Gość: niunia IP: *.strazgraniczna.pl 11.04.13, 11:19 Kto wybiera się do tego hotelu z oferty TUI; Proszę o wskazówki, opinie i ciekawostki osób które były już na wczasach w Onyria Claros Beach Resort Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MAX Re: Onyria Claros Beach Resort IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.13, 09:41 Bardzo ładny, pięknie położony hotel, byłby świetny gdyby nie odczuwalne na każdym kroku oszczędności - w personelu oraz na jedzeniu. Serwis nie nadąża ze sprzątaniem i obsługą gości. Zanieczyszczona petami, ciasna plaża z małą ilością cienia i parasoli, trzeba wcześnie zajmować leżaki. Jedzenie chyba dla wegetarian, bo potraw mięsnych jak na lekarstwo, nie mówiąc już o rybach czy owocach morza. Tanim kosztem przeróbka tego co zostało z dnia poprzedniego. Stały element krajobrazu - kolejki, praktycznie do wszystkiego. Atuty tego miejsca to ładne pokoje hotelowe, lobby, tarasy, bary. Największy plus hotelu to super baseny zarówno dla dzieci (statek piracki) jak i dorosłych. Liczne animacje i sympatyczni animatorzy. Rowery wodne, kajaki, tenis stołowy, ziemny, minigolf, sala zabaw dla dzieciaków, plac zabaw itd. Duża różnica poziomów do pokonywania w słońcu i upale. Ostrzegam przed wyborem tego hotelu ludzi starszych lub z małymi dziećmi z wózkach - dużo schodów i stromych podejść. Hotel oszczędza też na klimatyzacji - a więc gorąco w restauracjach i barach. a wiecznie kolejki do jedzenia. Słaby serwis - sprzątanie słabe i nieregularne, braki - papieru toaletowego itp. Toalety przy basenach i przy głównej restauracji prawie jak na dworcu kolejowym (bród i smród). Napoje OK, (tylko kawa nie do picia, tak paskudnej nie piłem nigdy w Turcji), lecz duże kolejki w barach przy plaży i krótkie godziny otwarcia barów - np. większość barów przy plaży i basenie zamykane o godz. 17-tej i to w lipcu - w szczycie sezonu!! Lody dla dzieci są - po odstaniu w półgodzinnej kolejce w słońcu. W sumie wychodzi, że plusy wyrównują minusy, ale z pewnością nie jest to hotel 5*, w porównaniu do innych hoteli tureckich w tym standardzie to znacznie poniżej oczekiwań, a już szczególnie serwis w hotelu na fatalnym poziomie (max 3*), ja polecam raczej dla niezbyt wymagających, jeżeli ktoś chce wypocząć naprawdę w dobrych warunkach ,to myślę, że warto poszukac innej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Onyria Claros Beach Resort IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 18:20 Byłam w Onyria Claros w ubiegłym roku i jestem rozczarowana, bo przed wyjazdem czytałam pozytywne opinie. Hotel jest pięknie położony, góry schodzące do morza, naprawdę super to chyba jedyna atrakcja i dla duszy i oka - totalny relaks przy takim widoku. Niestety niemiłe rozczarowanie brudnym pokojem (toaleta niedezynfekowana,, poplamione i poszarpane ręczniki) i ogólnie panującym nieporządkiem (poobijane szafki, drzwi, brudna podłoga, pościel niedoprana i zużyta). Złożyliśmy reklamację w recepcji pierwszego dnia, Pan z obsługi sprawiał wrażenie niezadowolonego z faktu konieczności rozmowy z nami, jednak zapewnił, że zostanie pokój sprzątnięty. Został ogarnięty, podłoga nadal była brudna, łazienka nie ruszona, stwierdziliśmy, ze szkoda nam energii na kolejne reklamacje, do pokoju wracaliśmy wieczorami i z samego rana wychodziliśmy, jak na hotel oddany do użytku raptem kilka lat temu zdecydowanie za dużo usterek i zniszczeń. Posiłki wydawane jak w zegarku od - do, przy końcówce czasu wydawania np. śniadania nie było w czym wybierać (czas oczekiwania w kolejce na naleśniki ok 20 minut a raz 30!, zjedzenie wspólnego posiłku rodzinnego jest prawie niemożliwe właśnie ze względu na wieczne kolejki (po pieczywo trzeba odstać ok 5 minut i kolejne 3-4 po kawę lub herbatę) i ogromną przestrzeń. Stołówka (bo restauracją nie można tego nazwać) wielka jak hala lotniskowa, tłum ludzi, zatem potwornie głośno, zaniedbana i brudna chociaż widać, że hotel jest nowy i z założenia miał mieć chyba lepszy serwis, niestety nie ma, jak coś się rozlało to nikt nie sprzątnął przez cały czas wydawania posiłków, brudne stoliki i krzesła, niedomyte sztućce i talerze. Jedzenie słabej jakości (bar na plaży - frytki i nugatsy z careffoura, pomidory niedojrzałe i twarde, a był sezon - byliśmy na przełomie sierpnia i września! (na bazarze w Ozdere można kupić mega smaczne owoce i warzywa, super dojrzałe i soczyste, polecam figi - rewelacja). Do omletów dodawana chochla oliwy! Tłuste jedzenie i niesmaczne. W hotelu okropna kawa, nie do picia, dziwny smak, nie spotkaliśmy się z taką będąc wcześniej kilkakrotnie w Turcji. Kilka osób z naszej grupy się źle czuło przez większość pobytu - rewelacje żołądkowe, również nie zaznane przez nas przy pobytach we wcześniejszych latach i nam się przydarzyły :( . Spora większość obsługi robi wrażenie jakby goście jej przeszkadzali, są mili dla Turków, których jest tam zdecydowana większość jak również Bułgarów i Rosjan (na kilkadziesiąt osób obsługi dwie były bardzo miłe - jeden z Panów wydających zdjęcia robione na miejscu oraz jeden z kelnerów w barze na plaży). Ogólnie 90% obsługi nie zna żadnego języka obcego (w tym angielskiego), więc są duże trudności komunikacyjne. Na plaży brud i bałagan, w dramatycznym stanie czystość i jakość leżaków, śmieci na plaży, nikt jej nie sprząta, po prostu tragedia, strach dzieci wpuścić do tych brudów. Na drugiej plaży prysznic nie działa (tak na oko od kilu sezonów), toalety zachęcały jedynie do opuszczenia plaży....To też totalnie niemiłe doświadczenie, w poprzednich hotelach, w których byliśmy w Turcji było sterylnie czysto w porównaniu do tego hotelu. Na plus zasługuje aqua park dla dzieci - super statek piracki i zjeżdżalnie - tu porządek zdecydowanie lepszy niż przy basenie na górze i na plaży, jednak leżaki nadal bardzo brudne. Przy basenie dla najmłodszych na górze posadzka ze stojącą wodą (łatwo się poślizgnąć). Mini klub dla dzieci - z biura Tui, z którego lecieliśmy były dwie opiekunki i chyba najlepiej pracowały z dziećmi ze wszystkich animatorów, zasługują na pochwałę, hotelowi animatorzy skupieni raczej na zabawach dla dorosłych. Wieczorne animacje w porządku. Ale 5 gwiazdek dla tego hotelu to nieporozumienie, jedynie baseny i rozrywkę oceniłabym na 4*, czystość 2*, jedzenie 3. W sumie nie polecam tego hotelu, najgorszy w jakim byliśmy w Turcji, pozytywne opinie piszą ludzie nie mający chyba porównania, będący pierwszy raz w Turcji, gdzie jest przecież mnóstwo hoteli zdecydowanie lepszych, nawet w tej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Onyria Claros Beach Resort IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.13, 17:28 Byłem w tym hotelu 2 razy, pierwszy raz z dziećmi, drugi raz z dziećmi i kilkunastoma znajomymi,zarówno za pierwszym jak i za drugim razem wracaliśmy bardzo zadowoleni z pobytu. Jak dla nas hotel rewelacja, nie mieliśmy się do czego doczepić, wyżywienie było świetne, w trakcie dnia działa na terenie kilka restauracji, w każdej można zjeść co innego. Dzieci świetnie bawiły się w mini aquaparku, a dorośli spedzali czas na plaży lub przy jednym z kilku basenów. W tym hotelu nie można się nudzić, w ciągu dnia jak i wieczorem animatorzy dbają o rozrywkę klientów, poza tym można bezpłatnie wypożyczyć kajak lub rower wodny. Plusem są wydzielone strefy tylko dla dorosłych. Polecam również kryty basen z tarasem, z którego rozpościera się przepiękny widok, łaźnię turecką, strefę saun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Onyria Claros Beach Resort IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.13, 22:38 Do tt. W poprzednim wątku o tym hotelu też chyba się wypowiadałeś, ja mam do Ciebie pytanie: czy masz może jakieś mapki z hotelu z rozmieszczeniem barów, basenów, restauracji i miejsc gdzie tych kolejek nie ma ? Jeśli tak będę wdzięczna za przesłanie. Pamiętam że ktoś pisał że ma. Zarezerwowałam wczasy na początek czerwca i mam nadzieję że większość opinii (tych pozytywnych oczywiście) się potwierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania S. Re: Onyria Claros Beach Resort IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.13, 08:02 Przyłączam się niestety do niezbyt pochlebnych opinii o tym hotelu, spędziłam tam 2 tygodnie na przełomie lipca i sierpnia. Lokalizacja faktycznie cudowna, plaże ładne - są dwie jedna ogólna (piasek) i boczna zaciszna tylko dla dorosłych (żwirek), uwaga na jeżowce! - są wszędzie mimo że ostrzegają przed nimi tylko na bocznej plaży, przydałoby się im tylko sprzątanie, bo śmieci psują cały urok, no i trochę mało miejsca jak na taki moloch. Z plusów to tyle minusów jest niestety więcej. Polacy są w tym hotelu traktowani jak goście drugiej kategorii, obsługa nie mówi po angielsku! niezwykle trudno się z nimi porozumieć. - musiałam dwa razy reklamować pokój, aż w końcu dostałam taki bez pleśni w łazience, w rozmowie z menadżerem pośredniczył goniec (sic), ogólnie obsługa jest straszna w recepcji i w bufecie. Jeśli ktoś ma problemy z kolanami i inne problemy zdrowotne to tez stanowczo odradzam ten hotel - trzeba byś bardzo sprawnym aby moc przemieszczać się po tym gigantycznym obiekcie. Duży minus też dla animatorów hotelowych - najmniej kontaktowi jakich w życiu spotkałam - co też niestety sprowadza się do tego że nie mówią po angielsku. Jedzenie bardzo słabe jak na hotel 5*, złej jakości, i mały wybór, z mięsa przeważnie tylko jakieś klopsiki i kebaby, pozostałe mięsa niejadalne, a jeśli ktoś chciałby jakikolwiek drink, np. tequilla sunrise czy martini to musi iść do głównego baru w hotelu. Przy tym położeniu hotelu szybko się rezygnuje z takiego pomysłu. Lepsze jedzenie można spotkać w hotelu 3*. Potwierdzam, że największym problemem hotelu jest czystość, a właściwie jej brak. Sanitariaty w pokoju (rodzinny) przez 2 tygodnie nie zostały wyczyszczone, nawet zjeżdżalnie są brudne, ja z pewnością nie wróciłabym do tego hotelu Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: Onyria Claros Beach Resort 15.04.13, 09:07 Byłem w Onyria Claros w czerwcu 2012 (na szczęście tylko tydzień) i zdecydowanie nie polecam. Goście głównie tureckie rodziny z mnóstwem dzieci, oprócz tego za duża grupa Rosjan lub innych z dawnego Kraju Rad ;-). Rodaków-Polaków też sporo. Budynek główny i domki położone na "falujących" skałach nad brzegiem morza., nie jest to miejsce dla osób, które nie lubią chodzić w górę i w dół (mi to nie przeszkadza, ale narzekających było sporo). Transfer z lotniska to około godzina jazdy autokarem. Sklepów w okolicy brak, a te w budynku głównym mają ceny z kosmosu. Serwis porażka, recepcja: nędza totalna, jak przyjdzie więcej niż dwie osoby, zaczynają się gubić, co w połączeniu z kulturą (lub jej brakiem), stanowiącej większość gości, tureckiej klienteli, normalnego, białego człowieka potrafi doprowadzić do szewskiej pasji. Znajomość niemieckiego zerowa, znajomość angielskiego też pożal się Boże. Uwagi - reklamacje przyjmowane są do wiadomości, ale na tym się kończy - efekt ZEROWY!!! Guest Relations: porażka - znajomość języków właściwie żadna! Restauracja: udało się znaleźć jednego kelnera, który mówił w miarę dobrze po niemiecku, reszta tylko podstawy podstaw angielskiego :-) Gastronomia poniżej oczekiwań, restauracja w budynku głównym: menu skierowane do klienteli tureckiej, ale baranina pojawiła TYLKO RAZ . Poza tym duży wybór sałatek, warzyw, serów, owoców, ryby sporadycznie. Zgrzytem były napoje. Soki tylko podłej jakości z kartonów, kawa nie nadawała się do picia, wino polecam tylko białe, bo czerwone wyjątkowo cieniutkie i cierpkie. Restauracja turecka: tak, jak i inne "tematyczne" trzeba było zarezerwować z jedno- dwudniowym wyprzedzeniem. Wybór potraw niewielki, ale świeże. Restauracja meksykańska: porażka, stanowczo nie polecam, Restauracja dalekowschodnia: porażka totalna, nawet mi się pisać o tym nie chce (przeciętny, zapyziały bar wietnamski w Polsce ma wyższy poziom). Restauracja włoska: po poprzednich doświadczeniach ominąłem szerokim łukiem. Bar przy plaży głównej: bez rewelacji, chociaż trochę monotonnie, Bar przy plaży dla dorosłych: omijać! Bar przy basenie dla dorosłych (wieczorem robi za restaurację dalekowschodnią), nędza. Teraz dwa słowa o czystości (dosłownie dwa): totalna masakra!!! Plaża główna: jeśli przed śniadaniem nie "zarezerwujecie" sobie leżaków i parasola, później nie znajdziecie. Klientela przychodzi rano, rzuca ręczniki na leżaki, idzie na śniadanie, wraca po 3 godzinach, na plaży spędza 2-3 godziny, idzie na lunch (znów ich 3 godziny nie ma), później przychodzi na godzinkę, albo tylko po to, żeby zabrać swoje rzeczy, a ty człowieku bądź mądry i pisz wiersze (bo przecież nie będę się kłócił z ruskim chamstwem) Jeśli ktoś liczy na to, że obsługa hotelowa cokolwiek z tym robi, to jest w błędzie. Przy głównej plaży od rana "animacje", niestety na tyle głośne, że własnych myśli nie słychać!!! Przy głównym basenie, sytuacja identyczna, jak na plaży głównej... Basen dla dorosłych: tu ZERO ludzi, wole leżaki, nikt nie wrzeszczy, ogólnie spokój (i tak być powinno). Pokój może być, ale łazienka straszna, woda wyciekająca spod wanny, kiepskiej jakości armatura, wilgoć penetrująca z łazienki wychodzi na ścianę w pokoju (na początku sezonu ktoś próbował pokój odnawiać, ale ślady działalności malarskiej aż zanadto widoczne). Oświetlenie w pokoju i w łazience niewystarczające. Minibar zaopatrywany codziennie, ale ani w łazience, ani w pokoju nie znaleźliśmy ani jednej szklanki (jeśli ktoś myśli, że interwencja w recepcji cokolwiek zmieniła, myli się). Korkociąg do wina, które stało na nasze powitanie też wyparował. Reszta to standard: telewizor, telefon, elektroniczny sejf, klimatyzacja (trochę za głośna). Ciekawe było też to, że wnęka, w której powinna stać kanapa, była PUSTA! W pokoju powinno działać WiFi, niestety router chyba im się zawiesił... Pozytywne jest to, że pokoje były codziennie sprzątane, chociaż niezbyt dokładnie, a ręczniki i pościel wymieniana. Tak się składa, że widzieliśmy już sporo hoteli w różnej klasie... Ten nie jest skrajnie zły, ale zaobserwowane i opisane niedostatki powodują, że beztroski, w założeniu, urlop, już taki beztroski nie był... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: Onyria Claros Beach Resort IP: *.strazgraniczna.pl 15.04.13, 09:37 ma ktoś może mapke z hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtione Re: Onyria Claros Beach Resort IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.13, 14:35 Witam mimo opisu zamierzamy się tam wybrać z dzieciakami. Czy ktoś leci 18.06? Odpowiedz Link Zgłoś