Dodaj do ulubionych

fibroscan czy aixplorer

07.09.15, 23:18
Witam, mam wykonać fibroscan we Wrocławiu, ale czytam właśnie na stronie , że mają też aixplorer , na ten temat nic mi lekarka nie mówiła , co wybrać w takim razie co jest lepsze bo mam zamiar sie umówić na wizytę , na 30 września mam kontrole w poradni wzw.
i jeszcze jedno pytanie odnośnie badania na polimorfizm czy zrobię je we Wrocławiu wysyłkowo, czy muszę specjalnie do Poznania jechać? pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: dingo Re: fibroscan czy aixplorer IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.15, 09:46
      Witam osobiście wybieram aixplorer , badanie wykonuje lekarz i pamiary nie są wykoanywane na oślep tylko za pomocą głowicy usg co umożliwia wybór optymalnego miejsca pomiaru tkanki .
    • kiepski476 Re: fibroscan czy aixplorer 08.09.15, 12:20
      Znam tylko jedną pracę, w której porównywano te dwa urządzenia, tzn. elastograf TE ? transient elastography (FibroScan) i elastograf SWE ? shear wave elastography (Aixplorer) z biopsją na próbie 121 pacjentów. Dla FibroScanu parametr AUROC wyniósł 0,96, a dla Aixplorera 0,98. To niewielka różnica (parametr ten dla idealnego urządzenia wynosi 1, a dla urządzenia, które podaje wyniki całkowicie przypadkowo wynosi 0,5).
      PS
      Który polimorfizm chcesz badać? Twoje pytanie jest podobne do pytania: Gdzie najlepiej zbadać zawartość? :-)
      • wilcza23 Re: fibroscan czy aixplorer 08.09.15, 23:20
        polimorfizm IL28B

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka