Dodaj do ulubionych

biuro wezyr

IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.09, 21:10
Mam małe pytanko/ czy ktoś ma doświadczenia z biurem wezyr? Konkretnie mi
chodzi o to czy jadąc na wycieczkę tygodniową z tym biurem zdarza się, że
zmienia się data wylotu lub powrotu, bo z tego co wiem to nie nowość na
wycieczkach - różne biura różne numery odstawiają, mi zależy na terminie w
jakim wykupiłam wycieczkę
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: biuro wezyr IP: 83.238.13.* 07.05.09, 08:43
      Nie jestem super doświadczona z Wezyrem - byliśmy nimi rok temu na
      2 tygodniowych wakacjach, w tym roku lecimy z nimi również w tym
      samym termine. W zezłym roku nie było żadnej zmiany w datach
      wylotów, było tylko małe opóźnienie przy odbiorze nas z hotelu. W
      tym roku mają dokładnie te same godziny wylotów, co w zeszłym
      roku!!!! No i na pokładzie jest catering, mała rzecz, a cieszy:)))
      Jak dla mnie jedynym mankamentem Wezyra jest to, że nie można
      wcześniej odebrać w biurze dokumentów, tylko na lotnisku.
      • dorasia1 Re: biuro wezyr 07.05.09, 08:53
        Byliśmy z Wezyrem w ubiegłym roku w Egipcie. Wszystko OK,
        orgazniacja bez zarzutu, wszystko zgodnie z umową. Oni chyba
        specjalizują się w Egipcie i Turcji. Nie wiem jak wygląda Turcja z
        nimi, ale jak wspomniałam w Egipcie nie było się do czego przyczepić.
        Pozdrawiam
    • Gość: sprezynka Re: biuro wezyr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 11:03
      Bylismy we wrzesniu ubiegłego roku z Wezyrem w Side. Wylot z
      Wrocławia. Wszystko zgodnie z umową. Pojechalismy też z nimi na
      fakultet "Rejs po Zielonym Kanionie", choć zawyczaj jeździmy z biur
      lokalnych. Też ok.
    • Gość: muchos Re: biuro wezyr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 14:54
      zgadzam sie z innymi opiniami...wyloty /przeloty i transfery ok..
      samolot z cateringiem...takze ok...my takze lecimy 2-i raz dopiero.
      Ale ostroznie z rezydentami na miejscu, ja mam zle
      doswiadcznie..zasadniczo moj skoncentrowal sie na sprzedazy
      wycieczek w zawyzonych cenach..ale skoro maja od tego kilka %
      prowizji to niby rozumiem...tylko rozumiem to po zalatwieniu waznych
      dla klientow spraw czy uchybien hotelu a nie zamiast nich :)
      • Gość: monias110 Re: biuro wezyr IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.09, 22:38
        dziękuję bardzo. Podnieśliście mnie na duchu.
    • Gość: kasia Re: biuro wezyr IP: *.aster.pl 23.06.09, 20:37
      "Sposób obliczenia opłaty manipulacyjnej za rezygnację lub odstąpienie od
      Umowy uzaleŜniony jest od wyboru klienta, dokonywanego w Umowie.
      JeŜeli klient wybierze opcję: „rozliczenie według kosztów rzeczywistych”,
      Organizator obciąŜy klienta wartością wszystkich rzeczywiście
      poniesionych, i udokumentowanych kosztów związanych z wykonaniem
      umowy, bez względu na termin rezygnacji bądź odstąpienia od umowy.
      JeŜeli klient wybierze opcję: „rozliczenie według kosztów
      zryczałtowanych”, lub nie zaznaczy Ŝadnej z powyŜej podanych opcji,
      opłata manipulacyjna będzie obliczana na podstawie poniŜszych stawek
      procentowych od ceny wykupionych świadczeń w zaleŜności od okresu, w
      którym Klient zrezygnował lub odstąpił od Umowy:
       do 30 dni przed dniem wyjazdu 15%
       od 29 do 22 dni przed dniem wyjazdu 20%
       od 21 do 15 dni przed dniem wyjazdu 30%
       od 14 do 7 dni przed dniem wyjazdu 50%
       od 6 do 4 dni przed dniem wyjazdu 65%
       od 3 dni do dnia wyjazdu 95 %"

jaką opcję zaznaczacie
      wg kosztow rzeczywistych, czy zryczałtowanych?
    • Gość: joanna_poz Re: biuro wezyr IP: *.centertel.pl 24.06.09, 11:55
      w zeszłym roku bylismy z Wezyrem w rejonie Bodrum, w tym roku -
      Kemer.
      daty i godziny lotów bez zmian, punktualnie (lecieliśmy z Poznania).
      ogólnie nie mielismy zarzutów co do organizacji.
    • azetka100 Re: biuro wezyr 24.06.09, 12:19
      Mam tylko tegoroczne doświadczenie - wylot opóźniony o 14 godzin,
      przylot przesunięty o 13 godzin, czyli mniej więcej na jedno wyszło,
      choć były duże niedogodności związane z lotem nocnym,
      międzylądowaniem, późniejszym opuszczeniem pokoju hotelowego itp.
      Wiem, że to nie od biura zależą godziny wylotu,ale pytasz, więc
      odpowiadam. Z rozkładu lotów obecnie widać, że Wezyr wrócił do
      starego rozkładu, a więc zmian nie powinno już być.
      Myślę, ze zmiany były jednak spowodowane małym obłożeniem samolotów,
      bo z dwóch miast nie uzbierał się komplet pasażerów.

Rezydentka na miejscu - starała się być sympatyczna, ale nie
      powaliła niczym szczególnym,oprócz tego, że w momencie naszej
      rezygnacji z oferowanych przez Nią wycieczek, zrobiła się nagle
      jakby mniej sympatyczna i gadać więcej chyba ochoty nie miała :-)
      W trzech kwestiach wprowadziła w błąd, w jednej z nich, nie miała
      bladego pojęcia o zmianach terminów przylotów i wylotów, wpierając
      turystom, że zmienione godziny obowiązują od wielu lat!!!

No,ale sprawa rezydentki to szczegół, który absolutnie nie miał
      wpływu na komfort mojego wypoczynku :-)))
      Zmiana wylotu o 14 h była za to poważnym utrudnieniem, chociaż wiem,
      że biuro pośrednio ma na to wpływ.
      • monjan Re: biuro wezyr 24.06.09, 12:23
        byłam w maju w Side, wszytsko ok
        • moriax Re: biuro wezyr 24.06.09, 18:46
          Wezyr właśnie odwołał nam wylot z Bydgoszczy (30.06) do Side
          Zaproponowali zwrot kasy
          Babka z biura znalazla wylot z Poznania do tego samego hotelu z
          Itaki 700zł mniej!! dzień później Jestem więc wkurzona na Wezyra,bo
          nawet nie zapewnił nam wylotu z innego miasta!!
          • bionda83 Re: biuro wezyr 24.06.09, 22:23
            powinnas sie cieszyc bo wyszlo taniej a jak podejzewam z wezyrem z innego miasta
            bedzie drozej...
            • bionda83 Re: biuro wezyr 24.06.09, 22:26
              podaj hotel ilosc uczestnikow termin to ci sprawdze inne miasta ale wydje mi sie
              ze juz to zrobila pani z biura i wyszlo ze korzystniej z itaki, badz wezyr nie
              mial juz miejsc w samolocie....
              • moriax Re: biuro wezyr 24.06.09, 23:00
                bionda dzięki za dobre chęci :)
                W końcu z Itaki wyjdzie 1100zl taniej, tyle,że z Poznania
                Więc cieszę się :)
                Ale nie w tym rzecz,bo biuro wystawiło nas do wiatru 6 dni przed
                wylotem Mam więc postanowienie na przyszłość - tylko lasty ;)
                • Gość: ania Re: do moriax IP: *.aster.pl 25.06.09, 10:08
                  a kiedy kupowałaś te wakacje , bo podejrzewam, że to nie Wezyr nawalił tylko
                  Pani z biura w którym kupowaliście wakacje , bo nie sprawdziła, czy miejsca są
                  dostępne.
                  Z tego co widzę to lot z Bydgoszczy nie jest odwołany tylko nie ma miejsc:(
                  • moriax Re: do moriax 25.06.09, 17:01
                    Ania wakacje kupowałam w kwietniu, na pewno nawalił Wezyr
                    widziałam fax od nich, odwołują loty z Bydgoszczy jak się nie mylę
                    na caly sezon Są wyloty z Bydgo,ale z GTI, Exim Tours
                    Ale na szczęście, bo chyba głupia byłam, żeby im tyle płacić;)
        • agusia0108 Re: biuro wezyr 26.06.09, 16:34
          właśnie wróciłam z Magicznej Turcji (objazdówka) + tydzień pobytu
          jestem bardzo zadowolona, żadnych zgrzew, spięć, przesunięć, odwołań czy tym podobnych akcji
          rezydencji przesympatyczni, reagujący na każdą prośbę i pracujący na wysokich obrotach
          bardzo polecam :)
    • kasienka.h23 Re: biuro wezyr 25.06.09, 16:40
      Ja bylam z nimi w sierpniu zeszlego roku Turcja konakli, nie mam
      zadnych zastrzezen.Transfery byly ok, lot ok,jedynie powrotny lot
      byl opozniony z godzine czy dwie ale to juz nie ich wina po prostu
      wynikalo to z duzego ruchu na lotnisku :) Nie zmienili nam dnia ani
      godziny wylotu,lecialam z Poznania. Nie moge sie wypowiedziec na
      temat rezydenta poniewaz z jego pomocy ani uslug nie korzystalam :)
    • Gość: Kucharek Re: biuro wezyr IP: 217.144.243.* 25.06.09, 19:14
      Witam bylem z Wezyrem w tym roku w Turcji ale wczasy kupowalem w
      innym biurze na poludniu kraju.
      Z powodu malego oblozenia ( to jak sie zaczal kryzys) zaproponowano
      nam wylot i powrot przesuniety o 2 dni albo mozliwosc rezygnacji bez
      zadnych dodatkowych kosztow , poniewaz zbytnio to nam nie kolidowalo
      z naszymi planami urlopowymi to pojechalismy te 2 dni pozniej.
      W sumie bylo OK, jedynie wycieczki dosc drogie od Rrezydenta ale jak
      sie przed chwila doczytalem , ze oni maja procent od sprzedazy to
      juz wiem o co tu chodzi, bylem na dwoch , mysle , ze nast. razem
      jesli wyjade to kupie cos na miejscu w lokalnym biurze.
      Generalnie jednak na Wezyra nie narzekam.
      • bionda83 Re: biuro wezyr 25.06.09, 22:03
        haha maja maja ojjjjjjj duzo, walizki wypchane ;) cale 5% a zarabiaja podstawe
        ;) wprawdzie to ich decyzja bo podpisujac umowe wiedza ze to podstawa ale nie
        wiedza ze niektorzy klienci beda probowac ich ugryzc, pobic czy nazwisko
        zmieszac z blotem na forum, a wierzcie mi to nie wina rezydenta ze nie ma miejsc
        w danym hotelu i jest przekwaterowanie.... Klient Pan i wladca ale kazdego
        czlowieka nalezy szanowac, nawet rezydenta ;)
    • Gość: monias110 Re: biuro wezyr IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.09, 23:05
      ja już wróciłam z wczasów - wszystko odbyło się zgodnie z umową - tak jak lubię.
      Lecieliśmy z Gdańska. Oczywiście wycieczki kupowaliśmy w biurach lokalnych. Ale
      ogólnie ok. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
    • Gość: kaisia Re: biuro wezyr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.06.09, 19:36
      właśnie dostaliśmy meil,że przesuwają godziny wylotu z w-wy, do wyjazdu jeszcze
      kilka dni ,więc zmian może być jeszcze kilka
    • Gość: kasia Re: biuro wezyr IP: *.aster.pl 09.07.09, 18:03
      wczoraj wróciliśmy.
      Wszystko w porządku. Samolot z małym opóźnieniem w tamtą stronę, coś około
      30min., ale akurat jak wylatywaliśmy to sporo samolotów miało opóźnienia:(
      Sprawny transfer do hotelu.Ja mogę Wezyra polecić:)
      • taino Re: biuro wezyr 10.07.09, 01:01
        byłem z nimi w long beach resort i było wszystko oki,wyloty co do
        minuty.
      • Gość: Elviss Re: biuro wezyr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.09, 13:39
        Witam!
        Wczoraj wrocilismy z Tunezji z Samira Club. Organizator wyjazdu biuro Wezyr.
        Mielismy leciec w czwartek w nocy w srode wieczorem ponownie zagladamy na strone biura Wezyr i okazuje sie ze nasz lot jest opozniony. W czartek przed wylotem dzwoni kobieta z biura gdzie wykupilismy wycieczke i potwierdza ze "nic sie nie zmienilo z godz odlotu bo rano miała potwierdzenie z Wezyra " my zdziwieni i mowimy ze na stronie Wezyra zaszły zmiany i nasz lot jest opozniony.... kobieta ze w takim razie sie zorientuje i oddzwoni, faktycznie oddzwoniła z inf ze lot sie opozni.
        Po przyjezdzie na lotnisko okazuje sie ze wiekszosc wspólpasazerow nie otrzymała inf o opoznionym locie i z małymi dziecmi siedzieli dodatkowo ok 2 godz.
        Po odprawie lot jest jeszcze dodatkowo opozniony o kolejna godzinę(ale to juz wiadomo ze nie jest wina biura)
        Dolatujemy na lotnisko odbiera nas rezydentka z obcego hotelu i w połowie drogi wysiada i zostajemy z kierowcą mowiacym tylko po francusku i tunezyjsku. Wysadza nas pospiesznie z autokaru i odjezdza do kolejnych hoteli.
        W recepcji nad ranem o 4 sami sie meldujemy, dopytujac jeden drugiego co mamy wpisac w karte meldunkowa (opisy po arabsku, francusku i angielskim, ale takim, ze naprawde trzeba znac jezyk zeby zrozumiec opisy).
        Rano pierwszego dnia pojawia sie "REZYDENTKA" w towarzystwie Tunezyjskiego przewodnika mowiacego i rozumiejacego po polsku.
        Po 5 min powitania musimy szybko wybrac wycieczki fakultatywne i odrazu zapisac sie no i przede wszystkim zapłacic. "REZYDENTKA" podaje nr tel do siebie w razie jakich kolwiek pytan i problemów (koszt połączenia 12 zł/1min (bez naliczania sekundowego), odebrania połaczenia 6zł/1min)i po 15 min spotkaniu "REZYDENTKA" znika bez zadnego "do widzenia" itp. W ciągu 7 dni ma tylko 1 dyzur w hotelu 30min w poniedziałek i to w momencie gdzie 1/2 grupy od niedzieli jest na 2 wycieczce na Saharze.
        Na wycieczke na Sahare nie wiedza co maja zabrac ze soba bo to 2 dni z noclegiem a nikt nie raczyl nas poinformowac. W rezultacie okazuje sie ze wyjezdzamy z opoznieniem bo ludzie pytaja przewodniczki co zabrac a i tak na miejscu okazało sie ze w hotelu w ktorym nocujemy jest basen a czesc osob nie zabrała strojow bo nikt o tym nie powiedzial..... Wycieczka na Sahare nie zgodna z opisem na tablicy ogloszen bo sie okazało, ze czesci miejsc, ktore były w folderze rekalmujacym wycieczke przez biuro WEZYR nie widzielismy a jak juz widzielismy to z pedzacego autobusu. Na Saharze przejazdzka jeepami dodatkowo płatna lecz bardzo "atrakcyjna" bo "JECHALISMY ZWYKŁĄ ASFALTOWA DROGĄ A NIE PUSTYNIĄ JAK JECHALI LUDZIE Z INNYCH BIUR I JAK BYLO W OPISIE WYCIECZKI!!!!"
        Przed wyjazdem na fakultatywne wycieczki musielismy sie klocic z kucharzami o sniadanie bo bylo od godz 7 a my bylismy o 6;30 a "REZYDENTKA" nie była łaskawa poinformowac kucharzy o grupie wyjezdzajacej na wycieczki.
        Jak sie okazało pozniej po uzyskaniu informacji z pewnego zrodła o ktorym nie bede wspominac aby ta osoba nie miala nieprzyjemnosci dowiedzielismy sie ze nasza "REZYDENTKA" NIE ZNA NAWET JEZYKA FRANCUSKIEGO!!!, ktory jest podstawowym językiem w Tunezji.... wiec nawet z kucharzami by sie nie dogadała bo znali tylko francuski oprocz tunezyjskiego.
        Obsługa kantoru tez nie zna nawet podstawowych słów po angielsku, recepcjonista zna "przynajmiej" kilka słówek.
        Dzien przed odlotem (20;00) dowiedzielismy sie, że wylot jest przesunięty o prawie pół dnia na naszą niekorzysc. Z 20;30 na 11;30. Zaczepiona "REZYDENTKA" w czasie wywieszania godzin odlotow doslownie rozmiawiala z nami wycofujac sie w strone wyjscia twierdzac, ze ona dopiero co sie o tym dowiedziala i ze jestesmy BARDZO BESZCZELNI mowiac jej o tym, ze o takim przesunieciu powinna nas powinformowac wczesniej. Rozmawiajac pozniej z innymi uczestnikami dowiedzielismy sie, ze wielu mialo powykupowane wycieczki np. statkiem pirackim na poranne godziny w dniu odlotu, wielu tez wymienilo jeszcze pieniadze na dinary chcac spedzic przedpoludnie w dniu odlotu na zakupach. Rozumiem, ze czasy odlotu charterow lotniczych nie sa uwarunkowane od biura podrozy, jednak sledzac liczne fora zauwazylismy, ze wszystkie grupy w tym roku mialy przesuniecie lotow o okolo 10-12 godzin (zamiast lotu wieczornego - poranny). Domyslam sie, ze jest to uwarunkowane tym, ze raczej za ta cene nikt nie wykupil by pobytu 6 dniowego a wieczorna godzina odlotu zawsze daje jeszcze ten 7 dzien, jezeli lot sie "przesunal" to oni za to nie odpowiadaja...
        Jeszcze co do dnia odlotu i przed odlotem. Wywieszajac liste nasza REZYDENTKA poinformowala nas, ze nawet nie jest w stanie przyjechac po nas i odstawic na lotnisko, ale "MOZE po drodze wsiadze rezydentka z Suse...". Brak czasu tlumaczyla tym, ze obsluguje w Hammamet "wszystkie" hotele (z tego co sie zorientowalismy to w calej miejscowosci tylko w 3 hotelach byli ludzie z Wezyra). Dodatkowa farsa, ktora najbardziej rozjuszyla tak nas jak i innych uczestnikow, to odpowiedz REZYDENTKI na pytanie: "a co ze sniadaniem w dniu odlotu?" poniewaz zbiorka byla o 7:10 a sniadanie podawali od 7:00. Szanowna Pani powiedziala nam, ze jezeli chcemy sniadanie wczesniej to "MUSIMY SOBIE TO ZGLOSIC NA RECEPCJI" !!!!!

Moze za wiele nie podrozuje i wielu rzeczy nie wiem czy nie rozumiem ale powiedzcie mi: od czego w tym wypadku byla ta Pani co zwala sie (chyba samowolnie) REZYDENTEM. Dobrze, ze ze wzgledu na hotel (ktory bardzo polecam) nikt nie mial wiekszych problemow i nie potrzebowal wiekszej pomocy od tej Pani, bo i tak by jej raczej nie uzyskał, bo odwracajac sytuacje - wyobrazcie sobie Araba, nie znajacego zadnego poza ojczystym jezykiem, przyjezdzajacego do Polski i chcacego sie gdziekolwiek dogadac...
        • bionda83 Re: biuro wezyr 18.07.09, 14:02
          Wezyr ma tunezje dopiero 2 rok wiec organizacyjnie sie nie popisza, wezyr nie
          wymaga od swoich pracownikow aby mieli ukonczony kurs pilota, stad
          niedoswiadczeni rezydenci, ale rezydent sie nie obija, nikt mi tego nie wmowi,
          widocznie maja za malo rezydentow na tunezje, pojedz na riwiere turecka w tamtym
          roku mioeli dyzury po 30-60 min 6 dni w tygodniu w tym roku w samej alanyi jest
          ich około 30 na turcje ok 90 czyli calkiem sporo, no i w turcji sa od 10 lat.
          Nalezy wybierac touroperatoa, ktory specjalizuje sie w danym kierunku a nie
          ktory dopiero tam zaczyna (wezyr w tym roku rozpoczal grecje ;)) Jezeli chodzi o
          lunch pakiety (box) czyli suchy prowiant to zamawia sie go dzien wczesniej przed
          wyjazdem i nie robi tego rezydent dla 100 osobowej grupy polakow poniewaz trzeba
          podac nr pokoju i liczbe osob z tego pokoju zainteresowanych lunch pakietem,
          taki lunch to tez tylko i wylacznie dobra wola hotelarza, godziny sa wyznaczone
          na posilki i nalezy ich przestrzegac aby jakis porzadek byl... a same lunch
          pakiety sa bardzo ubogie i czesciej zdarzalo mi sie slyszec wielkie oburzenie:
          CO TO? SUCHA BULKA PLASTER SZYNKI SERA JAJKO OGOREK? TAK MALO? niestety patery z
          owowcami morza nie pakuja ;)
          • Gość: kucharek Re: biuro wezyr IP: 217.144.243.* 18.07.09, 21:32
            niekt nie wymaga aby do lunch pakietu zapakowali sea food plater
            albo pieczona poledwice ale tak jak to mielismy w Blue Vawe 1 kromka
            bulki paryskiej czyli inaczej mowiac bagietki plus plasterek !
            pomidora , ogorka , sera i mortadeli to chyba nie za wiele jak na
            lunch przy ukladzie , ze tego dnia gosc w hotelu niczego wiecej nie
            konsumuje a za jedzonko zaplacil , w Chorwacji jak dostawalismy
            suchy prowiant to przypominalo to suchy prowiant a nie jalmuzne
            • bionda83 Re: biuro wezyr 18.07.09, 23:05
              hah nie mowilam ze lunch pakiety to problemy? Blue Vave i tak maja dobre ;)
              jezeli chcesz sie najesc to zostajesz w hotelu, przeciez nikt cie z tego hotelu
              na sile nie wyprawia na wycieczke, np pamukkale gdzie lunch pakiet to tak
              naprawde sniadanie bo obiad masz juz w cenie wycieczki. W chorwacji nie ma
              takiej masowki, ty myslisz co im robi jeden lunch pakiet, a oni takich pakietow
              musza przygotowac kilkadziesiat i do tego sniadanie dla gosci ktorzy nie
              wyjezdzaja na wycieczki, wprowadza to pewien zamet. generalnie w turcji jest
              norma ze lunch pakiet tak wyglada i nie jest to wina touroperatora z ktorym
              jedziesz tylko dobra lub zla wola hotelarza, niektore hotele np nie uznaja lunch
              pakietow np. owiany legenda paradise ponoc z wysmienitym jedzeniem, w zamian
              proponuja wczesne sniadanie (wyjezdzasz o 4 na pamukkale, to o 3:30 jesz
              sniadanie skoro juz jestes glodny), zaden turysta nie ma w umowie ze all
              inclusive w hotelu obejmuje lunch pakiety na wycieczkach, skoro nie ma tego w
              umowie to najprawdopodobniej nikt mu tego nie zapewni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka