Dodaj do ulubionych

Problem z soczewkami kontaktowymi

25.07.13, 19:02
Witam wszystkich. U mnie półmetek. Tymczasem od miesiąca, oprócz innych dolegliwości, pojawiły się kłopoty z oczami. Właściwie nie mogę wytrzymać w soczewkach kontaktowych dłużej niż kilka godzin (co wcześniej się nie zdarzało) z powodu uczucia "piasku w oku", wysuszenia oka, nie wiem jak to nazwać. Czy ktoś z Was tez miał podobnie? Chyba czas przerzucić się na okulary. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • clean1 Re: Problem z soczewkami kontaktowymi 25.07.13, 20:24
      Przyczyną wcale nie musi być leczenie (czy jego skutki uboczne). Ja z powodzeniem przez kilka dobrych lat nosiłem soczewki i niestety w pewnym momencie musiałem powrócić do okólarów. Tzw. efekt "suchego oka". U mnie przyczyną było i jest wielogodzinny czas spędzany przed monitorem komputera. Tak czy inaczej, teraz podczas leczenia, wizyta u okulisty. Lepiej dmuchać na zimne.
      • Gość: wiki Re: Problem z soczewkami kontaktowymi IP: *.ptim.net.pl 25.07.13, 20:28
        Clean pisaliśmy w tym samym czasie :-D mam 12letni staż noszenia soczewek.
        Mój maż nosi prawie tyle samo. Co raz częściej ma stany zapalne. Był u okulisty. Powiedział, że średnio soczewki nosi się bezproblemowo 10lat, potem jest gorzej. Ja na szczęście mam tylko suche oczy po komputerze...
    • Gość: wiki Re: Problem z soczewkami kontaktowymi IP: *.ptim.net.pl 25.07.13, 20:25
      Kup sobie kropeki do suchych oczu. Ja tak mam od kilku lat i w moim przypadku nie jest to związane z terapią. Podczas terapii na szczęście nie pogorszyło się. Ale dalej wracając z pracy (8h przed komputerem) muszę zdjąć soczewki i założyć okulary.
    • Gość: xhcvx Re: Problem z soczewkami kontaktowymi IP: 46.235.126.* 26.07.13, 13:33
      Ja nie nosze soczewek ani okularów i miewam podobne objawy.
      Pieczenie oczu, suchość, czasami nawet musze dłuzej pomrugać zeby "złapać ostrość".
      Niezaleznie od tego czy to skutek uboczny terapii czy też noszenia okularów roziazaniem są krople do oczu
      pozdrawiam
      • agusiasz99 Re: Problem z soczewkami kontaktowymi 26.07.13, 20:35
        Dziękuję za pomoc. Jutro zakupię krople. Pozdrawiam
        • clean1 Re: Problem z soczewkami kontaktowymi 26.07.13, 21:02
          Nie bym tam się... Ale w aptece jest mnóstwo różnych kropli i niestety sporo badziewia. Najlepiej, jeżeli masz możliwość to porozmawiaj z jakimś okulistą co w Twoim wypadku będzie oki. Wiem, bo mam znajoma okulistkę i ona specjalnie mi "dobierała" to co mam brać. Było oki.
          Potem sam kupowałem co popadnie i bywało różnie. Szkoda kasy.
          Oprócz kropli są też np. żele na noc itp...
    • em_mirek Re: Problem z soczewkami kontaktowymi 27.07.13, 22:52
      Efekt suchego oka może być skutkiem ubocznym terapii, tym bardziej że pojawił się w jej trakcie.
      Ja nie noszę ani okularów, ani soczewek kontaktowych, a objaw ten z różnym nasileniem towarzyszy mi przez prawie całą terapię. Standardowo stosuję krople typu sztuczna łza - osobiście polecam Hyal Drop multi, nie ze względu na jakieś cudowne właściwości, ale z powodu unikatowego dozownika, który gwarantuje zawsze podanie tylko 1 kropli. Przy silnym podrażnieniu i pieczeniu stosuję dodatkowo maść Cortineff ophtalm, łagodzącą stan zapalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka