Dodaj do ulubionych

Spadek wartości TRL

IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.08.18, 20:03
Nie wszyscy jeżdżą do Turcji na ALL do hoteli i nie zwracają uwagi na tamtejsze ceny w knajpach i sklepach. To ,że za wycieczki fakultywne oraz zakupy na bazarach wołają zapłaty w 3 znanych walutach to każdy wie,ale w markecie czy tawernie,restauracji już nie koniecznie muszę płacić dolarami czy euro. Obowiązującą walutą jest lira ,więc zmierzam do zapytania osoby które w lipcu były w Turcji. Czy ceny w lirach rosną z dnia na dzień i idzie to odczuć, bo nie wierzę ,że przy takiej stracie wartości rodzimego pieniądza ceny są ubiegłoroczne. Kiedy lira była stabilna na ok 2 zł ceny stały w miejscu teraz jest po 72gr i dalej spada. W cenniku z reklamówek znalazłem różne ceny towarów z lipca i patrząc na inne ceny np,biletów,taxi innych opłat jest 50% drożej niż rok temu. Jeżeli w tamtym roku w lipcu lira była po 1,04 zł a dzisiaj po 72 gr a ceny poszybowały nie mniej jak połowę do góry to zrobiła się drożyzna.
Może wypowie się ktoś tam będący lub mieszkający,chciałbym przeanalizować to.
Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: Spadek wartości TRL 05.08.18, 23:12
      No ja zakładałem podobny wątek przed wyjazdem i byłem teraz w czerwcu w Alanyi. Wcześniej w 2012 w Bodrum gdy lira była po 2 zł i myśleli że ichniego Pana Boga za.nogi złapali bo w Grecji był też kryzys. Do rzeczy - to trudny problem z jednoznaczną oceną taniej/drożej. Myślę że Alanya zawsze była tańsza i na Wybrzeżu Egejskim zawsze było drożej. Moim zdaniem jest co do zasady - Alanya - taniej niż w Polsce. Może napisz czego ceny Cię interesują to bym dał.znac.
    • Gość: Jerry Re: Spadek wartości TRL IP: *.toya.net.pl 06.08.18, 00:03
      Po pierwsze wpisz sobie np. Mikgroskop pdf. Bedziesz miec oferte dyskontu. Ja bym nie liczył 0,72 tylko 0,78. No chyba, że jesteś hurtownikiem. Co do wycieczek. Pytałem o rejs. Uwaga, koleś mi odpisał 10£, 10€, 13$. Spytałem o LTY. 50LTY. Restauracje. Ostatnio na fejsie, grupa hotel Aquasis laska wrzuciła cennik restauracji. Moim zdaniem większość tańsza. Ja liczę przy standardowym obiedzie dla 4 osób 120-150 zł w Polsce. Tam wygląda to lepiej. Dolmusz 3LTY czyli 0,5 funta. Zresztą dokerzy brytyjscy mogą się bawić. 6,62 za funta. Oby u nas tak nie było.
      • dodekanezowiec Re: Spadek wartości TRL 06.08.18, 05:52
        Tak, 0.72 to daje przeliczenie 4,30zl/5,90TL przy euro. Ale w praktyce dostanie się może 5,60 W najlepszych kantorach. Moim zdaniem cena w Turcji 10 TL - cena w Polsce 10 PLN. Czyli tam taniej. Sklepy Migros polecam.
    • Gość: Jerry Re: Spadek wartości TRL IP: *.toya.net.pl 06.08.18, 07:49
      Wygląda to tak. Posiłek złożony z 7 dań, od przystawki do deseru, dla 4 osób to 270 YTL, czyli 210 PLN. Co daje 55 PLN na osobę. Najtańsze danie z menu 12,90 YTL. Obecny poziom inflacji - 16%.
      • dodekanezowiec Re: Spadek wartości TRL 06.08.18, 10:38
        Turcja bez all incl.to problem drogiego piwa. Najtańsza puszka w Migros wychodzi z 5 zł. A w knajpie z 8-9 zł minimum. Ale mnie na przykład coś to tureckie piwo nie podchodzilo :) Za to wino z granatów w sklepie - pyszne (20-25 zl). W Alanyi, bo może będziesz w Hatipoglu/Gardenia/Riviera polecam knajpe Promilli. Jest pod hotelem Sultan Sipahi. Przekaska w dzień - polecam gozleme. Taki troche naleśnik na słono (np.szpinak czy kurczak) + frytki + salatka - jakieś 15-16 TL. A w tym upale to się można najeść tym między śniadaniem a obiadokolacja.
        • Gość: Jerry Re: Spadek wartości TRL IP: *.toya.net.pl 06.08.18, 11:27
          Problem alkoholu w Turcji nazywa się Tayip. O 22 zakrywają półki z alko i koniec. Kiedyś Efes był reklamowany w gazetkach. Siadałem z Turkami na osiedlu i sobie piliśmy. Teraz już tak nie ma. To prawda, piwo i alko zdrożało. Oryginalne Efesy są okej. Tuborg dla mnie tragedia. Na gorąc lepszy Ayran. Inflacja u nich tak zap..., że Brytyjczykm zwykły robol, może czuć się tam panem. Za 200 funtów można się nieźle obkupić. W lewym dolnym kursy z Didimy www.canlimobeseizle.com/didim-altinkum-1-canli-mobese-izle-kamera/
    • neferli Re: Spadek wartości TRL 10.08.18, 13:43
      Türkiye'de bir haber sitesi: sgknet.net
      emeklilik hesaplama sgknet.net/ne-zaman-emekli-olurum.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka