kolberger 05.02.07, 17:30 Wybieram sie 18.07-01.08 w okolice Alanyi i chcialbym wiedziec jaka jest w tym okresie temperatura w dzien i w nocy i jakie sa wogole relacje, czy latwo zniesc ta temperature i jakie mieliscie odczucia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-ks Re: Temperatura w lipcu 05.02.07, 21:55 jak nastawiasz sie na odpoczynek to jest oki w pokojach klima bez tego sie nieda najlepiej indywidualna i dobrze jak hotel jest przy plazy my bylismy 4 lata temu w side ubrania tylko delikatne nawet w nocy krotki rekaw wtedy mozna sobie pospacerowac w ciagu dnia niebardzo.jak nastawiasz sie na wycieczki to wspolczuje w ten upal mozna porownac do lipca u nas w ubieglym roku .My tez lecimy 18 07 do turcji .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Temperatura w lipcu 05.02.07, 23:24 ja bylem na przelomie lipca i sierpnia i mi sie podobalo, nie narzekalem, chociaz faktycznie w nocy aby sie dobrze spalo to najlepiej klima indywidualna. A w dzien ja bez problemu chodzilem na wycxieczki piesze, ale np moja dziewczyna po 200 metrach robila powrot na plaze albo do hotelu. Takze zalezy to od organizmu i jak kto znosi upal. Jako ciekawostke powiem, ze po wyladowaniu w Turcji i wejsciu do autokaru Triady przed lotniskiem, na termometrze w autokarze, który pokazywał temperaturę z zewnątrz była wartość 50 stopni :) mam nawet gdzies fotke w domu tego termometru. Ale to bylo na jakims asfaltowym placu daleko od wody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amoniaaa Re: Temperatura w lipcu IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.07, 14:58 było bardzo ciepło ale dało się wytrzymać, nie polecam tylko pieszych wycieczek w południe bo mi np. było bardzo duszno po jakimś czasie i musiałam wracać taxi do hotelu bo zaczęło mi się kręcić w głowie. W turcji szybko robi się ciemno np około godz. 20ej nagle już jest ciemno. Ale temperatura nie spada i nadal jest gorąco i bardzo wilgotno... Wykąpałam się przed kolacją, zeszłam na dół żeby zjeść i już byłam znowu ugotowana :) Udanych wakacji! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kolberger Re: Temperatura w lipcu 07.02.07, 16:14 dziekuje za odpowiedzi ciesze sie bardzo z powodu tego wlasnie urlopu,ale obawiam sie tych okropnych upalow czy czlowiek ciagle sie tam strasznie poci? planuje jakies 4 jednodniowe wycieczki w okolice Alanyi,Side,Manavgat i nie wiem jaka bedzie moja reakcja na te ogromne upaly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: Temperatura w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 07:37 to zależy od organizmu- mój mąż i dziecko nie narzekali(choć pewnie się pocili)- ja pociłam się zaraz po wyjściu z klimatyzowanego pokoju (korzystałam z prysznica parę razy dziennie,ale efekt był mizerny)- dlatego nie jeżdżę do Turcji w lipcu i sierpniu Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda10111 Re: Temperatura w lipcu 09.02.07, 21:48 No ludzie wiadomo, że latem, a jeszcze w Turcji, jest gorąco. Byłam dwa razy na początku września i też był upał, no może noce były trochę chłodniejsze, a w tym roku również wybieram się 18 lipca i mam nadzieję, że będzie upał, który mi osobiście bardzo pasuje, bo nastawiam się głównie na wypoczynek. A tak w ogóle jeśli komuś nie pasują wysokie temperatury to po co pchać się do ciepłych krajów? - nie lepiej gdzieś np. do Grenlandii? Odpowiedz Link Zgłoś
kaziaral Re: Temperatura w lipcu 10.02.07, 16:19 jezeli jedziesz tylko i wylacznie wylegiwac sie na plazy to moze i upal jest ok,ale my chcemy troszke pozwiedzac i pojezdzic na rozne wycieczki wiec taki upal lipcowy moze byc bardzo meczacy,ale to wszystko okarze sie dopiero na miejscu jak dana osoba bedzie reagowala na wysoka temperature,bo przeciez kazdy inaczej na nia reaguje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Temperatura w lipcu IP: *.chello.pl 10.02.07, 18:13 Temperatury są wysokie, ale najbardziej dokucza połączona z nimi duża wilgotność. Sama nie najlepiej to znoszę jednak kolejny raz jadę do Turcji w lipcu. Myślę, że nie ma co panikować. Upał dokucza głównie w mieście np. w samej Alanii. Na wycieczkach poza Alanią jest inaczej. Powietrze nie jest tak wilgotne i da się wytrzymać. Skorzystałam z większości oferowanych wycieczek i było to do wytrzymania. Mimo upałów dwukrotnie weszłam na Kale / drogę powrotną też pokonałam pieszo/i żyję. Pozdrawiam i życzę wspaniałego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Temperatura w lipcu IP: *.net 10.02.07, 20:00 Witam My też lecimy 18.07 do Konakli położonego nieopodal Alanyi,będziemy w hotelu Aura Beach-a Wy?.Pozdrawiam życzę miłego wypoczynku... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda10111 Re: Temperatura w lipcu 10.02.07, 21:33 A my będziemy w Conakli ale koło Side w h. Alba Resort Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ks Re: Temperatura w lipcu 10.02.07, 21:58 my lecimy tez do Konakli hotel Eftalia resort z wa-wa z GTI pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yalnizim Re: Temperatura w lipcu 10.03.07, 23:38 Hej, coś Ci podpowiem - ja byłam w Alanyi w ub.roku 2 razy 1 raz 24maj-7 czerwca i drugi 31 sierpnia do 13 września.Upał był straszny w maju,czerwcu myślałam,że we wrzesniu będzie lepiej a było jeszcze gorzej dla mnie koszmar. I wtedy dowiedziałam sie o Dimczaj (tak sie czyta a pisze Dim i c ztaką kreską jak herbata)To jest cudo dopiera jakies 15 km za Alania w górach 13 stacji,na których możesz wysiąść i wejść do takiego rekreacyjnego obszaru - na górskiej rzece i jeziorach takie wodne parki z restauracjami zjeżdżalniami,wodospadami i co tam jeszcze wielbłądami.Idziesz witają Cię wstęp wolny dają Ci do wyboru tWOJE MIEJSCE ( TAKą PRYWATNą PłYWAJąCą CZęść REST,i troszczą się o Ciebie. A Ty po odpoczynku i obowiązkowej herbacie wskakujesz do chłodnej cudownej wody i żyjesz... tam jest przepięknie na brzegu leżaki opalasz się wietrzyk wieje ,naprawdę polecam .Jeżdżą ta autobusy koloru pomarańczowego z napisem Dimcay za 2 liry od osoby po ulicy,która jest równoległa do tej nad morzem ale wyżej trochę bliżej gór ( Oba coś takiego)naprawdę warto .Ja tam jeżdziłam co drugi dzień bo umierałam w tej gorącej zupie morskiej we wrześniu woda była tak nagrana,że kąpiel nie dawała orze3źwienia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś