Dodaj do ulubionych

Temperatura w lipcu

05.02.07, 17:30
Wybieram sie 18.07-01.08 w okolice Alanyi i chcialbym wiedziec jaka jest w
tym okresie temperatura w dzien i w nocy i jakie sa wogole relacje, czy latwo
zniesc ta temperature i jakie mieliscie odczucia?
Obserwuj wątek
    • carmen1000 Re: Temperatura w lipcu 05.02.07, 17:41
      Duchota nie do zniesienia.
    • aga-ks Re: Temperatura w lipcu 05.02.07, 21:55
      jak nastawiasz sie na odpoczynek to jest oki w pokojach klima bez tego sie
      nieda najlepiej indywidualna i dobrze jak hotel jest przy plazy my bylismy 4
      lata temu w side ubrania tylko delikatne nawet w nocy krotki rekaw wtedy mozna
      sobie pospacerowac w ciagu dnia niebardzo.jak nastawiasz sie na wycieczki to
      wspolczuje w ten upal mozna porownac do lipca u nas w ubieglym roku .My tez
      lecimy 18 07 do turcji .Pozdrawiam
    • polokokt Re: Temperatura w lipcu 05.02.07, 23:24
      ja bylem na przelomie lipca i sierpnia i mi sie podobalo, nie narzekalem,
      chociaz faktycznie w nocy aby sie dobrze spalo to najlepiej klima indywidualna.
      A w dzien ja bez problemu chodzilem na wycxieczki piesze, ale np moja dziewczyna
      po 200 metrach robila powrot na plaze albo do hotelu. Takze zalezy to od
      organizmu i jak kto znosi upal.
      Jako ciekawostke powiem, ze po wyladowaniu w Turcji i wejsciu do autokaru Triady
      przed lotniskiem, na termometrze w autokarze, który pokazywał temperaturę z
      zewnątrz była wartość 50 stopni :) mam nawet gdzies fotke w domu tego
      termometru. Ale to bylo na jakims asfaltowym placu daleko od wody.
      Pozdrawiam
    • Gość: amoniaaa Re: Temperatura w lipcu IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.07, 14:58
      było bardzo ciepło ale dało się wytrzymać, nie polecam tylko pieszych wycieczek
      w południe bo mi np. było bardzo duszno po jakimś czasie i musiałam wracać taxi
      do hotelu bo zaczęło mi się kręcić w głowie.
      W turcji szybko robi się ciemno np około godz. 20ej nagle już jest ciemno. Ale
      temperatura nie spada i nadal jest gorąco i bardzo wilgotno...
      Wykąpałam się przed kolacją, zeszłam na dół żeby zjeść i już byłam znowu
      ugotowana :)
      Udanych wakacji! pozdrawiam
      • kolberger Re: Temperatura w lipcu 07.02.07, 16:14
        dziekuje za odpowiedzi ciesze sie bardzo z powodu tego wlasnie urlopu,ale
        obawiam sie tych okropnych upalow
        czy czlowiek ciagle sie tam strasznie poci? planuje jakies 4 jednodniowe
        wycieczki w okolice Alanyi,Side,Manavgat i nie wiem jaka bedzie moja reakcja na
        te ogromne upaly?
        • Gość: ania w. Re: Temperatura w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 07:37
          to zależy od organizmu- mój mąż i dziecko nie narzekali(choć pewnie się pocili)-
          ja pociłam się zaraz po wyjściu z klimatyzowanego pokoju (korzystałam z
          prysznica parę razy dziennie,ale efekt był mizerny)- dlatego nie jeżdżę do
          Turcji w lipcu i sierpniu
          • jagoda10111 Re: Temperatura w lipcu 09.02.07, 21:48
            No ludzie wiadomo, że latem, a jeszcze w Turcji, jest gorąco. Byłam dwa razy na
            początku września i też był upał, no może noce były trochę chłodniejsze, a w
            tym roku również wybieram się 18 lipca i mam nadzieję, że będzie upał, który mi
            osobiście bardzo pasuje, bo nastawiam się głównie na wypoczynek. A tak w ogóle
            jeśli komuś nie pasują wysokie temperatury to po co pchać się do ciepłych
            krajów? - nie lepiej gdzieś np. do Grenlandii?
            • kaziaral Re: Temperatura w lipcu 10.02.07, 16:19
              jezeli jedziesz tylko i wylacznie wylegiwac sie na plazy to moze i upal jest
              ok,ale my chcemy troszke pozwiedzac i pojezdzic na rozne wycieczki wiec taki
              upal lipcowy moze byc bardzo meczacy,ale to wszystko okarze sie dopiero na
              miejscu jak dana osoba bedzie reagowala na wysoka temperature,bo przeciez kazdy
              inaczej na nia reaguje
              • Gość: nika Re: Temperatura w lipcu IP: *.chello.pl 10.02.07, 18:13
                Temperatury są wysokie, ale najbardziej dokucza połączona z nimi duża
                wilgotność. Sama nie najlepiej to znoszę jednak kolejny raz jadę do Turcji w
                lipcu. Myślę, że nie ma co panikować. Upał dokucza głównie w mieście np. w
                samej Alanii. Na wycieczkach poza Alanią jest inaczej. Powietrze nie jest tak
                wilgotne i da się wytrzymać. Skorzystałam z większości oferowanych wycieczek i
                było to do wytrzymania. Mimo upałów dwukrotnie weszłam na Kale / drogę powrotną
                też pokonałam pieszo/i żyję. Pozdrawiam i życzę wspaniałego wypoczynku.
    • Gość: Ewelina Re: Temperatura w lipcu IP: *.net 10.02.07, 20:00
      Witam My też lecimy 18.07 do Konakli położonego nieopodal Alanyi,będziemy w
      hotelu Aura Beach-a Wy?.Pozdrawiam życzę miłego wypoczynku...
      • jagoda10111 Re: Temperatura w lipcu 10.02.07, 21:33
        A my będziemy w Conakli ale koło Side w h. Alba Resort
      • aga-ks Re: Temperatura w lipcu 10.02.07, 21:58
        my lecimy tez do Konakli hotel Eftalia resort z wa-wa z GTI pozdrawiam
    • yalnizim Re: Temperatura w lipcu 10.03.07, 23:38
      Hej, coś Ci podpowiem - ja byłam w Alanyi w ub.roku 2 razy 1 raz 24maj-7 czerwca
      i drugi 31 sierpnia do 13 września.Upał był straszny w maju,czerwcu myślałam,że
      we wrzesniu będzie lepiej a było jeszcze gorzej dla mnie koszmar. I wtedy
      dowiedziałam sie o Dimczaj (tak sie czyta a pisze Dim i c ztaką kreską jak
      herbata)To jest cudo dopiera jakies 15 km za Alania w górach 13 stacji,na
      których możesz wysiąść i wejść do takiego rekreacyjnego obszaru - na górskiej
      rzece i jeziorach takie wodne parki z restauracjami zjeżdżalniami,wodospadami i
      co tam jeszcze wielbłądami.Idziesz witają Cię wstęp wolny dają Ci do wyboru
      tWOJE MIEJSCE ( TAKą PRYWATNą PłYWAJąCą CZęść REST,i troszczą się o Ciebie. A
      Ty po odpoczynku i obowiązkowej herbacie wskakujesz do chłodnej cudownej wody i
      żyjesz... tam jest przepięknie na brzegu leżaki opalasz się wietrzyk wieje
      ,naprawdę polecam .Jeżdżą ta autobusy koloru pomarańczowego z napisem Dimcay za
      2 liry od osoby po ulicy,która jest równoległa do tej nad morzem ale wyżej
      trochę bliżej gór ( Oba coś takiego)naprawdę warto .Ja tam jeżdziłam co drugi
      dzień bo umierałam w tej gorącej zupie morskiej we wrześniu woda była tak
      nagrana,że kąpiel nie dawała orze3źwienia.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka