Dodaj do ulubionych

Antyczne miasta

IP: *.182.169.48.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.04.11, 22:04
Cześć, chce w tym roku również pojechać do Turcji i zwiedzić przy okazji ciekawe miejsca antyczne. W Efezie już byłem, na razie nie podjąłem decyzji czy pojechać nad morze egejski czy w okolice np. Antalyi, oba obszary są pełne starożytnych miast.

czy może ktoś się podzielić wrażeniami? opisać miejsca, do których obowiązkowo trzeba pojechać jak np. Perge (jak będę w Antalyi to na pewno tam pojadę).
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Antyczne miasta 07.04.11, 22:06
      Perge jest super, byłe dwa razy, podobnie Aspendos bardzo ciekawe, najlepiej mieszkać w Side, stamtąd blisko. Samo Side też ciekawe.
    • simon_r Re: Antyczne miasta 08.04.11, 13:32
      Koniecznie trzeba zobaczyć Thermessos... jest to coś zupełnie innego. Miasto w zasadzie było twierdzą (jedyna jakiej nie zdobył Aleksander) i jest położone wysoko w górach w parku narodowym dlatego nie dojeżdżają tam wycieczki autobusowe. Za to ruinki są niesamowicie klimatyczne.
      Innym miejscem, ktore na mnie zrobiło wrażenie jest Patara. Niestety to dość daleko od Antalyi (jeśli zdecydujesz się na Antalye lub Side jako punkt wypadowy). Patara jest bardzo rozległa i częściowo zasypana przez piaskowe wydmy i pochłonięta przez bagna. Główna część jest właśnie odrestaurowywana więc niestety niedostępna bo budowlańcy się tam panoszą ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka