Dodaj do ulubionych

Kolejny absurd :)

03.07.13, 20:58
Ponieważ mam HCV + postanowiłam przebadać również męża i 7 letnią córkę. Mąż poszedł prywatnie. Ja natomiast udałam się do pediatry z prośbą o skierowanie i co się okazało, że HCV nie może mi Pani doktor przepisać na fundusz zdrowia! Była tak zażenowana tym faktem że pokazała mi system do wystawiania skierowań i rzeczywiście!!!
Jest HBS ale HCV już nie ma!!!
Ręce opadają. Zabrałam więc małą do diagnostyki i zapłaciłam za badanie. Koszt nie jest wysoki ale niesmak pozostaje...
Obserwuj wątek
    • clean1 Re: Kolejny absurd :) 03.07.13, 22:12
      Hmmmm... Coś tu nie tak...
      Może i pediatra nie może wydać skierowanie na "badanie HCV" ale na 100% może dać skierowanie do poradni (dziecięcej) chorób zakaźnych a tam skierowanie na badanie (NFZ) bez najmniejszych problemów. Podobnie ze współmałżonkiem. Od lekarza pierwszego kontaktu skierowanie (podstawa: kontakt z osoba z HCV) do lekarza chorób zakaźnych a ten wystawia skierowanie na badanie.
      Tak było jeszcze kilka lat temu. Tak było z moją żoną i dziećmi. Niestety wszystko troszeczkę trwało ale... No chyba, że coś się zmieniło...

Z letnio/wakacyjnym pozdrowionkiem
      :-)

P.S. Cały czas "zjadam" "ogonki"... ą, ę, ż, ź, ć, ł, ó...
      • madziatd Re: Kolejny absurd :) 03.07.13, 22:16
        Na pewno mogłabym dostać skierowanie do poradni jednak jest to dla mnie tym większy absurd. Za każdą wizytę NFZ musi zapłacić, a tak na jednej wizycie załatwiam skierowanie, dzień, dwa wynik, który może okazać się ujemny i wizyta u zakaźnika będzie niepotrzebna :)
        • clean1 Re: Kolejny absurd :) 04.07.13, 10:15
          Sorki Madziu, troszeczkę nie zrozumiałem.
          Masz rację. 100%
    • kiepski476 Re: Kolejny absurd :) 04.07.13, 00:00
      Prof. Waldemar Halota: A ja zwracam jeszcze uwagę, że Narodowy program zwalczania HCV leży w Ministerstwie Zdrowia od 2006 roku. Najbliżej wdrożenia tego programu był chyba minister Zbigniew Religa. Teraz straciłem nadzieję, że kiedykolwiek zacznie obowiązywać, a dziś byłby czas, by go wyciągnąć z szuflady, lekko zmodyfikować i wprowadzić w życie.

Wśród najważniejszych działań zaplanowanych w pierwszym etapie procesu implementacji programu znajdują się:
      • opracowanie projektu i przeprowadzenie badania epidemiologicznego w populacji polskiej,
      • zmodyfikowanie zasad rejestracji przypadków zakażeń HCV oraz
      • wprowadzenie badania na obecność przeciwciał antyHCV we krwi na listę badań podstawowych.

Od 2006 r. ministerstwo zdrowia nie potrafi znaleźć na ten program pieniędzy.
      • kiepski476 Re: Kolejny absurd :) 04.07.13, 00:14
        4 stycznia 2013 r. sekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia, Sławomir Neumann, napisał, że w ciągu roku zdołano jedynie podjąć „decyzję o konieczności kontynuowania prac”:

W dniu 19 stycznia 2012 r. odbyło się posiedzenie przedmiotowego zespołu w poszerzonym gronie ekspertów, w trakcie którego podjęto decyzję o konieczności kontynuowania prac związanych z wdrożeniem narodowego programu zwalczania HCV. Z uwagi na upływ czasu konieczna stała się ponowna analiza dokumentu przez ekspertów przed podjęciem ostatecznej decyzji co do jego ewentualnego kształtu. Zgodnie z ustaleniami poczynionymi na forum zespołu projekt dokumentu został przekazany ekspertom i członkom Zespołu do Spraw Zakażeń HCV celem zaopiniowania.
        sejmometr.pl/sejm_interpelacje/14336?t=33554
        • madziatd Re: Kolejny absurd :) 04.07.13, 08:31
          Cóż, poczekamy jeszcze ładnych parę lat.
        • clean1 Re: Kolejny absurd :) 04.07.13, 10:18
          Część rozwiązań (nie tylko dotyczących HCV) wydają się banalnie proste i do wprowadzenia Praktycznie "od zaraz".
          No to o co w tym wszystkim chodzi?
          Brak kasy czy w Ministerstwie siedzą same tłumoki?
          • kiepski476 Re: Kolejny absurd :) 04.07.13, 10:26
            Kasa, Misiu, kasa.
            Już dwa razy przytoczyłem dane OECD, przytoczę trzeci.

Odsetek [%] produktu krajowego brutto (PKB) w 2011 r., jaki stanowią wydatki na ochronę zdrowia (bez inwestycji)
            USA 17,0
            Francja 11,2
            Holandia 11,1
            Szwajcaria 11,0
            Niemcy 11,0
            Kanada 10,6
            Belgia 10,5
            Austria 10,2
            Portugalia 9,7
            Hiszpania 9,1
            Wlk. Brytania 9,1
            Islandia 9,0
            Grecja 9,0
            Norwegia 8,9
            Szwecja 8,9
            Włochy 8,7
            Finlandia 8,6
            Słowenia 8,5
            Irlandia 8,5
            Węgry 7,7
            Słowacja 7,6
            Czechy 7,4
            Chile 7,2
            Korea 7,0
            Polska 6,4
            Estonia 5,8
            • madziatd Re: Kolejny absurd :) 04.07.13, 14:35
              Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, nie mam w portfelu 80zł, za to wiem że mąż i córka są zdrowi :)
              • Gość: wiki Re: Kolejny absurd :) IP: *.jaroslaw.net.pl 04.07.13, 14:56
                Super :-)
                Bardzo się cieszę.
              • Gość: wiki Re: Kolejny absurd :) IP: *.jaroslaw.net.pl 04.07.13, 15:02
                A powiedz, co ci powiedzieli w przychodni, bo chyba nie pisałaś albo nie pamiętam.
                • madziatd Re: Kolejny absurd :) 04.07.13, 16:37
                  Nie dostałam się do zakaźnika, dali mi koniec końców termin na 15 lipca. Do tego kazano zrobić próby wątrobowe i z wynikiem przyjechać na wizytę.
            • Gość: Jolanta Re: Kolejny absurd :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 01:32
              O wydatkach decydują Herkulesy z super zdrowiem???
    • madziatd Re: Kolejny absurd :) c.d. 15.07.13, 15:15
      Byłam dziś na wizycie w zakaźnym. Pani przeprowadziła ze mną spory wywiad, po czym zleciła badania w kierunku HCV, HBS oraz Alat. Zrobiłam ogromne oczy ponieważ wyniki 3 testów HCV z niezależnych laboratoriów miała przed oczyma, do tego HBS - robione miesiąc temu oraz próby wątrobowe sprzed tygodnia ( w normie )! Gdy jej powiedziałam że myślałam że zrobi mi PCR HCV RNA, ponieważ w tym kierunku kierował mnie mój lekarz prowadzący ciążę, Pani doktor stwierdziła że obecnie nie ma się co spieszyć, bo przecież i tak jestem w ciąży, a ewentualne leczenie będę mogła zacząć po. Na koniec dodała może mi zrobi jak będę przed porodem aby określić czy będę mogła karmić piersią.
      Świetnie!!! Myślałam że baba jaja sobie ze mnie robi. Przecież mogę równie dobrze nie mieć wirusa, ponieważ hcv wychodził + raz -. W dodatku życie w niewiedzy przez następnych kilka miesięcy, co tam, mam nerwy ze stali, a stres w moim stanie jest wręcz wskazany! Sorry za sarkazm ale po prostu kolejny raz wymiękam :(
      Kurde, chyba uzbieram kasę i sama zrobię to badanie.
      • Gość: xhcvx Re: Kolejny absurd :) c.d. IP: 46.235.126.* 15.07.13, 15:27
        Ja mimo wszystko zgodziłbym sie z lekarką. Szanse że sama zwalczyłas wirusa są niewielkie - sory, ale bym sie nie łudził. Próby watrobowe w normie wskazują że nie ma co panikować.
        Ilosciowe RNA będziesz musiała i tak mieć zrobione przed terapią, a skoro jesteś w ciązy to wiadomo że tej terapii nie bedziesz teraz poddawana.
        • samjuz75 Re: Kolejny absurd :) c.d. 15.07.13, 16:41
          Po co robić ilościowe skoro można zrobić jakościowe na obecność wirusa we krwi, tańsze i czulsze. Badanie HCV PCR jakościowe powinno kosztować około 150 zł.
          • samjuz75 Re: Kolejny absurd :) c.d. 15.07.13, 16:42
            Przeciwciała też mogą wyjść fałszywie dodatnie, wiec w tym przypadku tylko PCR.
            • Gość: xhcvx Re: Kolejny absurd :) c.d. IP: 46.235.126.* 15.07.13, 20:50
              Co do rodzaju badań oczywyscie masz rację.
              Czy przypadkiem nie jest tak że przeciwciała się powtarza jesli wyjda dodatnie ? Nie jest to standardem - u mnie tak było na 100%.
              • samjuz75 Re: Kolejny absurd :) c.d. 15.07.13, 21:28
                Przeciwciała powinny zaniknąć chyba do 1,5 roku u dziecka jeśli ma je po matce. Co do szczegółów to do Kolegi Kiepskiego :)
        • domza2 Re: Kolejny absurd :) c.d. 17.07.13, 08:39
          No i ja właśnie uzbierałam i będąc w ciąży błyskawicznie wykonałam PCR. Wyszedł dodatni, już wiedziałam przynajmniej co i jak. Masz rację, że będąc w ciąży życie w niepewności to zdedcyowanie największy problem. Warto rozważyć zrobieie badania na własną rękę niż proszenie się i błaganie konowałów.
    • Gość: Jola Re: Kolejny absurd :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 01:26
      Witaj "siostro". Moje dzieci też pójdą na odpłatne badania, nie ma innej alternatywy. Mąż jest krwiodawcą więc ma wyniki na bieżąco. A może był - do chwili potwierdzenia u mnie wirusa...
      Pozdrawiam
      • Gość: wiki Re: Kolejny absurd :) IP: *.ptim.net.pl 31.08.13, 08:57
        Moje dzieci też pójdą na odpłatne badania, nie ma innej altern
        > atywy.

Dlaczego nie ma???

Mąż jest krwiodawcą więc ma wyniki na bieżąco. A może był - do chwili p
        > otwierdzenia u mnie wirusa...

Raczej był. Mój mąż miał oddać krew dla znajomej. Nie chcieli przyjąć, jak powiedział, że mam HCV... chociaż on jest zdrowy i miał ujemne wyniki p/c antyHAC i HCV RNA.
        • Gość: wiki Re: Kolejny absurd :) IP: *.ptim.net.pl 31.08.13, 08:58
          * p/c antyHAC - oczywiście antyHCV

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka