Dodaj do ulubionych

Plaża w Alanyi

25.07.05, 18:24
W opisach hoteli często pojawia się "piaszczysto-kamienista". Czy to oznacza
duże kamienie a między nimi piasek czy raczej piasek z większą ilością kamieni
różnej wielkości leżącymi sobie to tu to tam??

Lubie opalac się na samym ręczniku i nie wiem czy na tego typu podłożu było by
to możliwe? Z góry dzięki za info.
Obserwuj wątek
    • Gość: kojoott Re: Plaża w Alanyi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:52
      Plaża jest z drobnym kamyczków (konieczne klapki bo piasek nagrzewa się do
      niesamowitej temperatury). Dla mnie syper bo na początku korzystaliśmy z
      ręczników i te właśnie kamyczki łatwo strząsnąć, w przeciwieństwie do piachu.
      Na początku ciężko się do tego przyzwyczaić ale później jest super. Natomiast
      ciężkie jest wejście z plaży do morza. Jest poprostu mnóstwo kamieni, zwykle
      dużych, nierówno rozłożonych i trzeba uważać coby nogi nie skręcić. Najlepiej w
      wodzie do kolan zacząć płynąc i problem z głowy. A jak sa duże fale nie radzę
      wchodzić do wody. Mnie jak zagarneło to myślałem że się utopię, bo nogi na tych
      kamiorach oprzeć nie mogłem a tu fala za falą :). Ale żyje i było super,
      chociaż serducho mi biło niesamowicie jak wyszedłem z wody :).
      Miłej zabawy.
    • Gość: nosek Re: Plaża w Alanyi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.05, 12:36
      Nie masz się co przejmować, jest tak gorąco, że ani bosą nogą nie stąpniesz,bo
      się poparzysz ani na ręczniku nie wytrzymasz. Tam wszyscy opalają się na
      leżakach i pod parasolkami.
      • Gość: kojoott Re: Plaża w Alanyi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 12:47
        Dokładnie. My korzystaliśmy przez 2 dni z ręcznika a później przerzuciliśmy się
        na leżaki. 2 leżaki + parasolka na cały dzień kosztuję 4,5 euro lub 7,5 liry.
        Naprawdę warto. Ceny na plaży Kleopatry i uważam że nie są wygórowane bo ok. 6
        złotych za leżak to chyba mało, zwłaszcza że podobno nad Bałtykiem kosztują 10
        zł.
        • moriach Re: Plaża w Alanyi 26.07.05, 15:22
          Dziękuję za informacje. Skoro nie ma wielkich kamieni to jakoś przeżyję. Na
          leżaku się prażyć nie zamierzam bez względu na cenę - fuj te ceratowe materace,
          a na "gołym" leżaku by było niewygodnie (ale jakbym miała codziennie przez dwa
          tygodnie przeznaczać wg. Twojego wylicznika 16 złotych na parasol i leżaki to
          ja wolę te dwie i pół stówy na wycieczkę przeznaczyć). W Tunezji cały czas się
          opalałam na piasku i jakoś wytrzymałam. Jedyne co mnie zmartwiło trochę, to te
          wielkie kamienie w morzu. Nie umiała bym się kąpać w sandałach (jak w nich
          pływać?)Ale skoro Tobie sie udało jakoś je przeżyć to ja też dam radę :D

Pozdrawiam
          • Gość: shiva;) Re: Plaża w Alanyi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 08:57
            Spokojnie na ręczniku wytrzymasz:)
            Miłych wakacji!
      • girasole7 Re: Plaża w Alanyi 29.07.05, 09:49
        nieprawda ze wszyscy oplają się na leżakach! Mnóstwo ludzi leży na ręcznikach i
        nasza 6 osobowa grupa również bez problemu wytrzymała.
        Plaża jest b. fajna, bo są te drobne kamyczki, które rzeczywisćie łatwo
        strzasnąc, nie ma sie piachu we włosach itp.
        Zejscie do morza jest rózne, bardziej skaliste i sliskie bo obrośnięte blisko
        cypla, a piaszczyste dalej od cypla.
        Generalnie plaża Kleopatry jest b. fajna, bo nie jest zatłoczona, morze super i
        super fale, które wynoszą Cię z morza często w sposów niekontrolowany ;))
        • Gość: nosek Re: Plaża w Alanyi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.05, 20:48
          No nie wiem, kiedy ja tam byłam w lipcu ubiegłego roku był OGROMNY tłok i same
          leżaki.
        • Gość: PC Re: Plaża w Alanyi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 22:11
          W rzeczy samej, plaża KLEOPATRY NIE JEST ZATŁOCZONA*!!!!

*w miesiącach grudniu i styczniu :)
    • muv168 Re: Plaża w Alanyi 31.07.05, 16:37
      Nie będę dużo pisać. Zdjęcia plaży Kleopatry jak i piasku na mojej stronie
      www.zalewski.net.pl

Pozdrawiam
      • moriach Re: Plaża w Alanyi 01.08.05, 21:48
        Wielkie dzięki za wrzucenie adresu Twojej strony o podróżach :D Jest bardzo
        ciekawie zrobiona i dokladnie na niej widac co i jak.

Pozdrawiam,

Moriah
    • Gość: Łukasz Re: Plaża w Alanyi IP: *.mofnet.gov.pl 01.08.05, 13:25
      Ja lezalem na reczniku. Plaza, tak bym okreslil, im dalej brzegu, bardziej
      piaszczysta, przy brzegu drobne kamyki, a wejscie kamieniste, duze kamienie.
      Lubilem sie wybierac na sam zachod (przy wylocie na Antalye), mniejszy tlok, w
      poblizu skaly, piekny widok. Jest jakas plaza niedaleko Alanyi, chyba w strone
      Konakli, bardzo ladna, i sa tez jakies ruiny czy grobowce. Pamietam z rejsu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka