Gość: franek IP: 157.25.119.* 07.09.05, 08:12 Triada tyle pobiera w czasie objazdu 7+7. prosze opiszcie dokładnie co i za ile się zwiedza, co warto zobaczyć a z czego można zrezygnować. dzieki jade 21.09 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pariss1 Re: 97 euro lub 116 dolarów 07.09.05, 15:26 Jak dla mnie nie warto na pewno iśc do muzeum w Ankarze. chyba, że lubisz oglądać co też nasi archeolodzy wykopali w Turcji. No i Troja , nie poszłam , wysłaliśmy jednego kolegę żeby zrobił zdjęcia konia. Sam później stwierdził, że nie było warto. Reszta jak najbardziej godna tych pieniędzy i nie ma co żałować. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
qrakki999 Re: 97 euro lub 116 dolarów 07.09.05, 15:56 My płacicilismy 117 euro (20 euro za rejs po Bosforze - polecam). Ja nie zrezygnowałem z niczego (nie bylismy tylko na wieczorze tureckim - ale ten jest dodatkowo płatny). Wyszedłem z założenia - czego sam nie zobaczę tego nie będe mógł ocenić. A oszczędność 20 euro w skali kosztu całej imprezy nie ma dla mnie sensu. pzdr Q Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: 97 euro lub 116 dolarów 08.09.05, 08:28 Rejs po Bosforze można zrobic we własnym zakresie. Idziesz z grupa sam do portu i tam targujesz sie z naganiaczami. Widoki te same. My bylismy w 14 osób i od łepka wyszło ok. 3-4 $ w tamtym roku we wrześniu. Widoki te same co 20 E. Odpowiedz Link Zgłoś
qrakki999 Re: 97 euro lub 116 dolarów 08.09.05, 10:21 Pewnie, że można, ale czy przewodnik przez 2 godziny paple bez przerwy co się widzi? Po drugie tutaj mam polskiego a nie każdy zrozumie wszystko po angielsku czy niemiecku. Ja na przykład nie. Owszem róznica w cenie ogromna nie neguje. pzdr Q Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga F Re: 97 euro lub 116 dolarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 09:57 Spokojnie można sobie darować muzeum w Konyi. Nie skorzystaliśmy też z kąpieli w basenie Kleopatry. A polecam wieczór Kapadocki - dodatkowo płatny, ale świetna zabawa (oczywiście to też zależy od ekipy). Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: 97 euro lub 116 dolarów 08.09.05, 10:10 Wieczór Kapadocki, jesli będziecie w wiosce Ortahisar można tez sobie zorganizować. Jest tam muzeum www.culturemuseum.com , które prowadzi Berin, bardzo miła kobitka. Pierwszego wieczoru byliśmy na tarasie na piwku i umówiliśmy się z nia na nastepny wieczór, że zrobi nam jedzonko. Ceny uzgodniliśmy. Jak przyszliśmy było naszykowane w środku, kominek rozpalony. Jedzenie pycha. Piwko, i załapaliśmy się na torcik ( w życiu takiego nie jadłam). Za wszystko zapłaciliśmy ok 12 $ od osoby.Było nas 7 osób. To wszystko zależy od towarzystwa jakie spotkacie na objeździe.j aten wieczór kapadocki wspominam bardzo miło. Wioska tez przyjemna. Sa tam fabryki onyxu, po targowaniu można kupic za grosze. Tam właśnie a nie w fabrykach kupilismy onyxowe pamiątki. Życzę udanego pobytu i doborowego towarzystwa na wypady wieczorem do miasta. Istanbul noca tez jest ciekawy. Siedzieliśmy w nocy na piwku w parku i nic sie nam nie stalo. byliśy tam w hotelu Babilon, który ma taras widokowy i restaurację na ostatnim piętrze z pięknym widokiem. Turcja jest piękna!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qrakki999 Re: 97 euro lub 116 dolarów 08.09.05, 10:22 pariss1 napisała: > Turcja jest piękna!!!!!!!!! Q: zagdzam się;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: 97 euro lub 116 dolarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 17:36 Hej! Uważam że do muzeum w Konyi warto wejść, pokazano tam jak żyli derwisze, meczet też ciekawy (jest Koran wielkości pudełka od zapałek!), Kapadocję oczywiście - nie można sobie podarować- zaliczyłam wszystkie miasteczka skalne i nie żałuję! (szczególnie fajnie jest w Kaymakli, podziemnym mieście), koniecznie polecam wieczór turecki w Kapadocji, było super (tylko tam jest taniec derwiszów!więc fajnie wejść najpierw do Konyi, żeby mieć jakieś podstawowe wiadomości o derwiszach); muzeum (cywilizacji anatolijskiej) w Ankarze faktycznie jest nudne, ale wyszłam z założenia że jak już jestem w tym mieście to tam wejdę; w Stambule oczywiście Aya Sofia, jak będziesz miał czas wybierz się też na bazar egipski (oczywiście oprócz Grand Bazaru, który też koniecznie trzeba zaliczyć); rejs po Bosforze załatwiliśmy za 10 lirów, a nie 15 euro jak triada (różnica taka że nie ma polskiego pilota, którego i tak nie słychać), Troja to kupa kamieni, ale warto wejść żeby zrobić foto z koniem (i wejść do konia) ;)pergamon ciekawy, polecam (chyba najpiękniejszy amfiteatr, fajne widoki na miasto Bergama); efez również (wspaniała fazada biblioteki i amfiteatr!), pamukkale też sobie nie podaruj (póki jest czynne!)ja tylko moczyłam nogi na wapiennych tarasach, nie wchodziłam do basenu kleopatry bo szkoda siana; Idź też do teatru w Hierapolis- za darmo, trzeba iść trochę pod górkę, ale jest super! Generalnie wyszłam z założenia że raz się żyje i trzeba wszystko zobaczyć, w końcu to wakacje i nie warto sobie żałować kilku euro. a jak już wejdziesz to sam stwierdzisz czy warto było, ile ludzi tyle opinii! Ja nie żałuję żadnego euro, które straciłam na wstępy!!!Pozdrawiam i życze udanego wyjazdu! Odpowiedz Link Zgłoś