Dodaj do ulubionych

renta dla chorych na HCV

23.07.08, 19:12
Witam niedawno dowiedziałam się od koleżanki, że osoby chore na HCV mogą starać się o rentę.
Czy ktoś z was słyszał o tym i czy ktoś z tego korzysta?
Ja na jesień zaczynam terapię i się boję. Teraz najpierw idę na wszystkie potrzebne badania. I tak wg mam stłuszczenie wątroby i zwłóknienie stopnia 3. Mam 26 lat.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • river29 Re: renta dla chorych na HCV 23.07.08, 19:56
      masz powiekszona watrobe?
      jakies zmiany hemodynamiczne w naczyniach watroby?
      • krysia013 Re: renta dla chorych na HCV 23.07.08, 21:04
        ogólnie mam nieznacznie powiększona wątrobę, z biopsji wynika iż mam pasmowate
        włóknienie [akt,1 wł3] oraz rozlane stłuszczenie wątroby [stł3] ALAT 107 AspAT
        98. O innych zmianach nie wiem tzn co dokładnie masz na myśli pisząc zmiany
        hemodynamiczne w naczyniach wątroby, nie jestem w tym wszystkim dobrze rozeznana.
        • jan-w Re: renta dla chorych na HCV 23.07.08, 23:07
          Chodzi zapewne o zmiany w przepływie krwi przez wątrobę. Np prędkość i
          zaburzenia w żyle wrotnej. Taki rzeczy wykazuje USG. Ale wykonane przez fachowca
          od USG wątroby.
          • krysia013 Re: renta dla chorych na HCV 24.07.08, 07:15
            USG będę miała robione na początku sierpnia bo kładę się na kilka dni na różnego
            typu badania. Wtedy się dowiem jakie są zmiany w mojej wątróbce. Jak narazie
            dostałam Heparegen i Sylivit 150.
            • jan-w Re: renta dla chorych na HCV 24.07.08, 09:16
              I bardzo dobrze dostałaś ;-) Trochę pomogą, a tanie.
    • sagittarius1970 Re: renta dla chorych na HCV 25.07.08, 17:29
      Oczywiście, że można się starać. Bez wykonanej biopsji byłem na rencie przez 4
      lata. Potem ZUS mnie ozdrowił i odwołałem się do sądu. W kwietniu zapadł wyrok
      nakazujący ZUS'owi wypłatę świadczenia za 2 lata przez które trwała sprawa.
      Pozdrawiam :)
      • krysia013 Re: renta dla chorych na HCV 27.07.08, 22:11
        Ja miałam robiona biopsje, to czyli muszę się zwrócić do ZUZu z papierkami. A
        jakie dokładnie są potrzebne?
      • Gość: Iza Re: renta dla chorych na HCV IP: *.centertel.pl 27.02.18, 09:27
        Witaj możesz krok po kroku powiedzieć co trzeba robić,gdzie się udać?? Obecnie czekam na leczenie max za 3 miesiące
        pozdrawiam Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka