Dodaj do ulubionych

rozwiązanie operacyjne - myśleliście?...

04.02.11, 20:29
Natknęłam się kiedyś w necie na artykuł nt. depresji, pt. Neuronawigacja - czyli wyleczyć depresję. Jest to rodzaj operacji mózgu. Wymagałoby to oczywiście baaaaaardzo poszerzonej diagnostyki neuropsychiatrycznej, ale czasem myslę, że lepiej byłoby zaryzykować i zostać rośliną, niż cierpieć dalej. w Polsce jest tylko jeden ośrodek, który robi takie operacje. Przypadkowo, - u mnie, w Łodzi. Przecież to, na co Wszyscy cierpimy, to nie są żadne tam < choroby duszy >, tylko choroby mózgu. Mnie odmówiono.Odmówiono, bo tak naprawdę, to diagnoza u mnie usi się zmieniać niemal z dnia na dzień, tak bardzo jestem chwiejna.Gdy u innych moich Przyjaciół przykładowo faza depresyjna trwa np. pół roku, to u mnie - pół dnia. Piszcie
Obserwuj wątek
    • elzbieta007 Re: rozwiązanie operacyjne - myśleliście?... 04.02.11, 23:22
      >Przecież to, na co Wszyscy cierpimy, to nie są żadne tam < choroby duszy >
      > ;, tylko choroby mózgu.
      Skąd wzięłaś takie informacje? Możesz podać źródła?
      I jeszcze poproszę o definicję <chorób duszy>. Bo to dość enigmatyczne jest.
      • izabela33_beauty Re: rozwiązanie operacyjne - myśleliście?... 05.02.11, 11:10
        Czyżbyś, Elu, nie znała, teorii, neuroprzekaźnikowej zaburzeń psychicznych? A skąd wzięłam - trudno mi powiedzieć, któa akurat była to ksi,ążka. A może artykuł? Nie wiem. Nie jestem powołana do robienia tu wykładu, ale większość Zainteresowanych wie, że zarówno przyczyny jak i skutki zaburzeń dotyczą mózgu. Chociaż oczywiście są wypadki, kiedy traumatyczne wydarzenia są przyczyną, ale wtedy też podaje się leki, oddziałujące na oun. Ponadto skłonności do depresji się dziedziczą, a czym jest dziedziczenie cech, jeśli nie dziedziczeniem pewnych białek.... hormony szczęścia i tak dalej. A, przykładowe źródło - < Psychiatria< zielona trzytomowa zbiorowego autora, < Psychiatria> Bilikiewicza, < Farmakoterapia zaburzeń psychicznych>, < Psychiatria< Haslama, linków do źródeł internetowych nie podaję, bo ich nie pamiętam, ale jest ich cała masa.
        • awanturka link - ciekawe 05.02.11, 13:21
          www.dailymotion.pl/video/x7z4f5_operacja-mozgu-uleczyya-depresjyy_tech
          • awanturka Re: link - ciekawe 2 08.02.11, 14:30
            wiedza.hoga.pl/news/2666/Elektrostymulacja-na-depresje.html
        • elzbieta007 Re: rozwiązanie operacyjne - myśleliście?... 05.02.11, 13:54
          > Czyżbyś, Elu, nie znała, teorii, neuroprzekaźnikowej zaburzeń psychicznych?
          Znam.
          Ale znam też inne modele przyczyn depresji.
          >zarówno przyczyny jak i skutki zaburzeń dotyczą mózgu.
          "Dotyczą" nie oznacza, że i przyczyny i skutki w równym stopniu mają źródło w poziomie neuroprzekaźników.
          >Chociaż oczywiście są wypadki, kiedy traumatyczne wydarzenia są przyczyną
          A tu się nie zgadzam. Ja bym napisała, że zdarza się depresja endogenna, zdarza się depresja jako skutek uszkodzeń mózgu lub też jest związana z chorobami psychicznymi (o dotąd nie znanej etiologii), ale większość depresji ma swoje przyczyny w strukturze i funkcjonowaniu psychiki, a zaburzenie równowagi neuroprzekaźników jest tylko skutkiem.
          • izabela33_beauty Re: rozwiązanie operacyjne - myśleliście?... 05.02.11, 14:42
            Generalnie zgadzam się z Tobą, ale gdyby przyczyny zaburzeń psychicznych nie były znane, to nie byłoby też skutecznego leczenia. Co do neuroprzekaźników - masz na pewno rację, że to tylko wierzchołek góry lodowej. chciałabym zapytać, co masz na myśli, mówiąc o strukturze psychiki?
            • elzbieta007 Re: rozwiązanie operacyjne - myśleliście?... 05.02.11, 17:56
              Pamiętajmy, że rozmawiamy o depresji a nie o chorobach psychicznych.

Depresja jest jednym z objawów nerwicowych. Występuje też jako objaw w zaburzeniach osobowości. Żaden lek nie leczy (w sensie: trwale usuwa) depresji jako objawu powyższych. Farmakologia może łagodzić skutki, może czasowo nawet eliminować depresję (objaw), ale jej nie leczy, czyli nie usuwa przyczyny depresji.
              W tym sensie:
              >gdyby przyczyny zaburzeń psychicznych nie były znane, to nie byłoby też skutecznego
              >leczenia.
              nie masz racji. Bo to jest typowe leczenie objawowe (np podnoszenie lub obniżanie poziomu stężenia jakiegoś neuroprzekaźnika w mózgu).

Struktura osobowości.
              Definicja zależy od ujęcia teoretycznego. Jest ich zbyt wiele, by przytaczać wszystkie. Moje ulubione - systemowe - podaje następujące elementy, składające się na osobowość:
              - temperament (własności i predyspozycje oun)
              - system poznawczy, składający się z:
              • lucyna_n Re: rozwiązanie operacyjne - myśleliście?... 05.02.11, 19:04
                są depresje i depresje

problem w tym że nei wwiadomo, po prostu nei wiadomo
                możesz mieć rację Ty ,może mieć rację Iza, może być tak że obydwie macie rację, albo żadna, bo się okaże że jeszcze coś tam innego.
                nikt nic nie wie na 100% i jeszcze długo się nei dowie.
              • izabela33_beauty Re: rozwiązanie operacyjne - myśleliście?... 06.02.11, 12:10
                hm, hm, depresja bywa psychozą....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka