zakielek 24.11.07, 22:34 Czy znacie leki jakich należy unikać w trakcie terapii peg+ryba. Na razie słyszałem o dziurawcu. Czy znacie inne ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: Jakich leków unikac w terapii 24.11.07, 23:36 A dlaczego nie? Chyba że chodzi o ekstrakt alkoholowy z dziurawca? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zakielek Re: Jakich leków unikac w terapii 25.11.07, 14:00 Wszystkie wyciagi i leki z dziurawca zmniejszaja siłę interferonu - przynajmniej tak mówiła mi moja lekarka. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Jakich leków unikac w terapii 25.11.07, 14:21 Rzeczywiście... W opisie właściwości dziurawca, znalazłem taki fragment: "Wyciąg z dziurawca może zmniejszać skuteczność niektórych leków, obniżając ich stężenie terapeutyczne w osoczu. Dotyczy to indynaviru używanego w leczeniu zakażeń wirusem HIV" Odpowiedz Link Zgłoś
zakielek Re: Jakich leków unikac w terapii 25.11.07, 21:15 Znalazłem: " Nie wolno stosować produktów na bazie dziurawca podczas terapii skojarzonej IFN/RIB." Zródło; strona Prometeuszy : www.prometeusze.pl/dziurawiec.php Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Jakich leków unikac w terapii 25.11.07, 04:56 Które maja w składzie wyciag z grapefruita. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mordeczek Re: Jakich leków unikac w terapii 03.12.07, 16:28 Co do sokow to juz z wielu zrodel slyszalem, ze przy hcv powinno sie soki rozcienczac woda 50/50. Czyste soki ponoc szkodza watrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
niuniunia007 Re: Jakich leków unikac w terapii 05.01.08, 00:20 ponoć surowe owoce w ogóle nie są wskazane. chociaz zycia sobie bez nich nie umiem wyobrazic..... ja to tak właściwie, gdy tylko dowiedziałam sie o chorobie od razu przeszłam na coś zblizonego do diety wątrobowej. A pani doktor powiedziała ze ABSOLUTNIE, wykluczone!!! i ze jedno z gorszych zachowań to zmienić przyzwyczajenia żywieniowe. no i teraz JEM TO PO CZYM SIE DOBRZE CZUJE. wydaje mi sie to w porzadku. oczywiscie OGRANICZAM tylko ciezko strwane np smażone potrawy. Kapucha, schabowy i grzyby wiec w nie za duzej ilosci.... ale jednak czasem nie odmawiam :))i np strąkowe bo tez zapychają a po co ma sie tyle watróbka wyslilac, no nie? no i tech pysznych napoi wyskokowych tez unikam mimo tego ze czuje sie po nich badzo dobrze ;)) ale zatanawiam sie jak działa na organizm z chorą wątrobą spożywanie... wątroby własnie ( no wiecie wieprzowa, wołowa..... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Jakich leków unikac w terapii 05.01.08, 09:24 Legenda o świeżych owocach jest znana, ale absolutnie niczym nie uzasadniona. Niektórzy, nie wiadomo dlaczego, wymyślają sobie nawet: świeże truskawki ;-) Może legenda pochodzi z czasów, kiedy owoce opryskiwano nie rozkładającymi się chemikaliami? Odpowiedz Link Zgłoś
niuniunia007 Proursan 05.01.08, 18:16 a PROURSAN ??? Czy komus go przepisano obok np. tego essentinal forte? ja np. po proursanie źle spię mam koszmary i wogole jakos dziwnie mocny jest dla mnie chyba, a kazano brać właśnie na noc. teraz biore popoludniem i chyba troche lepiej, ale>> jak na WAS działał?? Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: Proursan 07.01.08, 04:37 Mozna i nawet wiele mądrych ludzi piszse i mówim o tym, ze powinno się... a szczególnie u osób ze słabą normalizacją biochemiczną (AlAT), przy czym lek tylko na recepte i tylko po uzyskaniu zgody od lekarza chorób zakaźnycj, który prowadzi leczenie. Co do leków, których nie powinno się podczas terapii stosować, to poza wymienionym juz przez Was dziurawcem i wyciągami z grapefruita warto dodac, ze zadnych ziół nie zaleca się stosować z IFN+RBV, a kolejnym jhest aspiryna i wszystkie pochodne kwasu acetylosalicylowego. Ale tak naprawdę - po pierwsze jest bardzo mało leków, których nie wolno, nie można stosowac podczas terapii i oczywiście kazdy specyfik warto skonsultowac z lekarzem, który prowadzi leczenie przeciwwirusowe. Pozdrawiam w Nowym Roku życząc zdrowia. Jarek Chojnacki Odpowiedz Link Zgłoś