lawhead 19.02.10, 14:35 Witam Potrzebuje praktycznych informacji dotyczących pobytu w Istambule, gdzie mieszkać jak dojechać itp. Pobyt 2 lub 3 dni wyjazd w sierpniu ze Słonecznego Brzegu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isabeau Re: Istambuł 19.02.10, 14:46 turcjawsandalach.pl/content/noclegi-istambul turcjawsandalach.pl/content/gdzie-znajd%C4%99-nocleg-w-istanbule Odpowiedz Link Zgłoś
lawhead Istambuł - do isabeau 20.02.10, 15:36 Witam czy trudno jest dojechać od strony Burgas do dzielnicy Sultanahme i jak tam wygląda sytuacja z parkingami.. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Istambuł - do isabeau 20.02.10, 16:25 Nieco o dojeździe samochodem do Turcji tutaj: turcjawsandalach.pl/content/jak-dotrze%C4%87-do-turcji-samochodem Sultanahmet to ścisłe centrum ogromnego miasta, jakim jest Stambuł, więc jazda samochodem stanowi pewne wyzwanie. Parkingi znajdują się najczęściej przy hotelach i pensjonatach, więc warto zarezerwować sobie nocleg w miejscu dysponującym własnym parkingiem. W trakcie zwiedzania miasta polecam natomiast świetnie działającą komunikację miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLA Re: Istambuł - do isabeau IP: *.chello.pl 20.02.10, 18:44 Isabeau,mam pytanie. Chcialybysmy podczas pobytu w Stambule,skorzystac z goracych zrodel,lezacych ponoc w nieduzej odleglosci od Stambulu. Mozesz nam podpowiedziec ,jak zrealizowac ten pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Istambuł - do isabeau 20.02.10, 19:15 W okolicach Istanbulu przyznaję, że nie słyszałam o gorących źródłach. Natomiast słynne tureckie uzdrowisko z wodami termalnymi to Bursa, leżąca o 4 godziny jazdy autokarem od Istanbulu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLA Re: Istambuł - do isabeau IP: *.chello.pl 20.02.10, 20:30 Dziekuje ,o Bursie czytalam,ze mozna rowniez promem tam dotrzec(moze nie do samej),ale znalazlam gdzies w necie(teraz nie wiem na jakich stronach),ze pol godziny promem jest do najblizszych wod termalnych od Stambulu.Czy mieszkasz w Turcji i znasz jezyk turecki?Moze znajdziesz cos na ten temat? Chcialybysmy wyskoczyc na jeden dzien pomoczyc sie w goracych zrodlach,jak mozna by bylo gdzies blizej niz Bursa,to swietnie by sie skladalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Istambuł - do isabeau 21.02.10, 11:17 Faktycznie istnieją linie promowe ze Stambułu do Bursy - jedna z przystani Kabatas i Kadikoy, a druga szybsza z Yenikapi. Rozkład jazdy masz tutaj (patrz strona 11 i 12). Musisz tylko pamiętać, że Bursa leży jednak kawałek od morza, więc promem nie dopływasz do miasta, musisz jeszcze dojechać. Drugą opcją jest prom na trasie Stambuł-Yalova i potem autobus do Bursy. Odpowiedz Link Zgłoś
lawhead Re: Istambuł do isabeau 21.02.10, 11:20 A gdzie najlepiej według ciebie byłoby znaleźć nocleg chodzi mi o dzielnicę jadąc od strony Burgas??? Nie chciałbym się bardzo pchać w centrum miasta i według twoich sugestii poruszałbym się komunikacja miejską. Może masz namiar na jakiś sprawdzony nocleg???pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Istambuł do isabeau 21.02.10, 15:49 Najlepsze i najtańsze noclegi znajdziesz w samym Sultanahmet oraz w dzielnicy Aksaray, na obrzeżach miasta są blokowiska, zresztą jeżeli tam się zatrzymasz to dojazd do centrum zajmie sporo czasu, z racji olbrzymich odległości. Rozumiem, że opcja dojazdu z Bułgarii do Istanbulu autokarem Cię nie interesuje? Rozwiązuje to problem dojazdu, parkingu i problemów z ruchem ulicznym w aglomeracji... Odpowiedz Link Zgłoś
lawhead Re: Istambuł do isabeau 21.02.10, 18:35 Raczej to nie wchodzi w rachubę. Istambuł zamierzamy odwiedzić w drodze powrotnej ze Słonecznego Brzegu do Polski trochę nadrabiając kilometrów. No cóż dam radę. Mam tylko taka prośbę odnośnie noclegów...może masz jakiś sprawdzony przez siebie hotel. gdzie można wynająć pokój w miarę w rozsądnej cenie... Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Istambuł do isabeau 21.02.10, 19:37 Nie wiem, co uznasz za rozsądną cenę, ale w 2008 roku zatrzymałam się w tym hotelu na Sultanahmet: www.reservationsteam.com/hotel/turkey/istanbul/anadolu-hotel.html?gclid=CM62j_yIhKACFYqD3gods25vkw Wówczas cena za pokój 2-osobowy wynosiła 65 lirów ze śniadaniem, a lokalizacja była wyśmienita. Tańsze hotele znajdywałam w Aksaray - stamtąd jest dogodny dojazd tramwajem do ścisłego centrum - ale tamte przybytki raczej nie miały stron www... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Istambuł do isabeau IP: 195.137.246.* 22.02.10, 13:49 Polecam ten hotel. Lokalizacja swietna, na przeciwko Grand Bazaru, 10 min. na piechote spacerkiem do Blekitnego Meczetu, Agia Sofii. Sniadania smaczne, obsluga mila. www.interhotelistanbul.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol Re: Istambuł do isabeau IP: *.cdma.centertel.pl 23.02.10, 20:36 Jazda samochcdem w Stambule stanowi nie lada wyzwanie. Miałem okazję sprawdzić to osobiście we wrześniu 2009 r. Wjechałem do centrum miasta o zachodzie słońca, a był to okres ramadanu. Ruch jest niesamowity, a na niektórych odcinkach jest np. 5 pasów jezdni. Zewsząd klaksony i bezpardonowa jazda. Zajęte wszystkie miejsca parkingowe powodowały, że jechałem "z nurtem" samochodów sam nie wiedząc gdzie, bo nie miałem wybranego miejsca docelowego tzn. hotelu szukałem na miejscu. Nie wszystkie hotele maja swoje parkingi, a opłaty za parkowanie w Stambule wiadomo - są drogie. Kilka dni zatrzymałem sie w Stambule i ani razu nie ruszyłem samochodu. Stambuł ma doskonałą komunikację tramwajową. Poza tym Stambuł to miasto, które najchetniej zwiedza sie pieszo /przynajmniej ja/ bo każda uliczka i kazdy zaułek może nas czyms zaskoczyć. Stambuł ciągnie się na długości około stu kilometrów. Jeżeli jedzie się z rodziną, małymi dziećmi radzę się przygotować lepiej niz ja na pobyt w tym mieście. Ale jechać tam po prostu trzeba:) Odpowiedz Link Zgłoś
lawhead Re: Istambuł do isabeau 26.02.10, 09:43 To w takim razie co sądzicie na dojazd do Istambułu w nocy lub nad ranem? Może wtedy ruch będzie mniejszy i łatwiej będzie dojechać do zakładanego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keimak Re: Istambuł do isabeau IP: *.bonair.com.pl 26.02.10, 09:58 Ja byłem autem 8 lat temu w Stambule ale raczej samochodów nie ubyło. Wjeżdżaliśmy o 3 w nocy i mimo tego było dużo aut. Nie mieliśmy dokładnej mapy miasta i poprosiliśmy taksówkarza aby nas eskortował do Sultanahmet - włączył światła awaryjne i jechaliśmy za nim. Tak czy inaczej - w nocy na pewno jest mniej aut. pzdr, keimak Odpowiedz Link Zgłoś
lawhead Re: Istambuł do isabeau 26.02.10, 18:24 Co do ilości pojazdów to masz rację. Coraz bardziej skłaniam się do jazdy nocnej, mniej problemów związanych z natężeniem ruchu.W nocy też hotele czynne są, to się pokój wynajmie. Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz - jak z wizą ile kosztuje oraz czy małe dzieci też jej potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Istambuł do isabeau 26.02.10, 19:23 Wiza 30-dniowa kosztuje 10 funtów/15 euro/20 dolarów. Płaci każdy, także małe dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol Re: Istambuł do isabeau IP: *.cdma.centertel.pl 28.02.10, 20:37 Wize kupuje sie na granicy, nie ma problemu. Ceny takie, jak pisał poprzednik. Ja wjeżdżałem do Turcji od strony Grecji i po podróżach po Unii Europejskiej zaskoczyło mnie wojsko z karabinami na granicy. Ogólnie wszystko ok. Są bardzo mili, jednak pierwsze wrażenie nie najlepsze. No i wyrywkowe kontrole przy wyjeżdzie też do przyjemności nie należą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darmir Re: Istambuł do isabeau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 15:29 Nocowałem rok temu w Anadolu. za pokój 4 osobowy płaciłem 60Euro/noc Parking pod hotelem dla gości gratis. Położenie bardzo dobre- centrum. Polecam. Przy wieździe do Turcji nie swoim samochodem (kredyt, leasing)sprawa trochę się komplikuje! Odpowiedz Link Zgłoś
lawhead Re: Istambuł do Darmir 01.03.10, 16:44 A rezerwowałeś nocleg na miejscu czy przez internet?? Czy płaci się za pokój czy od osoby. Pytam ponieważ jadę z dwójką dzieci. Czy są jakieś ograniczenia w ilości osób w pokoju.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darmir Re: Istambuł do Darmir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.10, 11:50 Rezerwowałem mailem (córka do tej pory koresponduje z Turkiem z recepcji), płatność przy wyjeździe. Cena za pokój (początkowo chcieli 65euro). Pokój z łazienką, ze śniadaniem. Raczej więcej osób się w nim nie zmieści: jedno łóżko podwójne + 2 pojedyncze. Dojazd dość kłopotliwy, jedzie się przez samo centrum. Najlepiej wytyczyć trasę w maps.google, ale i tak się pewnie trochę pogubisz :). Sporo ulic jednokierunkowych. Ogólnie warunki znośne, bez rewelacji ale miejsce wyśmienite, no i parking gratis. W mieście raczej na piechotę. Odpowiedz Link Zgłoś
lawhead Re: Istambuł do Darmir 06.03.10, 21:06 Ja w ciemno pojadę, na miejscu noclegu będę szukał.... ale chce dojechać nad ranem łatwiej nocleg znajdę Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Istambuł do Darmir 07.03.10, 07:53 > ale chce dojechać nad ranem łatwiej nocleg znajdę Mi tam nad ranem było bardzo trudno, wszystko w pełni obłożone, doba hotelowa również w Istanbule kończy się około południa i wtedy najłatwiej coś znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
ankatrip Re: Istambuł 22.07.14, 09:39 Polecam Yeni Hotel, to jest hostel w samym centrum, 10 min drogi piechotą od Hagia Sophia. Bardzo proste ale czyste pokoje, kuchnia, kilka stolików przy ulicy, bardzo duże łazienki z prysznicem, które można zamknąć na klucz, na każdym piętrze są dwa prysznice i dwie ubikacje. No i bardzo dobra cena jak na takie położenie. Jak dojechać? Samolotem oczywiście, często pojawiają się promocje, my kupiliśmy lot za 350 zł w dwie strony :) Moje podróże i zdjęcia na www.tripgenerator.pl/achievement/trekking-w-dolinie-milosci Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Dotacje na innowacje. Inwestujemy w Waszą przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś