Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyniku biopsji

17.07.09, 23:25
Witam:-)
Chciałbym aby ktoś z obecnych tu forumowiczów zinterpretował w najbardziej (możliwie) prosty sposób wynik biopsji mojej wątroby :

Materiał zawiera 17 przestrzeni wrotnych. Architektonika narządu zaburzona widoczne tworzące się guzki regeneracyjne. Blaszka graniczna przerwana przez naciek zapalny na 50 % obwodu.Przestrzenie wrotne poszerzone naciek zapalny dużego stopnia - limfoidalny. W zrazikach widoczne rozsiane cechy zwyrodnienia baloniastego hepatocytów, liczne ogniska martwicy, znaleziono 1 ognisków martwicy mostkującej oraz ogniskowe cechy stłuszczenia wielkokropelkowego zajmującej około 20% powierzchni zrazika. Włóknienie przęsłowe. Obraz może odpowiadać : Hepatitis chronica c maioris gradus (A-4), fibroris septalis (F-3)
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Interpretacja wyniku biopsji 18.07.09, 00:09
      O tym powinieneś rozmawiać z lekarzem. Ale jeżeli musisz na to dopiero poczekać,
      to tak w najprostszy sposób: bardzo dbaj o siebie. Rewelacyjnej wątroby nie masz.
      • mik-e18 Re: Interpretacja wyniku biopsji 18.07.09, 15:19
        jan-w napisał:

> O tym powinieneś rozmawiać z lekarzem. Ale jeżeli musisz na to dopiero poczekać
        > ,
        > to tak w najprostszy sposób: bardzo dbaj o siebie. Rewelacyjnej wątroby nie mas
        > z.

Tak naprawdę to chciałem poznać waszą opinię. Ten wynik już od dawna jest znany
        mi i mojemu lekarzowi.
        • bananarama-live Re: Interpretacja wyniku biopsji 18.07.09, 17:28
          Przestan pić i dożyjesz do samej smierci. Przepraszam, ale nic madrzeszego nie
          potrafie wymyslec.
          • mik-e18 Re: Interpretacja wyniku biopsji 18.07.09, 22:51
            Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Problem niestety polega na tym, że ja też
            mam w sobie tego wirusa - HCV i to od 17 lat, czyli prawie tyle ile już sobie
            liczę wiosen - 18. Te ,,prawie'' w tym przypadku robi kilku miesięczną różnicę.
            A po alkohol tak naprawdę nigdy nie sięgałem - w odróżnieniu od moich kolegów,
            którzy sobie organizują tzw. ,,melanże'', i to dosyć często.
            • amus878787 Re: Interpretacja wyniku biopsji 25.12.15, 20:26
              hej Mike moze dostaniesz powiadomienie i zerkniesz na temat... co u Ciebie ???
    • qeenie Re: miedzy innymi 21.07.09, 21:35
      Nie robie i nie zrobie sobie biopsji wątroby bo jeśli chciałabym się
      leczyć, wystarczy mi wiedza w obecności wirusa w organiźmie i
      poziomie wiremii. Wyniki biopsji zupełnie nie są mi potrzebne. Bez
      nich wiem, że musze na wątrobę uważać. Ostatnio dobrze robi mi
      zywkła echinacea ratiopharm w ilości 6 tabl dziennie...
      plus "dopalacze" czyli kalamegha, essentiale, liv52... eee tam, nie
      przejmować się zanadto to grunt.

Młodemu człowiekowi życzę rozmachu w leczeniu i naprawdę - sursum
      corda!

Krystyna

Nie mam zamiaru gnębić sie zbędnymi szczegółami:)
      • jan-w Cześć Qeenie! 21.07.09, 21:45
        Nie było cię ostatnio długo. Byłaś na wycieczce dookoła świata?
        • qeenie Re: Cześć Qeenie! 23.07.09, 11:34
          jan-w napisał:

> Nie było cię ostatnio długo. Byłaś na wycieczce dookoła świata?

Coś w podobie:))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka