Dodaj do ulubionych

zespół gilberta?

12.09.09, 09:44
mojego chłopaka od ok.2 lat męczy senność,zmęczenie,czasem bóle w obrębie jamy
brzusznej(ostatnio rzadziej).na rutynowej kontroli lekarz pierwszego kontaktu
stwierdził zażółcenie białek gałki ocznej i skierował go do poradni chorób
zakaźnych.tam zrobiono mu podstawowe badania+usg jamy
brzusznej+aspat,alat,bilirubinę+badanie,którego nazwy nie pamiętam-coś typu
anty HBS jeśli się nie mylę,w każdym razie wyszło ujemne.wszystkie badania
wyszły ok poza bardzo wysoką bilirubiną-ponad 3(norma 1).lekarka stwierdziła
zespół gilberta,ponieważ enzymy wątrobowe są w porządku.kazała wykonywać
kotrolę bilirubiny i enzymów co pół roku i zażywać hepatil.pół roku temu
wyniki były bez zmian...czy te badania,które zostały wykonane mogą z całą
pewnością wykluczyć żółtaczkę typu C lub inną?czy lekarz na ich podstawie może
na 100% stwierdzić zespół gilberta?proszę o radę.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • foxy90 Re: zespół gilberta? 12.09.09, 10:25
      Agatko, badanie antyHBS to badanie, które pozwala potwierdzić bądź wykluczyć
      żółtaczkę typu B. Żółtaczkę typu C potwierdza bądź wyklucza się na podstawie
      wyniku badania anty HCV bądź hcv RNA, czy Twój chłopak miał robione takie badania?
      Zespół Gilberta z tego, co wiem jest chyba dość trudny do zdiagnozowania, bo
      daje niejednoznaczne objawy. Z tego, co pamiętam, zdiagnozowano go (aczkolwiek
      nie pamiętam, czy słusznie) u mojej przyjaciółki, ale nie wiem na podstawie
      jakich badań, zapytam jej i dam znać.
      • agatkaa8 Re: zespół gilberta? 12.09.09, 10:36
        nie wiem czy miał robione to badanie,ponieważ kiedy trafił do poradni pobrano mu
        krew,zrobiono usg i wyniki trafiły od razu do lekarki,która postawiła
        diagnozę.te,które podałam były robione jeszcze w naszej rejonowej przychodni
        stąd znam wyniki.byłabym bardzo wdzięczna :)
        • foxy90 Re: zespół gilberta? 12.09.09, 13:18
          Hmm, myślę, że wypadałoby poprosić panią doktor o wgląd do wyników badań, a
          najlepiej o skserowanie ich. Przede wszystkim sprawdźcie, czy wynik anty hbs i
          anty hcv jest ujemny.
          Do przyjaciółki napisałam, czekam na odpowiedź, mam nadzieję, że się czegoś dowiem.
          Z tego, co pamiętam to u niej stwierdzono zespół gilberta właśnie na podstawie
          podwyższonej wartości bilirubiny.
          • agatkaa8 Re: zespół gilberta? 12.09.09, 13:25
            a więc sprawdziłam i hbs ag wyszedł ujemny.pytałam też chłopaka i mówił,że nie
            wie jakie badania robiono mu w szpitalu,ale kiedy prywatnie badał hbs,to
            laborantka mówiła mu,że przy takim poziomie bilirubiny nie ma sensu robić
            badania na żółtaczkę typu c,bo wynik i tak wyjdzie zakłamany(???)...
            • foxy90 Re: zespół gilberta? 12.09.09, 13:37
              W takich przypadkach może nie być sensu robienia badania anty HCV, tylko
              dlaczego laborantka nie powiedziała mu, żeby zrobił sobie badania HCV RNA, które
              jest jak najbardziej wiarygodne??
              Badanie anty hcv czasem może wyjść dodatnio, mimo, że nie ma wirusa, różne
              czynniki o tym decydują. Np. taki, że organizm kiedyś stwierdził, że istnieje
              potrzeba wytwarzania przeciwciał, a wirusa mogło wcale nie być, albo mógł być,
              ale został zwalczony samoistnie przez organizm, czasem tak się zdarza.
              Natomiast badania hcv RNA jest jak najbardziej wiarygodne.
              Jeżeli nie miał go robionego, to niech sobie zrobi. Niech poprosi o skierowanie
              lekarza pierwszego kontaktu,albo niech zrobi prywatnie, koszt to ok. 30-40zł.
              • grapis Re: zespół gilberta? 12.09.09, 19:28
                te 30-40 zł to kosztuje antyHCV a zwykłe HCV RNA raczej kosztuje w
                granicach 120zł , www.hbv.pl/molekularne.php ablo
                www.prometeusze.pl/synevo.php
                • foxy90 Re: zespół gilberta? 12.09.09, 19:36
                  A to może mi się pomyliło, bo kiedyś się natknęłam na taką cenę i wydawało mi
                  się, że dotyczy ona badania hcv RNA, może się pomyliłam.
                  W takim razie można poprosić o skierowanie na takie badanie.
                  Ew. można iść oddać honorowo krew i wtedy też za darmo takie badanie otrzymamy :P

Agatko, co do zespołu Gilberta - moja przyjaciółka mi powiedziała, że u niej
                  zdiagnozowano to na podstawie podwyższonej wartości bilirubiny i dzięki
                  wykluczeniu wzw typu b i c. Podobno alat i aspat też miała podwyższony, ale nie
                  wie, czy to miało wpływ na diagnozę.
                  Pytałam też o ew. leczenie, ale ona mówi, że jej lekarka twierdzi, iż jej to
                  minie, bo podobno jest to 'młodzieńczy' zespół Gilberta, który z czasem powinien
                  jej minąć. Przyjaciółka ma 19 lat.
                  • agatkaa8 Re: zespół gilberta? 15.09.09, 10:28
                    foxy dziękuję za zainteresowanie :)
                    z pewnością wykona to badanie!
                    a czy są jakieś przeciwwskazania do zaszczepienia się przeciw grypie w takiej
                    niewyjaśnionej sytuacji?
                    • foxy90 Re: zespół gilberta? 15.09.09, 12:04
                      Nie ma za co :)
                      A co do pytania, to ja już nie pomogę, bo się nie orientuję tak dokładnie,
                      najlepiej zapytać lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka