Dodaj do ulubionych

aspat,alat

18.03.06, 14:32
Witam odebrałam wyniki
alat110
aspat49
inne wyniki lekarz stwierdzil ze w normie , po usg stwierdzil ze mam
uszkodzona wątrobe... do tego całe moje ciało pokryte jest wybroczynami tzn
male plamki krwi ... lekarz stwierdzil

ze te plamki to pewnie przez watrobe i tyle sie dowiedzialam ze nie mgoe
zazywac zadnych lekarstw... i nic zero dodatkowych badan a z tego co tu
czytam to alat nie powinien przekraczac 100

Czy rzeczywiscie nie mam sie czego bac. chcialam tez zaznaczyc ze bedac w
ciazy (urodzilam 1,5 roku temu) mialam idealne alat i aspat .
Czy mozecie cos poradzic jak powinnam wykonac jeszcze jakies badania to pojde
o nie walczyc tylko nie wiem o co mam prosic
Obserwuj wątek
    • anijak Re: aspat,alat 18.03.06, 14:36
      aha chcialam tez nadmienic bo troszke przeczytalam ze trzeba robic badania hbs
      (nie wiem do konca na co i po co) robilam to badanie bedac w ciazy i wynik byl
      ujemny wiec cos nie tak musialo wydarzyc sie po ciazy skoro nagle mam gorsze
      wyniki. Nie wiem czy to wazna informacja ale mialam cesarskie ciecie... z
      watroba w czasie ciazy tez wszystko bylo ok.
    • roza52 Re: aspat,alat 18.03.06, 15:43
      Wysoki alat i aspat wskazują na to,że z wątrobą jest coś nie w porządku. Tak
      jak przy innych chorobach jest gorączka, tak w przypadku chorej wątroby alat i
      aspat gdy są wysokie wskazują na chorobe wątroby. Są różne prawidlowe normy
      alatu w zależości od laboratoriów. Ja spotkałam się z labolatrium gdzie normę
      mieli do 52. A forumowicze podają tutaj normę czasem do 40, a gdzieś nawet i 30.
      Koniecznie moja droga powinnaś zrobić badania HbsAg, anty HCV i wymusić od
      swojego lekarza pierwszego kontaktu skierowanie do hepatologa. Mogłaś
      naprzykład podczas cięcia cesarkiego załapać jakiegoś wiruska jeżeli nie byłaś
      szczepiona przeciw HBV , a HCV też mogłaś załapać - bo nie ma na niego
      szczepionki. Tak czy inaczej należy wyjaśnić dlaczego są podwyższone alat i
      aspat.A te wybroczyny to są może popękane naczyńka?I Zyczę dużo zdrowia i
      prawidłowej diagnozy. Roza.
    • prezes.prometeuszy Re: aspat,alat 20.03.06, 02:12
      Podpisuję sie pod tym, co napisała przede mną Róża.

Trzeba szukać przyczyny - choroba niestety jest na tu pewno.

Badania "wątrobowe" - wszystkie w całym "panelu wątrobowym" - radzę powtórzyć,
      zanim dotrzesz do lekarza chorób wątroby (chorób zakaźnych). Adresy placówek
      masz tutaj : www.prometeusze.pl/adresy.php
      Pozdrawiam.
      • anijak Re: aspat,alat 24.03.06, 14:11
        Witam ponownie...

Byłam u lekarza przepisał tabletki na wątrobe za które mam dać 40 zł , jak sie
        zapytałam czy to moze byc zapalenie watroby to sie rozesmial i powiedzial ze
        nie ... Plamki dalej nie schodza malo tego pojawiaja sie nowe.Nie sa to
        popękane krwinki na pierwszy rzut oka wyglada tak jakbym miala uczulenie ale
        jak ktos sie przyjzy to sa male kropki czysto krwiste pod skora , stare po
        pewnym czasie bledna ale sa widoczne nowe sa czysto czerwone Lekarz stwierdzil
        ze on ze swojej strony juz zrobil wszystko . Na te plamki najpierw leczyl mnie
        rutinoskorbinem , pozniej antybiotykiem a teraz stwierdzil ze on nie wie co to
        jest, ryczec mi sie chce. Skierowania do innego lekarza ani na inne badania nie
        dal stwierdzil ze taki wysoki alat moze byc spowodowany tym ze watroba sie
        obtuscila (mam nadwage ale zawsze ja mialam bedac w ciazy tez a wtedy alat
        mialam 23 ) aha co do normy na wynikach mialam od 0 do 40 . a alat moj wynosil
        110

Jeszcze jedno z dnia na dzien coraz bardziej mnie bola stawy myslalam ze to tez
        od nadwagi ale bola tez bardzo w nadgarstkach rak a tu chyba raczej nadwaga nie
        ma wplywu bo na rekach nie chodze.

Nie wiem co robic czy sie przepisac do innego lekarza, czy moze panikuje, Nie
        stac mnie na robienie prywatnie takich badan...
        • mameja21 Re: aspat,alat 24.03.06, 15:06
          W tej sytuacji nie pozostaje nic innego tylko bezwzględnie i jak najszybciej
          przepisać się do innego lekarza.
          • stonogga Re: aspat,alat 24.03.06, 18:15
            Włos sie jeży jak czytam o takich lekarzach.Piszesz ze lek ma kosztowac 40 zł,
            a badanie na przeciwciala wzw C i wzw B razem kosztuje własnie tyle, to moze
            warto jednak najpierw to badanie zrobic? wynik jest szybciutko.Bo tak brac lek
            nie wiadomo z jakiej przyczyny? no i te plamki niepokojace?jezeli masz
            mozliwosc to zmien lekarza i wymuś skierowanie do hepatologa, ale czeka sie w
            kolejce.
            Powodzenia .
            • anijak Re: aspat,alat 04.04.06, 17:52
              tak wlasnie jestem w trakcie zmiany lekarza chociaz do tego trudno sie dostac
              jakies terminy... zaczynam myslec ze zyje w jakims glupim miescie gdzie o
              wszystko tak trudno. Mam miec w maju operacje na oczy lekarka mowila mi ze na
              oddziale wykonaja badania na hcv .. ale mimo wszystko chcialabym zrobic to
              wczesniej, mam nadzieje ze nastepny lekarz nie powie mi ze ze swojej strony
              zrobil juz wszystko.

Powiedzcie mi tylko czy takie wyniki jakie ja mam moga jeszcze swiadczyc o
              czyms innym czy rzeczywiscie moze byc tak ze jednak nie jestem chora slyszalam
              ze przy wzw c sa jeszcze wyzsze te normy ...
              • prezes.prometeuszy Re: aspat,alat 05.04.06, 02:31
                Lekarz... - chętnie go poznam i porozmawiam z nim. Proszę Cię bardzo podaj mi
                jego nazwisko oraz miasto na adres : prezes@prometeusze.pl (lub tel. 602 172
                907). Zrób to dla siebie i dla wielu innych, którzy do niego trafią w
                przyszłości z podobnymi objawami!

W moim odczuciu działa on na Twoją szkodę. Wyniki, jakie podałaś świadczą o
                chorobie wątroby! Na tego lekarza należy złożyć skargę do Okręgowej Izby
                Lekarskiej, bo takich jak Ty moze być więcej... Dla mnie : konował i felczer,
                któremu powinno się zabronić leczyć, odebrać prawo wykonywania zawodu.

Podwyższone wyniki AlAT/AspAT w granicach 100, bóle stawów oraz wybroczyny na
                skórze są prawie jednoznaczne z chorobą wątroby!

Nie może CHAM odmówić wydania skierowania do lekarza specjalisty, a "lecząc"
                coś (np. antybiotykiem, który wymieniłaś), czego przyczyny nie zna mógł Ci
                zaszkodzić, a "po pierwsze nie szkodzić" ("primum non nocere") - według takiego
                kryterium, a nie innego lekarze są zobowiązani postępować.

Badanie prywatnie na antyHCV kosztuje 30 zł, badanie na HBsAg - około 25 zł.

Trzeba je zrobić na początek. Stłuszczenie to ma ów lekarz, ale chyba mózgu...!

(Trafia mnie jak czytam takie listy... ciśnienie skacze. Gdzie my żyjemy, co to
                za popierniczony, pokiereszowany i zacofany świat??!!)
                • anijak Re: aspat,alat 06.04.06, 10:10
                  Zastanawiam sie czy jeszcze raz nie isc do niego i go jeszcze raz poprosic a
                  jak mi mimo tego nie da to chyba powiem zeby mi napisal na kartce z pieczatka
                  ze mi odmawia badan... Przykre jest to ze od kilku lat do niego chodze wie o
                  kazdej mojej chorobie a mimo to tak bagalizatuje to ze cos mi jest... Jeszcze
                  rozumiem jakbym wymyslala ale golym okiem widaz ze cos jest nie tak (te
                  wybroczyny Ktore nie schodza juz 4 miesiac chyba a pojawiaja sie nowe wstyd
                  pokazac nogi nie mówiąc o tym zeby sie gdzies rozebrac... a on co wizyte pytal
                  czy to po czyms uczulenie a teraz zebym poszla do dermatologa... jak to
                  naprawde nie jest uczulenie nigdy nie bylam na nic uczulona zreszta nie
                  przyjmowalam nic nowego ...

Z dnia na dzien czuje sie gorzej... nie jestem okazem zdrowia ( mam
                  mikrogruczolaka przysadki mozgowej ) nigdy nie bylam ale tak jak teraz tez
                  nigdy sie nie czulam... moglam wyjsc normalnie na basen do ludzi a teraz laze
                  poubierana zeby nikt nie widzial tych plam...

do dermatologa kolejne terminy... czy czlowiek zeby sie leczyc zawsze musi tyle
                  czekac :( gdyby mnie bylo stac na badania itd nie prosilabym o nie lekarzy ale
                  co mam zrobic jak mam 430 zl wychowawczego... sama chorobe na ktora co miesiac
                  musze wydawac pieniazki a 18 miesieczne dziecko ktore tez caly czas chore...

mam 26 lat a czuje sie jakbym miala z 50 niekiedy nie mam sily dziecka wziasc
                  na rece... kiedys mimo choroby bylam pelna energii osoba a teraz musze walczyc
                  z lekarzami o glupie badania o odrobine pewnosci ze to zle samopoczucie
                  depresja itd to wina tylko i wylacznie tego ze wiosna wciaz nienadchodzi...
                  • prezes.prometeuszy Re: aspat,alat 17.04.06, 07:02
                    Napisz na mój email skąd jesteś (miasto), może bede mógl Ci pomóc więcej niż
                    myslisz. Wesołych Świąt.
                    • anijak Re: aspat,alat 02.05.06, 21:44
                      dziekuje za zyczenia, nie czesto jednak jestem na forum wiec odpowiadam z
                      opoznieniem . Wyslalam maila ale nie mam pewnosci czy doszedl :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka