Gość: Syla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 11:29 Wyjeżdżam w sierpniu do Turcji. wiem, że króluje tam zemsta faraona. Jak się przed nią uchronić? Może macie jakieś sprawdzone środki. Słyszałam że probiotyki- co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Zemsta Faraona IP: *.rzeczpospolita.pl 19.07.10, 11:43 Na bezcłowym buteleczka whisky, leczniczy drink co rano i żadna klątwa nie ma szans :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zemsta Faraona IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.10, 11:58 W Turcji to jest zemsta proroka;) Odpowiedz Link Zgłoś
forma-lina Re: Zemsta Faraona 19.07.10, 12:44 Ja słyszałam, że sułtana:) Mnie ani znajmowych Polaków nie dopadła, jak toś pojedzie do dobrego hotelu i uważa na jedzenie poza hotelem, to myślę, że jest bezpieczny w miarę. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenaa_b Re: Zemsta Faraona 20.07.10, 09:05 1. sułtana jak już poprzedniczka wspomniała ;) 2. mieszkam w Turcji i z tego wynika, że powinnam siedzieć głównie w toalecie... :D O ile się nie pije wody z kranu, to wszystko będzie w porządku, ale to zalecenie dotyczy jakiejkolwiek "kranówki" tak w Turcji, jak i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: Zemsta Faraona 20.07.10, 12:56 dodam tez ze np. na wybrzezu zach turcji woda w kranie jest krystalicznie czysta, o wiele bardziej niz w pl;) (szczegolna ostroznosc zachowywalabym w regionach biedniejszych, wschod tr) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Santana killer Re: Zemsta Faraona IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.07.10, 18:18 Jeśli chcecie zachorować na zemste sultana polecam hotel SANTANA na rivierze tureckiej. 80% zachorowań. A to dzięki kranówie jaką leją zamiast wody mineralnej oraz do produkcji napojów w barze !! Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucilla Re: Zemsta Faraona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 11:58 Lepiej nie jedź, to naprawdę straszna przypadłośc w Turcji.Prawie wszyscy turysci jej doświadczają!Z probiotyków skuteczna jest Lacibios femina, ale musi być w lodówce więc nie wiem czy przetrwa podróż i to w takim upale. Najlepsza na to whisky z rana na czczo, a potem jeszcze ze 2 razy, w tym koniecznie o północy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuta Re: Zemsta Faraona IP: *.chello.pl 19.07.10, 12:56 Głupoty piszecie.. byłam 2 razy z dziećmi w Turcji - nic nas nie dopadło! Syn jadł lody na ulicy, byliśmy tez w miejscowej knajpce. A w hotelu piliśmy pepsi z lodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alla Re: Zemsta Faraona IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.07.10, 13:20 wódka ,wódka i jeszcze raz wódka ,mówię zupełnie poważnie ,profilaktycznie trzeba wypić , gorzej z dziećmi należy przed wyjazdem zaopatrzyć się w baktrim i stoperan np. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Zemsta Faraona 19.07.10, 13:21 bylismy w Turcji 4x, z czego 3x z małym dzieckiem. nic nikogo nie dopadło. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Zemsta Faraona 19.07.10, 14:15 bylam z 10 razy na riwierze,2 razy na wschodzie turcji i nigdy nic mnie nie dopadlo,ani nie slyszalam,zeby ktos mial problemy zoladkowe.natomiast w egipcie juz na trzeci dzien umieralam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia do hugo43 IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 20.07.10, 08:54 Gdzie byłaś na wschodzie Turcji? podaj ciekawy region, Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: do hugo43 20.07.10, 20:56 ja tam jezdze do rodziny meza np.elazig,malatya.to jeszcze nie taki daleki wschod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dogubayazit Re: do hugo43 IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.10, 15:54 ja bywam dalej i zachęcam ;-) zapraszam do zdjęć i opisów: www.ararattrek.pl p.s.nie dopadł mnie żaden faraon jedząc w miejscowych barach czy restauracjach, ser czy jogurt od tamtejszej owcy... w ogóle nie jestem ostrożna. Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: Zemsta Faraona BEZ PANIKI 19.07.10, 15:04 ta przypadlosc moze dopasc wszedzie nawet w pl, nie jest ona juz tylko zarezerwowana dla cieplych krajow (moze dopasc w kazdym nowym miescu ze wzgledu na zmiane flory bakteryjnej). Jakies 7 dni przed wyjazdem zacznij lykac trillac (albo lakcid), pozniej w trakcie pobytu rowniez, dbaj o czystosc, szczegolnie czyste rece, w apteczce miej ze soba lek przepisany od rodzinnego lekarza na wypadek zachorowania, no i jak dopadnie to duzo plynow (leki takie jak na grype zoladkowa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syla Re: Zemsta Faraona BEZ PANIKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 15:43 Dzięki za radę! Zaopatrzę się w proponowane leki i mam nadzieję że będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
taba18 Re: Zemsta Faraona 19.07.10, 17:45 Mówi się o zemście sułtana, ale problem jest mniej powszechny niż w Egipcie. W Egipcie choruję zawsze, w Turcji byłam raz, z dzieckiem i nic nam nie było. Nie braliśmy probiotyków. Unikałam jednak napojów z dystrybutorów, podobno zdarza się w nich kranówka. Odpowiedz Link Zgłoś
brrrelok Re: Zemsta Faraona 19.07.10, 18:22 byłem, nie uważałem, nie zachorowałem :) w Egipcie ostrożność jak najbardziej wskazana w Turcji hmmmm nic na ten temat nie słyszałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elizabethkok turcja feye pinara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 21:55 właśnie wróciłam z Feye Pinara, pytajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djaga Re: turcja feye pinara IP: *.244.193.86.dynamic.ttnet.com.tr 14.08.14, 10:14 właśnie siedzimy w Feye Pinara, jako srednio wymagający turysta, animacja dla dzieci, starsi tylko water polo, brak planu animacji, a animatorzy sympatyczni, ale improwizują i nigdy nie wiadomo o której coś się zacznie, jedzenie smaczne ale bez rewelacji, pokoje sprzątane codziennie, ale szału nie ma. wycieczki dużo tańsze w biurze NOT FORGET- sympatycznie, ale trzeba pamiętać że feye pinara jest na końcu i doliczyć trzeba ok. godz. na dojazd do bodrum powrót zresztą też, warto jeździć dolmuszami. obsługa sympatyczna, prawie sami faceci ( i dlatego to sprzątanie średnie), basen mały, morze blisko, fajny spacer z górki i pod górkę- fajnie wpływa na łydki :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syla Re: Zemsta Faraona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 18:27 Jak zwał tak zwał Sułtana, Faraona itp.- objawy takie same! Dzieki za dotychczasowe porady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Zemsta Faraona IP: 195.205.132.* 20.07.10, 08:19 Witam, na dolegliwości żołądkowe (tzw. zemstę sułtana) najleszy lek to Nifuroksazyd jako taki (pod tą nazwą) jest w Polsce na receptę. Lek w formie syropu również dla małych dzieci. Podobno również ten sam preparat jest pod nazwą Endiex bez recepty. Do tego leki osłonowe (dla dzieci np. acidolac w formie misi o smaku białej czekolady). Taki zestaw my mieliśmy teraz w Turcji. Zestaw bardzo skuteczny, lek wcześnie podany działa prawie od razu i zatrzymuje wszelkie biegunki. U nas kilka osób przy pierwszych objawach wzięło dawkę i nikt dzięki temu nie biegał po lekarzach ani nie leżał w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenia Re: Zemsta Faraona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 17:10 Nifuroksazyd nie jest juz na recepte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Zemsta Faraona IP: 195.205.132.* 21.07.10, 08:19 może coś się zmieniło. Ja miałam na niego receptę 3 m-ce temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zemsta Faraona IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.07.10, 08:55 Zemsta faraona to Egipt. W Turcji właściwie to nie występuje. Byłem 3 razy i ani ja, ani żona oraz dzieci nic takiego nie miały. Dodam, że w hotelach w których byłem nie słyszałem żeby ktoś chorował. Prędzej złapisz anginę jak przesadzisz z klimą. Zawsze jedliśmy lody, kebaby i inne smakołyki kupowane na mieście. Ludzie jadąc do Turcji 1 raz myślą, że to dziki kraj gdzie nie ma cywilizacji. Rejony turystyczne nie różnią się niczym od Hiszpanii czy Grecji. A jeśli chodzi o drogi to chcialbym aby w Polsce takie były. Tak dla spokoju ducha można wziąć Laremid i Nifuroksazyd. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra00 Re: Zemsta Faraona 20.07.10, 09:20 O matko byłam tyle razy w Turcji , nigdy nikomu nic nie było nawet małym dzieciom , oczywiście warunek to dobry hotel ! Co do wody to przecież dzieci też łykają wodę z basenu i jakoś nie chorują .Turcja to nie Egipt tam zemsta sułtana , faraona , proroka czy jakaś inna po prostu biegunka to raczej standard . Oczywiście w pierwszym dniu pobytu proponuję przyzwyczaić swój żołądek do niektórych tamtejszych potraw i nie jeść wielkich ilości ! Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: Zemsta Faraona 20.07.10, 12:54 mile, ze sa osoby ktore mysla jak Ty;). Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 rozwiewamy mity 20.07.10, 15:02 1. "zemsta" to reakcja na zmiene flory bakteryjnej, każdy organizm jest inny i kazdy więc inaczje reaguje, od braku widocznych objawow po przypadki wymagające hospitlaizacji 2. higiena owszem, ale najlepszy i najczystszy hotel nie zabezpieczy, "to" po prostu jest w powietrzu, jedzeniu, wodzie, rekacja, patrz pkt 1 3. "profilaktyczne" alkoholu to kolejna urban legend, patrz pkt 1 4. woda w Turcji nie jest ani lepsz ani gorsza niż w Polsce, "krystaliczna czystość" to mit Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: rozwiewamy mity 20.07.10, 15:52 gringo68 napisał: > 4. woda w Turcji nie jest ani lepsz ani gorsza niż w > Polsce, "krystaliczna czystość" to mit mam inne zdanie moze dlatego ze mieszkam w tr i mam porownanie? Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: rozwiewamy mity 21.07.10, 08:03 byłem parę razy w turcji i tez mam porownanie badalaś laboratoryjnie? Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: rozwiewamy mity 30.07.10, 03:20 Rozumiem ze Ty badales i polska i turecka dla porownania? Odpowiedz Link Zgłoś
4lata Re: Zemsta Faraona 20.07.10, 15:26 jaka zemsta? przynajmniej ja nie wiem co to jest, nawet podczas moich kilakrotnych wypadów do Egiptu nic takiego nie miałam a jadłam i na mieście i daktyle prosto z drzewa i nawet zęby kranówą płukałam. nie wiem może to zależy od orgazizmu albo prędzej od ilości potraw wprowadzanych do niego bez tołku plus potężny upał i to się odbija. najważniejszy jest umiar a wtedy nawet drinki z lodem nikomu nie poszkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra00 Re: Zemsta Faraona 21.07.10, 07:33 Najlepsze są na forum te teksty że wykupując hotel powinniśmy się zorientować z czego robią wodę do drinków , u nas w POlsce też pewnie wszyscy pytają barmana ! Odpowiedz Link Zgłoś
sandra00 cd. 21.07.10, 07:34 czy lód robi z kropli beskidu albo może zwykłego Aro. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Zemsta Faraona 21.07.10, 18:20 Królować może tylko w Egipcie ;) Jednak mnie nawet tam nie dopadła, zemsta Sułtana w Turcji również. Myślę, że pomogły właśnie probiotyki. W obu krajach jadłam i piłam wszystko, na co miałam ochotę (pobyty dwutygodniowe, latem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syla Re: Zemsta Faraona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 00:20 Jakie probiotyki zażywałaś i jak często? Odpowiedz Link Zgłoś
mila9910 Re: Zemsta Faraona 22.07.10, 07:17 Byłam w obu tych krajach. W Turcji nie chorowałam a w Egipcie dopadła mnie ich "zemsta faraona". Przed wyjazdem do obu krajów brałam trillac, który niestety nie poskutkował w Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka probiotyki 22.07.10, 09:16 Oczywiście takie, które nie trzeba trzymać w lodówce, trzeba również pamiętać, aby kuracje zastosować odpowiednio wcześniej, ja i dzieci zażywaliśmy po dwie tabletki dziennie, rano i wieczorem przez tydzień poprzedzający wyjazd, oraz przez kilka pierwszych dni na miejscu. Poproście farmaceutę, o polecenie konkretnego leku. Mój mąż jej nie zastosował i w obu krajach zemstę miał, więc zdecydowanie polecam, na pewno taka kuracja Wam nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syla Re: probiotyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 11:12 A mogłabyś podać mi nazwę tego probiotyku? Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: probiotyki 22.07.10, 15:58 Niestety nie pamiętam, opakowanie zostało w Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamapoli3 Re: probiotyki 03.08.10, 08:17 potwierdzam ze na różne wyjazdowe zemsty najlepsze są probiotyki brane przed wyjazdem.Ja córce zawsze podaje jakieś 2 tygodnie wcześniej i na wyjeździe Lactoral(jedna saszetkę dziennie)jest besmakowy więc dziecko wypija i nie wie:) my z mężem też łykamy robiotyki.Te biegunki wynikają z innej flory bakteryjnej w krajach które odwiedzamy.Oczywiście uważamy na wodę , owoce itp.Turcja nie jest jednak taka niebezpieczna jesli chodzi o biegunki(ale uważać trzeba wszędzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Zemsta sultana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.10, 21:12 Mnie dopadla w dzien przed wyjazdem, pomogl zazyty w nocy loperamid dwie tabletki, mocna herbata i kolejne dwie tabletki rano, także polecam ten środek spakować do bagażu, no i cos na przeziebienie bo klima i gorace powietrze sprawiaja ze czlowiek chodzi zakatarzony, udanego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
monnia3 Re: Zemsta sultana 05.08.10, 22:06 Bylam 2 razy w Egipcie i 4 razy w Turcji i nie mialam zadnej zemsty a mam wrzaliwy zoladek... mialam spakowane z kazdym razem w walizce: stopran oraz nifuroksazyd. Znajomi zazywali sporadycznie stoperan ale tez sobie niczego nie odmawiali jesli chodzi o jedzenie;) ja ostroznie traktowalam wszelkie surowe jarzynki i sosy na bazie jogurtu czy majonezu pilam napoje tylko z butelek (a nie z automatu) i bez lodu. W Turcji wystarczy pojsc do apteki jesli nam cos dolega i poleca skuteczny srodek (jesli nie pomoze cos z naszej apteczki podróżnej). Odpowiedz Link Zgłoś