Dodaj do ulubionych

Utopia world de lux

08.06.14, 19:03
kto ostatnio wróci z tego hotelu ? Mówią że to raj na ziemi , dobre jedzonko , trochę różnic poziomów co pozwoli spalić trochę kalorii . Plaża co prawda nic nadzwyczajnego a ponad połowę urlopowiczów to Rosjanie - to może trochę martwić .
Jak wyglądają pokoje w budynku głównym a jak w bungalowach ?
Obserwuj wątek
    • sandra00 Re: Utopia world de lux 09.06.14, 07:29
      Byłam dwa lata temu !!! Polecam każdemu czytając opinie leciałam tam bez przekonania , znajomi byli rok wcześniej i polecali , byłam w wielu hotelach w Turcji i to jak dotąd numer 1 ( chociaż w ty roku hotel który wybrałam na forach opisują jako lepszy - zobaczymy ) . Mieszkałam w budynku głównym , taki pokój wykupiłam , co prawda nie od strony morza ale widok na góry super byłam w szczycie sezonu więc o zamianę trudno , reszta widoków przepiękna , baseny itd. aquapark położony w dole , ktoś liczył te schody ale to nie problem , bus jeżdzi na plażę jest też winda , plaża malutka ale wystarczająca , można wysiąść z busa na skrzyżowaniu i pójść na publiczną plażę zero ludzi , piękne widoki . Pokój w hotelu ładnie urządzony , lodówka codziennie uzupełniana napojami , czajnik , przygotowane kawy i herbaty różnego rodzaju , duży balkon , pokoje w bungalowach ponoć o takim samym standardzie - ja raczej nie chciałam z tych położonych poniżej basenów głównych widok super , ale te położone obok aquaparku były wśród drzew i mnóstwa zieleni jakoś mnie to przeraża . W hotelu restauracja główna , poniżej restauracje tematyczne ala carte , spa i inne rozrywki , dyskoteka , bar na plaży , bar w aquaparku , bar przy basenie i bar poniżej , wieczorne atrakcje na bardzo wysokim poziomie , animacje a jak komuś nie odpowiada to wieczorki ze świetną muzyką w barze poniżej lub w dyskotece. W hotelu był kręcony film polski last minute ale szczerze mówiąc po jego obejrzeniu to chyba wcale nie wybrałabym tego hotelu . Co do Rosjan no cóź , taki folklor wakacyjny sztuczne kwiaty we włosach itd. - hotel Ci to zrekompensuje . Samo wnętrze hotelu bardzo podobne do Gołębiowskiego w Karpaczu .
      • nchyb Re: Utopia world de lux 11.06.14, 07:24
        > , duży balkon
        około połowa pokoi z balkonami, a połowa bez
        część pokoi w budynku głównym balkonu nie ma, wtedy pokój dużo większy, w części gdzie u innych balkon tam jest jakby salonik na podwyższeniu i potężne okno, które tylko się uchyla, a nie całkiem otwiera - kanapa, fotel stolik, stojąca lampa i z boku suszarka na pranie...

• nchyb Re: Utopia world de lux 11.06.14, 09:29
        > i to jak dotąd numer 1 ( chociaż w ty roku hotel który wybrałam na forach opis
        > ują jako lepszy - zobaczymy )

jaki wybrałaś w tym roku?
    • ampha Re: Utopia world de lux 09.06.14, 11:48
      Super dzięki za informacje - będzie , będzie zabawa
      będzie sie działo !
      Dla każdzego coś fajnego z Twoich opisów wynika że niesposób sie nudzić .Żona stwierdziła ze nauczy się " biełyje rosy" ( z lierkami rosyjskimi coraz gorzej ) poza tym nastawiamy się na wypoczynek a nie nerwy .Wracając do schodów bylismy w zeszłym roku w Bodrum .Hotel Bodryn Holiday Resort @ Spa także z dominacja schodów i pięknymi widokami wieczorem .
      Mam jedno pytanko czy wstąpiłas do restauracji ale carte a jeśli tak to czy polecasz ?
      • sandra00 Re: Utopia world de lux 09.06.14, 12:15
        Żona niech się nauczy przy da się ale Pan " piosenkarz " śpiewał też Jesteś szalona - trochę folkloru nie zaszkodzi niestety trzeba się przyzwyczajać bo w hotelach to już prawie standard. Z restauracji ala carte nie korzystałam mimo iż miałam w cenie , jestem bardzo wybredna ale jedzenie w zwykłej restauracji jest tak urozmaicone że każdy coś wybierze dla siebie np.w zwykłej musisz wziąść talerzyk i ustawić się tam gdzie pan robi np.sushi a w ala carte przyniesie Ci do stolika cały zestaw , fajny jest natomiast widok na morze z restauracji ala carte.
        • ampha Re: Utopia world de lux 10.06.14, 22:12
          Zaczynam się uczyć " Jesteś szalona ", żona stoi na mną z batem może przy moich zdolnościach pamięciowych może mi się uda , sama już nauczyła się parę wierszy Puszkina - cwana bestia .Lubimy oboje Okudżawe.Trafiła Pani w nasz gust sushi może być , owoce morza też, wybredny czy jestem to trudne pytanie i tak od razu tego nie rostrzygniemy .Na pewno nie będziemy tęsknić za schabowym i kapustą ( choć młodą lubię ) Czy nasi przyjaciele ze wschodu to raczej ludzie kontaktowi czy bieda z nędzą czyli ci co płaca a gustu i poczucia humoru za grosz ?
        • nchyb Re: Utopia world de lux 11.06.14, 07:27
          > stolika cały zestaw , fajny jest natomiast widok na morze z restauracji ala car
          > te.

restauracje ala carte znajdują się w przedużeniu restauracji głównej, więc nawet jedząc codziennie śniadanie, obiad czy kolację, można usiąść na tarasie obok tej restauracji (po prostu cd, oddzielony tylko przegrodą) i mieć ten sam widok wprost na morze :)

My w restauracji ala carte wybraliśmy wersję turecką, było smacznie, kelnerzy cały czas się uwijali, napełniali kielichy, donosili kolejno dania...
          • sandra00 Re: Utopia world de lux 11.06.14, 07:50
            Towarzystwo z " zagranicy " różne - słyszałam że niewielu z nich stać żeby spędzać w Utopii dwa tygodnie więc przeważnie jest to tydzień . Przekrój od tych którzy wydali chyba oszczędności życia na te wakacje i myślą że są królami do tych którzy faktycznie mają kasę . Żona się pośmieje bo kabaret jest niezły , tego u nas nie zobaczysz . Kreacje na kolację jak na wiejskim weselu ! Reszta z innych krajów normalna tzn.przyjechała na wakacje .
            • nchyb Re: Utopia world de lux 11.06.14, 09:00
              ktoś tu znacząco przesadza
              towarzystwo w hotelu takie same jak w każdym innym dobrym hotelu w Turcji
              Raczej nie ma tu tych co oszczędności życia wydali, a wybór tygodnia zamiast dwóch podyktowany jest bardziej możliwościami czasowymi niż finansowymi...

Przewaga Rosjan i mieszkańców okolicznych dawnych republik rosyjskich ma bardzo proste wytłumaczenie - u nich w pracy te wyjazdy do pobliskiej Turcji traktowane są jak nasze polskie wczasy pod gruszą, zakłady im dopłacają, więc dla tych osób to bardzo tanie wyjazdy.
              Naprawdę zamożni Rosjanie jeżdżą gdzie indziej, a jak do Turcji to też do innych hoteli (jeden z nich jest nawet w pobliżu Utopii, czasem widać z tarasu dolatujące tam helikoptery z gośćmi).

Co do hotelu - ma sporo udogodnień, świetny aquapark. Ale myślę, ze jest trochę przereklamowany. Jest po prostu naprawdę bardzo dobry, ale porównywalny z innymi bardzo dobrymi w okolicy...

Opasek na all nie dają (przynajmniej nie dawali).
              Jedzenie bardzo dobre, wybór spory, podobnie jak w wielu innych bardzo dobrych hotelach tej klasy na wybrzeżu tureckim.
              Plus dla niektórych, w cenie all także importowane alkohole, nie tylko lokalne, np. Ballantine's.
              Ale nie we wszystkich barach. Na pewno w Lagunie (to ten bar poniżej basenu przy hotelu).
              W Lagunie właśnie jest muzyka na żywo, zaczyna się zazwyczaj zaraz po animacjach.
              All (alkohole) całodobowo dostępne w barze w lobby, co nie we wszystkich hotelach się zdarza.

Co do strojów - nie wcale nie jak na wiejskim weselu. Jak po prostu na każdej ulicy dużego
              miasta, jeden luzak, inny woli elegancko i tyle. Jeden ma gust, innemu go brak...

Przy meldunku dają małą mapkę - plan hotelu, łatwo więc zorientować się gdzie który bar i jaka atrakcja.
              Dla dzieci atrakcją może być drób, poniżej basenu ze strefy relaksu są kurniki, idąc ścieżką z hotelu do aquaparku można spotkać kury, indyki, kaczki (blisko domku ogrodnika)...

Sam aquapark efektowny, sporo zjeżdżalni, w tym znana z Gołębiewskich tzw. cebula (ufo).
              Przy aquaparku bar, dostępne tam piwo, wino i zimne napoje oraz przekąski typu pizza, spageti itp...
              • Gość: gość Re: Utopia world de lux IP: *.dynamic.mm.pl 11.06.14, 11:20
                A jak z dojazdem z lotniska ile faktycznie trwał transfer??
                • sandra00 Re: Utopia world de lux 11.06.14, 11:42
                  Dokładnie nie pamiętam ile trwał transfer przylecieliśmy do Antalyi ok 22,00 , potem jechaliśmy autobusem do centrum Alanyi - po drodze może 4 hotele w których wysiadali turyści na każdym przystanku wychodził rezydent więc trochę to trwało , z centrum Alanyi odebrał nas prywatny transfer z Utopii więc było szybciej , myślę że wszystko od momentu wyjazdu z lotniska zajęło od 1,5 do 2 godzin , w samym hotelu było sprawne zakwaterowanie pokoje były gotowe. W ciągu dnia napewno trzeba liczyć 2,5 godziny .
                  • nchyb Re: Utopia world de lux 11.06.14, 11:56
                    hotel Utopia jest ostatnim hotelem w Alanyi, a raczej już za miastem, jeżeli więc po drodze autokar ma do rozwiezienia więcej turystów to transfer moze trwać i 3 godziny...

my jechaliśmy ok. 2, autobus miał turystów tylko z Utopii (kilkanaście osób)...
                    • ampha Re: Utopia world de lux 11.06.14, 19:42
                      Czy ktoś pamięta może gdzie znajdują sie siłownia z bieżniami
                      • nchyb Re: Utopia world de lux 11.06.14, 19:51
                        na poziomie minus 2, naprzeciwko części z saunami

ten poziom minus dwa to jednocześnie poziom, skąd wychodzi się do teatru na animacje, a z drugiej strony do baru Laguna i po drodze jest dyskoteka

przy okazji, sauny są, sucha, parowa i hammam, ale w hammamie często późnym popołudniem i wieczorem nie było już tak ciepło, jak być powinno.

Za saunami (tam też jest płatne centrum spa) pokój do odpoczynku, za nim przejście na kryty basen.
                        Ręczniki wymienia się właśnie w centrum spa, na tym poziomie -2
                        • nchyb Re: Utopia world de lux 11.06.14, 19:53
                          a przy okazji, restauracja główna, a także restauracje a la carte są na poziomie minus jeden, ala carte ma wejście na przeciwko wejścia do restauracji głównej...
                          • Gość: gość Re: Utopia world de lux IP: *.dynamic.mm.pl 11.06.14, 20:33
                            No właśnie i to jest porażka z tym dojazdem i godziną lotu do Antalya. Czyli wychodzi że byliście na miejscu około 1-2 w nocy a powrót jest wcześniej rano czyli odpadają z pobytu 7 dniowego 2 dni czy dobrze to przeliczam. Wezyr wogóle ma późno wyloty do antalya a wcześniej powroty tak też ma alfa star :( Czyli z tego wychodzi że nie warto tam jechać na mniej niż 10 dni... Może Tui kiedyś będzie miał go w swojej ofercie i może to inaczej będzie wyglądało na razie warto dozbierać do co najmniej 10 dni żeby się nacieszyć widokami :)
                            • nchyb Re: Utopia world de lux 11.06.14, 20:35
                              dla mnie żadna porażka, wiem że pierwszy i ostatni dzień są na podróż i przez to nie mam nierealnych oczekiwań...
                              • sandra00 Re: Utopia world de lux 12.06.14, 07:42
                                No coź ja w innych hotelach w Turcji nie spotkałam takiego " folkloru " , a hotel naprawdę super.
                                Co do transferu , jadąc trzeba się z tym liczyć że pierwszy i ostatni dzień jest na podróż więc jak dla mnie nie ma problemu , lepiej wybrać ten hotel być zadowolonym i stracić dzień niż mieć krótszy transfer a hotel beznadziejny .
                                Tylko raz w Turcji trafiłam na transfer 3,5 godziny a hotel najgorszy jaki można sobie wyobrazić .
                                • nchyb Re: Utopia world de lux 12.06.14, 09:08
                                  > No coź ja w innych hotelach w Turcji nie spotkałam takiego " folkloru " , a hot
                                  > el naprawdę super.

a ja spotkałam, zarówno w tych 3 jak i 5-cio gwiazdkowych w najróżniejszych krajach na różnych kontynentach :)

a z ciekawości zapytam, jaki był najgorszy hotel w Turcji?
                                  a te transfery i pierwszy i ostatni dzień na podróż to normalne, są takie zapisy w warunkach umowy i tyle :)
                                  pozdrawiam
                                  • sandra00 Re: Utopia world de lux 12.06.14, 10:48
                                    hotel TURUNC
                                    • nchyb Re: Utopia world de lux 12.06.14, 11:07
                                      nie znam :)
                                      dzięki za info
                                      pozdrawiam
                                      • sandra00 Re: Utopia world de lux 12.06.14, 11:20
                                        a warto zapamiętać żeby tam nigdy nie trafić !!!! pozdrawiam
                                        • ampha Re: Utopia world de lux 13.06.14, 11:13
                                          Mam ogromna prośbę czy coś fajnego poza wycieczkami fakultatywnymi można zobaczyć w okolicy na własną rękę - na pewno Zamek i okolice , czy warto pooglądać Spadare Canion czy Green Canion może coś polecicie.
                                          • nchyb Re: Utopia world de lux 13.06.14, 11:48
                                            jak ktoś lubi starożytności to dolmuszem (z przesiadkami) da się dojechać do Side (trochę się jedzie,z drugiej strony Alanyi znacznie bliżej
                                            ewentualnie można auto/skuter wypożyczyć

można się wybrać do jednej z knajpek nad Dim čaj. Miejsca siedząco-leżące w pawilonikach na i nad wodą :)
                                            • Gość: alka Re: Utopia world de lux IP: *.Netcominternet.pl 14.06.14, 20:59
                                              My byliśmy w zeszłym roku i byliśmy bardzo zadowoleni 2+1. Mieszkaliśmy w domku z pięknym widokiem na morze i Alanię.
                                              Polecam cichy basen - z widokiem na morze - bardzo malowniczo i można się super poopalać, bo jest przyjemna bryza od morza.
                                              Rosjanie rzeczywiście dominują, piosenki, animacje, wszystko dla nich, ale da się przyzwyczaić. Super, że w przeciwieństwie do Anglików czy Niemców nie zajmują leżaków jak szaleni o 6 rano :) Zresztą leżaków jest bardzo dużo (podobnie jak miejsc gdzie są, a hotel dba, żeby nie było zajmowania miejsc z dużym wyprzedzeniem (sprzątają takie zalegające ręczniki, choć naprawdę nie ma raczej takich sytuacji). Basenów jest tyle, do tego plaża, że zawsze się coś fajnego znajdzie.
                                              Jedzenie jest bardzo dobre i urozmaicone - zwłaszcza kolacje i dania serwowane wtedy przez kucharzy (zawsze oprócz bufetu jest coś ekstra przyrządzanego "na oczach" klientów - było i sushi, i łosoś pieczony w całości w soli naprawdę super kuchnia).
                                              Co do wycieczek można się wybrać na własną rękę np. do jaskini Dim (poszukaj na forum wskazówek dojazdu).
                                              Ogólnie naprawdę fajny hotel i świetny wypoczynek.
                                              • ampha Re: Utopia world de lux 17.06.14, 17:13
                                                Jak wygląda plaża czy potrzebne są buty do wody czy można sobie je podarować ?
                                                • Gość: plc79 Re: Utopia world de lux IP: *.cirow.pl 17.06.14, 20:13
                                                  lecę 25.06 z rodziną , zobaczy się na miejscu ;-)
                                                • sandra00 jak wygląda plaża .... 18.06.14, 07:35
                                                  Jak wygląda możesz sobaczyć na polskim filmie Last Minut - plaża nie jest za specjalna i buty jak najbardziej polecam , podczas naszego pobytu były duże fale mimo pięknej pogody przez 14 dni piasek był tak gorący że trzeba było tak czy siak podejść np.w klapkach do morza a jak klapki zostały na brzegu fala je zmywała , pozatym dno nie specjalne , jadąc busem na plażę można poprosić żeby zatrzymał się na skrzyżowaniu przed takim białym hotelem który nieciekawie wygląda chyba jest nieczynny potem iść w prawo i jest zejście na plażę publiczną ( leżaków tam nie ma trzeba mieć ręcznik ) ludzi też brak , ale mnóstwo piasku i lepsze dno.
                                          • plc79 Re: Utopia world de lux 15.06.14, 10:37
                                            25.06.14 z Katowic , rodzina z 13 letnim synem , lecimy do Utopii , zobaczymy jak bedzie
                                            • tufta75 Re: Utopia world de lux 15.06.14, 12:31
                                              Już nie mogę się doczekać. Lecimy z mężem z Katowic 30.07.14
        • ampha Re: Utopia world de lux 21.06.14, 08:47
          W środę wieczorem lecimy a w czwartek już grzejemy brzuszki w ciepłym tureckim słoneczku w Utopii. Córka coś około 18 lat ( masakra ) marudzi co z internetem dostępny wszędzie czy tylko w lobby ?
          Zamiast książki " dziecko " zastanawia się czy laptop, telefonik czy coś innego
          • nchyb Re: Utopia world de lux 21.06.14, 09:34
            internet prawie wszędzie, tylko z różnych nadajników(różne sieci np utopialobby, utopiarelax itp), więc w zależności od komputera/tabletu/smartfona - czasem trzeba się przelogowywać, przynajmniej przy pierwszym użyciu danej sieci...
            • nchyb Re: Utopia world de lux 21.06.14, 09:35
              no i różna jakość, w samym hotelu sieć najmocniejsza, na basenie w aquaparku sieć już słabsza (ale to są różne siec, chociaż wszystkie w ramach utopiii)...
              • Gość: Anna Re: Utopia world de lux IP: *.147.185.39.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.06.14, 10:45
                Czy internet jest darmowy w całym hotelu?
                • nchyb Re: Utopia world de lux 21.06.14, 11:28
                  tak

najczęściej logujesz się do sieci podając numer pokoju i numer paszportu, ale to nie zawsze działa
                  mają tam też inne hasło, podadzą w recepcji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka