Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo w Turcji- kto był?

06.08.16, 18:23
Jeśli szukacie informacji jak naprawdę wygląda sytuacja w Turcji? czy w okolicy waszego hotelu jest spokojnie, gdzie można wybrać się z dziećmi, jakie atrakcje warto zwiedzić będąc w Turcji odwiedźcie naszą stronę www.metintour.pl czy po prostu zadajcie nam pytanie.

Mieszkamy na stałe z mężem w Turcji, więc doskonale rozumiemy tutejszą politykę i śledzimy sytuację na bieżąco. Działamy w stowarzyszeniu polonijnym i mamy bezpośredni kontakt z ambasadą polską w Turcji. Uważamy ze warto pomagać sobie nawzajem...
Obserwuj wątek
    • metintour Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 06.08.16, 18:29
      Wszyscy którzy natomiast byli już w Turcji moga podzielić się również swoimi wrażeniami z pierwszej ręki w grupie na facebooku lub zadać tam pytanie nie tylko nam ale i innym wczasowiczom
      www.facebook.com/groups/turcjawycieczkiatrakcje/
      • organista_pl Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 09.08.16, 14:41
        Byłem w Turcji 24.7-5.08 spokój cisza nic się nie dzieje .Byliśmy nawet na kilku bazarach nie ma się co bać
        • Gość: gtw Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.static.sl-net.pl 09.08.16, 19:11
          spokój i cisza i kurortach tureckich w szczycie sezonu? to nietypowe i raczej niepokojące....
    • adam.kowal011 Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 15.08.16, 15:28
      Dwa razy w tym roku odwiedziłem Turcję i wszystko było super,
      ale tą decyzję podjąłem dzięki grupie https://www.facebook.com/groups/turcja2016 i informacjom które na niej uzyskałem.
      Ludzie nie dajmy się zwariować w Turcji jest spokój, ładna pogoda, ciepłe morze i ani na moment nie czułem się zagrożony. Media jak zawsze wszystko wyolbrzymiają, ale po co?

A granaty w Turcji i owszem rosną na drzewach ;)
    • Gość: benia13 Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.247.215.81.static.ttnet.com.tr 18.08.16, 08:02
      właśnie jesteśmy w kusadasi i mogę potwierdzić że jest w 100%bezpiecznie w tym rejonie -żadnych zamieszek ,mnóstwo turystów...polecam można bezpiecznie lecieć bez strachu:)
      • rydzyna1213 Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 18.08.16, 11:27
        Zazdroszcze, uwielbiam Kusadasi. Az chce się jechac :-0
        • szprycensajza Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 18.08.16, 14:10
          Nie ma dnia, aby w Turcji coś nie wybuchło. Drodzy forumowicze, tu nie chodzi o to, że w kurortach jest teraz bezpiecznie, ale generalnie o to, że Turcja stała się krajem niestabilnym i potencjalnie niebezpiecznym dla turystów - patrz ostrzeżenie MSZ.
          Na tym forum przerabia się obecnie to, co kilka lat temu na forum tunezyjskim i egipskim. Padały te same argumenty: w kurortach jest bezpiecznie, media przesadzają.
          Nie ma przesady - w Tunezji i Egipcie zabito turystów, w tym z Polski (Bardo). Prędzej czy później taka sytuacja - jak wszystko na to wskazuje - powtórzy się w Turcji. Obserwujemy to samo narastające napięcie i chaos.
          Kurorty to jest część Turcji. To nie jest wcale świat poza turecką rzeczywistością, jak sobie naiwnie wmawiacie. I nie wierzcie, proszę, opiniom, tych, którzy w Turcji robią interesy na wycieczkach... Oni zawsze Wam powiedzą - jest fajnie, nic się nie dzieje
          • Gość: gość Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.16, 17:36
            Porównujesz małą Tunezję z Turcją?? W Turcji południowo-wschodniej wybuchy na tle wojny turecko-kurdyjskiej były od zawsze tylko teraz jest to o wiele bardziej nagłaśniane. Doszedł do tego zamach na lotnisku w Stambule, ale tam też nie zostali poszkodowani turyści, tylko głównie obsługa lotniska i miejscowi pasażerowie. I wszystkie te wydarzenia nawet nie zbliżyły się do kurortów na odległość mniejszą niż 700-800 km, więc o czym tu mówić.
            Kurorty to cześć Turcji, ale bardzo oddalona od miejsc niebezpiecznych i żyjąca swoim rytmem nie zakłóconym żadnymi incydentami zagrażającymi turystom. Może to stwierdzić tylko ktoś to tam był w ostatnim czasie, a nie ktoś kto czyta tylko nagłówki w internecie o wybuchach w Turcji.
            Ja nie robię interesów w Turcji, jestem zwykłym turystą, byłem w Turcji pod koniec czerwca i było tak jak zwykle czyli normalnie i bezpiecznie, podobnie jak rok wcześniej w sierpniu. Zresztą tylko w Polsce jest taka histeria dotycząca Turcji, turyści ze wszystkich innych krajów nie panikują i spędzają wakacje w tym kraju, to tylko polskie MSZ wydało taki durny komunikat, wszystkie inne kraje europejskie tak jak dotychczas odradzają tylko podróż do południowej i wschodniej Turcji, kurorty uznają za bezpieczne.
          • Gość: Aga Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.16, 11:51
            Kurorty to część Turcji, ale jednak bezpieczna i spokojna. I może się o tym przekonać każdy kto był ostatnio w Turcji. Niepokoje i wybuchy w odległych rejonach Turcji nie mają żadnego przełożenia na sytuację w kurortach. Kurorty żyją swoim życiem, nie ma żadnego napięcia i chaosu.
            Zanim napiszesz jak wygląda sytuacja w kurortach to najpierw sam tam pojedź, a nie komentuj z punktu widzenia przekazów medialnych z pogranicza turecko-syryjskiego i wybuchów wokół posterunków policyjnych. Ciekawe dlaczego media nie pokazują obrazków z tureckich kurortów, gdzie nie dzieje się nic niepokojącego, a turyści wypoczywają w hotelach i na plaży, robią zakupy na bazarach i jeżdżą na wycieczki, czyli zwyczajne wakacje jak co roku.
            Zbliża się koniec wakacji szkolnych i szczytu sezonu, a wszyscy turyści wracają z bez najmniejszego szwanku i stresu. Ale kolejny sezon (zaczęło się rok temu) trwa jakaś niedorzeczna histeria i straszenie Turcją, które nie mają żadnej realnej podstawy.

Ps. W Tunezji i Egipcie też cały sezon mija spokojnie, ale ludzie wolą tłoczyć się na polskich plażach (w sierpniu pogoda koszmarna - zimno i leje z przerwami) wśród gąszczy parawanów za wcale niemałe pieniądze. To nad polskim morzem i w drodze nad nie giną ludzie (utonięcia czy śmiertelne wypadki drogowe), a nie w Turcji czy w Egipcie.
            • metintour Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 19.08.16, 11:58
              W pełni się z tobą zgadzam, to miło ze sa jeszcze osoby potrafiące realnie ocenić sytuację wśród medialnego szumu.
              • rydzyna1213 Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 19.08.16, 12:25
                Często jeżdżę do Turcji. Co więcej miałam świadomość i wcześniej tego co dzieje się na pograniczu z Syrią, jak i kwestia kurdyjska była mi znana. To, że Kurdowie jednak nie atakują kurortów to można między bajki włożyć. Dramatyczne wydarzenia były m.in. w moim ukochanym Kusadasi w 2005 r. wyborcza.pl/1,75248,2825138.html?disableRedirects=true
                • pietusza Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 19.08.16, 13:35
                  To wydarzenia sprzed 11 lat i Kurdowie nie przyznali się do tego zamachu, od tamtej pory wiele się zmieniło, przez lata był rozejm, a wielu Kurdów pracuje obecnie w turystyce.
                  Gdyby Kurdowie chcieli zaatakować kurorty to mieliby do tego setki a może tysiące okazji w ciągu ostatnich miesięcy. Jednak wszystkie zamachy w konflikcie turecko-kurdyjskim mają miejsce setki kilometrów od kurortów - albo na granicy syryjskiej albo w Ankarze (siedziba władz tureckich). Wyraźnie ataki wymierzone są w rząd i policję, a nie w turystów.
                  • jan003 Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 20.08.16, 17:47
                    Ja tam do takich dzikich kraji już nie latam,to dzicz rok może być spokój a następnie zamordują 100 osób a polaczkowo będzie mówić ze się nic nie dzieje,że cisza,jakie to plebejskie tam być.
                    Egipt,Turcja,Tunezja są już passe i wstyd o tym mówić że tam się wypoczywa.Wystarczy spojrzeć na Polskie morze i góry i widać że jest grupa ludzi myslących co zamieniła dzicz na normalnosc.
                    • werkaem Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 20.08.16, 19:46
                      To nie lataj, czy ktoś cię zmusza???
                      Nie każdy lubi się kisić nad polskim zimnym morzem, gdzie więcej deszczu niż słońca i wbijać parawany o 6 rano. Nie każdy ma kasę do wyrzucenia żeby ja wydawać na podły standard kwater nad morzem i kiepskie żarcie.
                      Ja wybieram Turcję gdzie mogę bez stresu wypocząć w wypasionym hotelu, kąpać się w cieplutkim morzu, objadać się pysznościami i nie martwić się czy uda mi się złapać parę godzin słońca.
                      Tylko plebs jedzie godzinami w korkach nad polskie morze, mnie byłoby wstyd przyznać się, że mam zmarnowany urlop,bo przez większość pobytu było zimno, a na plaży wisiała prawie non-stop czerwona flaga (niektórzy wieśniacy się nią nie przejmują i pakują do wzburzonego morza z małymi dziećmi skazując je na śmierć - to pewnie tacy myślący jak ty.)
                      • Gość: Marco Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.centertel.pl 20.08.16, 23:20
                        Tez jestem fanem ciepłego morza byłem w tym roku w Turcji było super ciepłe morze super hotel i jedzenie ale np. leżaki rezerwowane tj rzucane ręczniki niczym zajmowane miejsca pod parawany w restauracjach kolejki itd powtarzam bull super wrócę ale nie idealizujmy. Nad Bałtykiem też byłem i w Karkonoszach co do morza żona bardzo chciała ją ze drogo zimno i psie żarcie a było tak cieplutko pusta plaża super pensjonat w toskanskim stylu z basenem rowery gratis ogniska itd. obok super restauracja. 4 osoby 7 dni w Turcji wydałem z Tui 8000 zł nad Bałtykiem 4000 zł i tu i tam było super więc nie generalizujmy. Dzieci to potwierdziły nastawione przeze mnie mówiły do żony po co nad Bałtyk w drodze powrotnej były zachwycone . Reasumując za rok do Turcji i nad Bałtyk.Pzdr
                        • Gość: gość Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.16, 08:35
                          Polskie morze to loteria, generalnie wszystko zależy od pogody i konkretnego miejsca, gdy trafi się taka pogoda jak w I połowie sierpnia to jako rozrywka zostaje tylko flaszka, pobyt z dziećmi nad polskim morzem gdy zimno, pada i wieje to dramat, a kasy na badziewie ubywa z prędkością światła.
                          W Turcji też trzeba wybrać hotel z wyższej półki (ceny teraz bardzo atrakcyjne) i nie będzie problemu z rezerwowaniem leżaków, a standard wszystkiego w porównaniu z wypoczynkiem w Polsce to przepaść, no słońce i ciepełko gwarantowane.
                          • Gość: gutek Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.16, 09:33
                            : gość napisał(a):

> Polskie morze to loteria, generalnie wszystko zależy od pogody i konkretnego mi
                            > ejsca, .....

Niestety przekonałem się o tym na własnej skórze. Wczoraj wróciliśmy z tygodniowego urlopu nad polskim morzem - koszt ok. 3 tys. nie licząc paliwa do samochodu. Pogoda TRAGICZNA!!! Nie mieliśmy ANI JEDNEGO dnia ze słońcem, zimno, strasznie wiało (córka zaczęła narzekać na uszy) i przeważnie padało. Jednego dnia gdy zapowiadali lepszą pogodę poszliśmy na plażę (ludzi full), wbiliśmy parawan, żeby chronić się przed wiatrem - nie dość, że słońce nie wyszło, to po godzinie nadciągnęły kolejne czarne chmury i zlało nas do suchej nitki. Podczas naszego pobytu tylko jednego dnia (niecały) nie wisiała czerwona flaga.
                            Urlop do d... Ustaliliśmy z żoną, że w przyszłym roku za żadne skarby nie pojedziemy nad polskie morze, wolimy trochę dopłacić i spędzić urlop w ciepłym kraju (nawet w Turcji), ale gdzie będziemy mieć pewność, że nie stracimy nie tylko kasy, ale i nerwów.
                      • Gość: Erdogan Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.16, 09:45
                        "Tylko plebs jedzie godzinami w korkach nad polskie morze,"
                        "Ja wybieram Turcję "
                        Jedno przeczy drugiemu.
                        • Gość: gośc Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.16, 13:00
                          przeczy tylko dla plebsu
                          • szprycensajza Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 22.08.16, 16:07
                            Abstrahując od bezsensownej pyskówki, tak czy siak Turcja na naszych oczach się kończy jako bezpieczny kraj wyjazdowy.

Ktoś napisał: Kurorty to cześć Turcji, ale bardzo oddalona od miejsc niebezpiecznych i żyjąca swoim rytmem nie zakłóconym żadnymi incydentami zagrażającymi turystom.

Dokładnie ten sam argument pojawiał się w przypadku Egiptu czy Tunezji. Potem okazało się, że na lotnisku w Sharm spokojnie można podrzucić ładunek wybuchowy w bagaże turysyów. Efekt - rozbity rosyjski samolot na Synaju i koniec Sharm.

Oczywiście, można myśleć życzeniowo, ale Turcja się kończy jak Egipt. I to forum podzieli los egipskiego, czyli umrze, bo nikt rozsądny nie pojedzie do kraju, gdzie jest stan wyjątkowy i wybuchają bomby. Obojętnie, jak daleko od ogrodzonego hotelu....
                            • Gość: Andrzej Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.16, 17:25
                              Wyraziłeś już swoją opinię, więc po co jeszcze bijesz pianę??? Dla ciebie Turcja się skończyła, ale dla wielu ludzi jest to nadal bardzo dobre miejsce na wypoczynek, w każdym tygodniu w Polski wylatuje kilkanaście samolotów do Turcji (z różnych biur i miast) i wszyscy wracają bezpiecznie po udanym urlopie.
                              Na dodatek widać po twoich komentarzach, że nie byłeś w Turcji, bo być nie porównywał Tunezji czy Egiptu do Turcji. To zupełnie inna specyfika. W Egipcie czy Tunezji życie turystów toczy się w kilku (2-3) dużych kurortach w pobliżu lotnisk, a turyści praktycznie siedzą zamknięci w hotelach, nie są organizowane żadne dalsze wycieczki fakultatywne.
                              W Turcji wszystko działa normalnie, a w kurortach nie było i nie ma żadnych niebezpiecznych incydentów, na lotnisku w Antalyi i kilku lotniskach w Turcji Egejskiej cały czas lądują samoloty pełne turystów (chociaż oczywiście jest ich mniej niż latach poprzednich), ludzie robią zakupy na olbrzymich bazarach, jeżdżą dolmuszami czy autokarami na wycieczki fakultatywne, chodzą wieczorami po kurortach i normalnie funkcjonują.
                              Ciekawe czy nie pojechałbyś w Bieszczady, gdyby w Szczecinie wybuchła bomba, a to podobna odległości miejsc gdzie były wybuchy od kurortów.
                              Tak samo jak ludzie nadal latają do Paryża czy Nicei tak samo będą latać do Turcji, a to we Francji zginęło mnóstwo turystów, w tureckich kurortach żaden.
                              A stan wyjątkowy ma zerowe przełożenie na sytuację turystów.
                              Ps. Jaką masz pewność, że bomby (lub rajd ciężarówką) nie wybuchną w innym kraju gdzie latają turyści?? Bo pomimo kasandrycznych przepowiedni takich jak ty, w Turcji turyści są bezpieczni, co mogę potwierdzić osobiście, bo wróciłem w sobotę z Turcji.
                              • szprycensajza Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 23.08.16, 12:59
                                "(...)w Turcji turyści są bezpieczni, co mogę potwierdzić osobiście, bo wróciłem w sobotę z Turcji"

Typowe myślenie: przekonanie o braku zagrożeń motywuję swoimi osobistymi miłymi doświadczeniami i tym, że nic złego mnie nie spotkało. Skoro mnie nic złego nie spotkało i subiektywnie czułem się bezpiecznie, więc w danym kraju (w tym przypadku w Turcji) jest obiektywnie bezpiecznie

Oczywiście, to błędne myślenie na zasadzie: "nigdy nie potrącił mnie samochód, więc na polskich drogach jest bezpiecznie"

"W Turcji wszystko działa normalnie (...)"
                                A jak ma działać? Przez zamachami w innych państwach też wszystko działało normalnie. Jak mają wyglądać jakieś zwiastuny zagrożenia? Przejazd czołgów na ulicach? Straganiarze z pasami szachida? Poziomu potencjalnego ryzyka nikt tak nie ocenia.

I tak po kolei można zbijać Twoje argumenty... Ale po co? Przecież wiesz lepiej, bo wróciłeś w sobotę, i wszystko wiesz. Zamachy mogą być wszędzie. Fakt. Ale Turcja to kraj narażony na nie bardziej niż, powiedzmy, Grecja, Hiszpania, Chorwacja, Albania czy Bułgaria.
                                • werkaem Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 23.08.16, 13:24
                                  Masz jakąś misję, żeby pluć na Turcję i nią straszyć??
                                  Podaj JEDEN przykład turysty, który został zabity lub nawet ranny w tureckich kurortach.
                                  Ja już kolejny rok czytam głupoty produkowane przez gości twojego pokroju, którzy wieszczą jaka to sieczka zostanie z turystów wypoczywających w Turcji. I nic z tego nie wynika, bo to twoje argumenty są typowo życzeniowe - pewnie obgryzasz paznokcie do skóry, żeby jakieś nieszczęście przytrafiło się turystom w Turcji, a tu NIC, nic nie chce wybuchnąć, nikt nawet nie ucina turystom łbów maczetą itp.
                                  WSZYSCY ludzie wracający z Turcji nie widzą tam żadnych niepokojących sygnałów, ale taki nawiedzony gość wie lepiej, że coś okropnego się wydarzy (ciekawe czy kiedykolwiek w ogóle byłeś w Turcji).

>.... "W Turcji wszystko działa normalnie (...)"
                                  > A jak ma działać? Przez zamachami w innych państwach też wszystko działało norm
                                  > alnie. Jak mają wyglądać jakieś zwiastuny zagrożenia? Przejazd czołgów na ulica
                                  > ch? Straganiarze z pasami szachida? Poziomu potencjalnego ryzyka nikt tak nie o
                                  > cenia. ....
                                  Coś tak durnego to mógł wymyślić tylko taki oszołom jak ty. Dla ciebie argument, że wszystko działa normalnie, świadczy o tym, że będzie zamach??
                                  Mój kolega trafił do szpitala w Mielnie, bo podczas wieczornego spaceru dostał bejsbolem od jakiegoś nawalonego osiłka (dobrze, że nie miał maczety), policja oczywiście bezsilna, a kolega zamiast wypoczywać na urlopie leczył pęknięty obojczyk i nie może wrócić do pracy dopóki jest w gipsie. Więc moim zdaniem większe zagrożenie jest nad polskim morzem, a nie w Turcji.
                                  I może już przestaniesz się ośmieszać tym "zbijaniem" argumentów, bo naprawdę robisz z siebie pajaca.

• szprycensajza Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 23.08.16, 13:53
                                    Ta sama śpiewka - na każde rzeczowe argumenty jest wylew agresji, wyzwiska, jakieś przykłady (nie mające nic wspólnego z meritum sprawy) znad Bałtyku

Otóż, za rok, o tej samej porze (a pewnie i wcześniej) to forum będzie tak samo martwe jak martwa będzie turystyka w Turcji, o czym już pisałem.
                                    Oczywiście, ludzie kompletnie ślepi na rzeczywistość pojadą na tureckie "all inclusiv", ale będzie to margines ruchu turystycznego - jak Egipt, bo do Tunezji nie lata się już w ogóle
                                    • werkaem Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 23.08.16, 14:24
                                      Jakie rzeczowe argumenty???
                                      Podałeś przykład choć jednego turysty poszkodowanego w Turcji??? Czy może twoje pobożne życzenia jakoś się nie chcą zmaterializować?
                                      A czy forum będzie martwe to się okaże, nie dość, że jesteś oszołomem to chyba jeszcze chcesz komuś wmówić, że masz "dar" jasnowidzenia.
                                      Jak ludzie będą mieli do wyboru księżycowe ceny nad polskim zimnym morzem lub absurdalne w Bułgarii czy Grecji za przeciętny (lub wręcz słabiutki) standard to wybiorą wypasione hotele w atrakcyjnych cenach w Turcji z gwarantowaną pogodą i doskonałym wyżywieniem.

Ps. Ludzie nadal latają do Egiptu i Tunezji, chociaż oczywiście w znacznie mniejszej liczbie. Tam zresztą też cały okres wakacyjny minął spokojnie bez żadnych incydentów, gdy będzie spokojnie przez kolejne miesiące to ludzie tam zaczną wracać znowu bardziej masowo.
                                • pietusza Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 23.08.16, 14:48
                                  szprycensajza napisał(a):

"(...)w Turcji turyści są bezpieczni, co mogę potwierdzić osobiście, bo wróciłe
                                  > m w sobotę z Turcji"
                                  >
                                  > Typowe myślenie: przekonanie o braku zagrożeń motywuję swoimi osobistymi miłym
                                  > i doświadczeniami i tym, że nic złego mnie nie spotkało.

Bardzo racjonalne myślenie, bo jeżeli setki tysięcy turystów w Turcji wypoczywało i wróciło bezpiecznie to jakie jest prawdopodobieństwo, że mnie przytrafi się coś złego?? Idąc twoim pokrętnym tokiem rozumowania to gdy ktoś codziennie bezpiecznie dociera z pracy do domu to chyba powinien założyć, że w końcu szlak go trafi, bo niesłusznie zakłada, że jak dotąd subiektywnie czuł się bezpiecznie to jednak powinien zakładać, że jutro albo za tydzień spadnie mu na głowę coś z sąsiedniego balkonu, albo autobus, którym wraca będzie miał wypadek ze skutkiem śmiertelnym
                                  > Oczywiście, to błędne myślenie na zasadzie: "nigdy nie potrącił mnie samochód,
                                  > więc na polskich drogach jest bezpiecznie"
                                  Obydwa te argumenty świadczą niestety o objawach paranoi, zakładam, że ty w żadnej sytuacji nie czujesz się bezpiecznie, bo przecież zdarzają się wypadki samochodowe, utonięcia, wypadki w pracy itd. więc z góry jesteś przekonany, że w końcu jakieś nieszczęście dopadnie także ciebie
                                  Paranoiczne jest także przekonanie, że jak coś działa dobrze to z pewnością przestanie działać dobrze, gdy ja będę miał z tym do czynienia.
                                  Większość ludzi myśli jednak trzeźwo i zakłada, że wielokrotnie większe jest prawdopodobieństwo, że jednak unikną wypadku samochodowego, lotniczego czy zamachu bombowego, bo takie nieszczęścia dotykają jednak tylko niewielki promil społeczeństwa, choć oczywiście się zdarzają. Bo jeżeli przyjmowaliby założenie że nieustannie narażeni są na śmierć to nie mogliby normalnie funkcjonować (w sumie najwięcej wypadków zdarza się we własnym mieszkaniu).

• szprycensajza Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 24.08.16, 11:46
                                    A propo objaw paranoi. Paranoi dostał dziś Reuters (za agencją Dogan)
                                    Cytuję "Trzej tureccy żołnierze zostali ranni w środę w napaści zbrojnej na ich wojskowy pojazd w pobliżu kurortu Antalya w południowo-zachodniej Turcji - powiadomiła turecka agencja prasowa Dogan. Na razie nie wiadomo, kto stoi za atakiem. Doszło do niego w regionie Beldibi na zachód od Antalyi na śródziemnomorskim wybrzeżu Turcji - informuje Dogan. To region pełen hoteli i turystów.

Coraz bliżej kurortów robi się gorąco,ale wiadomo kurorty są bezpieczne, bo tak postanowili polscy turyści. Na wycieczki fakultatywne też można jeździć, bo przecież strzelają tylko do żołnierzy, a żaden turysta nie zginął

• werkaem Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 25.08.16, 20:46
                                      A zginął jakiś turysta??? Reuters nie dostał paranoi, tak jak ty, tylko przekazał informację, że był atak na policjantów, a nie na turystów.
                                      Długo jeszcze będziesz prowadził tę idiotyczną krucjatę, bo wszystkie twoje teksty świadczą, że jednak masz jakąś obsesję.
    • Gość: gość Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: 80.50.133.* 22.08.16, 23:31
      Witam! W niedzielę lecimy do Bodrum. Hotel Bodrum Holiday resort. Czy macie państwo informację na temat jaka jest systuacja w tym rejonie, mam na myśli bezpieczeństwo? Po tym , co tu przeczytałam zaniepokoiłam się trochę
    • kamilaturcja Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 24.08.16, 16:43
      Witam wybieram się 31.08.2016 r. do Turcji do małej miejscowości pod SIDE dokładnie 25 km od tego miasta.
      Proszę o informację czy można bezpiecznie wybrać się na urlop w ten rejon, jadę z dzieckiem i zastanawiam się czy nie zrezygnować jednak i zmienić kierunek wyjazdu. ponieważ ostatnie wydarzenia trochę mnie przestraszyły :(.
      Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
      Kamila
      • Gość: gość Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: 80.50.133.* 24.08.16, 16:50
        Zaloguj się na forum na fb, tam znajdziesz dużo informacji na temat obecnej sytuacji w Turcji, ja dzięki niemu jadę do Bodrum 28 sierpnia
        www.facebook.com/groups/turcjawycieczkiatrakcje/permalink/326003697742933/?comment_id=326319694378000¬if_t=group_comment¬if_id=1471939937379436
        • kamilaturcja Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 24.08.16, 17:03
          O dzięki za inf. pozdrawiam i życze udanego urlopu :)
        • donnaer Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 24.08.16, 21:22
          Skąd lecisz? My z Warszawy 28.08?
    • kamilaturcja Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 24.08.16, 16:43
      witam wybieram się 31.08.2016 r. do turcji do małej miejscowości pod SIDE dokładnie 25 km od tego miasta.
      Proszę o informację czy można bezpiecznie wybrać się na urlop w ten rejon, jade z dzickiem i zastanawiam się czy nie zrezygnować jednak i zmienić kierunek wyjazdu. ponieważ ostatnie wydarzenia trochę mnie przestraszyły :(.
      Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
      Kamila
    • kris6591 Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 18.09.16, 17:20
      Witam
      Wybieram się 24. 09.16 do Belek interesują mnie wszelkie informacje które pomogą mi bezpiecznie spędzić wymarzone wakacje. z góry dziękuję pozdrawiam
    • aniutaprim Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 19.09.16, 13:30
      Osobiście w tym roku zrezygnowałam z wyjazdu do Turcji na rzecz innego, europejskiego miejsca i w pewnym sensie żałuję. Nie ma się co sprzeczać o bezpieczeństwo bo każdy i nikt jednocześnie ma rację. Bo jak realnie podejdziemy do tematu to nigdzie nie jest bezpiecznie. We wrześniu chciałam pojechać do Francji na objazdówkę, ale zrezygnowaliśmy głównie z powodów bezpieczeństwa. Dlaczego nikt nie ostrzega przed podróżami do Włoch, Niemiec i Francji? A w Londynie prawdopodobieństwo jakiejś historii bombowej jest chyba teraz też spore. A czy Polska nie może być celem jakiegoś terrorysty? W Turcji bardziej prawdopodobne są konflikty wewnętrzne i polityczne, i trudno ocenić jak to bedzie miało wpływ na spokój urlopowiczów w przyszłym sezonie. Nie możemy dać się zwariować, sterroryzować zwłaszcza mentalnie, bo o to chodzi międzyinnymi terrorystom. Z drugiej, jak ktoś ma przezywać strach i obawy przez podróż i pobyt w Turcji to lepiej niech nie wyjeżdża. Nie ma tu mądrych rad za, ani przeciw podróżom do kurortów. Bo nikt nie wie gdzie, kiedy i kto wpadnie na pomysł zabijania innych.
      • Gość: Ewa Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.16, 14:48
        w Turcji jest naprawdę spokojnie, ja nie planowałam w tym roku Turcji (byłam 2 tygodnie na przełomie czerwca i lipca na Teneryfie), ale wpadła mi dodatkowa premia, urlop do wykorzystania więc "odważyłam" się na tygodniowy pobyt w Belek pod koniec sierpnia (było najtaniej za najwyższy standard). Wypoczęłam z rodzinką super, hotel komfortowy, morze cieplutkie, jedzenie przepyszne nie do przejedzenia, dla dziecka szaleństwa na zjeżdżalniach (dla dorosłych zresztą też). Zero jakiegokolwiek zagrożenia, miejscowość bardzo spokojna, hotel odizolowany od miasta i innych hoteli. Na lotnisku czy bazarze również bardzo bezpiecznie, wróciliśmy mega zadowoleni.
        W przyszłe lato też pewnie tam pojedziemy (dziecku podobało się dużo bardziej niż na Teneryfie), jeżeli oczywiście nie będzie jakiegoś "kataklizmu". Ale obecny sezon minął spokojnie pomimo straszenia i wieszczenia apokalipsy. I oby tak zostało, bo będzie można znowu świetnie odpocząć w luksusowych warunkach za stosunkowo niedużą kasę.
        • Gość: Beata Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.16, 16:58
          Ja byłam w II połowie sierpnia w Side i też było bezpiecznie, nie czuło się najmniejszego zagrożenia. Myślałam nawet, że będzie pustawo, ale w hotelu full ludzi z różnych krajów (tylko Polaków 2 rodziny), chyba tylko u nas wytworzono jakąś psychozę strachu przed Turcją, inne nacje raczej normalnie tam latają.
          Zamachy mogą być w każdym miejscu w Europie czy na świecie, nie ma żadnej gwarancji, że jak będziemy na wakacjach w Hiszpanii czy Grecji to nic tam się nie wydarzy. Jak dotychczas najwięcej ofiar zamachów było właśnie w Europie (Francja, Belgia), a z Turcji (odpukać) wszyscy wracają bezpiecznie. Ja bardzo lubię Turcję i mam nadzieję, że nadal będę mogła tam latać, tak jak dotychczas. Turcję mam w planach także na następne wakacje - raczej Turcję Egejską tym razem.
      • Gość: gość Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: 80.50.133.* 20.09.16, 07:41
        Ja także w tym roku wypoczywałam w Turcji Egejskiej , dokładnie w Bodrum. Wróciłam bardzo zadowolona. Turcy pucz w swoim kraju nazwali szopką medialną. Na każdym kroku czuliśmy się bezpiecznie. Nie ukrywam ,że bałam się trochę wyjazdu mimo ,że rozsądek podpowiadał co innego. Na całym świecie trudno ocenić realnie jakie jest tak naprawdę bezpieczeństwo. Nie wiemy co i gdzie może się wydarzyć. Bezpieczeństwo w Europie wiemy jak wygląda. Nie dajmy się więc zwariować.
        • pariss1 Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 20.09.16, 09:34
          Jestem obecnie w Turcji w Side. Przyjeżdżam tu często i nie widzę nic niepokojącego w porównaniu do lat poprzednich. Oglądałam wiadomości na BBC tutaj i widziałam co zdarzyło się w Nowym Jorku. Byłam tam dokładnie w tym czasie 2 lata temu. Nigdy nie wiesz co gdzie sie wydarzy. Dzisiaj świat nigdzie nie jest bezpieczny przez terroryzm. Nie możemy dać się zwariować. Trzeba uważać na siebie i tyle. A jak nie to siedzieć w domu i podziwiać świat z okna.
    • Gość: Hanka Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.17, 11:55
      co raz groźniej robi sie w Turcji. Czy nadal planujecie wakacje w tym kraju? Wiem, wiem, we Francji czy Niemczech wcale nie jest bezpieczniej, podobnie jak w Grecji czy Hiszpanii...W kurortach raczej nic sie do tej pory nie wydarzyło, ale jak bedzie póżniej?
      • Gość: gosc Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.17, 15:31
        witam mam rezerwacje na czerwiec i mam nadzieje ze polecimy ,w tamtym roku ze strachu nie lecialam spedzilam urlop nad naszym morzem tez bylo fajnie wszystko ma swoj urok tylko ta nasza pogoda koszmar mam mieszane uczucia zreszta zawsze moge zrezygnowac .Bylam juz w Turrcji to naprawde piekny kraj i szkoda by bylo tego akurat kierunku chociaz Tunezji tez bo bylam i chetnie bym tam jeszcze poleciala a propo brat akurat 22 wrocil z Egiptu tydzien rejsu Kair itd itydzen nurkowania byl w HUrgadzie calkowity spokoj nocami wychodzili na miasto zadnego zagrozenia chociaz byl zamach wiec sama juz niewiem co o tym wszystkim myslec
        • Gość: Hanka Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.17, 16:49
          Byłam w Turcji kilka razy, Tunezję i Egipt też odwiedzałam pare razy. Rownież zarezerwowałam w terminie 1-15 maja pobyt w Marmaris. Mam zawsze takie wrażenie, że z perspektywy Polski wszystko wyglada dużo groźniej, bo na miejscu jest spokojnie, mnóstwo ludzi, wszystko działa tak jakby nie było żadnego zagrożenia. Nic, zostaje nam czekać na rozwój sytuacji. Na szczęście mam ubezpieczenie od rezygnacji z imprezy. Ale co zastąpi Turcję? Polskie morze nigdy nie zastąpi wakacji w ciepłych klimatach.
          • Gość: Marco Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.echostar.pl 01.01.17, 17:23
            Też mam rezerwacje nawet dwie. Do wczoraj się nie obawiałem. Kurdowie uderzali tylko w siły bezpieczeństwa a pucz nie miał wiekszego wpływu na turystów. Teraz tracę poczucie bezpieczeństwa. Wakacje mają być przyjemnością nie mogą być pełne obaw czy aby człowiek będący w pobliżu nie wyciągnie za chwilę karabinu zacznie strzelać do najbliższych. Jedziemy na wakacje nie na misje wojskową. Zatem nie wiem mam wykupiony super hotel Aquapark itd. z drugiej strony jechać i się bać na każdym kroku?
            • Gość: bjk Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.17, 18:56
              Dokładnie mam te same odczucia co Ty... Też mamy zarezerwowany hotel 5* z potężnym basenem i aquaparkiem, przy plaży - bajka. No właśnie ale... Dotychczas byliśmy 6 x z rzędu w Hiszpanii, wcześniej 4 x Grecja i w tym roku zdecydowaliśmy się ze względu na syna na full wypas w Turcji. Zawsze first i teraz chyba będę musiał zmieniać a w hotelach, które brałem pod uwagę w Espanii pokojów w naszym terminie brak :(
              • aguska10 Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 01.01.17, 19:46
                jaki hotel?
                • Gość: Marco Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.echostar.pl 01.01.17, 20:47
                  Vogue Hotel Bodrum z TU I.
                • Gość: bjk Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.17, 22:30
                  Pegasos World
            • Gość: Ania Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.17, 21:12
              W Turcji niestabilna sytuacja jest już od dwóch lat, zamachy zdarzają się daleko od kurortów turystycznych i oby tak pozostało. W Stambule był już zamach na lotnisku, ale wtedy turyści zagraniczni też nie ucierpieli. Ja w ubiegłym byłam w Turcji (Bellis w Belek) na wakacjach pomimo straszenia, że będzie niebezpiecznie, ale nic takiego nie miało miejsca, wypoczęliśmy z dziećmi wspaniale, hotel wypasiony, jedzenie rewelacyjne, mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych, ponieważ był to nasz kolejny pobyt w Turcji nie byliśmy na wycieczkach fakultatywnych, bo większość mamy już zaliczonych, ale inni jeździli i było bezpiecznie, my byliśmy na dużym bazarze na zakupach i też bez żadnego poczucia zagrożenia.
              Wydaje mi się, że jak ktoś ma rezerwację to bez sensu jest ją odwoływać, bo za cenę Turcji nigdzie indziej nie dostanie się takiego standardu. Oczywiście gdyby sytuacja się pogorszyła i zagrożone byłby kurorty to wtedy zawsze można zamienić na inny kierunek albo zostać w kraju, ale to już nie będzie tak atrakcyjne.
              • Gość: toorek Bezpieczeństwo w Turcji IP: *.centertel.pl 01.01.17, 23:49

Turcja jest bezpieczna i tylko od czasu do ktoś się rozerwie lub zastrzeli kilka tuzinów ludzi.
                Nie zwracajcie na to uwagi. To wroga propaganda kurdyjska. Przylatujcie. Będzie spoko.
                Aż do czasu...
                • Gość: Marco Re: Bezpieczeństwo w Turcji IP: *.wco.pl 02.01.17, 09:26
                  No właśnie aż do czasu. Ja też byłem w zeszłym roku w czerwcu Dalaman i W sierpniu Side. Argumenty, że w kuroratach jest bezpiecznie tym razem do mnie średnio trafiają. Ta sytuacja jest dziwna nie ma czołgów na ulicy, Turcja to nie Syria jest niby normalnie ok zamachy były i będą głównie wschód (Kurdowie) i Stambuł, Ankara (oszołomy), kurorty istny raj aż tu idziesz na spacer i nagle gość wyciągu (w imie boga z małej litery) nóż albo kałacha i po temacie. W tej cenie nic tak atrakcyjnego nie znajdę fakt. Syn 14 lat ani myśli o zmianie nudny Bałtyk dla niego czy jakiś hotelik w Grecji albo na Kanarach gdzie mu tam do 5 * w Turcji, żona z córką ani myśla jechać. W domu stan wyjątkowy :-(. Muslimy swoje osiągnęły zasiały strach w ludziach zgniłego zachodu
                  • Gość: gość Re: Bezpieczeństwo w Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.17, 11:26
                    Wszędzie jest bezpiecznie do czasu, to słaby argument.
                    Od jakichś dwóch lat odbywa się nieustanne straszenie Turcją, natomiast faktem jest, że w kurortach jest bezpiecznie, nawet w dużym mieście jakim jest Alanya. Jestem w Turcji z rodzinką co roku przynajmniej na tydzień i moim zdaniem bardziej spokojnie jest w kurortach gdzie są duże odizolowane od siebie resorty np. Belek, Kemer czy niektóre dzielnice Side na Riwierze, lub np. Ozdere czy Sarigerme na wybrzeżu Egejskim. W tym roku mam rezerwację do komfortowego hotelu w Belek i czekam ze spokojem na wakacje
                    • Gość: Hanka Re: Bezpieczeństwo w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.17, 13:07
                      Wszyscy mają rację i nikt jednocześnie wypowiadając się za, lub przeciw wyjazdom do Turcji. Po pierwsze nikt nie jest wstanie przewidzieć, co zrobi i gdzie jakiś oszołom, po drugie sytuacja w brew straszeniu Turcją jest wszędzie podobna. Nie ma jakiejś paniki w odniesieniu do Francji, Hiszpanii, Grecji czy Londynu czy choćby Rzymu z Watykanem... a tam można się również znaleźć w sytuacji niebezpiecznej. Osobiście nawet domniemam, źe bardziej prawdopodobnej. A jakoś tysiące Polaków jest, było i bedzie w tych krajach nie tylko jako turyści ale np. Jeżdżą tam do pracy. Dziennie setki samolotów startuje z polskich lotnisk i setki ląduje. Jedyne co się zdarzyło to naćpany i pijany gość z Polski wracał z Las Palmas. To nie znaczy że ktoś zagwarantuje nam bezpieczeństwo na 100% ludzie giną rownież w wypadkach komunikacyjnych, zostają ofiarami pospolitych bandytów czy topią sie w falach Bałtyku. Nie ma mądrych po prostu. Będziemy obserwować sytuację i zdecydujemy czy lecimy do Turcji w 2017 roku. Z resztą od kilku lat mamy ten sam dylemat wiec nic nowego.
                      • po_prostu_mama Re: Bezpieczeństwo w Turcji 03.01.17, 09:55
                        Zgadzam się z Tobą w 100%, dziękuję Ci za wyważone słowa, my mamy do wyboru już tylko ewentualnie zmianę rezerwacji, ale nie chciałabym tego rozbić ze względu na to, że jeszcze w tej części Turcji nie byliśmy i mamy całkiem długą listę miejsc do zobaczenia :)
                      • Gość: jollal Re: Bezpieczeństwo w Turcji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.01.17, 09:54
                        Własnie wróciłam z Turcji. Jadąc bałam się bardzo, ale będąc już tam na miejscu strach zdecydowanie sie zmniejszył. Najmniej komfortowo czułam się na lotnisku w Istambule. Tam faktycznie wyczuwa się napięcie. Poza tym czułam się wspaniale. Ten kraj warto zobaczyć, a ludzie sa gościnni i przyjaźni. Ja bym się nie zastanawiała i jechała :)
    • Gość: gosc Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.17, 20:00
      tez chcialabym zostac przy swojej rezerwaci lecimy z Wezyrem i przegladajac oferrte innych kierunkow to wlasciwie nie ma na co zamienic jedynie hotel Sentido Palm Royal w EGipcie bo reszta nie moze rownac sie z dobrym hotelem w Turcji i to 7 dni a nie jak mam rezewacje na 11 pozatym w czerwcu w Egipcie jest juz goraco i co tu robic
      • Gość: Marta Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.17, 08:05
        Ja też mam rezerwację do Turcji (TUI) i oczywiście nic nie robię, czekam na rozwój wypadków, jeżeli w Turcji nadal w kurortach będzie spokojnie to lecimy. Natomiast gdyby kurorty zostały zaatakowane przez terrorystów (mam nadzieję, że nic takiego nie nastąpi) to wtedy nie będzie już wyboru, trzeba będzie rezygnować i zamienić na coś innego. Za cenę Turcji właściwie nigdzie indziej nie dostanie się takich warunków i standardu, ewentualnie może Tunezja, bo Egipt jest już droższy, szczególnie gdy leci się z dziećmi (tylko, że te dwa kierunki też nie są super bezpieczne, chociaż ostatnio nie dzieje się tam nic niepokojącego).
        Ja cały czas liczę, że jednak spędzimy wakacje w Turcji.
        • Gość: Hanka Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.17, 09:35
          Marta, szczerze, to ja najmniej boje się Turcji. Byłam w Egipcie dwa lata temu na przełomie stycznia i lutego. Super hotel, temeratury po 27 stopni, wszystko pięknie, ale wojsko stojące przed dziedzińcem hotelowym do tego uzbrojone po zęby jakoś "wakacyjnie nie wyglada" i ten bałagan na lotnisku. Wylecieliśmy z 30 minutowym opóźnieniem ponieważ lotnisko nie było wstanie obsłużyć na czas wszystkich podróżnych. Egipt to siedzenie w hotelu, naprawdę nie polecam zwiedzania a nawet chodzenia poza hotel. Trudno się wyluzować. Tunezja kiedyś była moim ulubionym kierunkiem a zwłaszcza Suse, teraz też mnie przeraża. o ile hotele nie są tak strzeżone to przecież jak nie wybrać się do Mediny, jak nie spacerować po mieście... dlatego od paru lat wybieram w lecie Turcję i jestem najbardziej zadowolona. Masz absolutna rację, za te pieniądze nigdzie w Europie nie pojedziesz. Grecja, Hiszapania, Chorwacja .. nigdzie nie jest jak w Turcji. Gdyby jednak zmieniłaby sie sytuacja to ja osobiście zamieniam Turcję na Albanię. Klimat podobny, super jakość usług, ludzie przyjaźni, mały piękny kraj. Byłam polecam.
          • Gość: Marta Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.17, 10:17
            Mi zależy na hotelu przy plaży z all inclusive i ze zjeżdżalniami wodnym (dla dzieci), podobne warunki (za zbliżoną cenę) mogę właśnie znaleźć w Tunezji lub Egipcie. Albanii pod tym względem nie znam, bo nigdy tam nie byłam. W Tunezji w ostatnie lato byli moi znajomi (Hammamet) i wrócili zadowoleni, ochrona hoteli jest bardzo zwiększona (na plaży też są patrole policji), ale oni byli i w centrum Hammametu (jechali tuk-tuk), spacerowali po promenadzie, robili zakupy i twierdzą, że nie czuli żadnego zagrożenia, hotelarze starają się spełnić wszystkie życzenia turystów, żeby zachęcali do przyjazdu innych. Ja jak dotychczas nie brałam Tunezji pod uwagę, bo zdecydowanie wolę Turcję (w Tunezji byliśmy przed paru laty dwukrotnie (w tym na Dżerbie), ale gdyby w Turcji sytuacja w kurortach stała się realnie niebezpieczna to jednak niechętnie, ale jednak zmienię kierunek. Jednak cały czas mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby, bo cała moja rodzina uwielbia wypoczynek w Turcji.
            • Gość: już w niebie List z zaświatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.17, 12:19

Ja byłem w Turcji przed miesiącem. Było super. Ostatniego dnia jednak jakiś pobożny dżihadysta
              rozerwał się w mojej obecności. Poszliśmy razem do nieba. On do swojego a ja do swojego.
              Piszę do Was z pożyczonego kompa od faceta który był w Turcji przed dwoma laty i też się rozerwał.

Do zobaczenia...
              • Gość: Kas Re: List z zaświatów IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.17, 19:35
                Słabe :(
                • Gość: granat Re: List z zaświatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.17, 20:35

W Turcji rozerwiesz się mocniej:)
                  • Gość: Andy Re: List z zaświatów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.17, 07:35
                    Przestańcie, trolle wypisywać te głupoty. Prędzej możesz się rozerwać w Berlinie lub Paryżu.
                    Irytujące są takie osobniki, które nie wiadomo po co produkują się na forum tureckim, boisz się Turcji - zostajesz w domu lub jedziesz gdzie indziej. I nie wtykaj nosa w wybory innych, ty na pewno nie rozerwiesz się w Turcji, tyko, że nie masz żadnej pewności, że nie rozerwiesz się gdzie indziej.
                    ps. w kurortach tureckich nie został poszkodowany żaden turysta, wszyscy wracają z Turcji bezpiecznie
                    • Gość: mina czołgowa Re: List z zaświatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.17, 08:47

Najlepiej wylecieć w Turcji.
    • Gość: gosc a Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.17, 18:15
      nie wiem po co ludzie wchodza w dyskusje ktora ich niedotyczy my kochamy Turcje chcemy tam spedzac urlop i dzielimy sie swoimi watpliwosciami GOSCIU nie komentuj i siedz sobie w domu
      • Gość: kutnianin Śmierć tępakom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.17, 19:59
        Przy kolejnej wizycie w Turcji zabierz ze soba poradnik poprawnej polszczyzny z rozdziałem o interpunkcji. Odnoszę wrażenie, że do Turcji latają półanalfabeci i niepełnosprawni językowo.
        • Gość: deeks Re: Śmierć tępakom IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.17, 18:25
          Nie ośmieszaj się, koleś. Wśród dziesiątków wpisów znalazłeś jeden żeby wylać swoje frustracje?? Dobrze, że takie buraki jak ty nie latają do Turcji, bo byłby tylko smrodek.
          • Gość: gosc a Re: Śmierć tępakom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.17, 18:47
            takie tepaki nie powinny wogole nie ruszac sie z domu a co dopiero gdzies latac ale po co zawracac sobie takim debilem glowe niech sobie BURAK pisze i tak nikt nie zwraca na niego uwagi
            • Gość: kutnianin Re: Śmierć tępakom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.17, 10:56

Ty zwróciłeś uwagę z wzajemnością. Masz rozwolnienie półanalfabeto? Piszesz ciurkiem.
              .,.,.,.,.,..,.,.,.,..
    • joannakielbasa Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 05.01.17, 09:40
      Czy w Side jest bezpiecznie ogólnie jak bezpieczeństwo w Turcji wybieramy się w marcu proszę o informację
      • zuzka2015 Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 05.01.17, 16:45
        I znowu dziś samochód pułapka w Izmirze. Kurczę do soboty muszę potwierdzić wczasy. I nie wiem co robić?
        • Gość: Luiza Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: 80.50.133.* 06.01.17, 13:51
          Ja byłam w Turcji latem, tzn koniec sierpnia i początek września, też się obawiałam i prosiłam o wszelkie informacje na tymże forum. Wszystko było w porządku lecz widać było na każdym kroku wzmożoną czujność ze strony policji , która czuwała nad bezpieczeństwem turystów. Byłam w Bodrum. Niestety nie będę ukrywała ,że czułam niepokój mimo wszystko. Gdzieś z tyłu głowy paliła się czerwona lampka. Uwielbiam Turcję , byłam tam któryś już raz. Z przykrością stwierdzam,że turystów było w tym roku chyba 40 procent tego , co zwykle. Tak przynajmniej mówili miejscowi . Z ironią komentowali pucz i informacje , jakie są podawane w mediach w naszym i nie tylko naszym kraju na temat sytuacji w Turcji. Pucz puczem ,ale ataki typu samochody pułapki i ataki na turystów w miejscach publicznych , to już inna sprawa. Warto się nad tym pochylić. Szkoda takich krajów jak Turcja, Egipt czy Tunezja...posiadają tak wspaniałą bazę hotelową i naturalne warunki dla wypoczynku. A do tego sensowne pieniądze. Sama nie wiem co w tym roku bym zrobiła, tzn czy pojechałabym gdybym już miała rezerwację..nie wiem... Moja koleżanka była w Turcji 26 razy a teraz w marcu wybiera się 27 raz i tyle! Pozdrawiam serdecznie wszystkich na forum
          • Gość: Asia Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.17, 15:14
            Ja byłam w lipcu w Belek, zero poczucia zagrożenia i niepokoju, wszystko jak co roku. Jeździliśmy dolmuszami, byliśmy na bazarze i wszystko OK. Hotel jak zwykle wypasiony, spędziliśmy świetny urlop za sensowne pieniądze, dzieci mega szczęśliwe. W naszym hotelu gości było full, chociaż nie było wtedy Rosjan, bo mieli wstrzymane wyloty z powodów politycznych (wrócili do Turcji chyba jakoś pod koniec sezonu), więc miejscowi mogli narzekać, bo jednak Rosjan w Turcji zawsze było mnóstwo.
            W tym roku nie mamy jeszcze rezerwacji, ale chcielibyśmy lecieć do Turcji w II połowie sierpnia, czekamy na rozwój sytuacji, jeżeli w kurortach nadal będzie bezpiecznie to oczywiście wyjedziemy.
            Ale jeżeli ktoś wszędzie widzi zagrożenie (są takie osoby) to powinien sobie odpuścić, bo po co ma się nieustannie oglądać za siebie.
            • metintour Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 28.02.17, 22:46
              zgadzam się, ze jeśli ktoś żyje w strachu to lepiej żeby w ogóle nie wyjeżdzał na wakacje
              • kaziaral Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 20.03.17, 08:00
                Wrocilismy pod koniec lutego z Antalyi bylo super sloneczko 20 st. czulismy sie bezpieczni nic sie niedzialo,zwiedzalismy piekne miasto Antalya,starowke wieczorami czeste wypady do restauracji na pyszne jedzonko tureckie czy ryby swieze. Wracamy tam w maju
                • Gość: Anna1989 Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.play-internet.pl 06.05.17, 20:35
                  My też jedziemy za. Tydzień do side jaka jest tam sytuacja
    • metintour Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 22.03.17, 10:19
      Z racji tego że potrzeba informacji o bezpieczeństwie, hotelach w Turcji i w ogóle o wakacjach w Turcji jest duża otworzyliśmy specjalną grupę na facebooku, gdzie szybko i sprawnie dostaniecie odpowiedzi nie tylko od nas mieszkających w Turcji na stałe ale też i od innych turystów którzy byli i dzielą się swoimi obiektywnymi spostrzeżeniami.
      zapraszamy grupa-facebook-wakacje-w-Turcji
    • lenakemal.com Wszystko o Turcji... 22.03.17, 12:39
      Jeśli macie jakiekolwiek pytania dotyczące bezpieczeństwa i obecnej sytuacji w Turcji lub problemy z wyborem hotelu czy inne pytania zapraszam na nasze FORUM 'TURCJA WAKACJE' - https://www.facebook.com/groups/turcja2016
      Tu żadne pytanie nie zostaje bez odpowiedzi!!!
      A wszystkim tym którzy wybierają się na wakacje do Turcji polecamy nasze wycieczki fakultatywne z polskimi przewodnikami. Gdziekolwiek będziecie spędzać urlop w Turcji czy na Riwierze Tureckiej, czy na Riwierze Egejskiej skontaktujcie się z nami i pomożemy w wyborze www.lenakemaltour.com (+905356708842 Viber, What'sApp)
    • i.batta Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? 28.03.17, 00:55
      Mamy wykupione wczasy w sierpniu, mam nadzieję że dojdzie do skutku. To będzie nasz pierwszy pobyt w Turcji. Nie będę udawała, trochę się obawiam.
      • Gość: Ania Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.17, 08:43
        My wyjeżdżamy 1 maja, na dwa tygodnie. Póki co nie ma co się stresować, w Turcji jest spokojnie, a jakoś nie ma szczególnej paniki co do wyjazdów do miejsc w Europie. Myslę, że na chwilę obecną jest dużo miejsc bardziej narażonych na to czego obawiamy sie najbardziej.
    • Gość: gosc Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.17, 18:47
      Milego wypoczynku. My wylatujemy w czerwcu
    • Gość: Ania Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.17, 15:35
      Wróciłam wczoraj z Alany, po dwutygodniowych wakacjach. Może ktoś ma jakieś pytania?
    • Gość: gosc Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.17, 20:12
      Jak tam z bezpieczenstwem?
      • Gość: Ania Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.17, 06:55
        Jest bezpiecznie. Nie widać aby było policji więcej, nie ma wojska. Na lotnisku kontrole podwójne, ale tak było odkąd pamietam. Z resztą chyba dobrze, że lotniska są szczególnie kontrolowane. Sezon się rozpoczął normalnie. W dniu kiedy przyleciałam, z Polski przybyło 9 samolotów, z kompletem turystów. Nie widziałam by nawet w nocy kogos legitymowano czy byłyby jakiekolwiek ograniczenia.
        • Gość: gosc Re: Bezpieczeństwo w Turcji- kto był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.17, 20:51
          dzieki,oby bylo tak caly czas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka