Dodaj do ulubionych

Komary w Turcji?

02.07.09, 22:11
Czy dokuczają ludziom te wredne owady - komary w wieczornych i nocnych porach??? Wybieramy się do Turcji końcem lipca.
Obserwuj wątek
    • Gość: mich Re: Komary w Turcji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 23:36
      zależy w którym miejscu... tak jak w Polsce, u mnie nie ma a u
      babci, która mieszka 400m dalej już są...
    • mila9910 Re: Komary w Turcji? 03.07.09, 08:16
      Właśnie wróciłam z Turcji... i na Riwierze Tureckiej nie widziałam ani jednego
      komara...
      • Gość: Belian z Ibelinu Re: Komary w Turcji? IP: 194.42.116.* 03.07.09, 08:46
        Jak byłem między 9 a 23 lipca to niestety były. Mają jednak jakiś
        inny skład chemiczny tego badziewia z trąbki bowiem ugryzienie
        strasznie swędzi - naprawdę. Ale po około 12-24 godzinach po
        ugryzieniu nie ma śladu, nie ma nawet obrzęku (w Polsce mam je 3-6
        dni). Są w nocy jednak tak wq...ce jak polskie. weź coś do kontaktu.
        od 20 złotych nie zbiedniejesz.
        • Gość: ewa10 Re: Komary w Turcji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 08:56
          Byłam kilka razy w różnych miejscach w Turcji i na szczęście nie widziałam ani
          jednego.
          • Gość: Ryba Re: Komary w Turcji? IP: *.mobile.playmobile.pl 03.07.09, 09:08
            Witam,
            Jaki wniosek? Komary na całym świecie mają swoje upodobania. Jednego
            gryzą, drugiego nie. W zależności od zapachu który każdy wydziela
            można być bardziej lub mniej lubianym przez te owady. Nie ma zasady!
            Wg. mnie - masz problem z komarami w PL? Weź coś na komary w podróż.
            • a-ksie Re: Komary w Turcji? 03.07.09, 10:37
              Mnie komary w Polsce w ogóle nie gryzą a wystarczyło że jedna noc spałam z
              otwartymi drzwiami balkonowymi i całe nogi miałam w czerwonych ukąszeniach.
              Wystarczy na chwilę zapalić światło w pokoju i już ich pełno, także ja również
              polecam coś do kontaktu. Albo otwieranie tylko okien na których są moskitiery.
              • kecif_pl Re: Komary w Turcji? 03.07.09, 11:27
                Jest lokalny sposób na komary, zrywasz kwiaty Oleandra.
                Kwiaty zanurzasz w talerzu z wodą i stawiasz w pobliżu okna.
                Podobno komary nie lubią zapachu który się wydziela a człowiek go nie czuje.
                Natomiast po samym ugryzieniu najlepsza jest specyficzna turecka woda kolońska
                :-), sprzedają to w marketach w żółtych buteleczkach po ok. 4 lira. Woda posiada
                zapach orientu ;-)
                • Gość: jaszczur Re: Komary w Turcji? IP: *.toya.net.pl 03.07.09, 11:32
                  W czerwcu wróciłem z Kusadasi , wieczorami było ich zatrzęsienie . Oprócz RAIDa
                  do kontaktu zabierzcie drugiego w aerozolu na wieczorne wyjścia .
                  Miłego odpoczynku.
    • Gość: ja Re: Komary w Turcji? IP: 62.61.47.* 03.07.09, 12:26
      własnie wróciłam wybrzeze egejskie ani jednego komara :)
    • bionda83 Re: Komary w Turcji? 03.07.09, 13:43
      jezeli jedziesz do popularnych miejscowosci typu alnya belek side to noca jezdza
      tam male maszynki i psikaja srodkiem owadobojczym na lewo i prawo co by biednego
      turysty komar nie zjadl.... dlatego z reguly w turcji ich nie spotkasz :0
      • Gość: BK Re: Komary w Turcji? IP: *.chello.pl 03.07.09, 14:53
        Wróciłam z Side żadnych komarów nie ma :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka