
          dokonać wielkich. W ten sposób chyba każdy w Polsce wie gdzie są Suwałki (a
          nawet Mława była na jednej z map) co bez takiej prezentacji na pewno by nie
          było możliwe. Co nie zmienia faktu, że z tą mapą pogody to był tylko taki
          przykład.
    • jacek.0001 Re: Pomarzymy? ;-)) 31.12.03, 06:37
      A może tak odgrzebać stare plany za komuny, chyba planu "Wisła" gdzie to na
      linii Warszawa, Wyszogród, Płock miała być wybudowana szybka kolej miejska. W
      planach tych stacja kolejowa Płock miała znajdować się między Podolszycami a
      Boryszewem.
      Jeżeli chcemy w mieście zlikwidować bezrobocie i przyciągnąc potencjalnych
      inwestorów to miasto musi być przede wszystkim dostępne dla w wozu i wywozu
      ewentualnych produktów. Niestery coraz bardziej stajemy się zadupiem
      komunikacyjnym.
      • konrad_wp Re: Pomarzymy? ;-)) 31.12.03, 16:16
        Hmmmm zadupiem komunikacyjnym zdecydowanie nie , najwyżej zadupiem kolejowym.
        Pokaż mi miasto wielkości Płocka z którego odchodzi ponad 50 autobusów
        dziennie do Warszawy ...
        • jacek.0001 Re: Pomarzymy? ;-)) 31.12.03, 16:53
          pokaż mi w jakimkolwiek kraju )oprócz naszego) miasto w którym jest taki zakład
          petrochemiczny (produkujący m. in. asfalt) do którego prowadzą dziurawe, kręte
          i krzywe, zaledwie 6 metrowej szerokości drogi (prawie we wszystkich
          kierunkach). To jest możliwe tylko u nas, gdzie indziej sa autostrady.
        • zjadowity Re: Pomarzymy? ;-)) 06.01.04, 14:57
          Autobusy służą raczej do przewozu pasażerów (najczęściej do pracy w W-wie),
          natomiast chodzi o przewozy towarów, a nasze drogi są raczej mierne.
    • roman_j Bezrobocie... 31.12.03, 13:31
      Bezrobocie to problem ogólnopolski, a mnie chodziło o pomysł na dużą inwestycję
      rozwiązującą jakiś poważny problem specyficzny dla Płocka.
    • intruder Re: Pomarzymy? ;-)) 31.12.03, 18:39
      Romanie! A gdzie Twoje nawolywania do wprowadzania pomyslow w zycie?! Przeciez
      sam stwierdziles ze nie bardzo widzisz mozliwosc realizacji kazdego z tych
      pomyslow...
      Osobiscie z miejsca odrzucilbym pomysl lini kolejowej Plock-Plonsk, pozostale
      dwa juz bardziej "przydatne", ale i tak wiadomo, gdy likwiduje sie polaczenia,
      nikt nie bedzie budowal nowych linii...

Na marginesie dodam ze pamietam czyjs pomysl polaczenia kolejowego miast
      nadwislanskich omawiany w zamierzchlych czasach na forum.. czyzby Roman?
      • roman_j Re: Pomarzymy? ;-)) 01.01.04, 10:13
        intruder napisał:

> Romanie! A gdzie Twoje nawolywania do wprowadzania pomyslow w zycie?!
        > Przeciez sam stwierdziles ze nie bardzo widzisz mozliwosc realizacji kazdego
        > z tych pomyslow...

Nie bardzo wiem, co masz na myśli, ale spróbuję odpowiedzieć. :-))
        Decyzje o inwestycjach tego rodzaju zapadają na wysokim szczeblu i ja nie
        wyobrażam sobie siebie przekonującego wiceministra Leśnego do tego pomysłu.
        Poza tym pomysł te, w przeciwieństwie do mostu, nie mają charakteru stricte
        płockiego. Żeby je zrealizować, trzeba by zbudować porozumienie gmin lub
        powiatów i do jeszcze najlepiej ze wsparciem na szczeblu województwa. Ja
        przecież jej nie zorganizuję. Nie znaczy to jednak, że pomysł jest nierealny,
        ale obawiam się, że jego zakres przekracza nasze, forumowiczów, możliwości
        lobbingowe.

> Osobiscie z miejsca odrzucilbym pomysl lini kolejowej Plock-Plonsk,

Dlaczego? Do Płońska mamy bliżej niż do Modlina, skąd ewentualnie można by
        ciągnąć linię do Płocka. A przez Płońsk przebiega linia Sierpc-Nasielsk, którą
        można dojechać do Wasrszawy i podejrzewam, że byłoby to szybsze połączenie niż
        obecne przez Kutno. Krótsza linia, więc mniej kosztowna, a to ma decydujące
        znaczenie.

> pozostale dwa juz bardziej "przydatne",

One też mają wiele wad, ale nie chcę się rozpisywać. Napiszę tylko pokrótce, że
        do Modlina jest daleko, a o linię Sierpc-Działdowo powinny zabiegać wymienione
        miasta. Nie wiem, czy są tym zainteresowane. Poza tym budowa tej linii
        wymagałaby modernizacji trasy Kutno-Sierpc oraz elektryfikacji linii Płock-
        Sierpc. I dochodzi do tego problem zwiększonego ruchu pociągów przez miasto.
        Pozostałe dwa warianty (w tym "płoński") tej akurat wady nie mają.

> ale i tak wiadomo, gdy likwiduje sie polaczenia, nikt nie bedzie budowal
        > nowych linii...

Wierzę, że ktoś wreszcie zrozumie, że kolej to środek transportu mający wiele
        zalet i po czasie likwidacji przyjdzie czas tworzenia. :-))

> Na marginesie dodam ze pamietam czyjs pomysl polaczenia kolejowego miast
        > nadwislanskich omawiany w zamierzchlych czasach na forum.. czyzby Roman?

Bardzo możliwe. Lansowałem kiedyś ten pomysł. Ale dziś widzę jego kilka
        poważnych mankamentów związanych m.in. z długością linii oraz jej przebiegiem.
        Myślę, że ze wszystkich pomysłów ten jest najmniej realny.
        • intruder Re: Pomarzymy? ;-)) 03.01.04, 16:06
          Dobrze ze sprecyzowalem o co Ci chodzi, tylko teraz przydaloby sie zastanowic
          co mamy z tym i pomyslami zrobic na forum. Przedyskutowac w naszym skromnym
          gronie, wybrac najlepszy wariant, ewentualnie kilka wariantow i co? Poruszyc
          ten watek na innych forach i szukac sojusznikow? Pomysl jak sam wspomniales nie
          ma charakteru stricte plockiego, wiec trzeba zyskac przychylnosc innych. A
          potem co? Inicjatywa obywatelska? Odpowiednia ilosc glosow pod wnioskiem?

Wiecej w tym poscie na temat samych pomyslow nie bede sie wypowiadal. Pomysle
          nad tym pozniej. Jak na razie chcialem uscislic kwestie organizacyjne:)

Co do inwestycji kolejowych to dosc niedawno ogladalem w TVN24 program Firma, w
          ktorym podobno na prosby telewidzow realizowane sa poszczegolne odcinki, kazdy
          o innej tematyce. I ten akutar dotyczyl polaczen kolejowych. Jak powiedzial
          prowadzacy odcinek ten zrealizowano ze wzgledu na usilnie powtarzajce sie
          prosby od widzow...
          • roman_j Re: Pomarzymy? ;-)) 04.01.04, 08:38
            intruder napisał:

> Dobrze ze sprecyzowalem o co Ci chodzi, tylko teraz przydaloby sie zastanowic
            > co mamy z tym i pomyslami zrobic na forum. Przedyskutowac w naszym skromnym
            > gronie, wybrac najlepszy wariant, ewentualnie kilka wariantow i co? Poruszyc
            > ten watek na innych forach i szukac sojusznikow? Pomysl jak sam wspomniales
            > nie ma charakteru stricte plockiego, wiec trzeba zyskac przychylnosc innych.
            > A potem co? Inicjatywa obywatelska? Odpowiednia ilosc glosow pod wnioskiem?

Mam pomysł na pewne działania przygotowawcze, ale na razie nie będę go
            upubliczniał m.in. dlatego, że ze względu na deficyt czasu (a także pieniędzy)
            nie będę mógł na razie podjąć tych działań, a nie chcę być potem rozliczany z
            obietnic. :-))

> Wiecej w tym poscie na temat samych pomyslow nie bede sie wypowiadal. Pomysle
            > nad tym pozniej. Jak na razie chcialem uscislic kwestie organizacyjne:)
            >
            > Co do inwestycji kolejowych to dosc niedawno ogladalem w TVN24 program Firma,
            > w ktorym podobno na prosby telewidzow realizowane sa poszczegolne odcinki,
            > kazdy o innej tematyce. I ten akutar dotyczyl polaczen kolejowych. Jak
            > powiedzial prowadzacy odcinek ten zrealizowano ze wzgledu na usilnie
            > powtarzajce sie prosby od widzow...

Nie wiem, czy to ten odcinek, ale oglądałem końcówkę odcinka poświęconego
            założeniu firmy zajmującej się transportem kolejowym z wykorzystaniem
            szynobusów. Strasznie żałuję, że przegapiłem ten odcinek, bo pomysł z
            szynobusami też od jakiegoś czasu dojrzewa sobie w mojej głowie. Brakuje mi
            jednak wielu podstawowych informacji, aby zaczął on przybierać realne kształty
            np. w formie biznesplanu. Być niektóre z tych informacji zostały podane w
            programie...
            • intruder Re: Pomarzymy? ;-)) 04.02.04, 17:03
              roman_j napisał:

> Nie wiem, czy to ten odcinek, ale oglądałem końcówkę odcinka poświęconego
              > założeniu firmy zajmującej się transportem kolejowym z wykorzystaniem
              > szynobusów. Strasznie żałuję, że przegapiłem ten odcinek, bo pomysł z
              > szynobusami też od jakiegoś czasu dojrzewa sobie w mojej głowie. Brakuje mi
              > jednak wielu podstawowych informacji, aby zaczął on przybierać realne
              kształty
              > np. w formie biznesplanu. Być niektóre z tych informacji zostały podane w
              > programie...
              >

Prawdopodobnie masz na mysli wlasnie ten sam odcinek. Niewykluczone ze bedziesz
              mial okazje obejrzec go jeszcze raz, przy czym z nowszymi, bardziej aktualnymi
              i dopracowanymi (doszacowanymi?) danymi. Po prostu redakcja tego programu
              zdecydowala sie powtarzac najbardziej popularne odcinki, ale nie jako zwykla
              reemisja tylko ten sam temat ale nowy program, z wieksza iloscia opinii, ludzi
              ktorzy sie tym zajmuja - tak to przynajmniej zrozumialem. Ale, ale, zaraz
              bedzie kolejny odcinek:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka