Dodaj do ulubionych

Oszustwo kilku biur podróży?

IP: 194.181.2.* 27.08.07, 09:45
Witam,
podejrzenie o umyślne wprowadzenie w błąd, bądź też poprostu oszustwo dotyczy
(z tego co sprawdziłem) prawdopodobnie 4 biur podróży: Alfastar, Itaka, Jet
Touristik i TUI i związane jest z coczwartkowym czarterem tych biur samolotu
linii Sunexpress z Balic (Kraków).
Otóż, wykupiłem wczasy w Turcji w dniach 6-20 września br. (więc urlop przed
nami) w Gumbet koło Bodrum. Pierwotna godzina wylotu z Krakowa do Bodrum (XQ
497 KRK-BJV) przewidziana była zdaje się na 14:50. Później następowały kolejne
zmiany aż do ostatniej z 24 lipca br. gdzie poinformowano nas pisemnie, że
samolot staruje z Krakowa o 23:55. Czyli wczasy od 6 września są tak naprawdę
fikcją, bo 23:55 to prawie 7 września. Ale to jeszcze nic... otóż tak naprawdę
planowo / rozkładowo samolot odlatuje o godzinie 00:20 (po północy) dnia
następnego, czyli w piątek. Potwierdzają to kolejni wczasowicze, którzy już
mieli okazję skorzystać ze zmienionej godziny (a właściwie i daty) wylotu.
Ponadto wystarczy sprawdzić coczwartkowe wyloty z Krakowa on-line
(www.lotnisko-balice.pl/), by upewnić się, co do właściwego czasu
startu samolotu. Oznacza to w efekcie, że ww. biura podróży łamią podpisaną
umowę i oferują wczasy o dzień krótsze. Mało tego, Pracownica z Itaki
odpowiadając na moje pytanie (mailem przez internet) powiedziała mi, że Itaka
(zgodnie z umową) nie ponosi odpowiedzialności za spóźnienia samolotu krótsze
niż 12h. No tak, takie są warunki umowy, ale co innego opóźnienie, a co innego
planowy/rozkładowy wylot w dniu następnym.
Na stronach internetowych ww. biur nadal widnieje oficjalne info, że odlot
jest z Balic o 23:55, co jest kompletną nieprawdą.
Proszę zatem o opinie osób, które korzystały w ostatnich tygodniach z ofert
ww. biur i miały czwartkowy (a właściwie piątkowy) wylot z Krakowa do Bodrum.
Czy planujecie podjąć jakieś kroki wobec takiego naruszania umowy?
Obserwuj wątek
    • Gość: fetor Re: Oszustwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 12:09
      1. a nie przyszlo ci do lba ze skoro zmienione sa godziny wylotu
      (wylatujesz 9 godzin pozniej) to w wrocisz 9 godzin pozniej?

2. twoja doba hotelowa zaczyna sie o godzinie 12:00. skoro
      wystartujesz z krakowa o polnocy a na miejscu bedziesz w okolicach
      4:00 to gdzie bys sie podzial przez nastepne 8 godzin?
      • Gość: Fish Re: Oszustwo? IP: 194.181.2.* 27.08.07, 12:39
        Szkoda słów.
        Godzina wylotu powoduje, że faktycznie lecę nie 6 września a 7 września i oto
        właśnie mi chodzi. A powrót został tak jak był 20 września. To po pierwsze.
        Czyli jest to strata jednego noclegu - a to właśnie jest niezgodne z umową.
        Po drugie skoro doba hotelowa zaczyna się i kończy o 12:00 a wylot powrotny z
        Bodrum jest o 21:50 to i tak trzeba koczować przez kilka ładnych godzin.
        A tobie do łba nie przyszło że nie potrafisz liczyć? Podpisując umowę obydwie
        strony przyjmują pewne warunki, które w tym momencie biuro podróży łamie. Jeżeli
        pierwotnie wylot miał być (co sprawdziłem) z Krakowa o 14:50 (lądowanie 18:25
        czasu miejscowego) to na miejscu, w hotelu jesteś jakieś ok 20:00 i to nadal
        jest 6 września. Wylot z Bodrum z kolei przesunęli z 12:25 z Bodrum na 21:50. I
        tu jest clue: w ostatnim dniu (20 września) niepotrzebnie koczujesz czekając na
        powrót. A na początku tracisz jedną noc i wypompowany faktycznie tracisz dzień
        aby to odespać.
        • Gość: Slim Re: Oszustwo? IP: *.instalbud.pl 27.08.07, 13:52
          Dokładnie tak. Poniewaz dzien w ktorym wylatujesz jest juz przez
          ciebie oplacony i pokoj na ciebie czeka tyle ze pusty od godz 12:00
          a ty dotrzesz do niego ok 3:00 nad ranem dnia nastepnego czyli 2-go
          swojego pobytu.
          • Gość: Klara Re: Oszustwo? IP: *.acn.waw.pl 27.08.07, 14:14
            Nie wiem czy to oszustwo (celowe działanie) czy jakies
            niedopatrzenie biura, ale caly jeden dzien zaplaconych wczasow Wam
            zabrali. Ja bym tego tak nie zostawila i zlozyla reklamacje.
            • Gość: Slim Re: Oszustwo? IP: *.instalbud.pl 27.08.07, 14:36
              To jest celowe i standardowa procedura. Ja z itaka planowo wyjezdzam
              o 23:00 a pokoj jest oplacony od 12:00 czyli 11 h przed odlotem ale
              lepsze to niz koczowanie od np 4:00 rano do 12 czekajac na
              zwolnienie pokoi.
              • Gość: Fish Re: Oszustwo? IP: 194.181.2.* 27.08.07, 14:51
                Zgadza się - jest cały pierwszy dzień (a raczej wieczór i nocleg) straty, który
                wcale nie jest pokryty koczowaniem przez kilka godzin w dniu ostatnim. Tym
                bardziej, że osoby, które wylatują z Warszawy, Poznania czy Wrocławia i też mają
                wczasy wykupione w dniach 6-20 września przylatują do Bodrum wieczorem lub przed
                północą, ale 6 września właśnie.
                Gość portalu Fifin80, (który wraca w najbliższy czwartek z Bodrum do Krakowa)
                jako pierwszy i chyba do tej pory jedyny bardzo delikatnie gdzieś na forum
                poruszył ten problem: daty wylotu z Krakowa po zmianach godzin. Proceder (od
                zmian rozkładu lotów) trwa już kilka ładnych tygodni i dotyczy tylko trasy
                Kraków-Bodrum. Nikt jednak jakoś nie dostrzega jawnego łamania umowy przez te
                biura podróży...
                Przecież płacimy im za to ciężkie pieniądze. Ja nie zamierzam w każdym razie
                sprawy tak zostawić.
                • Gość: Slim Re: Oszustwo? IP: *.instalbud.pl 27.08.07, 15:10
                  Wydaje mi sie ze to standard i nie dotyczy tylko Bodrum.Ja np. lece
                  do SIDE i jest podobnie...malo tego zdaza sie czesto ze powrot
                  (20:00) czesto jest wczesniej np o 14:00 i zaraz po sniadaniu ok
                  10:00 jest wyjazd na lotnisko wiec tracisz nastepny dzien.
              • loola_kr Re: Oszustwo? 27.08.07, 15:20
                Ja byłam z Itaką (ogólnie jestem z wczasów bardzo zadowolona)i
                wyjezdżalismy na lotnisko w nocy o 01.30... ale to i tak chyba
                lepsze niż czekać na walizkach...
                Podobno 1-szy i ostatni dzień jest na "transport"...
                Przyjechaliśmy do hotelu ok.13 i tak nic nie było przygotowane i
                czekalismy do 17 na pokój... widocznie sprzątali...
                A poza tym wszystko super!
    • Gość: magda30081 Re: Oszustwo kilku biur podróży? IP: 80.48.238.* 27.08.07, 15:37
      jeżeli w umowie wskazano konkretną liczbę dni pobytu (np 7, 14) np
      od 13 do 27.08 to jeżeli jestem w hotelu rano 14.08 to jest to
      nieuczciwe działenie organizatora.
      pierwotnie itaka proponowała wylot z P-ń o godz 22, zmieniono na
      23.50 (sic), ostatecznie lecieliśmy o 17.15.
      planowałam reklamację i pismo do lokalnego rzecznika praw konsumenta
      • kopytniak36 Re: Oszustwo kilku biur podróży? 27.08.07, 19:35
        Ludzie i tak nic nie wskoracie poniewaz w umowie podpisanej przez nas tzn turystow stoi jak byk ze dzien pierwszy i ostatni sa przeznaczone na podroz.Na marginesie chcialem dodac ze tez wylatuje 29 z Katowic do Turcji godz 23:10-jest to celowa praktyka biur podrozy i reklamacje nie zostana uwzglednione.Jedyne co mozna zrobic to nie podpisywac umowy i jechac nad baltyk.ps Od 8 lat corocznie wylatujemy na wczasy zagraniczne i podobna sytuacja z wylotem ma miejsce po raz czwarty.Jedyne co pozostaje to dobrze sie bawic.POZDRAWIAM
        • Gość: jenny Re: Oszustwo kilku biur podróży? IP: *.koba.pl 27.08.07, 23:51
          Ja lecę z Triadą. Oferta dot. 8-dniowego wypioczynku. Wylot jest w srode,
          bedziemy na miejscu tak o 15:00. Zakwaterowanie, spotkanie z rezydentem, zostaje
          tylko wieczór. Tydzień później w środę wylot w okolicach 5:00 rano, więc wyjazd
          w nocy, pewnie 1:00 - też cały dzień odpada. Wiem, że to nie tak źle, jak
          opisana wyżej sytuacja (wg mnie to przegięcie i totalne oszustwo, ale raczej
          wątpię, że uda się coś wywalczyć), no ale 8 dni kurczy się do 6...
          • Gość: Fish Re: Oszustwo kilku biur podróży? IP: 194.181.2.* 28.08.07, 08:26
            Dzięki za wsparcie. Nie zamierzam jednak tego tak zostawić. Rozumiem, że dni:
            pierwszy i ostatni wykupionych wczasów są przeznaczone na transport, ale nie
            drugi i ostatni. Bo w tym momencie pierwszy w ogóle przepada, a faktycznie noc z
            pierwszego na drugi jest na dojazd. Mam nadzieję, że przynajmniej z mojego
            turnusu znajdzie się kilku wczasowiczów, którzy wspólnie będą chcieli powalczyć
            o swoje prawa ;-)
            Pozdrawiam
            • Gość: jenny Re: Oszustwo kilku biur podróży? IP: *.koba.pl 28.08.07, 12:00
              Trzeba walczyć o swoje, trzymam kciuki :)
              • wiosennadama Re: Oszustwo kilku biur podróży? 28.08.07, 12:13
                a ja myślę ze Polacy jak zwykle nie zadowoleni.Latam z różnymi biurami przede
                wszystkim niemieckimi i wszędzie jest taka praktyka.Ludzie nikt nie zaplanuje
                Wam wylotu aby być o 12 w hotelu ani powrotu by wylatywać o 12..Zostańcie w
                kraju i tu wypoczywajcie!Nie siejcie fermentu na forum!Nikt nie uwzględni
                reklamacji bo macie 2 dni na dojazd na miejsce.Tym , którzy maja wakacje przed
                sobą powodzenia ja już za 4 dni wylatuje pozdrowienia
                • Gość: Slim Re: Oszustwo kilku biur podróży? IP: *.instalbud.pl 28.08.07, 12:55
                  Ale zrozum damo...ze to jest wprowadzanie klienta w błąd. Ja bylem
                  tego swiadom wiec roznicy mi to nie robi, ale czy biuro nie moze
                  napisac ze wyjazd jest 12 lub 13 dniowy tylko wypisuje bzdury 0 15
                  dniach na plazy ?
                  • Gość: bb Re: Oszustwo kilku biur podróży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 22:17
                    Wg mnie trzeba czytac umowe a tam pisze ze dwa dni sie traci na
                    podroz. No ja bym chyba wolala tak niz od 4 koczowac w hotelu i
                    czekac na pokoj. zreszta w zeszlym roku bylo podobnie wieczorem
                    wylot o 3 bylismy w hotelu. I potem z 3 godziny ostatniego dnia
                    czekalismy niby na walizkach ale w sumie siedzielismy przy basenie i
                    jeszcze spacer zaliczylismy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka