Gość: mika IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.11, 09:39 Pytanie do "tureckich ekspertów".Czy jest taka możliwość? Z góry dziękuję! m Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alanyaonline.pl Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side 24.06.11, 10:27 Mozliwość jest zawsze; w Turcji połączenia busowe są bardzo dobre. Najszybszą opcję polecam taką: Z Side dolmuszem na Otogar (dworzec autobusowy). Stamtąd dużym autokarem do Antalyi na dworzec (ok.1,5 h). Na dworcu przesiadasz się na bus w kierunku do Fethiye i wysiadasz po drodze w Demre. Cała wyprawa to takie kilka godzin, więc cierpliwość zalecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumianek Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side IP: *.jjs-isp.pl 24.06.11, 20:02 pani Agato jest Pani jak zwykle nieoceniona:) Czytałam, że również z Side w podobny sposób można dostać się do Anamur (czyli autokarem rejsowym). Biura z Alanii nie organizują wycieczek do Anamuru dla turystów z Side, wydaje się więc to jedyna możliwość, bo samochodem to ta droga jest podobno nie łatwa do pokonania. Jednak to ok 200 km, a w samym Anamur tez trzeba jeszcze złapać dolmusz z dworca i jeszcze dobry kawal dojść pieszo. Nie wiem jak najwcześniej korzystając z dolmsza i potem autobusu można dojechać do Alanii, aby skorzystać z wycieczki zorganizowanej przez Państwa buro czyli dojechać na 8:30. Czy takie rozwiązanie jest możliwe do zrealizowania? Odpowiedz Link Zgłoś
agata-alanya Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side 24.06.11, 22:20 Rumianek, odpisuję spod bardziej "prywatnego" nicka, ale to ja ;) Z Anamur jest problem, bo miejsce piękne, ale grupy rzadko się zbierają - jeśli byłaby na to szansa to jest za małą dopłatą możliwość zorganizować Anamur z Side (czyli odbiór z hotelu). Proszę najwyżej o kontakt na @ Jeśli się nie uda, to znów: dostać się w Side na Otogar i brać z dworca autobus na Anamur (kierunek Adana, Mersin). Jedzie przez Alanyę do samego Anamuru - ba, autobusem nie wysiadać na dworcu tylko przejechać miasto i poprosić o wysadzenie przy Mamure Kalesi. Potem po zwiedzeniu zamku złapać dolmusza w drogę powrotną i wysiąść za miastem a stamtąd mały spacer do Anamurionu (miasto antyczne i plaża). Potem już tylko dostać się z powrotem na Otogar i powrót do Alanyi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumianek Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side IP: *.jjs-isp.pl 27.06.11, 00:00 Bardzo dziękuję :). Jak zwykle można na Ciebie liczyć. Z bloga Twojej wspólniczki dowiedziałam się, że ma ukazać się książka waszego autorstwa o Turcji. Już nie mogę się doczekać:) Życzę wszelkich sukcesów i jeszcze raz dziękuję, za Twoją bezcenne informacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side 24.06.11, 20:20 A musi być Demre i dolmusze? Zdecydowanie bliżej masz do Termessos, tylko tam chyba nie do końca dojedziesz dolmuszem, jak będę miał pod ręką 'holy bible' to sprawdzę, może też odpowiedzą eksperci. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side 24.06.11, 20:42 Zdecydowanie zgadzam się z Wojtkiem - Termessos to jedno z najciekawszych miejsc w regionie. Co do dojazdu to moja 'holy bible' twierdzi, że trzeba tam dojechać autokarem z Antalyi (czyli wcześniej dojazd z Side) w kierunku na Korkuteli i wysiąść przy wejściu na teren parku narodowego. Stamtąd niestety jest jeszcze 9 km do przejścia lub podjechania taksówką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.11, 20:34 ależ Wasza "holy bible" chyba nie wie,że moja "holy bible' mówi ,że Mira to jedno z najciekawszych miejsc dla mnie i mojej rodziny do odwiedzenia - podpisano: Mama Mikołajka:) dziękuje za sugestię miejsca na "T" who knows? W planach mamy: Efez, Pammukale, Kapadocję, Mirę. Ale też Konstantynopol:)), Troję, Halikarnas, Pergamon... aczkolwiek rozważam,czy nie zostawić tej części na następny raz, gdy pojedziemy do Turcji Egejskiej..?? Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side 26.06.11, 21:08 No, jeżeli syn to Mikołaj to wiadomo - Myra jest obowiązkowa :) Jeżeli planujesz jeszcze wrócić do Turcji, to Stambuł, Troję, itd. sugeruję jednak przełożyć na następny wyjazd - odległości Was wykończą, Turcja to ogromny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.11, 20:26 zapisałam. Bardzo serdecznie dziękuję! I szczerze wyznam,że zrobiłam też plan wycieczek Pani Agato. I wybieram się z Pani firmą. Podoba mi się Wasza strona internetowa. I to ,że nie promujecie w sposób nachalny swoich usług, ale zawsze doradzacie opcjonalne rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś