IP: *.jaroslaw.net.pl 20.05.13, 07:50
Czy neupogen może wypisać internista (oczywiście na 100% płatne - inne chyba nie wchodzi w grę) czy muszę iść do jakiegoś hematologa?
Obserwuj wątek
    • pi_tu Re: neupogen 20.05.13, 09:06
      Wypisać może "zwykły" internista, ale lepiej by podawanie kontrolował lekarz z doświadczeniem w tej dziedzinie. To nie witaminka C :))

Ile masz neutrofili, że myślisz o tym?
      • Gość: wiki Re: neupogen IP: *.jaroslaw.net.pl 20.05.13, 10:04
        W piątek rozmawiałam z lekarzem, który zastępował mojego prowadzącego. Zgodził się na neupogen.
        Jestem od jakichś 6-7tyg. na interferonie 90-135 i mam najczęsicej 0,51-0,54. Kontrola co tydzień. W tym tygodniu miałam 0,71 i pozwolili mi wziąć 135. W piątek znów kontrola.
        W piątek będę miała 20tydz. Minus od czwartego tygodnia, chcę skończyć w 24tyg., ale chcę do końca mieć pełne dawki.
      • Gość: wiki Re: neupogen IP: *.jaroslaw.net.pl 20.05.13, 10:06
        Co o tym myślisz?
        • pi_tu Re: neupogen 20.05.13, 11:13
          Faktycznie, trochę mało tych neutrofili. Na twoim miejscu też bym myślał o neupogenie. Lekarz prowadzący czy zastępujący go powinien to poprowadzić. Nie mam doświadczenia w tej sprawie, bo miałem tylko taki zamiar w razie "w", moje neutrofile spadały maksymalnie do 0,60 przy maksymalnej dawce.
          • Gość: wiki Re: neupogen IP: *.jaroslaw.net.pl 20.05.13, 11:26
            Dziś idę do internisty. Jak nie wypisze, to jutro pójdę do innego :-) W aptece już sprawdziłam, mają. Jakieś 154zł kosztuje, więc nie jest źle.
            Nie znam się na tym... W rejestracji powiedzieli, że ten lekarz (prywatny), do którego idę nie może wypisywać recept refundowanych. Ale rozumiem, że skoro chcę na 100%, to taką receptę mi wypisze, co?
            Chyba jeszcze dziś zadzwonię do swojego lekarza i dopytam co dokładnie muszę mieć na tej recepcie.
            • kiepski476 Re: neupogen 20.05.13, 18:11
              > co dokładnie muszę mieć na tej recepcie.
              Wielkość dawki. Neupogen jest sprzedawany w dwóch dawkach. W tym wypadku wystarcza ta mniejsza dawka: 30 mln j.m.
              (Podałaś cenę właśnie tej mniejszej dawki. Większa dawka kosztuje 245 zł za 1 ampułkostrzykawkę).
              • Gość: wiki Re: neupogen IP: 193.192.62.* 20.05.13, 21:36
                Lekarz prowadzący umył ręce. Powiedział, że już kilka lat tego nie wypisuje, więc z głowy mi nie powie jaką dawkę potrzebuję... Zdziwił się, że jest taki tani ;-) Mam wziąć jutro albo w środę. Obojętnie... Kontrola w piątek + mam nadzieję, pełna dawka interferonu.
                PS.Do internisty niestety nie trafiłam. Godzina mi nie podpasowała. Jutro po pracy idę.

> Wielkość dawki. Neupogen jest sprzedawany w dwóch dawkach.
                Pani w aptece powiedziała, że ma 6 różnych opcji do wyboru (na 100% płatne), więc musi mieć receptę, żeby powiedzieć bardziej szczegółowo, ale i tak wszystkie są dostępne w hurtowni. Też zdziwiłam się, bo na stronie leków refundowanych są tylko 3 opcji neupogenu...

W tym wypadku wystar
                > cza ta mniejsza dawka: 30 mln j.m.
                A w jakim wypadku bierze się większą dawkę?
                • kiepski476 Re: neupogen 21.05.13, 07:44
                  > > W tym wypadku wystarcza
                  > > ta mniejsza dawka: 30 mln j.m.
                  > A w jakim wypadku bierze się większą dawkę?

Nie wiem, trzeba by zapytać lekarza. Ja wiem jedyne tyle, że wszystkie znane mi osoby, które wspomagały się Neupogenem w trakcie terapii interferonowej, przyjmowały tę niższą dawkę. Stąd wyciągnąłem taki wniosek.
                  • Gość: wiki Re: neupogen IP: *.jaroslaw.net.pl 21.05.13, 07:45
                    Dla mnie lepiej, bo taniej :-)
                    • Gość: wiki Re: neupogen IP: *.ptim.net.pl 21.05.13, 18:51
                      Czy ktoś zna lekarza w Warszawie, który przepisze neupogen. Dziś byłam u internisty i zostałam wysłana z kwitkiem - nie mam wskazań.
                      • Gość: wiki Re: neupogen IP: *.jaroslaw.net.pl 22.05.13, 09:49
                        Nikt nie brał neupogenu ostatnio? :-(
                        • Gość: gio Re: neupogen IP: *.internetia.net.pl 22.05.13, 18:12
                          idź do hematologa prywatnie
                          • Gość: wiki Re: neupogen IP: *.ptim.net.pl 24.05.13, 17:49
                            Jakimś cudem moje neutrofile skoczyły aż do 0,8, czyli kolejne 2tygodnie jadę na pełnej dawce :-D

Dziś zastrzyk... Brrrrrrrrrrrrrrr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka