Dodaj do ulubionych

Warszawa - Oludeniz samochodem

IP: *.gpw.com.pl 04.10.06, 11:14
W tym roku wybraliśmy się do Oludeniz samochodem (10 - 25 września). Trasa:
Warszawa - Budapeszt - Belgrad - Saloniki - Kesan - Cannakale - Izmir -
Mugla - Fethiye - Oludeniz. Około 3000 km w jedną stronę, 2 noclegi po
drodze. Chętnie podzielę się uwagami.

Wojtek
Obserwuj wątek
    • Gość: Karina Re: Warszawa - Oludeniz samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 12:38
      Chętnie bym poczytała. Ile trawała taka wyprawa??
      Ja z Izmiru chciałabym pojechac do Istambułu.I wtedy spowrotem do Polski
      • Gość: WD Re: Warszawa - Oludeniz samochodem IP: *.gpw.com.pl 04.10.06, 13:19
        W sumie trzy dni jazdy. Najgorszy odcinek to Słowacja (drogi w budowie - ruch
        wahadłowy). Pierwszy nocleg na Węgrzech pod granicą z Serbią (od W-wy 800 km).
        Drugi dzień to Serbia, Macedonia, Grecja i wjazd do Turcji (dużo autostrad ale
        do przejechania 1200 km). Nocleg w miejscowości Kesan (omijamy Istambuł). Potem
        na południe, przeprawa przez Dardanele promem w Cannkale, i dalej Izmir Mugla
        itp. Ten ostatni odcinek to 770 km, ale po drodze jest trochę serpentyn no i
        drogi w przebudowie - to był najtrudnieszy technicznie odcinek. Myśleliśmy o
        wizycie w Istambule, ale było trochę nie po drodze.

• Gość: Anakin Re: Warszawa - Oludeniz samochodem IP: 81.210.102.* 04.10.06, 14:25
          Napewno trzeba mieć pewny i mocny samochód, nawet jak dla 2 osób to musi mieć
          trochę mocy i elastyczny silnik, bo inaczej taka podróż z punkyu widzenia
          kierowcy byłaby uciażliwa i nie trwała 2-3 dni ale dłużej. Sam nieraz o takim
          podróżowaniu marzyłem, ale odpowiednie auto to podstawa....

Pozdrawiam
          Anakin
        • metaxa5 Re: Warszawa - Oludeniz samochodem 04.10.06, 20:40
          Co zwiedziliście w Turcji? Gdzie nocowaliście i za ile?
          • des4 Re: Warszawa - Oludeniz samochodem 05.10.06, 11:07
            Można i tak, jak się ma dużo czasu na dojazd/powrót i lubi się spędzić trzy
            bite dni w samochodzie i się katować. Paliwko też pewnie wyszło z 1000 zl na
            osobę czyli w cenie czarteru lotniczego. Ja tam wolę jednak samolot - szybszy,
            i mniej męczący....
            • Gość: WD Re: Warszawa - Oludeniz samochodem IP: *.gpw.com.pl 06.10.06, 10:34
              To prawda że 3 dni w samochodzie to może nie jest zbyt atrakcyjne, ale z
              drugiej strony nie martwisz się o nadbagaż w samolocie, i nie jesteś
              uzależniony od dolumszy, które jeżdżą raczej ślamazarnie. W Oludeniz mamy
              zaprzyjaźniony hotel WHITE. Nie ma go w ofercie żadnego biura, ale my znamy
              właściciela i płacimy po 65 lir za pokój 2 os. dziennie. Dlatego razem z
              podróźą wychodzi to mniej więcej tyle co wycieczka z biura podróży. A
              jechaliśmy Toyotą RAV4 spalanie 7,5 l/100km benzyny. W okolicy Oludeniz
              zwiedziliśmy wszystko co się dało. Najdalszy wypad był do miejscowości Kas
              (około 110 km na wschód od Fethiye). Z resztą do Oludeniz jeździmy co rok od
              2002 (moglibyśmy oprowadzać wycieczki po okolicy)
              • Gość: beta Re: Warszawa - Oludeniz samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 12:54
                A ile jest kilometrów Polska - Turcja (Alanya)? wiecie może?
                • Gość: WD Re: Warszawa - Oludeniz samochodem IP: *.gpw.com.pl 09.10.06, 08:38
                  Do Oludeniz jest 2900. Do Alanii jeszcze jakieś 200/250 km. Oczywiście jak
                  jedziesz z ominięciem Rumunii i Bułgarii, bo tamtą drogą jest krócej.
              • Gość: nosek Re: Warszawa - Oludeniz samochodem IP: *.acn.waw.pl 09.10.06, 10:21
                Uzależniony od dolmuszy? Na miejscu wypożyczyłam sobie samochód i też
                zwiedziłam wszystko co było do zwiedzenia w okolicy. Moim zdaniem jazda
                samochodem tak daleko to strata czasu.
    • masstah Re: Warszawa - Oludeniz samochodem 06.10.06, 13:01
      Gratuluję - sam mam na to ochotę w przyszłym roku. Jeździłem samochodem do
      Grecji wiele razy (z jednym noclegiem i bez żadnego problemu) i wielokrotnie po
      Turcji, w sumie po Turcji zrobiłem (pożyczonym samochodem) ponad 3tys km. Także
      problemu nie widzę. Załatwiałeś noclegi jakoś z góry czy tylko wypatrywaliście
      hotelu przy drodze?

Co do kosztów paliwa - kwestia jaki się ma samochód. Licząc po cenach polskich
      taka wyprawa kosztowałaby mnie za paliwo jakieś 800zł. To jest jednak znacząco
      mniej niż samolot. A ile wolności w zamian.
      • Gość: WD Re: Warszawa - Oludeniz samochodem IP: *.gpw.com.pl 09.10.06, 08:36
        Noclegi w drodze "tam" mieliśmu załatwione wcześniej. Pierwszy w Roeszke na
        Węgrzech - tuz pod granicą z Serbią. Jet tam kemping i cos w stylu motelu
        (invitel.hu/forrofogado/indexen.htm). Za nocleg 2 osób 39 euro ze
        śniadaniem. Niestety miejsce ładniej wygląda w internecie niż w rzeczywistości.
        Drugi nocleg w Turcji w miejscowości Kesan w hotelu AGADAYI. Położony przy
        stacji benzynowej. Za nocleg ze śniadaniem ok. 60 lir. Jest strona interetowa
        www.sapcihotels.com/html/e_a_agadayimean.html. Hotel jest spoko.

W drodze powrotnej nocowaliśmy w hotelach wypatrywanych. W Grecji w
        Aleksandropoli w hotelu PARK. Cena 65 euro okój + kolacja (obfita) + śniadanie.
        Hotel ma stronę internetową ale nie pamiętam adresu. Drugi nocleg na Węgrzech.
        Znaleźliśmy fajny pensjonat ze stadnina koni i w ogóle ok. 60 km przed
        Budapesztem na autostradzie Szeged - Budapeszt. Ten pensjonat jest w
        miejscowości Lajomizse (albo coś podobnego), też chyba ma stronę internetową.
        Warunki extra, cena 50 euro (pokój + śniadanie).

Paliwo najdroższe jest w Turcji (ok 6 zl/litr), a najtańsze w Serbii (poniżej 4
        zl) Nie liczyłem dokładnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka