Gość: aa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 18:44 proszę o informacje na temat tureckich specialite!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aa Re: jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 18:50 proszęęę!!w poniedziałek jadę i muszę popróbować ichniego żarcia,a jestem kompletnie zielona,jakie sa i jak się nazywaja ich potrawy najsmaczniejsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek Re: jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 19:26 Ja jadłam głównie kebeby. Polecam ickemer kebab to takie mięsko z pionowego rusztu i adana kebab (tylko że ten drugi dosyc ostry). Ich specjałem sa również chałwy, ale niestety nie znam żadnej nazwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 19:41 i tak dzięki:)jak byłam parę lat temu,to jadłam pyszne bakłażany i inne potrawy z warzyw,ale to było w hotelu i nie mam pojęcia jak sie nazywało:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagon Re: jedzenie IP: *.elopole.com.pl 05.08.06, 20:07 sandwicze z kebabem i przede wszystkim baklawa!!!!,a smażone bakłażany też całkiem przyzwoite Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 20:15 a co to jest baklawa?i jak po turecku sie nazywają bakłazany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagon Re: jedzenie IP: *.elopole.com.pl 05.08.06, 20:40 tureckie ciasto z miodem i orzechami,drogie ale mega czad,po prostu mniamnuśne;jak jest bakłazan to nie pamiętam ale menu jest też po angielsku,więc sprawdż sobie w słowniku,ze słodyczy jest jeszcze lokum-takie tureckie galaretki obsypane takim cukrem pudrem-generalnie mają b. dobre słodycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 20:43 to juz coś wiem:)))dzięki wielkie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: jedzenie IP: *.acn.waw.pl 05.08.06, 21:52 Bakłażan to patlican. Oprócz kebabów typowe tureckie specjały to np. borek czyli takie pieczone ciasto podobne do francuskiego z farszem, lahmacun czyli pizza turecka, manti, czyli coś jak uszka z mięsem podawane z jogurtem, dolma czyli papryka lub liście winogron faszerowane ryżem z przyprawami, do picia ayran albo trecki cay, a na deser kazandibi czyli deser z piersi kurczaka albo sutlac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jula Re: jedzenie IP: *.gorzow.mm.pl 07.08.06, 21:35 a moze ktos poleci jakas knajpke w alanii gdzi mozna dobrze i tanio zjesc?? Odpowiedz Link Zgłoś