Dodaj do ulubionych

Stambuł-Bursa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 08:43
Witam, ja z prośba o informację. W trakcie tygodniowego pobytu w Stambule musze pojechać na 1 dzień do Bursy i wrócic tego samego dnia. Jak najlepiej to zrobić - pociągiem, autobusem, ile trwa podróż, skad najlepiej wyruszyć - hotel mam w Sultanahmed blisko dworca Surkeci i przystani promowej, jesli to ma jakieś znaczenie
Obserwuj wątek
    • pavvka Re: Stambuł-Bursa 05.02.13, 10:41
      Najszybciej jest promem przez Morze Marmara. Promy odpływają z przystani Yenikapi (można tam dojechać lokalnym pociągiem, to chyba trzeci przystanek od Sirkeci). Rejs trwa bodajże około 1,5h. Z portu w Bursie do miasta jest trochę dojazdu (podobno najlepiej pojechać autobusem do stacji metra, a następnie metrem do centrum).

To może nieco skomplikowana trasa, ale i tak szybsza niż autobus, który mocno nadkłada drogi okrążając Morze Marmara. Dworzec autobusowy w Bursie również jest daleko od centrum, w Stambule stracisz więcej czasu na dojazd do dworca niż do portu, więc w sumie opcja morska jest najlepsza.

Tu nieco informacji na temat tej trasy:
      www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293974-i368-k3886528-Istanbul_to_Bursa_best_and_quickest_option-Istanbul.html
      • pavvka Re: Stambuł-Bursa 05.02.13, 10:42
        Właściwie chciałem wkleić inny link (chociaż tamten też był na temat):
        www.turkeytravelplanner.com/trans/Ship/ist_bursa_fy.html
        • Gość: Asia Re: Stambuł-Bursa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:08
          Dziękuję Ci bardzo. Napisz proszę, jak oceniasz, czy uda sie obrócić w 1 dzień,? W Bursie potrzebuje 2-3 godziny. Czy ma sens wynajęcie samochodu na ten 1 dzień? Czy to byłoby szybciej niż autobusem? Bo panicznie boje się pływać czymkolwiek, a jeszcze jak będzie np wiatr i fale, to nie ma mowy, zebym wsiadłą na prom :(
          • pavvka Re: Stambuł-Bursa 05.02.13, 15:42
            Da się to zrobić i autobusem, ale powinnaś wcześnie wyjechać. I lepiej złapać autobus po azjatyckiej stronie żeby uniknąć przejeżdżania przez całe miasto - mam nadzieję, że przeprawę promem przez Bosfor jakoś przeżyjesz, to nie więcej niż 15 min. płynięcia :)
            • Gość: Asia Re: Stambuł-Bursa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 16:10
              Jest nadzieja... Dzięki :)
            • isabeau Re: Stambuł-Bursa 05.02.13, 17:54
              Z tego co pamiętam, to jazda autokarem nie gwarantuje uniknięcia przeprawy promowej, tj. kiedyś jechałam autokarem z otogaru stambulskiego, przejechaliśmy przez most nad Bosforem, ale dalej cały autokar przeprawiał się promem z Gebze do Yalova, a jest to pewien odcinek wodny :P Trzeba by szukać połączeń okrężnych przez Izmit...
              • pavvka Re: Stambuł-Bursa 06.02.13, 09:04
                isabeau napisała:

> Z tego co pamiętam, to jazda autokarem nie gwarantuje uniknięcia przeprawy prom
                > owej, tj. kiedyś jechałam autokarem z otogaru stambulskiego, przejechaliśmy prz
                > ez most nad Bosforem, ale dalej cały autokar przeprawiał się promem z Gebze do
                > Yalova, a jest to pewien odcinek wodny :P

Ale nieduży :) Wystarczy popatrzeć na mapę Morza Marmara żeby stwierdzić, że okrążanie całej zatoki po jego wschodniej części wiązałoby się z dużym nadłożeniem drogi. A tak przepływa się zatokę w jakieś chyba 20 min. i po sprawie.

> Trzeba by szukać połączeń okrężnych przez Izmit...

Ale jeśli człowiek chce obrócić w jeden dzień, to chyba jednak lepiej nie :)
                • isabeau Re: Stambuł-Bursa 06.02.13, 09:11
                  Ja wiem, że to się czasowo nie opłaca, ale było pytanie o możliwość ominięcia przepraw statkami/promami, to się do niego odniosłam. Z mapy jasno wynika, że takie rozwiązania są kompletnie nieopłacalne, a dla mojej ekipy przeprawa promowa była dużą atrakcją :P
                  • Gość: Asia Re: Stambuł-Bursa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.13, 14:35
                    Witam serdecznie i bardzo dziękuję. wybiorę słoneczny dzień bez wiatru to może jakoś przeżyję ten krótki odcinek. Mam jeszcze pytanie, gdzie szukać otogaru (a) w okolicy Sultanahmed lub po drugiej stronie. Wiem, ze jest takie coś przy Yenibosna, ale to daleko, myślę, te przystanki autobusów są częściej. Może się orientujecie?
                    • pavvka Re: Stambuł-Bursa 06.02.13, 14:54
                      No właśnie autobusy objeżdżają centrum, nie ma niczego bliżej. Jeśli po stronie europejskiej to musisz jechać do Yenibosny, czyli kawał drogi. A po stronie azjatyckiej jest mniejszy dworzec zaraz przy przystani Harem, do której można łatwo i szybko dopłynąć promem z Eminonu.
    • istambul.przewodnik Re: Stambuł-Bursa 20.09.14, 16:54
      Witam,

Jeśli ktoś nie zna języka angielskiego lub boi się wyruszyć do kilkunastomilionowego miasta po raz pierwszy to służę pomocą na miejscu. Pomagam w zakupie biletów lotniczych, rezerwacji i sprawdzeniu hotelu/hostelu, wynajmie samochodu, przygotowaniu przed wylotem z kraju itp.
      Zadbam aby każda osoba korzystająca z moich usług mogła na miejscu spróbować wszystkiego co oferuje prawdziwa Turcja, a nie jej turystyczny zamiennik. Napisz czego oczekujesz od swojego wyjazdu, a ja postaram się zaplanować go w taki sposób aby sprostał twoim oczekiwaniom.
      Na życzenie mogę zorganizować również luksusową wersję zwiedzania.

Kończę studia w Istambule a pomoc turystyczna pozwala mi na częściowe pokrycie kosztów. W związku z tym mogę poświęcić całe Soboty, Niedziele,Poniedziałki oraz resztę dni tygodnia od godziny 13:00.
      Zapraszam do kontaktu: Istambul.przewodnik@gmail.com

P.S. Pomagam również w nieturystycznych zakupach oraz imporcie do polski.
    • istambul.przewodnik Re: Stambuł-Bursa 20.09.14, 16:56
      Witam,

Jeśli ktoś nie zna języka angielskiego lub boi się wyruszyć do kilkunastomilionowego miasta po raz pierwszy to służę pomocą na miejscu. Pomagam w zakupie biletów lotniczych, rezerwacji i sprawdzeniu hotelu/hostelu, wynajmie samochodu, przygotowaniu przed wylotem z kraju itp.
      Zadbam aby każda osoba korzystająca z moich usług mogła na miejscu spróbować wszystkiego co oferuje prawdziwa Turcja, a nie jej turystyczny zamiennik. Napisz czego oczekujesz od swojego wyjazdu, a ja postaram się zaplanować go w taki sposób aby sprostał twoim oczekiwaniom.
      Na życzenie mogę zorganizować również luksusową wersję zwiedzania.

Kończę studia w Istambule a pomoc turystyczna pozwala mi na częściowe pokrycie kosztów. W związku z tym mogę poświęcić całe Soboty, Niedziele,Poniedziałki oraz resztę dni tygodnia od godziny 13:00.
      Zapraszam do kontaktu: Istambul.przewodnik@gmail.com

P.S. Pomagam również w nieturystycznych zakupach oraz imporcie do polski.
      P.S. 2 Chętnie pomogę i odpowiem na krótkie pytania ? oczywiście bezpłatnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka