Dodaj do ulubionych

Uchodźcy w Turcji

IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.16, 23:11
Od wielu lat urlop spędzaliśmy w Turcji. W tym roku jednak, z powodu ogromnej ilości przybyłych tam uchodźców z Syrii i wciąż się zwiększającej ich liczby (bo jak słyszymy Turcja dostała od UE mnóstwo pieniędzy za przyjęcie uchodźców) mamy poważne obawy czy wykupić wyjazd.
Co o tym sądzicie? Czy też się zastanawiacie? Nikt tu nie poruszył tego ważnego problemu.
Żal mi, bo Turcja to nasze ulubione miejsce na wypoczynek, ale trochę strach tam lecieć... nie uważacie?
Jak się dowiadywałam w kilku biurach podróży, w tym roku bardzo mało jest chętnych na Turcję.
Nie wiem więc co robić...
Obserwuj wątek
    • pietusza Re: Uchodźcy w Turcji 09.03.16, 07:36
      Dziwne, że dopiero teraz zainteresowałaś się uchodźcami w Turcji, bo Turcja przyjmuje uchodźców (głównie syryjskich) od kwietnia 2011 roku tylko, że teraz znacznie więcej się o nich pisze. W Turcji jest ich ok. 2 mln, a w Europie ponad milion. Tylko, że w Turcji przebywają oni przede wszystkim w 22 ośrodkach dla uchodźców na południu i południowym wschodzie Turcji (w rejonach przygranicznych, z dala od miejsc turystycznych). Część oczywiście przemieszcza się do dużych miast w poszukiwaniu pracy (np. do Stambułu), wielu stara się przedostać do Europy, głównie w rejonie Bodrum, bo tam jest najkrótsza droga morska do Grecji.
      Uchodźców nie widać w kurortach tureckich na Riwierze, w przeciwieństwie np. do wyspy Kos, gdzie byli wszechobecni podczas ostatnich wakacji.
      Nie wiem czego obawiasz się, że strony uchodźców, ale jeżeli chcesz ich uniknąć to wybierz hotel w którejś miejscowości na Riwierze, a unikaj Bodrum i okolic (chociaż tam pewnie też ich nie spotkasz). Ja byłem w sierpniu w Turqutreis koło Bodrum i nie widziałem żadnego uchodźcy (przynajmniej nikogo takiego nie zidentyfikowałem), spędziłem tam udany urlop jak zwykle.
      • Gość: zaniepokojona Re: Uchodźcy w Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.16, 23:32
        Dziękuję, trochę mnie uspokoiłeś, widać że orientujesz się (w przeciwieństwie do mnie) w tym temacie. Nie interesuje nas pobyt w Bodrum lub okolicy bo tam już byliśy, w Turgutreis też :) ) lecz raczej w okolicach Izmiru. Może jednak się zdecydujemy...
    • grekan Re: Uchodźcy w Turcji 09.03.16, 13:34
      ..jesli mam jakiekolwiek obawy, jade tam ,gdzie ich nie mam, po co na urlopie miec zakodowane w glowie, ze cos sie zlego stanie!?
      • Gość: gość Re: Uchodźcy w Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.16, 18:17
        to chyba zostaje ci tylko działka :), chociaż tam też nie ma pewności, że nic złego się nie stanie.
        • Gość: zaniepkojona Re: Uchodźcy w Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.16, 23:34
          ...baaaardzo dowcipne...
    • Gość: lajtovy Re: Uchodźcy w Turcji IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.16, 19:01
      Nie uchodźców się bój.
      Bardziej trzeba się bać zamachów ze strony Kurdów. Któremuś z młodych wilków może puścić nerw i zorganizuje zamach.
      Nie boisz sie np, że Rosja by odegrać się na Turcji zorganizuje zamach rękoma islamistów?

Takie sprawy nawet nie przychodzą ci do głowy, w której masz tylko obraz uchodźców z medialnej papki jaką się karmisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka