16.02.06, 14:11
Wybieram się na wakacje do Turcji i zastanawiam się ile pieniędzy wziąć. Czy
ktoś mógłby mi napisać przykładowe ceny np. butelki wody, gałki lodów,
jakiegoś napoju % i druga sprawa widziałam wczoraj liry w kantorze za 2,47 w
sprzedaży, czy opłaca się je kupić?
Obserwuj wątek
    • Gość: władek Re: ceny IP: *.mofnet.gov.pl 16.02.06, 15:27
      Zapytaj na wakacjach.pl, ile płaca za euro i dolary w Turcji. Chyba za euro tak
      1,6 lira, wiec za mniej niz 2,40 sie oplaca kupic. Ceny moim zdaniem podobne do
      polskich. Woda min. z 1 - 2 zl, napoje % to na strefie najlepiej w Polsce.
      • Gość: pozytywna Re: ceny IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.06, 15:46
        katra telefon. 50 konturów 3,60 ytl, karta alocard - możesz rozmawiać ze
        stacjonarnym telef. w Polsce niezaleznie od pory dnia 26 minut - 10,0ytl, piwo
        w knajpce 1-5 euro, lody w sklepie 1-2,5 ytl, pizza w knajpce duza 7 ytl, woda
        miner. 0,5l- 25 kuryszy, 1,5 l ok. 1ytl. papierosy 3,5-4,5 ytl, gumu do zucia
        1ytl, dolmus-95 kuruszy z Alanya Tosmur, Oba do centrum.Pozdrawiam
    • janan2 Re: ceny 18.02.06, 10:23
      Zalezy jakie zycie chcesz prowadzic.Pieniadze wymienia sie w Turcji najlepiej
      dolary. Oni ceny podaja wszedzie jednostkowo w sklepach 1 $ 1Eu i 1Lir to u nich
      jedno .Placic wszedzie mozna w kazdej z tych walut za wyjatkiem sklepow dla
      tamtejszych gdzie nie ma targowania i jest o polowe taniej.Wszedzie indziej
      trzeba sie targowac.Wodka droga trzeba brac z soba koniecznie aby przypadkiem
      nie dopadla cie zemsta faraona 50g po jedzeniu lub porad lekarskich udzielaja w
      aptece.Ja lece 24.05 wtedy jest najpiekniej im jeszcze nie tloczno. Chcesz
      wiecej napisz.
      • Gość: stasio PRZECIW MITOWI DOLARA ! IP: *.devs.futuro.pl 19.02.06, 21:21
        Tak, tak, bierzcie dolary, płaćcie 15 dolarów zamiast 10 euro za wizę, na
        strefie w Antalyi niech Wam przeliczaja 20 dolarów jak cena 14 euro itd. Nie
        mam juz sil tlumaczyc...
        • jusytka Re: PRZECIW MITOWI DOLARA ! 20.02.06, 18:45
          Byłam w Turcji rok temu (w czerwcu) i za wizę na lotnisku płaciło cię 10 euro
          lub 10$, sugerujesz,że teraz kosztuje 15$ ?
          • 1303a Re: PRZECIW MITOWI DOLARA ! 20.02.06, 19:01
            dziwne ??? jak byłam w sierpniu ub. roku , wiza kosztowała
            10 euro , lub 15 dolarów. Też jestem przeciw mitowi dolara :))!!
            • Gość: stasio Re: PRZECIW MITOWI DOLARA ! IP: *.devs.futuro.pl 20.02.06, 19:28
              Juz od wiosny 2005 jest tak - 10 euro lub 15 dolarow.
              • janan2 Re: PRZECIW MITOWI DOLARA ! 22.02.06, 20:38
                Gość portalu: stasio napisał(a):

> Juz od wiosny 2005 jest tak - 10 euro lub 15 dolarow.
                Bylem w maju 2005.Bylo 10 euro lub 15 $.Wedlug mnie lepiej dysponowac dolarami
                bo platnosci sa liczone wszedzie jak 1$=1eu =1lir jak ktos da sie zrobic na
                szaro,nawet slynny bakszysz lepiej dawac w dolarach choc widzialem ze daja tez 5 zl.
            • janan2 Re: PRZECIW MITOWI DOLARA ! 22.02.06, 20:39
              1303a napisała:

> dziwne ??? jak byłam w sierpniu ub. roku , wiza kosztowała
              > 10 euro , lub 15 dolarów. Też jestem przeciw mitowi dolara :))!!
              Ale Turcja jest w strefie dolarowej i jak narazie nic tego nie zmieni.
              • 1303a Re: 23.02.06, 16:22
                Wątek wycięty z pytanek na temat Turcji i niech każdy sobie liczy jak uważa:))

Witam,
                podam Pani obecny kurs walut
                USD-1.315 YTL(lira)
                EURO- 1.550 YTL(lira),
                musi pani tez wiedziec ze wiekszosc cen w Alanyi jest w euro.
                Pozdrawiam.
                B&G.

• janan2 Re: PRZECIW MITOWI DOLARA ! 22.02.06, 20:42
            jusytka napisała:

> Byłam w Turcji rok temu (w czerwcu) i za wizę na lotnisku płaciło cię 10 euro
            > lub 10$, sugerujesz,że teraz kosztuje 15$ ?
            Tak.Ale to mniejszy klopot oskubia cie pozniej szczegolnie na wycieczkach z
            biurem.Znacznie taniej jest u Turkow i dolar panuje.
            • mediterraneo1978 Re: przeciw mitowi dolara ! 22.02.06, 21:03
              Bakszysz mozna tez dac w wys. 1 lira lub 50 eurocentow. Dasz 50 centow
              amerykanskich ? Jak dolar panuje ? 10 euro to 12 dolarow lub 16 lirow. Turcy
              przeliczaja to.
            • jusytka Ach, macie rację, dotarło do mnie ... 22.02.06, 21:28
              Ach, macie rację, dotarło do mnie, ze byłam tam w czerwcu ale nie w 2005 tylko w
              2004 r. Mieliśmy ze sobą Euro i Dolary, wiec ucieszyliśmy się, że za wizę
              mogliśmy zapłacić 10 $, a nie 10 Euro. O tym, ze wycieczki nalezy kupować u
              Turków wiedziałam, dużo sie o tym mówiło na forum. Dodam, że najlepiej odwiedzić
              kilka takich biur i wybrać najlepszą ofertę, niestety w praktyce nie jest to
              łatwe, bo jak nas "złowili" w jednym biurze - to już nie chcieli puscić ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka