Dodaj do ulubionych

APAP a wątroba

27.06.13, 20:13
Czy APAP jest bezpieczny dla wątroby?
Obserwuj wątek
    • samjuz75 Re: APAP a wątroba 27.06.13, 20:22
      Substancja czynna paracetamol, łagodniejszy jest ibuprofen. Polecam Nurofen Plus podwójne działanie przeciwbólowe, preparat złożony ibuprofen + kodeina.
    • Gość: stanis-6 Re: APAP a wątroba IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.13, 21:39
      Mnie lekarz hepatolog polecał właśnie Apap.
    • kiepski476 Re: APAP a wątroba 27.06.13, 21:51
      Paracetamol jest bezpieczny, ale pod jednym warunkiem. Nie wolno przekraczać zalecanych dawek. Już dwukrotne przekroczenie dawki maksymalnej może być bardzo niebezpieczne dla wątroby. Nie należy zatem przekraczać dawki 2000 mg na dobę (formalnie dopuszcza się 4000 mg, ale dla steranej wątroby może to być za dużo). Typowa tabletka ma 500 mg. Zatem wolno wziąć maksimum 4 tabletki na dobę – ale nie wszystkie na raz, lecz np. po dwie tabletki co 12 godzin albo po jednej co 6 godzin.Wtedy paracetamol jest bezpieczny.
      Przy większych dawkach staje się niebezpieczny i to bardzo. Za przedawkowanie uważa się dawkę 7000 mg na dobę. Rocznie w USA zanotowuje się 500 przypadków śmierci z powodu przedawkowania paracetamolu (i 16 500 przypadków z powodu przedawkowania ibuprofenu).
      Szczególnie niebezpieczny staje się paracetamol połączony z alkoholem. Tego łączyć nie wolno!
      Należy uważać, bo można nieświadomie wziąć za dużą dawkę paracetamolu. Wszak jest on dostępny w każdym sklepie, na każdej stacji benzynowej pod wieloma nazwami: Apap, Panadol, Paracetamol, Acenol, Codipar, Efferalgan itd.
      Ponadto trzeba pamiętać, że wiele leków przeciwgrypowych i przeciwgorączkowych zawiera paracetamol i to w większej dawce, często podwójnej, np. Gripex, Fervex, Choligrip, Coldrex, Febrisan. Można więc łatwo przedawkować paracetamol, gdy jednocześnie weźmiemy tabletkę przeciwbólową, do tego przeciwgorączkową i jeszcze przeciwgrypową – wszak każda z nich zawiera paracetamol.
    • Gość: xhcvx Re: APAP a wątroba IP: 46.235.126.* 27.06.13, 22:23
      Mnie lekarz zalecił leki na bazie ibuprofenu.
      Uważaj na aspirynę.
      • foxy90 Re: APAP a wątroba 28.06.13, 08:22
        Tak, aspiryna odpada.

Mi zalecano paracetamol.
        Miałam zakaz zażywania leków na bazie kodeiny (będąc na leczeniu), więc o to lepiej też dopytać lekarza.
        • nigella356 Re: APAP a wątroba 28.06.13, 16:34
          Powiem tak: staram sie unikać tego typu środoków, ale ostatnio jakoś sięgnęłam po apap.
          Wstałam z bólem głowy a nie chciałam się męczyć. Sklep obok, więc poleciałam po antidotum.wiedziałam,że można go brać bo niby lekarka stale o nim mi mówiła przy problemach z wątrobą.
          Potem tak z ciekawości zaczęłam czytać o tym w Internecie. I się przeraziłam! Jak wogóle lekarz hepatolog może to proponować chorym z problemami z wątrobą????. moja pani doktor(jest super) ale też: bla bla apap apap, tak apap......wiadomo lobby chyba tu działa bo inaczej tego wyjaśnić nie umiem.
          Nie wezme już ani jednej tabletki tego. Chyba lepszy jest Ibuprofen albo Nurofen.
          Coś okropnego.nie dość że watroba jest wykonczona hcv to jeszcze dokładamy sobie tymi środkami......ehhh :(
          • kiepski476 Re: APAP a wątroba 28.06.13, 19:15
            > Potem tak z ciekawości zaczęłam czytać o tym w Internecie. I się przeraziłam!
            Ja też czytałem i nie znalazłem powodów do przerażenia.
            • nigella356 Re: APAP a wątroba 30.06.13, 14:08
              To proszę sobie poczytać. Na ulotce nie napiszą, że apap a konkretnie paracetamol zamienia się w substancje toksyczną dla wątroby.Jest oczywiście tylko napisane że zachować ostrożność przy niewydolności wątroby...a czego jeszcze nie npisano??Strach się bać.
              A zaczeło sie od programu na tvn Szpital. Chodziło o przedawkowanie APAP.Niestety nie wypłukano żołądka na czas, wątroba zniszczona, do przeszczepu. Zastanowiło mnie to, przecież apap jest bezpieczny.......A ja się aż zdziwiłam, że to z powodu APAP.....jak to?Prezczież moja lekarka go zaleca.... ???
              • Gość: wiki Re: APAP a wątroba IP: *.ptim.net.pl 30.06.13, 15:41
                A nurofenem/ibupromem jeszcze w połączeniu z rybawiryną zniszczysz sobie żołądek... i tak źle i tak niedobrze.
              • kiepski476 Re: APAP a wątroba 30.06.13, 18:47
                > Chodziło o przedawkowanie APAP.
            • kiepski476 Re: APAP a wątroba 01.07.13, 10:24
              Tak z ciekawości zacząłem czytać o piciu wody i się przeraziłem.
              odkrywcy.pl/kat,111396,page,2,title,Nadmiar-wody-moze-zabic,wid,12865040,wiadomosc.html?smg4sticaid=610dda
              Czy powinienem przestać pić wodę?
    • clean1 Re: APAP a wątroba 28.06.13, 17:41
      Hm.. Żem się troszeczkę zastanowił...

A co np. ze stosowaniem plastrów rozgrzewających? Dopadły mnie "korzonki" (ciągnie się to juz z miesiąc). Źle nie jest ale... cały czas boli... Rodzinny powiedział, że jeżeli ból jest do wytrzymania to nic nie brać, samo przejdzie.

Zawsze naklejałem plaster (np. voltaren) i przynosiło dużą ulgę i w konsekwencji nagrzania po jakims czasie przechodziło.
      Po przeczytaniu niniejszego wątku... czy przypadkiem taki plaster nie uwalnia jakis apapów czy innych i czy ewentualna ich ilość nie jest szkodliwa dla wątroby???

A może lepiej termofor...?
      • stanis-6 Re: APAP a wątroba 28.06.13, 17:47
        A może poduszka elektryczna?
        • clean1 Re: APAP a wątroba 28.06.13, 18:05
          Pytam poważnie...
          • kiepski476 Re: APAP a wątroba 28.06.13, 19:18
            Bez przesady. Zachowaj rozsądek i nie daj się zwariować.
            Jest taka zasada: wybór mniejszego zła. Wybiera się mniejsze zło i już – bez egzaltacji, że to przecież zło.
            Wśród przyjmujących diklofenak doustnie, czyli w znacznie większych dawkach, i to długotrwale, dwóch na 10 000 trafia do szpitala z powodu kłopotów z wątrobą. Taka informacja przeraża czy uspokaja?
      • jforum Re: APAP a wątroba 28.06.13, 21:55
        Plastry rozgrzewające (przynajmniej większość z nich) mimo że noszą nazwy popularnych środków i maści przeciwbólowych (APAP Thermal, Ketonal Termo, Voltaren Termal, Pylargina Termo Hot, itd.) nie mają z nimi nic wspólnego prócz nazwy. Wszystkie mają ten sam skład: sproszkowane żelazo, woda, sól sodowa, węgiel drzewny. Czyli po otwarciu foliowego opakowania następuje kontakt z powietrzem i zachodzi reakcja chemiczna, w efekcie której plaster robi się ciepły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka