11.05.09, 22:50
Lecimy we dwie osoby z małym dzieckiem, na bilecie mamy informacje,że możemy
zabrać po 20 kg na osobę. A co sie stanie, jeśli jedna walizka będzie ważyła
sporo ponad normę-czy jest wtedy dopłata za nadbagaz czy trzeba przepakowac
walizkę?Chcemy wziąć jedną dużą walizkę zamiast 2 osobnych.
Obserwuj wątek
    • 4269m Re: Nadbagaż 12.05.09, 11:57
      My też zawsze tak się pakujemy i jeszcze nigdy nie mieliśmy
      problemów.
      • bonbini Re: Nadbagaż 12.05.09, 12:14
        Lecicie w dwie osoby (nie liczac dziecka) i pakujecie sie do jednej
        walizki? W takim wypadku Wasza walizka moze wazyc nawet 40kg! Limit
        nie dotyczy sztuki bagazu a kilogramow na osobe. Jak zamiast 2
        walizek po 20 kg sapkujecie jedna 30kg to nawet sie uciesza na
        lotnisku ;)
        • des4 Re: Nadbagaż 12.05.09, 13:03
          tylko, że jedna wielka waliza jest rozwiązaniem mniej praktycznym
          niż dwie mniejsze...trudniej jest ją przemieszczać/nosić, w hotelu
          trudniej ją schować pod szafę czy też upchnąc w innej dziurze...no i
          w przypadku zagubienia bagażu, co wcale nie jest rzadkie, traci się
          wszystko, jeśli ma się dwie mniejsze, jest szansa ze zgubi się tylko
          jedna ;)
          • Gość: tata do des4: nie masz pojęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 15:29
            o tym jak się podróżuje z 2-3 letnim dzieckiem i że jedna walizka
            sprawia iż ciągnie ją np.: tata a mama ma wolne ręce aby pilnowac
            brzdąca a nie mysleć o bagażu.
        • Gość: giemza Re: Nadbagaż IP: *.n1.isko.net.pl 12.05.09, 13:11
          Nieprawda! Maksymalny ciężar jednej walizki nie może przekroczyć 36
          kg. Chodzi o bagażowych, którzy te walizki przerzucają.
          • Gość: bagazowy Re: Nadbagaż IP: *.gl.digi.pl 12.05.09, 15:22
            Wlasnie tak- niestety walizki nie wedruja same po lotnisku ;]
            Spotkalem sie z 2 rozwiazaniami ( dla bagazu ~30kg): oplata lub
            propozycja przepakowania do reklamowek jako podrecznego
    • jusytka A limit na dziecko wynosi również 20 kg? 12.05.09, 13:26
      Mam na myśli dziecko, które płaci za przelot, powyżej 2 lat.
      • andrexx Re: A limit na dziecko wynosi również 20 kg? 13.05.09, 09:52
        jusytka napisała:

> Mam na myśli dziecko, które płaci za przelot, powyżej 2 lat.

jeśli dziecko ma swoje własne miejsce , z nr osobne od rodzica to
        przysługuje na dziecko równiez 20 kg bagazu
    • anulka_dab Re: Nadbagaż 12.05.09, 14:08
      W ubieglym roku na lotnisku w Dalaman musialam zaplacic za nadbagaz. Dozwolone
      bylo 20kg na osobe a ja mialam 23kg wiec zazadali ode mnie 18 euro czyli po 6
      euro za kg nadbagazu. Lecialam liniami Sun Express.
      • gringo68 Re: Nadbagaż 12.05.09, 14:41
        A ja się zastanawiam co ludzie biora na te wakacje, ze przekraczają
        20 kg??? Przecież to nie pokaz mody...
        • grazynanowa Re: Nadbagaż 12.05.09, 14:48
          gringo68 napisał:

> A ja się zastanawiam co ludzie biora na te wakacje, ze
          przekraczają
          > 20 kg??? Przecież to nie pokaz mody...

Jak wezmiesz pod uwage ,kremy,balsamy,szampony. i inne kosmetyki to
          wcale nie tak duzo... te 20 kg :)
          • kolberg1 Re: Nadbagaż 12.05.09, 17:02
            Dokladnie.Trzeba tez wziasc pod uwage,ze sama waliza wazy dobre 6-8kg pusta.Na 2
            tyg.pobytu to wcale nie jest za duzo 20kg bagazu.
            • kasia_p45 Re: Nadbagaż 12.05.09, 17:13
              A ja jakos nigdy nie przekraczam 20 kg.. I tez pakuje duzo
              kosmetykow, sporo ciuchow.. itd
              • Gość: emila37 Re: Nadbagaż IP: 91.206.65.* 12.05.09, 17:36
                Jadąc z mężem i dwójką dzieci 16i 13 lat w ile walizek najsensowniej
                się zapakować.
                • kasia_p45 Re: Nadbagaż 12.05.09, 17:43
                  tyle ile osob..
                  • gringo68 Re: Nadbagaż 12.05.09, 18:51
                    balsamy? kremy? szampony? aż tyle że waży to kilogramy??? w
                    hotelowym pokoju chcesz zrobić salon kosmetyczny??? czy na ten
                    tydzień/dwa tygodnie naprawdę nie można się ograniczyć i zapakować
                    najpotrzebniejsze kosmetyki do jednej kosmetyczki? ostatecznie chyba
                    tak paskudnie nie wyglądasz, że musisz to maskować tonami tapety???

pusta walizka 6-8 kg??? chyba drewniany kufer z jakim
                    podrożowano "do wód" w XIX wieku...zwykła duża walizka z gatunku
                    tych najpopularniejszych szmacianych ważni nieco ponad kilogram...
                    • black_pukas Re: Nadbagaż 12.05.09, 18:54
                      > pusta walizka 6-8 kg??? chyba drewniany kufer z jakim
                      > podrożowano "do wód" w XIX wieku...zwykła duża walizka z gatunku
                      > tych najpopularniejszych szmacianych ważni nieco ponad kilogram...

He he, kiedy ostatni raz leciałeś charterem w kierunku wakacyjnym? Teraz modne
                      są właśnie takie "kufry", tylko na miarę XXI wieku, potężne, na kółkach, chyba
                      pancerne i antyterrorystyczne. Jednym słowem koszmarne :P Sam latam z torbą
                      szmacianą lub plecakiem, ale statystycznie taką metodę pakowania wybiera 1%
                      wczasowiczów.
                      • kasia_p45 Re: Nadbagaż 12.05.09, 19:14
                        Moja walizka, a nalezy do tych dość lekkich, wazy ok 5 kg. Co do
                        kosmetyków to bardziej chodzilo mi o np balsamy do i po opalaniu..
                        szampon, odzywka, to z tych ciezszych.. pozostałe to oczywiście
                        mieszcza sie do kosmetyczki. A w ogole to kazdy pakuje sie w to co
                        chce i w co komu wygodnie. U jednego bedzie to kufer
                        antyterrorystyczny u innego worek lniany czy plecak. Każdy robi co
                        mu pasuje :) pozdr
                        • isabeau Re: Nadbagaż 12.05.09, 19:22
                          Wiesz Kasiu, u mnie zawsze bagaż jest ciężki od kosmetyków w drodze powrotnej.
                          Moim zdaniem w Turcji można kupić wiele fajnych, lokalnych produktów
                          kosmetycznych, o niespotykanych w Polsce zapachach i właściwościach np.
                          peelingujących. Jedynym kosmetykiem, jaki warto taszczyć z Polski jest
                          mleczko/krem/olejek do opalania z filtrem - te rzeczy są w Turcji znacząco droższe.
                          • kasia_p45 Re: Nadbagaż 12.05.09, 19:43
                            OO dzieki za info isabeau :)) Ty to chociaz podpowiesz cos
                            czlowiekowi. Jedyna kompetentna i zarazem zyczliwa osoba na tym
                            forum :))
                            • anulka_dab Re: Nadbagaż 12.05.09, 20:42
                              Moja najzwyklejsza walizka na kolkach wazy 6kg i wcale nie jest pancerna czy
                              jakas ogromniasta.
                      • gringo68 Re: Nadbagaż 13.05.09, 08:41
                        ostatni raz leciałem czarterem we wrzęniu ub.r, poza tym 1-2 razy w
                        miesiącu latam sluzbowo po Europie...dominuja walizki/torby
                        szmaciane, do tego trochę skorup, których nie polecam, bo taki ladny
                        i dorgi samsonite po jednym locie jest zmasakrowany...

twoich kuferków nie kojarzę...a w modzie walizkowej nie jestem
                        mocny, podobnie jak w kroju i długości gaci plazowych...

podziwiam ludzi ktorzy prowadzą statystyki bagażowe...tylko po co???
                        • Gość: Ania Re: Nadbagaż IP: *.uznam.net.pl 13.05.09, 09:11
                          Skoro widujesz tylko szmaciane torby, a kuferków nie kojarzysz to owszem
                          podróżujesz, ale palcem po mapie ...
                        • black_pukas Re: Nadbagaż 13.05.09, 19:35
                          > twoich kuferków nie kojarzę...a w modzie walizkowej nie jestem
                          > mocny, podobnie jak w kroju i długości gaci plazowych...

Ale ja właśnie o tych skorupach pisałem, że to kufry :) Tyle, że nowoczesne...

> podziwiam ludzi ktorzy prowadzą statystyki bagażowe...tylko po co???

Stary, ironii nie wyczuwasz? Jasne, ja tak z notesikiem czas na lotniskach
                          zabijam, statystyki prowadząc :P
                    • Gość: Ania do gringo68 IP: *.uznam.net.pl 13.05.09, 07:50
                      A co cię obchodzi co kto ma w swojej walizce?
                      Widzę, że jak zabierasz głos na tym forum to tylko po to by ziać jadem, bo
                      merytorycznie jak zwykle nie masz nic do powiedzenia ...
                      • Gość: turysta Re: do Ania IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.05.09, 09:42
                        Czytaj ze zrozumieniem tekst pisany przez innych użytkowników.
                        Brak posiadanej takiej funkcji w mózgu, co tyczy się twojej osoby,
                        prowadzi do ciężkich chorób, jak: majaczenie, omamy, podwójne
                        widzenie oraz niekontrolowane zachowania.
                        Ze swojej strony, proszę opuść to forum z korzyścią dla wszystkich
                        forumowiczów.
                    • Gość: podroznik33 do gringo 68: "szmaciane" walizki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 15:33
                      jakie spotykasz kupuja ludzie w tesco lub innym markecie. Współczuję
                      im. Po jednym locie są do wyrzucenia a czasem widuję je rozerwane na
                      taśmie jak wyjeżdzają na hali przylotów .
                      • gringo68 Re: do gringo 68: "szmaciane" walizki 13.05.09, 19:15
                        ja swoj kupiłem w Makro z 5 lat temu, zestaw 3 walizek za jakieś 200
                        zł...z powodzeniem służą mi do dzisiaj przeżywszy kilkadziesiąt
                        lotów i 4 kontynenty...

masz poczucie wyższości w stosunku do ludzi kupujących walizki w
                        markecie??? no to kup sobie LV i lecz swoje kompleksy...mi to zwisa
                        i powiewa w co pakują się inni i jakie slipy na plaży noszą, hehe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka