taliaq Re: Turcja +Syria szukam informacji - czy warto 15.02.09, 20:57 Podobno warto, choć ta wycieczka jest o wiele razy mniej opisywana, niż sama objazdówka po Turcji. Mam tu na myśli Triadę. Wyczytałam w necie, że Syria jest piękna, a i bezpieczna. Co do opisów uczestników, zmroziła mnie jedna relacja o niesprawnym autokarze. Ja chyba się wybiorę w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cypis Re: Turcja +Syria szukam informacji - czy warto IP: *.pzeask.3s.pl 15.02.09, 22:33 Byłem dwa lata temu. Dla mnie rewelacja ale to nie znaczy, że dla każdego. To wycieczka dla lubiących zwiedzać, dziewiczą kulturę dobrze tolerujących spędzanie czasu w autokarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: do Cypis IP: *.plock.mm.pl 15.02.09, 23:51 z jakiego biura byłeś , no i może trochę szczegółów, hotele,wyżywienie i wrażenia po takiej podróży - co się nie wie przed a po zakoniczeniu można przekazac innym. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekh2 Re: do Cypis 21.02.09, 21:48 Turcja fajna, Syria jeszcze lepsza. Byłem tam na własną rękę, i polecam zarówno z biurem jak i bez. A na temat dobrej czy złej obsługi biur napisano książki. Jak się weźmie poprawkę to nawet autokar z kapciem może być fajny. ;-) Pozdrawiam Jarekh2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cypis Re: do Cypis IP: *.pzeask.3s.pl 16.02.09, 19:12 Byłem z Triadą. O pobiecie nie pisze, bo to zależy jaki hotel sobie wykupisz. Co do objazdówki to tak jak napisałem dla mnie było super. Oczywiście były też minusy ale o tym za chwile. Zalety to na pewno klimat Syrii. To prawie dziewiczy kraj pod kątem turystyki. Do dzisiaj pamiętam jak syryjczycy pokazywali nas palcami, przecierając oczy ze zdumienia. Pamiętam także zwiedzanie Palmiry-byliśmy jednymi turystami. Hotele były różne: od bardzo fajnego w Damaszku po straszny w Aleppo. Kolacje kilka razy były w restauracjach zamiast w hotelu. Co do obiadów to znośne, aczkolwiek nasz syryjski przewodnik postarał się aby na nich nieźle zarobić. Jak komuś zależy na wygodzie niech je, kto chce zaoszczędzić niech się posili sam na mieście za mniejsze pieniądze. W Aleppo polecam nocne wyjście na miasto. Tam jest w miarę bezpiecznie. Planuje kiedyś tam wrócić. Jak masz jeszcze pytania to pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
taliaq Re: do Cypis 17.02.09, 10:00 A czy Syria jest bezpiecznym krajem, tzn. czy można samemu wychodzić na miasto, jak np. w Egipcie? Piszesz, że w Aleppo można wieczorem połazikować, a w Damaszku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cypis Re: do Cypis IP: *.pzeask.3s.pl 18.02.09, 21:40 W Damaszku nocowaliśmy na jego obrzeżach, więc niestety nie mieliśmy okazji zrobić sobie nocnej eskapady i baaaardzo tego żałuje. Jestem pewny, że przy następnej wizycie w Syrii na pewno to zrobię. Co do bezpieczeństwa to wydaje mi się, że jest bezpiecznie. Oczywiście w każdym kraju możne nas spotkać coś złego. W Aleppo spędziliśmy praktycznie całą noc włócząc się po mieście i zwiedzaliśmy czasem bardzo ciemne zaułki. Nawet przez chwilę nie czułem się zagrożony. Ludzie zawsze się uśmiechali, kiwali i czasem pomagali przejść przez drogę (kto był ten wie o co chodzi :) ). Większość ludzi ma obawy przed wyjściem na miasto. Prawda jest taka, że z całej naszej wyprawy tylko nasza trójka się zdecydowała na wypad na miasto. Rano trudno im było uwierzyć, że nie przespaliśmy takiej okazji. Dla mnie było to niesamowite przeżycie. Odpowiedz Link Zgłoś
gomich Re: do Cypis 23.02.09, 19:11 Ludzie, a może trochę mnie obsesji, bezpieczna/niebezpieczna. Gdybyś robił w życiu tylko to, co bezpieczne, niewiele byś zobaczył. Poza tym twoje dziwne pytanie wynika z tego, że Syria jest krajem muzułmańskim i automatycznie włącza ci się, że zrobią ci krzywdę. Częściej zobaczysz tam uśmiechających się do ciebie przyjaźnie ludzie, nawet w środku nocy, niż tu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Syria 16.02.09, 19:14 Byłam z Triadą w maju 2007r. Warto czy nie? Trudno odpowiedziec na to pytanie. To zalezy czy chcesz tylko zaliczyć te kraje czy moze zobaczyc cos o czym marzyłes od dawna. Jak dla mnie warto zobaczyć i Syrię i krajobrazy Turcji wschodniej aż po samą syryjską granicę. Niezapomniane wrażenia. Damaszek mnie osobiście nie zachwycił a dla jego magii m.in. jechałam. Oczywiście meczet Omajjadów jest wyjątkiem bo jest piekny i wart zobaczenia. Za to Aleppo niesamowite. Syryjczycy wogóle nie zaczepni, bardzo mili. Jedynym mankamentem tej objazdówki jest jechanie do Kapadocji. Mimo jej piękna dla mnie to bez sensu bo zdecydowanie lepiej moznaby spedzic ten czas w Turcji wschodniej np. w Adanie zwiedzając meczet Sabanci. Hotele na trasie miałam naprawdę bardzo dobre. Mam szczeście po prostu. Nawet w Aleppo cała grupa nocowała w jakimś nieciekawym hotelu a ja z koleżanką załapałyśmy się na ten w którym mieliśmy posiłek i to był naprawdę "bajkowy" hotel. To samo w Urgup (Turcja) hotel super. Najgorszy był w Damaszku, ale to jedna noc i dało sie przeżyc. W Antakii rowniez super. W prawie wszystkich hotelach śnaidanie to szwedzki bufet a kolacja to posiłki podawane do stołu, ale bardzo obfite. Najlepsze w Antakii i Aleppo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Syria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:09 Z programu imprezy wynika, że Triada obecnie już zaniechała wyprawy do Kapadocji. Pozostała jedynie Konya z muzeum Mevlany. Ta impreza szczególnie w roku św. Pawła jest to świetna propozycja dla tych, którzy chcą podążać śladami Apostoła Narodów. Przecież zwiedza się i Tars i Antiochię i Damaszek. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesku244 Re: Syria 21.02.09, 22:19 Podepnę się pod wątek :)W tym roku planuję wyjazd do Turcji własnym samochodem.Chcę objechać wybrzeże M Egejskiego i Śródziemnego a potem juz tak blisko do Syrii,w której chciałbym zobaczyć Damaszek i Alepo.Przerobił już ktoś taką eskapadę? Wiem że daleko,ale w ub roku przejechałem wzdłuż całą Italię i sporo czasu spędziłem na Sycylii - było super.Jeżeli dłuższe przejazdy sa rozłożone odpowiednio w czasie to da się to wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś