Gość: gosc IP: *.adsl.xs4all.nl 26.07.10, 16:18 powiedzcie mi czy po otrzymaniu kiepskiego jakoscia pokoju, w celu zmiany na lepszy standard placiliscie na miejscu jakies pieniadze, tak nieoficjalnie. Ile??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: *.adsl.xs4all.nl 26.07.10, 22:16 chyba nikt na tym forum nie placil, znaczy sie nie dawal w reke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: 192.109.140.* 26.07.10, 22:23 Z tym dawaniem to trochę loteria, wątek byl poruszany, i też z tego nic nie wynika, bo nie zawsze jest skuteczne ( to dawanie). Najrozsądniejsze to chyba wersja ratunkowa, tzn, dopiero po stwierdzeniu że to nie to , wróćić do recepcji z argumentem. Ale jakim??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc kkk Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: *.adsl.xs4all.nl 26.07.10, 22:31 ja tez szukalam watku tego i jakos nie znalazlam, moz zle szukalam ...a jak z napiwkami dla kelnerow, pokojowek??? ile dajecie??? zostawiacie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika30 Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 13:30 no więc ja się wypowiem ... przy zameldowaniu w hotelu razem z rodzinką , w paszporcie mąż dał 20 euro ... pomogło i pokój był z widokiem na morze a potem dostaliśmy juz do pokoju kosz z owocami i wino ... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: "oplata" za lepszy pokoj 27.07.10, 13:35 Nie w każdym hotelu działa wkładanie pieniędzy do paszportu, bo przy wydawaniu kluczy nie zawsze patrzą do paszportu. Dajesz paszport, odkładają go do przegródki i dostajesz klucz. Dopiero później przy meldowaniu otwieraja paszport. Tak więc- lepiej dać te pieniądze bezpośrednio do ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika30 Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 13:57 my własnie daliśmy przy meldowaniu się w hotelu i recepcjonista oglądał nasze paszporty a potem je od razu oddawał ... oczywiście już bez "wkładki" hehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loki Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: 78.133.164.* 27.07.10, 14:05 A ja mając doświadczenia z Tunezji włożyłem w paszport 20$, które przy meldunku wypadły i zostały mi oddane. Wszystko zależy od hotelu, jak jest mały , kameralny to raczej wszystkie pokoje mają zajęte i za bardzo nie ma na co sie wymieniać. Dużo też zależy jaka "ekipa" nam te pokoje rozdaje, bo jak jest szef i jakiś podwładny to żaden kasy nie weźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: *.adsl.xs4all.nl 28.07.10, 16:23 skoro to zalezy od hotelu to moze ktos byl w blue star w alanyi, i wie czy to sie ta sprawdza?? Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: "oplata" za lepszy pokoj 27.07.10, 14:05 ale nie zawsze tak jest. Moi rodzice dali w ten sposób pieniądze w Grand Bali - bez zaglądania do paszportu dali im klucze; a paszporty odłożyli do przegródek. Jak rodzice zgłosili sie potem po odbiór paszportu, to oddali im juz bez wkładki. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: "oplata" za lepszy pokoj 27.07.10, 14:47 ja miałem pokoj z widokiem na morze, tak ja zamowiłem w bp, wino i owoce tez były, bez płacenia 20 euro Odpowiedz Link Zgłoś
taba18 Re: "oplata" za lepszy pokoj 27.07.10, 16:18 Daję z paszortem (zwykle 10dolarów), tak, żeby było widać i proszę o ładny pokój:) Pokojówkom zostawiam codziennie na łóżku dolara, czasem więcej. Obsłudze w restauracji napiwki do tip boxów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.07.10, 19:34 mam pytanko napiwki wrzucać do tip boxów , nic indywidualnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 29.07.10, 09:05 lepiej indywidualnie, z tip boxów idą tylko dla szefostwa. My dawaliśmy ulubionym kelnerom i barmanom do ręki lub do kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika30 Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 22:34 ja również potwierdzam , ze lepiej dać napiwek kelnerowi do ręki bo przynajmniej wiem , że będzie się potem starał o swoich "darczyńców" ... a z tego co zauważyłam to mało kto wrzucał coś do tip boxów ... jak dasz - to poznasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: "oplata" za lepszy pokoj IP: 192.109.140.* 30.07.10, 07:32 działania bezpośrednie przenoszą zawsze lepsze efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Co do BLUE STARA ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.10, 07:38 Osobiście nie była w Blue Starze ale byli znajomi i wogóle odradzali ten hotel , nawet najlepszy pokój nic nie da przy brudnym hotelu i niedobrym jedzeniu ! Odpowiedz Link Zgłoś
wrzesniowka_1 Re: "oplata" za lepszy pokoj 30.07.10, 16:08 ja by nie płaciła. Kilka razy byliśmy w Turcji i tylko raz (przy pierwszej wizycie z małym dzieckiem) dla świętego spokoju włożyliśmy około 20 USD w paszport. Nic to nie dało i tak trafiliśmy do tej części gdzie zakwaterowane były osoby z naszego biura (czytaj. niezbyt dobra część hotelu). Wróciłam na recepcję i zasugerowałam Panu ze "nie tak sie umawialiśmy". Bardzo miły recepcjonista wyjaśnił mi jak to u nich działa: że ma taką pulę pokoi na nasze biuro podróży. Musieliśmy poczekać 1 dzień jak anglicy wyjadą i wtedy bez problemu przekwaterował nas do znaacznie lepszej części. Podsumowując: według mnie więcej zależy od tego jakie pokoje opłaca biuro, niż od recepcjonisty i jego upodobań:-). oczywiście wszystko da się "przeskoczyć" - ale teraz bacznie zwracam na rodzaj pokoju jaki wykupuję w biurze. Odpowiedz Link Zgłoś