Gość: Belian z Ibelinu IP: 194.42.116.* 10.06.09, 09:10 www.carrefour.com.tr/kampanyalar.asp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pariss1 Re: Jeśli kogoś interesują ceny w tureckim markec 10.06.09, 09:41 i turecka "biedronka" www.bim.com.tr/ Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka woda mineralna 10.06.09, 11:15 Gdzie najkorzystniej kupować napoje (wodę mineralną) w Alanyi? Czy mogę mieć pewnośc, że butelkowana woda zawsze będzie bezpieczna, czy raczej wybierać droższe, które konkretnie? Z tego co widzę to raczej żadnego z wymienionych wyżej sklepów w Alanyi nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belian z Ibelinu Re: woda mineralna IP: 194.42.116.* 10.06.09, 12:10 Nie bardzo rozumiem. A Polsce masz wiedzę na podstawie etykiety przyklejonej do flaszki? No i co? Pijesz...bo im wierzysz, a może taki Żyiwec leci z jakiegoś kraniku, a Piwniczanka jest rozlewana w piwnicy...bez przesady, trochę zaufania. Turcja to nie III świat. W ubiegłym roku 1,5 litra niegazowanej 50 kuruszy. Skąd mają wodę nie wiem. W Polsce też nie. A piję. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: woda mineralna 10.06.09, 12:31 Dokładnie, Turcja to nie III świat. Kazda woda butelkowana jest najzupełniej "normalna". Najpopularniejsza : Hayat, ale sa rowniez Nestle. Tylko po co przepłacać? Carrefour w Alanii jest w Alanyum centrum, a BIM w okolicy dworca, lub tez od Kleopatry wejscie 16 - tylko trzeba wejsc w pierwsza ulice od morza. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: woda mineralna 10.06.09, 12:32 Masz rację, pewności nigdzie mieć nie można, ale wybieram się tam z dziećmi, więc chciałabym aby ryzyko było jaknajmniejsze. U nas do Żywca mam większe zaufanie, niż do wody "no name". Odpowiedz Link Zgłoś
olin1980 Re: woda mineralna 10.06.09, 12:30 Carrefour jest na wschód od portu w centrum handlowym Alanyum,wystarczy wsiąść do dolmusza w centrum i za 1 lirę powiedzieć,że chcesz do Alanyum-zawiozą Cię prawie pod same drzwi obok Alanyum jest także market Kipa.Ponadto naprzeciwko plaży Kleopatry jest spory market Migros-tam też kupisz wszystko co potrzeba za mniejsze pieniążki,bez targowania,z markową wodą włącznie;) Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: woda mineralna 10.06.09, 12:33 jusytka napisała: > Gdzie najkorzystniej kupować napoje (wodę mineralną) w Alanyi? > Czy mogę mieć pewnośc, że butelkowana woda zawsze będzie bezpieczna, Bez przesady...,nikt w Turcji nie sprzedaje w sklepie kranowki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TakiJeden Re: woda mineralna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 14:18 grazynanowa napisała: > Bez przesady...,nikt w Turcji nie sprzedaje w sklepie kranowki :) Pewna jestes? Akurat wody produkowane przez duze koncerny (Coca- Cola, Nestle) dosc czesto trafialy na czolowki gazet z powodu wlasnie ich pochodzenia (najglosniejsza sprawa dotyczyla C-C w Anglii - woda nalewana byla prosto z miejskich wodociagow, tylko ja uzdatniano)). W Polsce Zywiec-Zdroj tez miala swoj skandal - miesiecznik "Swiat Konsumenta" kilka lat temu w ogole ta wode zdyskwalifikowal (tyle bakterii sie namnazalo po otwarciu) - przy okazji wyszlo na jaw, ze jedna rozlewnia byla, owszem, gdzies kolo Zywca, ale druga w Wielkopolsce! Sprawa stala sie glosna (bo Zywiec byl polecany niemowlakom) i Nestle (wlasciciel marki) skandal jakos zatuszowal (woda tez jest chyba lepszej jakosci, bo w pozniejszum tescie SK wypadla o niebo lepiej). Kupujac wode warto zwracac uwage nie tylko na marke, ale miejsce rozlewania. Np. woda Nestle rozlewana z ujecia przy ul. Marynarskiej w Warszawie jakos do mnie nie przemawia, natomiast Naleczowianka (tez Nestle) zdecydowanie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: woda mineralna 10.06.09, 18:39 Podane przez Ciebie przyklady ,po pierwsze nie dotyczyly Turcji ,po drugie ,nie sa na porzadku dziennym .W Niemczech np.woda z wodociagow miejskich ,jest tak wysokiej jakosci ,ze zalecana jest rowniez do picia.W Turcji jest wieksze prawdopodobienstwo zatrucia sie podrabianym alkoholem i tutaj wskazana jest ostroznosc ( byly nawet przypadki smiertelne)My pijemy od lat wode mineralna (nasze dziecko rowniez)i dlatego z czystym sumieniem moge powiedziec ,ze w sklepach kranowki nie sprzedaja : ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: woda mineralna IP: *.uznam.net.pl 10.06.09, 21:58 grazynanowa napisała: > My pijemy od lat wodę mineralna (nasze dziecko również dlatego z czystym sumieniem moge powiedzieć ,ze w sklepach kranówki nie sprzedają : ) My w domu tez pijemy mineralną, nawet ją gotujemy na kawę czy herbatę, niemniej pewności nie mam czy nie jest to czasem kranówka w butelce. Sam fakt że się do tej pory nie zatruliśmy to za mało. Woda butelkowana jest bardziej bezpieczna od kranówki i tyle! A afery, o których pisał przedmówca niestety się zdarzają, nie tylko w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: woda mineralna 11.06.09, 09:26 Gość portalu: Ania napisał(a): > Woda butelkowana jest bardziej bezpieczna od kranówki i tyle! > A afery, o których pisał przedmówca niestety się zdarzają, nie tylko w Polsce.. Ja tez uwazam ,ze butelkowana jest bezpieczniejsza i tylko taka pijemy :)Jesli chodzi o afery ...to czy jestesmy w stanie uchronic sie przed wszystkim ?smie twierdzic ,ze nie ,poki co, zycze wszystkim udanych wakacji :) Odpowiedz Link Zgłoś