Dodaj do ulubionych

TUI odwołuje Turcję

16.07.16, 10:07
Komunikat TUI
"W związku z treścią aktualnego ostrzeżenia dla podróżujących MSZ, TUI Poland podjęło decyzję, że od dnia 16.07.2016 r nie będą realizowane imprezy turystyczne do Turcji do odwołania.
Klienci mogą zmienić kierunek wakacji na inny według dostępności oferty TUI po aktualnie obowiązujących cenach bez ponoszenia kosztów zmiany lub odstąpić od zawartej umowy za zwrotem kosztów imprezy turystycznej:

NA FB napisali,żze odwołują do czasu wyjaśnienia sytuacji w Turcji
Obserwuj wątek
    • gladi3 Re: TUI odwołuje Turcję 16.07.16, 11:23
      to trza szukac czegos w zastepstwie poki cos jeszcze jest,tez bym nie polecial teraz choc mi sie udalo byc w czerwcu w tym roku jakim fartem i bylo cudownie
      • Gość: Ada Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.16, 11:39
        W kurortach nic się nie dzieje i nie działo. Pokazywali teraz w TVN ludze, którzy rano przylecieli z Antalyi, a wylatywali nad ranem. Dowiedzieli się o próbie zamachu stanu od rodzin, które starały się dowiedzieć czy są bezpieczni, sami mówili, że było tylko więcej ludzi na ulicach.
        MSZ wydało komunikat o zakazie podróży do Turcji do czasu ustabilizowania się sytuacji (głównie z powodu chaosu i ewentualnych trudności z komunikacją lotniczą czy transferami), ale też potwierdzili, że w kurortach jest spokojnie.
        • Gość: ottoman Polak nie odwoła Turcji do czasu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.16, 11:51
          ...aż mu Turcja taniego łba nie utnie. Koniecznie lećcie do Turcji. Turcja jest taniutka a za taniość Polak da sobie jądra wyciąć.
          • Gość: Ada Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.16, 12:21
            Taniutka??? Może hotele 3*, dobre hotele 5* wcale nie są tanie, szczególnie teraz w sezonie.
            I przecież nikt nikogo nie zmusza do wyjazdu do Turcji.
            Strasznie irytujące są takie osoby jak ty, które same do Turcji nie lecą, ale muszą swoją agresję i jad wylać na forum. Co cię interesują wybory innych??? Dokładasz się do tego?? Czy to twoje życie??
            TUI (ja z nimi latam) zawsze odwołuje każdy kierunek, jeżeli jest komunikat MSZ, który odradza podróż do konkretnego kraju i tak jest teraz w przypadku Turcji. Nie wiadomo na jak długo, bo wydaje się ,że sytuacja w Turcji będzie się stabilizować po tym nieudanym zamachu stanu.
            Ja w Turcji byłam pod koniec maja i było super. W tym roku już nie będę w Turcji, ale ostatnio wrócili z Turcji moi znajomi i też bardzo zadowoleni. Przecież w Turcji w kurortach żadnemu turyście nawet włos nie spadł z głowy, bo tam jest po prostu spokojnie.
            • hk59 Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... 16.07.16, 13:32
              Mam rezerwację na wrzesień, dopłatę do całości kosztów imprezy mam do 8 sierpnia. Chcę zrezygnować z wyjazdu. Czy mam szansę na odzyskanie zaliczki? Nie mam wykupionego ubezpieczenia od rezygnacji.
              • organista_pl Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... 16.07.16, 14:43
                Ty masz problem ja mam leciec 24 lipca we wrzesniu nikt nie bedzie pamietał ze coś tam sie stało
                • Gość: Gość Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.16, 15:14
                  Leć, leć, tylko potem nie wylewaj żali na forum.
                  • zosok Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... 16.07.16, 15:43
                    Na FB Itaka oglosila ze od 17 lipca wznawia loty do Turcji.
                • milagros72 Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... 16.07.16, 17:15
                  ja też lecę 24 lipca.
                  • turcjapo15lipca Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... 17.07.16, 12:51
                    i lecicie? Sami nie wiemy co robić?
                • turcjapo15lipca Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... 17.07.16, 12:41
                  Decyduje się Pan jechać? Mamy identyczną sytuację...
                  • organista_pl Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... 17.07.16, 12:44
                    zrobiłeś login pajacu ? a nawet nie potrafisz odczytać kto napisał post kobieta/mezczyzna
                • Gość: ewaa Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.16, 13:02
                  Hej, ja z Rodziną mam lecieć 01.08 - jak dolecisz, to może dałbyś jakoś znać, jak tam jest?
              • pietusza Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... 16.07.16, 16:30
                hk59 napisała:

> Mam rezerwację na wrzesień, dopłatę do całości kosztów imprezy mam do 8 sierpni
                > a. Chcę zrezygnować z wyjazdu. Czy mam szansę na odzyskanie zaliczki? Nie mam w
                > ykupionego ubezpieczenia od rezygnacji.

Musisz się dowiedzieć w swoim biurze podróży. TUI odwołało Turcję do czasu stabilizacji sytuacji w Turcji, więc oni zwracają kasę lub zmieniają na inny kierunek - do czasu kiedy ewentualnie znowu wznowią wyloty.
          • Gość: Bea Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... IP: *.home.otenet.gr 16.07.16, 16:57
            Dokładnie. To przerażające. Jedna mantra: w kurortach nikt nie zginął
            • Gość: Piotr Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.16, 18:16
              MZS już nie ostrzega, ale kategorycznie odradza jakichkolwiek wyjazdów do Turcji, ale polscy "turyści" tutaj na forum oczywiście nadal będą twierdzić, że nic się nie dzieje, paranoja jacy ludzie są głupi.
          • milagros72 Re: Polak nie odwoła Turcji do czasu... 16.07.16, 17:13
            Wcale nie taka taniutka.To jedno, w zamian za to może Francja?. Nikt nie wie gdzie i kiedy może się coś stać. Wezyr nie oddaje pieniędzy w zamian Hiszpania i tu nie uśmiecha mi się dopłacać 4 tys. Ja poczekam i wcale nie mam zamiaru wyciąć sobie jąder choć w sumie ich nie mam.
        • Gość: Bea Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.home.otenet.gr 16.07.16, 17:01
          Nie gadaj bzdur usprawiedliwiając własną głupotę. Miałam rezerwację do Turcji którą szczęśliwie już w lutym zmieniłam po zamacham ale uważam że mam prawo sprawdzać na forum jak zmienia się sytuacja. Głupota niektórych poraża. Tanio / w porównaniu z innymi kierunkami gdzie takie cuda nie mają miejsca
          • Gość: Ada Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.16, 17:29
            Bea napisał(a):

> Nie gadaj bzdur usprawiedliwiając własną głupotę. .........

Własną głupotę??? To chyba największymi głupcami byli ci co wypoczywali na Riwierze Francuskiej, też pewnie tak ja ty myśleli, że nic im nie grozi w Nicei. Ale to tam zginęły dwie Polki (i kilkadziesiąt innych osób w tym kilkanaścioro dzieci, o setkach rannych też warto pamiętać), natomiast w Turcji w kurortach nie zginął nikt, nikt też nie został ranny.
            Głupotą to jest mieć pewność, że jak pojadę do Grecji czy Hiszpanii to mogę się o nic nie martwić, a w Turcji to na pewno będzie jatka.
            Dla mnie głupcem to jest ktoś kto płaci słoną kasę za marny standard i jeszcze się z tego cieszy, na dodatek nie ma najmniejszej gwarancji, że terroryści nie planują jakiegoś zamachu właśnie tam gdzie będzie spędzał wakacje.
            W dzisiejszym świecie nie ma ŻADNEGO pewnego miejsca wolnego od zagrożenia terrorystycznego i tylko głupiec tego nie przyjmuje do wiadomości.
            • hk59 Re: TUI odwołuje Turcję 16.07.16, 17:38
              Udało mi się dodzwonić do tui, bo w tym biurze miałam rezerwację. Graniczyło to z cudem, bo na połączenie czekałam prawie godz. Podano mi maila na którego wysłałam rezygnację z rezerwacji. Nie interesował mnie inny termin i miejsce wyjazdu. Dostałam info., że zwrócą mi wpłaconą zaliczkę, zgodnie z ostrzeżeniem MSZ na dzień dzisiejszy.
            • Gość: Bea Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.home.otenet.gr 16.07.16, 23:08
              Za nic nie wybrałabym się w ostatnim czasie do Francji, Belgii, Turcji czy Berlina. Nie wspominam już o północnej Afryce.
              Tylko głupiec nie zdaje sobie sprawy, że nigdzie nie jest bezpiecznie. Ale tylko mądry wie, że są miejsca gdzie ryzyko jest zdecydowanie wyższe. BTW podziwiam wszystkich którzy wybrali się na Euro do Francji.
              Standard mam świetny a że drożej? Pieniądze rzecz nabyta. Mniej ważna od stresu, zdrowia i życia...
              • Gość: gość Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.16, 23:54
                Każdy wybiera to co uważa za mniej ryzykowne, ale moim zdaniem akurat w tych wymienionych przez ciebie krajach będzie raczej bezpiecznie. Zamachowcy uderzają tam gdzie nikt się nie spodziewa. We Francji spodziewali się zagrożenia podczas Euro a nic się nie wydarzyło, Nicea była szokiem. Islamiści na wiosnę zapowiadali ataki na turystów w południowej Europie (Hiszpania, Włochy, Francja) i być może Nicea to był początek. Droższe wakacje nie są żadną gwarancją bezpieczeństwa, a w Turcji żaden turysta w kurortach nie ucierpiał pomimo kasandrycznych przepowiedni także na tym forum, ludzie lecą tam i wracają, teraz w Turcji jest ok 10 tys Polaków, a przecież są jeszcze inni w o wiele większej ilości.
                • Gość: Bea Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.home.otenet.gr 17.07.16, 06:22
                  Zgadzam się z Tobą droższe wakacje nie są gwarancją bezpieczeństwa ale to Ada napisała, że wybiera Turcję bo tylko idiota przepłaca. Może masz rację, że te miejsca będą teraz bezpieczne ale to samo mówiono o Tunezji. Natomiast w Turcji to już nie "tylko" zamachowcy ale również różnego rodzaju pomysły Erdogana. Słychać głosy, że sam sprowokował sytuację aby dokonać czystek.
                  Naprawdę rozwala mnie sytuacja kiedy tam wojsko na ulicach, ludzie giną, mogło dojść do jakiejś wojny domowej a jakaś dziunia pisze, że w kurortach jest spokojnie. Pewnie jeszcze z dziećmi leci...
                  • Gość: Ada Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.16, 07:58
                    Tak, byłam z dziećmi. Spędziliśmy w Turcji świetne wakacje w rewelacyjnym 5* hotelu z najwyższej półki i wszystko to za wcale nie małe, ale sensowne pieniądze. Za podobny standard ( w Grecji czy Hiszpanii raczej słabo dostępny) musiałabym zapłacić co najmniej dwa razy więcej. Nie było żadnej policji na ulicach, był spokój, najmniejszego zagrożenia i super zabawa dla dzieci.
                    Nie pisałam, że teraz wybieram się do Turcji (nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem), bo w tym sezonie będę jeszcze na Dominikanie, ale nie wypowiadam się z pogardą o osobach,które tam chca jechać także teraz. Sytuacja po puczu już się normalizuje i nie ma ona większego wpływu na wypoczynek w kurortach.
                    To prawda, że zginęli ludzie, ale jaki ma to związek z turystami? Ludzie giną codziennie w różnych okolicznościach także w zamachach i wypadkach, ale w związku z tym mamy zrezygnować z normalnego życia?
                    Ciekawe co napiszesz, jezeli zamachowcy zabiliby ludzi w np. Hiszpanii czy w Bułgarii ( a media podawały informacje o takich planach islamistów).
                    Mamy się zamknąć w domach i umierać ze strachu? Przecież właśnie o to terrorystom chodzi.
                    • Gość: Bea Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.home.otenet.gr 17.07.16, 09:49
                      Na koniec powinnaś unieść do góry flagę i włączyć muzykę z Rocky'ego;)
                      • Gość: polakos Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.mor.vectranet.pl 18.07.16, 12:25
                        Czy to w ogóle widziałaś mapę Turcji?! Turcja to kraj 2,5 razy większy od POlski! Kurorty są oddalone co najmniej jak Gdańsk od Zakopanego (700-800km). Nikt nie mówi o podróży do Stambułu czy Ankary. Podejrzewam, że NIGDY nie byłaś w Turcji a wypowiadasz się.
                        • Gość: Bea Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.home.otenet.gr 18.07.16, 23:17
                          Turcja nie leży na północy??
                        • Gość: Bea Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.home.otenet.gr 19.07.16, 07:37
                          Specialy for You
                          www.tvn24.pl/msz-odradza-podroze-do-turcji-biura-podrozy-nie-zawsze,661934,s.html
    • Gość: Gość Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.16, 22:17
      I bardzo dobrze, że odwołują, bo nie wiadomo jak się sytuacja rozwinie.
      • Gość: owca Moze Kutno? IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.16, 09:12
        Zapraszamy.
      • organista_pl Re: TUI odwołuje Turcję 17.07.16, 11:26
        Juz po krzyku za tydzień nikt nie bedzie pamietał wydarzen które miały miejsce
        • ucho03 Re: TUI odwołuje Turcję 17.07.16, 21:03
          organista_pl napisała:

> Juz po krzyku za tydzień nikt nie bedzie pamietał wydarzen które miały miejsce
          Polaczki w sandałkach nawet jak będzie wojna i zakaz wylotów to i tak polecą i tak,no ale teraz to Turcja,Tunezja,Egipt raczej passe i ludzie raczej tam nie latają no ale cena czyni cuda
          • muminki2-dwa Re: TUI odwołuje Turcję 17.07.16, 22:36
            Ja nie lecę pomimo że w Turcji zakochałam się w 2007 r i od tamtej pory byłam co roku w tym pięknym kraju ale nie mogę znieść paplaniny że Turcja taka tania i polaczki w sandałach latają !!!
            Ktoś kto leci z rodziną czyt małymi dziećmi i wybiera dobry 4-5* hotel z all musi zapłacić wcale nie małe pieniądze .
            Przerabiałam już przechwalających się POLAKÓW wakacjami na Gran Canarii ,Teneryfie czy innej Lanzarotte z opcją hb w blokowisku z basenem wielkości znaczka pocztowego . Ja za takie rarytasy dziękuję i wybieram "tanią Turcję " -dobranoc.
      • mrozek20 Re: TUI odwołuje Turcję 17.07.16, 11:54
        Problem w tym że wszelkie ostrzeżenia są po fakcie a nie przed.
        Na prawdę nie trzeba lecieć na wakacje żeby zginąć. Mieszkam w Belgii, 3 lata temu szaleniec zabił 10 dzieci w żłobku, parę miesięcy temu był zamach na lotnisku, 3 tygodnie temu dziadek na autostradzie pędził pod prąd i zabił kilka osób.
        Hiszpania bezpieczna? a zamachy w Madrycie w pociągach? 200 sabitych, pare tysięcy rannych?
        a wypadek KDP? samoloty w Europie bezpieczne? a Germanwings gdzie pilot postanowił się rozbić?
        Nie ma już bezpiecznych miejsc, żyjemy w niebezpiecznym świecie i trzeba to zaakceptować.
        Zginąć można idąc do pracy.
        Z tego co mi wiadomo to tylko zamachy w Tunezji i Egipcie były skierowane przeciwko turystom.
        • Gość: Magda Re: TUI odwołuje Turcję IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.16, 13:12
          Zgadzam się, cały świat stał się niebezpieczny. Można się oczywiście oszukiwać i pocieszać, że akurat tam gdzie będziemy - oczywiście nie w Turcji czy Egipcie :) - będzie super bezpiecznie, ale tak naprawdę nie ma na to żadnej gwarancji. Równie prawdopodobne jest to, że terroryści zaatakują w Hiszpanii czy nawet Bułgarii, nikt nie zna planów islamistów i przekonanie, że jakiś kraj jest absolutnie bezpieczny jest zwykłą naiwnością
          • setim Re: TUI odwołuje Turcję 18.07.16, 20:43
            Rok temu wykupilismy wycieczkę do Turcji a zaraz zmienił się status bezpieczeństwa na 3 chyba stopień zagrożenia : nie podróżować. Biura podróży nie odwoływały wylotow, wiec gdybyśmy chcieli wtedy zrezygnować bylibyśmy straty ok 9 tys. Tez czytałam dużo na forum, bałam się , obawiałam .... jednak polecielismy. Na miejscu było wszystko dobrze, nie było odczuwalne ze coś się dzieje jednak we mnie niepokój cały czas był. Dlatego moja rada jest taka ze jeżeli biuro podróży umożliwia aby zamienić wycieczkę na inny kierunek lub chce zwrócić pieniądze to korzystać z tego. To uczucie niepokoju jakie towarzyszyło mi przed wylotem jak i w trakcie urlopu to nie życzę nikomu. Przez to wypoczynek nie był taki jak wcześniejsze.........
            • garwena Re: TUI odwołuje Turcję 18.07.16, 21:04
              A ja wprost przeciwnie. Mieliśmy zarezerwowaną Turcję na sierpień, na forum mnóstwo osób straszyło i histeryzowało, że zrobią tam sieczkę z turystów. Pojechaliśmy, spędziliśmy super wakacje w świetnym hotelu, nie było najmniejszym powodów do niepokoju, zero poczucia zagrożenia, pobyt jak każdy inny (był to nasz kolejny wyjazd do Turcji).
              Ale jak ktoś jest panikarzem i histerykiem z charakteru to może faktycznie powinien sobie odpuścić, bo po co ma się oglądać za siebie zamiast wypoczywać bez stresu.
              I nie było rok temu komunikatu MSZ "nie podróżuj", bo biura musiałby zmieniać rezerwację albo zwracać pieniądze. My nawet się obawialiśmy, że MSZ wyda komunikat odradzający podróż do Turcji, bo wtedy byśmy nie polecieli, ale nic takiego nie nastąpiło i dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka