Dodaj do ulubionych

alkohole lok i zagr. w all inclusiv-jak rozróżnić?

IP: 195.20.110.* 25.08.11, 12:25
Mam pytanko? W opcji mam za darmo alkohole lokalne. Skąd mam wiedzieć które to są? Boję się dać naciągnąć na drogie drinki.Jak korzystać z tych alkoholi.Są w barach, kelnerzy podają? Proszę o praktyczne rady w tym temacie, bo choć piję niewiele, ale lubię nie czuć zakłopotania:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: alkohole lok i zagr. w all inclusiv-jak rozró IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 14:04
      spokojnie , widzę że prawiczek, W allu nie naleje Ci drinka obcego, dopóki nie powiesz wyraźnie że go chcesz. W praktyce idziesz do baru i prosisz o wódke z cola np, Nie ma z tym zadnego problemu. Polecam zakosztować tej ichniej anyżówki którą podają z wodą i ma to lekko mętny kolor , zapomniałem jak się to nazywa ale na miejscu zyczliwi krajanie napewno pomogą .Miłego pobytu, acha te drinki są generalnie nie za mocne więc kac raczej nie grozi
      • joanna_poz Re: alkohole lok i zagr. w all inclusiv-jak rozró 25.08.11, 14:08
        Polecam zakosztować tej ichniej anyżówk
        > i którą podają z wodą i ma to lekko mętny kolor , zapomniałem jak się to nazywa
        > ale na miejscu zyczliwi krajanie napewno pomogą

raki:)
        • nina.t Re: alkohole lok i zagr. w all inclusiv-jak rozró 25.08.11, 14:10
          mastika, nie raki ;)
          • nina.t Re: alkohole lok i zagr. w all inclusiv-jak rozró 25.08.11, 14:11
            ups, pomyliłam z bułgarskim forum, ale też dobra..
          • Gość: hanka Re: alkohole lok i zagr. w all inclusiv-jak rozró IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.08.11, 15:22
            wódka turecka to raki
        • Gość: xyz Re: alkohole lok i zagr. w all inclusiv-jak rozró IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 16:37
          o...to to dzieki.. w tym wieku...
      • Gość: Lavender334 Re: alkohole lok i zagr. w all inclusiv-jak rozró IP: 195.20.110.* 25.08.11, 16:26
        a jak zechcę lampkę wina, albo drinka z palemką?W allu chyba mogę coś więcej niż wódkę z colą. Lubię np. białe winko.Dodam (wstyd mi bardzo) ale kiepsko u mnie z językiem obcym.
        • Gość: xyz Re: alkohole lok i zagr. w all inclusiv-jak rozró IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 16:47
          to chyba jest różnie, w przyzwoitym hotelu i dobrym barmanie można polemke dostać gratis, trzeba trochę walczyć o swoje, czasami poprosic o rurkę , lub o cytrynę ,, to wszystko zależy od pory kaprysu i ilości klientów przy barze. Co do wina to w barze mało kto z tego korzysta, ale w większości hoteli podają tubylcze do kolacji, tu podpowiem chociaż zdania są podzielone wypada dać tzw bakszysz, a po naszemu w łapę . Zobaczzysz jak za lira ktoś się do Ciebie uśmiechnie .A, jeszcze w kazdym barze powinna być karta drinków. W razie czego odsyłam do ziomków, podpowiedzą lub do barmana, też wytłumaczy.
    • Gość: radka Re: alkohole lok i zagr. w all inclusiv-jak rozró IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.08.11, 14:08
      Powinnas mieć w kartach dostępnych w barach dokładne wyszczegolnienie co jest All, a za co płacisz i ile. W wątpliwych przypadkach zawsze radzę spytać - kelnerzy i barmani to tez ludzie, najczęściej sympatyczni...
      • des4 bazooka 25.08.11, 15:27
        to standardowy turecki alkohol podawany masowemu turyście w tanich hotelach AI

jest to wódka/whisky/rum w zależności od zamówienia, ale i tak leją to samo
        • Gość: Twój Doradca Alko Re: bazooka IP: *.wro-com.net 27.08.11, 12:30
          Jeśli moje porady w tej, jakże ważnej, części oferty all inclusive się przydadzą, to bardzo proszę. W pięciu przybytkach wygladało to identycznie, więc pewnie można to traktować jako wzorzec:

- proste drinki z lokalnych alkoholi (np Burgaz Vodka, Burgaz Raki) zamawia się w barach w formie haseł: vodka cola, vodka fanta, raki tonic, vodka sprite, gin tonic, i nie ma co się silić na tworzenie poprawnych gramatycznie form po angielsku czy niemiecku, bo mogą zaciemnić niepotrzebnie zamówienie. I vodka smakuje jak wódka, raki jak anyżówka, a gin jak jałowcówka, być może można sie spierac o ich jakość, ale to chyba ani nie miejsce, ani pora.

I fanta też nie musi być fantą, a sprite spitem, ale jak zamówisz fantę, to dostaniesz coś pomarańczowego, a jak sprite'a, to coś bardziej cytrynowego.
          Drinki nabierają więcej kolorów, dostają parasolek i słomek, kiedy poprzedzone są napiwkiem. Tak - poprzedzone. Być może nawiązanie miłego kontaktu z barmanem wystarczy za napiwek, ale jak się w dzisiejszych czasach z kimś zaprzyjaźnić bez napiwku...

- wino, białe i czerwone, podlega samoobsłudze, nalewa się je z beczułek z kranikami, obok stoja kieliszki, jest zimne. Zawsze beczułka stoi na "stołówce", a często również w innych barach, dostępne właściwie na okrągło, z przerwami kiedy się skończyło i jeszcze nie uzupełnili.
          Mozna poprosić kelnera obsługę, czyli przynoszenie kieliszków do stolika, ale "zachodni" turyści pamiętają wtedy o zrewanżowaniu się banknotem. Nie wszyscy zauważają ten gest, dlatego można usłyszeć czasem od stolika obok syk w naszym ojczystym języku: "popatrz Heniu, a i m p r z y n o s z ą!"
          W opcji all z winem butelkowanym się nie spotkałem.

- piwo - chyba zawsze Efes. W barach hotelowych podawane w szkle, ale w tych bliżej basenów czy plaży w kubkach z grubego plastiku. Czasem ze strony higienistów-teoretyków da się słyszeć sarkastyczne uwagi, ale odrobina wyobraźni wystarczy, żeby być przekonanym, że to dla naszego bezpieczeństwa.

- napoje, butelkowane czy puszkowane, również piwo, z lodówek stojących przy barach - są płatne, wydawane przez barmanów.

- po zakończeniu opcjii all, zwykle o godz.23, chyba, że oferta mówi inaczej, wszystkie napoje alkoholowe są płatne.

Pozdrawiam,
          Twój Doradca Alkoholowy
          Żul Zdzisław
          • Gość: Lavender334 Re: bazooka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.11, 10:07
            Zaprawdę przyjemnie się czytało Twoje przemyślenia.Dostrzegam nawet talent literacki:-)dzieki
          • Gość: wonder Re: bazooka IP: *.xdsl.centertel.pl 28.08.11, 10:45
            To "wzorzec" raczej w tanich hotelach (bez obrazy). Czytam to jak egzotykę...
            • Gość: jaxja Re: bazooka IP: *.toya.net.pl 28.08.11, 12:09
              byłam w lipcu w hotelu Drita (cztery i półgwiazdki), w którym było prawie dokładnie tak jak opisał Doradca Alkoholowy, jedyna różnica to u nas były szklane naczynia w barze przy basenie. Wonder, piszesz, że dla Ciebie to egzotyka. Napisz więc jak jest w hotelach, w których byłeś.
              • Gość: wonder Re: bazooka IP: *.xdsl.centertel.pl 28.08.11, 12:38
                Wino było zawsze w butelkach, albo kieliszkach. Fanta była fantą a sprite spritem. Gin, martini - oryginalne. Drinki, koktajle podawane jak trzeba bez uprzedzajacych napiwków. Piwo lokalne albo heineken
                • Gość: Jaśnie Pan Re: bazooka IP: *.ck.polsl.pl 28.08.11, 16:09
                  Dodam jeszcze, że mnie drinki przynosiła młoda dziewczyna w stroju topless, a żonie młody dobrze zbudowany młodzieniec.
                  I whisky tylko 24-letnia.
                  • Gość: wonder Re: bazooka IP: *.xdsl.centertel.pl 28.08.11, 17:25
                    Musieliśmy być w tym samym hotelu ...
                    • Gość: gtw Re: bazooka IP: 195.158.247.* 29.08.11, 09:46
                      niestety, fantazjujesz

plastikowe szklanki to standard w barach przy basenie czy na plaży, biorąc pod uwagę to, że bywa ślisko, napoje biorą dzieci, szklanki kładzie się na lezakach czy pod leżakami, szklane szklanki nagminnie by się tłukły, czym to grosi w miejsch gdzie ludzi chodzą na bosaka, nie trzeba pisać

cola/fanta/sprite nalewane są z firmowych dystrubutorów i zwykle są to oryginalne napoje, w tanszych hotelach moga być to ich tureckie odpowiedniki. roznego rodzaju soczki (a w zasadzie nektary) to np. Tang, albo inne tureckie firmy, często spotyka się sok wyciskany na miejscu, ale jest od zwykle dodatkowo płatny, nawet w lepszych hotelach 4-5*

wino leje się z kraników, butelkowe podawane jest w restauracjach tamatycznych albo w barze i jest ono dodatkowo płatne, zwykle od 30TL/butelka wzwyż, wino "kranikowe" wcale nie musi być sikaczem, jest często całkiem niezle wino stołowe

zagraniczne alkohole funkcjonują w formule "ultra AI", w "zwykłym" AI są dodatkowo płatne

tak jest w dośc dobrych i bardzo dobrych hotelach 4-5*, więc nie graj pajacyka robiąc z siebie wielkiego konesera z Ritza w Monte Carlo patrzącego z orbity na hołotę w tureckich hotelach...
                      • Gość: Sabina Re: bazooka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.08.11, 10:58
                        Potwierdzam z kilku hoteli w Turcji co pisał wonder za wyjątkiem toplessu ;) Cornelia, Ela Quality, Paloma.
                      • Gość: Sabina Re: bazooka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.08.11, 10:58
                        Potwierdzam z kilku hoteli w Turcji co pisał wonder za wyjątkiem toplessu ;) Cornelia, Ela Quality, Paloma.
                        • Gość: Twój Doradca Alko Re: bazooka IP: *.wro-com.net 29.08.11, 12:00

> Potwierdzam z kilku hoteli w Turcji co pisał wonder za wyjątkiem toplessu ;) Co
                          > rnelia, Ela Quality, Paloma.

Tyle, że inicjator wątku pytał o szczegóły dotyczące oferty all inclucive, a nie ultra, jak klasyfikowane są te hotele, które podajesz. Między tymi kategoriami więcej jest różnic, niż podobieństw, szczególnie w odniesieniu do "działu alkoholowego".
                  • zer0khan Re: bazooka 16.12.11, 10:19
                    hehe
                • Gość: Twój Doradca Alko Re: bazooka IP: *.wro-com.net 29.08.11, 11:38
                  > Gin, martini - oryginalne.

A po czym poznajemy, że były oryginalne..?

• Gość: gtw Re: bazooka IP: 195.158.247.* 29.08.11, 11:42
                    oryginalny turecki gin i oryginalne tureckie martini :D
            • Gość: Lavender334 Re: bazooka IP: 195.20.110.* 29.08.11, 09:27
              jadę do 5*.Polecili znajomi, wysoki standard.Cóż nie ma to jak doświadczenia własne, choć trochę mie uświadomiliście
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka