Dodaj do ulubionych

ematka znająca Turcję

27.08.24, 11:17
wątki stambulskie mnie natchnęły wink zadałam tam pytanie, ale nikt nie odpowiedział więc zakładam nowy wątek.
chciałabym zobaczyć Gobekli Tepe, znalazłam już niedrogie loty ze Stambułu do Sanliurfa. czy styczeń to dobry czy zły moment na takie zwiedzanie? i czy tam jest względnie bezpiecznie (bliskość Syrii)?
Obserwuj wątek
    • dr.amy.farrah.fowler Re: ematka znająca Turcję 27.08.24, 15:45
      Tam nigdy nie było szczególnie bezpiecznie, a teraz to już całkiem, więc ja bym się jednak bała.
    • profes79 Re: ematka znająca Turcję 27.08.24, 19:23
      www.gov.pl/web/turcja/informacje-dla-podrozujacych

Gobekla Tepe to prowincja Sanliurfa.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza wszelkie podróże w regiony graniczące z Syrią i Irakiem: okręgi Hatay, Kilis oraz Diyarbakir, Batman, Şırnak, Hakkari. Na tych terenach odbywają się operacje wojskowe i policyjne, utrzymuje się zagrożenie terroryzmem.

MSZ odradza podróże, które nie są konieczne:

do okręgów Gaziantep, Şanliurfa, Mardin i przy granicy z Syrią,
      do okręgów Van i Ağrı przy granicy z Iranem.

Ze względu na sytuację związaną z trzęsieniami ziemi w Turcji, które miały miejsce w 2023 r. i trwającą odbudową infrastruktury, w prowincjach: Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye i Şanlıurfa, Ministerstwo Spraw Zagranicznych zaleca zachowanie szczególnej ostrożności w czasie podróży do ww. prowincji.
    • mayaalex Re: ematka znająca Turcję 27.08.24, 19:52
      W styczniu bedzie raczej dosc zimno wiec spakuj cieple ubrania smile Moj maz sie zdziwil, jak go zapytalam, czy jest bezpiecznie - uwaza, ze tak. Jasne, zawsze moze sie cos wydarzyc ale Turcja w miare zrecznie uklada swoje stosunki z sasiadami i nawet jak pojawia sie potrzasanie szabelka to nic konkretnego jednak sie nie dzieje. No i zawsze mowi, ze jak juz w jakims miejscu bylo trzesienie ziemi to statystycznie sa niewielkie szanse, zeby zaraz potem bylo kolejne w tym samym miejscu…
    • leyla76 Re: ematka znająca Turcję 27.08.24, 20:51
      Jestem co roku w Turcji wlasnie w rejonie Aditaman, Gaziantep, Kahramanmaraş itd.
      Czuje się tam bardzo bezpiecznie. Na żadne operacje wojskowe czy policyjne nie trafiłam. Jedynie na drogach są co jakiś czas kontrole policyjne, sprawdzają dokumenty i tyle.
      Córka była w te wakacje w Gobekli Tepe . My do Kahranmaras jeździmy zawsze po przyprawy. Latamy do Gaziantep.
      Nie byłam nigdy w tamtych rejonach zimą, więc się nie wypowiem, ale pogoda jest zimowa.
      Widać dalej efekty trzęsienia w miastach, ale drogi przejezdne, korki jakie były takie są i życie toczy się normalnie dalej.
    • swiezynka77 Re: ematka znająca Turcję 28.08.24, 10:19
      dzięki za odpowiedzi. przemyślę to zatem
      • hugo43 Re: ematka znająca Turcję 28.08.24, 10:24
        Ja też latam regularnie na wschód,okolice Elazig.czujemy się tam bezpiecznie,jedyne czego bym się obawiała ,to trzęsienia ziemi.Kulturowo to inny świat,ale tolerancji i otwartości na inność można się od nich uczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka