IP: *.ins.pulawy.pl 13.06.06, 08:41
Ktos pisał przy okazji jednego z watkow o plazy gdzies w Alany ze jest tam
drobny zwirek i plytka woda przez parenascie metrow.Jade z dziecmi i
chcialabym sie tam wybrac powiedzcie dzie najlepiej i jak tam dotrzec.
Obserwuj wątek
    • janan2 Re: Plaże 13.06.06, 16:41
      Plaża Kleopatry jest najbardziej odpowiednia z drobnym piaskiem także w wodzie
      na odległość ok 5 m od brzegu.Potem są płyty skalne niezbyt gwałtownie
      opadające.Po drugiej stronie od portu jest lepiej bo bliżej i więcej atrakcji w
      mieście.Plaża natomiast jest cała żwirowa zejścia żwirowe są co 30 m do wody
      sztucznie porobione.Pomiędzy tymi odcinkami są podwodne odcinki skalne od
      granicy morza w głąb bardzo śliskie bo porośnęte wodorostami i z gwałtownymi
      uskokami.
    • Gość: B&G. Re: Plaże IP: 85.102.119.* 14.06.06, 09:41
      Witam,
      Plaza Kleopatry jest ladna ale jest jeszcze jedna ktora w duzym stopniu
      przypomina nasze plaze. Miejscowosc nazywa sie İNCAKUM(jest pomiedzy Avsalar a
      Okurcalar-ok 25 km. od Alanyi), plaza tam jest naprawde super.
      Pozdrawiam.B.
      • Gość: Iza Re: Plaże IP: *.ins.pulawy.pl 14.06.06, 13:44
        Dziekuje za informacje.Nie orientujesz sie moze jaki sa ceny lezakow na tej
        plaży a moze nie trzeba placic za lezaki i parasole i mozna lezec na wlasnym
        reczniku bo ja tak nawet wole.Nie lubie lezakow jest mi na nich bardzo
        niewygodnie.A ile kosztuje dojazd z Alany do Incekum (dolmuszem oczywiscie).I
        ostatnie pytanie warto brac dolary czy to nie ma sensu bo i tak ich nie
        przyjmuja i bede musiala wymieniac na euro.Jeszcze raz wielkie dzieki.
        • janan2 Re: Plaże 14.06.06, 14:51
          Gość portalu: Iza napisał
          > ostatnie pytanie warto brac dolary czy to nie ma sensu bo i tak ich nie
          > przyjmuja i bede musiala wymieniac na euro.Jeszcze raz wielkie dzieki.
          Wychodzi że ręcznik.Na kleopatrze życzyli sobie 7 lub7,5 ytl po drugiej stronie
          5 ytl na plaży o której pisze poprzednik od 3 do 5 i nie jest wcale
          najpiękniejsza.Najpiękniejsz jest mierzeja między rzeką Manawgat a pełnym morzem
          niestety dostępna tylko ze statków wycieczkowych,zresztą to kwestia gustu,mnie
          podobają się skaliste.Kyo ci naopowiadał że dolarów nie biorą biorą wszystko
          tylko jak chcesz kupować w tańszych skleoach typu Społem musisz mieć ich
          walutę,zresztą najlepiej za nią za wszystko płacić bo na walutach mogą
          przedobrzyć.Podaję kursy z dn.08.06.06.wymiany 100$=155YTL,100 Euro =
          199Ytl,1Zł=0.34 kurusza czyli 0,34Ytl ale się nie opłaca.Kurs już mógł ulec
          zmianie wzwyż.
        • janan2 Re: Plaże 14.06.06, 14:54
          Gość portalu: Iza napisał(a):

> Dolmusz kosztuje 90 kuruszy lub 1 euro i cena nie podlega negocjacji zawsze
          przy kierowcy jest wywieszka ile kosztuje bilet miejski.
          • polokokt Re: Plaże 14.06.06, 15:47
            czyli z tego wynika ze za autobus lepiej zaplacic ich waluta, bo w euro
            wychodzi jakies dwa razy drozej... (100 E = 199Ytl czyli 1E = 1,99Ytl)
            Pozdrawiam
            • janan2 Re: Plaże 14.06.06, 17:07
              polokokt napisał:

.. (100 E = 199Ytl czyli 1E = 1,99Ytl)
              > Pozdrawiam
              Zgadza się.Warto jednak mieć ich walutę nawet na zwyczajowy bakszysz.
        • Gość: B&G. Re: Plaże IP: 85.102.119.* 14.06.06, 19:31
          Witam,
          nie wiem ile kosztuja lezaki a jesli nie lubisz tak lezec to jak najbardziej
          recznik moze byc. Dojazd z İncakum do Alanyi kosztuje ok3.5 lira tj.niecale 2
          euro, zawsze jak wsiadasz do takiego dolmusa obok kierowcy jast podany cennik i
          to jemu placi sie do reki. Kazda waluta jest akceptowana.
          Pozdrawiam. B.
    • axap1 Re: Plaże 14.06.06, 16:37
      piękna plaża z widokiem na skały, żwirek zamiast piasku- żwirek nagrzewa się do
      bardzo wysokich tmperatur- klapki bądź sandałki obowiązkowe... W morzu, tuż
      przy brzegu płyty skalne, bardzo śliskie- należy uważać, zeby sie nie wywrócić,
      bo fale są zdradziecko silne i wywracają nawet dorosłych. Ja uważam, że ta
      odmienność od naszych plaż, jest zaletą plaży w Alanyi- byłam dwukrotnie i
      bardzo sobie chwalę... Jest przepięknie... Za leżaki należy płacić, oczywiście
      nie taką kwotę jakiej chce pan zajmujący się wypozyczaniem parasoli i leżaków-
      można się targować- nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że za cały dzień
      (płaciłam w dolarach) za osobę wychodziło nam jakieś 1,5 USD- uważam, że to
      niedrogo- za dwa leżaki plus parasol. Pozdrawiam i życzę wspaniałych wakacji
      • janan2 Re: Plaże 14.06.06, 17:16
        Za leżaki się płaci,ale cena też jest do negocjacji jak zrestą prawie
        wszystko.Byłem w Alanii nie raz i opracowałem własną metodę zbijając cenę o 1oo%
        jest niezawodna.Plaże żwirowo kamieniste są według mnie lepsze bo żywe czego nie
        można powiedzieć o piaskowych.Zawsze można wypatrzeć jakieś ryby czy inne
        żyjątka.Nadzwyczajne piękno to plaża stworzona ręką natury i człowieka przy
        świątyni w Side gdzie kamienne bloki ruin,kolumnada,morze i fale tworzą
        nadzwyczajne piękno tylko trzeba umieć potrzeć i dostrzegać jego urok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka